Računalnik za home studio
Začel
zmatej
, apr 17 2007 12:04
43 odgovorov v tej temi
Objavljeno 06 junij 2007 - 02:41
QUOTE ([Blaster)
]Če boste pa DAW navijali, si pa dost upate, al pa nimate resnih projektov.
LP
LP
Dobr, pustmo zdej fante k se spilajo s tekocim dusikom
v normalnih okoliscinah so tejle "novi" inteli kot ustvarjeni za navijanje-OC iz 2 na 3 ghz(ce mas dober napajalc in urejeno hlajenje), ne predstavlja nobene nevarnosti za zanesljivost oz. stabilnost racunala...
Ebay the baby, get more equipment.
Objavljeno 07 junij 2007 - 08:38
HI!
Se kar strinjam z Blasterjem, še n kol nisem slišal da bi keri koli studiji navija li svoje DAW-e, stