Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

studio Rojas (oz. underground studio)

84 odgovorov v tej temi

#61 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 08 avgust 2009 - 10:42

... ja:)
Mnogo jih ima za Škodo nekateri tudi za VW pa imajo fičota... sad.gif
Nenad Patkovic

#62 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov
  • Interests:Studijsko delo na sploh, vsega novega kar bom zvedel bom vesel :)

Objavljeno 12 september 2009 - 09:51

No, pa sem nazaj iz španije in po tem ko sem obesil nekaj panel na steno sem prišel do momenta, ko se morem odločit kakšen tip difuzorjev se bom spravil delat. Zaenkrat je bil planiran QRD, ampak glede na to da je soba velika ca. 3.5×4.5, QRD pa začne lepo delat baje šele tam nekje od 2m dalje, me zanima če je s skyline-om stvar kaj drugačna; če lepo dela tudi že na manjši razdalji?

Potem pa še ena stvar. Če bi se lotil izdelave QRD, bi to verjetno poskušal naredit na način, ki ga promovira RealTraps - da je difuzor hkrati tudi absorber. Stvari sem se imel namen lotiti tako, da bi prekate namesto z deščico na predpisani globini zaprl kar s tervolom do te globine, prekritim s filcem. Poraja se mi vprašanje ali morajo biti stene prekata reflektivne da difuzor deluje kot je mišljeno, ali je bistvena samo globina?

#63 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 12 september 2009 - 03:42

2D difuzorji zahtevajo nekaj manj prostora za optimalno difuzijsko polje a ni ne vem kakšna velika razlika, par decimetrov...

Da je difuzor tudi absorber uporablja ta princip podjetje rpg že kakšnih deset/ dvajset let.

Stena vsakega prekata morabiti refleksivna seveda!
Izza pa tervol.
Okvir bi bilo dobro da je perforiran.

Izbrana gostora tervola in specifične lastnosti izbranega refletivnega membranskega materijala ni na pamet izbrana, Ethan Winer recimo je kar nekaj časa raziskoval:)

Tukaj imaš par primerov kako izgledajo takšni difuzorji.

Cena takšnega doma narejenega difuzorja se zaradi materijala giblje okoli 200-300€ odvisno kakšno srečo in veze imaš.
Pa malo ga je kvačkasto sestavljat.

Pripete sličice

• diffuser1.jpg
  • diffuser2.jpg
  • diffuser3.jpg

Nenad Patkovic

#64 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov

Objavljeno 12 september 2009 - 04:00

Torej bi bila varjanta: perforiran glavni okvir, prekati ločeni in zaprti s tanjšo vezano ploščo ali pločevino, zadnja stran pa zapolnjena s tervolom "5" ali "8" gostote, zadovoljivo dober približek profi različicam, glede na to da v najslabšem primeru še vedno stane pol manj?

#65 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 12 september 2009 - 06:19

Ja res je.
Nenad Patkovic

#66 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 16 september 2009 - 05:41

... sem preveril za ziher koliko pride materijal za en tak membranski difuzor; 300 in nekaj + €.
Nenad Patkovic

#67 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov

Objavljeno 18 december 2009 - 07:15

Tako, pa je spet šlo malo naprej smile.gif Danes sem končno obesil še zadnje absorberje v snemalnici in nadaljeval opremljanje kontrolke, ki ima sedaj poleg superchunka še absorberje na levi in desni strani na steni. Rezultat je super in prav zanimivo je, kakšne spremembe se opazijo, ko poslušaš muziko ob novem tretmaju smile.gif Tako je, ko sem v kot nagonil trikotnike za superchunk, center zvočne slike postal veliko bolj stabilen, kompakten, sedaj pa imam absorberje še na obeh straneh, kar je največjo spremembo povzročilo pri natančnosti visokih tonov. Hihat res stopi iz mixa in ni več eno visoko šumenje "nekje" na desni, temveč definiran in "TAM" na desni. Skratka komaj čakam da gre še cloud na strop biggrin.gif

#68 Vale

Vale

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 797 prispevkov

Objavljeno 19 december 2009 - 06:09

vse lepo in prav, ampak dajte se navadit malo več dokumentirat oz slikat no tongue.gif

#69 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov

Objavljeno 19 december 2009 - 10:11

Pridejo slikce ko obesim še cloud in pospravim snemalnico ker je trenutno še skladišče. Torej danes ali jutri smile.gif

#70 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov

Objavljeno 19 december 2009 - 03:27

no tako, za vse slikovnega materiala željne bralce dotične teme, tukaj sta 2 slikci smile.gif na žalost nimam proper fotoaparata, tko da sta slikani s telefonom. Ko bo pa zares vse narejeno (še izloacija vrat, okna) si bom pa nekje dobil digitalca z malo širšim kotom, da se bo vse lepo videlo!

LGIM0006.jpg
LGIM0008.jpg

#71 Vale

Vale

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 797 prispevkov

Objavljeno 19 december 2009 - 04:28

ooo lepo si uštimal... čestitam wink.gif

bolje bi bilo, če bi bil bolj oddaljen od monitorjev in da bi imel postavljene pred absorberje

#72 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 19 december 2009 - 11:00

Res luštno!
... nekaj modifikacij bi bilo sicer še potrebnih ja...
Ampak si na pravi poti!
Nenad Patkovic

#73 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov

Objavljeno 11 maj 2010 - 09:13

No da se spet malo javim - zadnje mesece smo že pridno snemal v mojem malem brlogu, in sedaj ko gre zadeva proti koncu (te dni se snemajo vokali kolikor čas dopušča, izpiti&kolokviji so na sceni...), vas lahko razveselim s kakšnim posnetkom, ane?

Pripeta datoteka  01___Dustin_Chambers___Dreams.mp3   6,93MB   347 Število prenosov

Vidite (in v shitty mp3 tudi slišite) nas lahko tudi tukajle: http://www.myspace.com/dustinchambers

če pa bi kdo rad imel hi-res posnetke ali bi posnel kak demo ipd. za male pare, naj se oglasi na bilokateri način komunikacije smile.gif

sicer pa so v planu že prvi update-i; miza bo šla prej ali slej, nadomestila jo bo manša, monitorji bodo dobili lastne masivne noge in bodo šli pred panele, ko bodo finance (torej obstaja možnost da čez 100 let :/) pa pride še parček manjših nearfieldov, ki ne bodo delali zgage z modalnimi frekvencami po sobi. Po večkrat zgubljenih živcih ker kick nikakor ni hotel prav delat (še zdaj ni čisto ok) sem končno doumel da morem bit več kot dobre pol metra stran od monitorjev da se sliši pod 100 Hz, kar pomeni da se bom moral posesti bolj proti sredini sobe. In še nekaj reči je za uredit, kot npr. tanjši absorberji zadaj na steni in morda na stropu ter zadelat troje vrat s tervolom, da bo vsaj za silo mir po hiši...

Dela še več kot dovolj, ampak malo zadovoljstvo ob prvih posnetkih je pa neprecenljivo smile.gif

#74 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 12 maj 2010 - 04:32

Ja preveč v kotu si, kolikor je moč videti brez celotne slike prostora.
Glede manjše mize in stojal za zvočnike fino.

Manjši nearfieldi ne bodo kaj manj vzbujali modalnih frekvenc razen da morda ne deluejo tako nizko, da bilo kakšen zvočnik, bodisi near ali main, ne bi vzbujal modlanih frekvenc bi bilo potrebno da bi jih poslušal na par cm skoraj kot slušalke, da bi dodobra preglasile modalne!!!
Nearfieldi ne rešujejo akustičnih problemov,razen da ne delujejo na nizkih frekvencah ampak modalne imaš verjetno tudi nad 60Hz ipd.

Sweet spot je treba najt ja, naj ti dva prijatelja pomagata premikati zvočnike s stojali ti pa na frekvenčnem grafu in z ušesi spremljaš kaj se dogaja.

Pomembno je tudi kako imaš tretiran hrbtni del, najbrž ti povzroča probleme in kasne refleksije so preglasne glede na direkten zvok!!!

Interesantno je ne kako je izjemno drugače, ko nekaj narediš, makar daš piramidice, razlika je 100%, nato pa se možgani kaj hitro navadijo in vedno bolj slišiš kaj bi še lahko bilo drugače... tak ti je to:)

Držim pesti!
Nenad Patkovic

#75 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov

Objavljeno 29 september 2012 - 11:48

Evo, po dooolgo dolgo časa sem se spet malo spravil v update mojega cimra v kleti. Umes je preteklo nekaj vode oz. projektov, kar mi je dalo nekaj časa, da sem se navadil na prostor oz. spoznal njegove hibe.

Ker so te projekti prinesli s seboj v tole mojo klet tudi kakšen € ali dva, se počasi pripravljam na drugo rundo akustičnega pedenanja. Za začetek sem si končno nekje sposodil merilni mic in naredil nakaj meritev:

Pozicija 1:

p1_graf.jpg

p1_waterfall.jpg

Pozicija 2:

p2_graf.jpg

p2_waterfall.jpg

Pozicija 1 je meritev bliže zvočnikom, bliže kotu sobe, Pozicija 2 pa je iz kota odmaknjena ca. 40cm dlje kot Poz. 1. Kaj več oz. dlje proti sredini sobe bi se že težko premaknil, ampak mislim da je že pri tako majhnem premiku slika na nizkih frekvencah občutno drugačna.

Skratka, kot vedno, komentarji in nasveti doborošli in zaželjeni smile.gif

#76 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 29 september 2012 - 10:52

Ne bi smel biti toliko v kotu, to smo se že pogovarjali, zvočniki so povsem ob steni kar pomeni podobno kot soffit oz. liftanje srednje nizkih in nizkih za kar nekaj dB... izmerjena frekvenčna slika ni slaba a je žal lažnjiva:(
Simetrija je potrebna tako v sprednjem, kot zadnjem delu kontrolke.
Nenad Patkovic

#77 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov

Objavljeno 30 september 2012 - 08:30

Torej bi na kakovosti monitoringa pridobil, če bi zvočnike postavil stran od stene?

#78 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 30 september 2012 - 09:37

Nekaj o soffitu:
http://www.planetaud...p...ost&p=35329

Normalna karakteristika tvojih KRK-ov VXT6:
49Hz - 22kHz (+/- 3dB)!

Na kakovosti akustike + monitoringa boš pridobil, če boš z meritvami določil najprimernejšo pozicijo izvora zvoka in poslušalca (seveda ne rineš z zvočniki v kote in ob stene, vmers mora biti primerna izolacija) ter nato primerno situaciji uredil plan kako in kaj z akustičnim tretmajem.
Nenad Patkovic

#79 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov

Objavljeno 30 september 2012 - 10:08

Predlagaš najprej matematično predvidevanje ali misliš, da bo zadostoval vložek v dve namenski stojali za monitorje in nato prestavljanje po sobi ob sprotnem sweepanju in merjenju?

Sicer se matematike ne bojim preveč, ampak glede na to da imam nekonvencionalno obliko sobe in za povrh še nekaj omejitev glede pozicije, se mi zdi da zna biti kar zoprna. Ideja o prestavljenju monitorjev mi sicer do nedavnega ni prav dišala, ampak ker ob vsakem projektu bolj vidim kako se matram z low-endom, se mi zdi da bo treba nekaj bolj radikalnega zrihtat tukaj dol. To zna za seboj potegnit še menjavo mize (+ manjša reflektivna površina, - dodaten strošek), prestavljanje stranskih absorberjev bolj proti kotu, da čim bolj poberejo refleksije izza zvočnikov in neizogiben nakup dobrih stojal, ki tudi niso poceni štos.

#80 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 30 september 2012 - 10:19

Ma kakšna matematika, to se dela preden je prostor dejansko narejen in se delajo predikcije...
Ti že imaš situacijo pa uporabi (kar od REW-a) real time analyzer, signal generator PN pink noise in prestavljanje zvočnika (enega, meritve morajo biti delane v mono načinu) in mikrofona/poslušalca, nato ponoviš z drugim zvočnikom... pozicioniraš kjer je povprečno najbolje.

Vse te akustične elemnte ki imaš, prilagodiš situaciji in dodelaš kjer je kaj potrebno.
Na pamet še bolj natančno pomagat kaj naj narediš pa mi ne gre.

Resnejša DIY stojala:
http://www.planetaud...?showtopic=5222
... noben bavbav.
Nenad Patkovic

#81 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov

Objavljeno 30 september 2012 - 10:32

Ok, dela kolikor ga hočem, fajn smile.gif se javim ko bo kaj zrihtano...

#82 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov

Objavljeno 18 januar 2013 - 10:37

Evo, pa se je končno spet malo premaknilo in sicer stojala za monitorje so prišla s prašnega barvanja, zgledajo čist fensi, mivka pa tudi že čaka pred vrati. Zanima me vaše mnenje o nosilni ploskvi - monitor direkt na kovino/lesena podloga + spikes/tervol?

Razmišljam nekako takole:

Stojalo mora imet čim večjo maso, da nudi zvočniku čim večjo stabilnost - kar pomeni boljši transient response, ker "kick-back" od transienta ne more premaknit zvočnika. S tega stališča bo zadeva delovala najbolje takrat, ko bo sklop med zvočnikom in stojalom najboljši. Po tej logiki tervol za med zvočnik in stojalo ne pride v poštev, vprašanje je torej direkt na kovino ali preko špic na les. Ker imajo moji monitorji že tovarniško ca. 3mm pene/gume na spodnji strani, se mi spike-si ne zdijo najbolj pripravna varjanta, čeprav baje nudijo odličen sklop za vibracije. Ostane torej varjanta monitorja z "default" penco na spodnji strani direktno na kovino. Najmanj komplikacij, po intuiciji najboljši sklop.

Ker so vibracije, ki se širijo s stojal po tleh naprej baje nezaželjene, sem stojala postavil na štiri gumijaste čepe, tiste za vrata ustavljat. Guma, če se prav spomnim, vpliva/absorbira predvsem srednje/nizke frekvence - kar se mi zdi ok, ker z visokimi frekvencami ne pričakujem težav, povezanih z inercijo stojal.

Torej... a sem ga kje pri razmišljanju orn'k usr**?

stojala1.jpg

stojala2.jpg

#83 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 19 januar 2013 - 01:33

Spikesi glih tako prenašajo vibracije, si pa nekateri delajo utvaro da ne... zakaj pa ne, zaradi manjše naležne površine?!:)
+ tega da ti uniči parket in moraš podstavljati nekaj.

Potem so nekoliko bolje auralexove, primacoustics... pene ali kar trdi tervol.

Še bolje so gumijaste podložke in umetni sodobni materijali, najbolj pa je primerno da po trdoti in obremenitvi (teža stojal + zvočnika) uspešno delujejo kot mass spring mass sistem (ne pretrdo in ne premehko, takrat je uspešno dušenje brez da trpi zvočna slika), kar se lahko izračuna.
Nenad Patkovic

#84 Ziga

Ziga

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 199 prispevkov

Objavljeno 19 januar 2013 - 08:43

Sem upal da ne bom preveč zakompliciral prejšnega posta, pa mi očitno ni uspelo tongue.gif

Skratka, trenutna ideja je taka:

TLA-STOJALO: 4cm gumijasti čepi, namen in cilj je izolacija stojal od tal.

STOJALO-ZVOČNIK: v bistvu nič, oz. tista gosta penca, ki je že tovarniško na dnu zvočnika. Cilj je čim boljši sklop (prenašanje vibracij) med zvočnikom in stojalom. Tako se monitorju navidezno poveča masa ohišja, zvočnik deluje še lažje/bolje, ker je "mikro-premik" zvočnika ob sunku (transientu) zaradi sistemske sile manjši (zaradi povečane mase).

Če bi uporabljal spikese, bi jih za sklop zvočnik-stojalo, prav zaradi dejstva, da zelo dobro prenašajo vibracije (mnogo bolje kot stik dveh "kvazi-ravnih" površin - dno zvočnika + ploskev podstavka.)

Prispevek uredil/a: Ziga, 19 januar 2013 - 08:44 .

#85 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 19 januar 2013 - 10:11

... če prečitaš previdneje sem ti odgovoril približno v tej smeri, podložke se dajo izračunat in prilagodit kot se šika.
Tudi med zvočnikom in stojalom se lahko enako naredi a je treba seveda pazit da zvočnik ne titra sem in tja.

Kakorkoli, teoretično zvočnik bi "moral lebdeti" brez prenašanja vibracij na karkoli, ne na stojalo, tla... in da je pri tem max. stabilen (mikro premiki ja...), ali pa biti položen na maso ki ne prenaša vibracij oz. je resonančna frekvenca 2,5X nižja od najnižje možne predvajane frekvence zvočnika (v praksi v povprečju tam nekje izpod 8Hz tudi do 3Hz).
Nenad Patkovic

Dodaj odgovor

2 uporabnikov bere to temo

0 članov, 2 gostov, 0 anonimnih uporabnikov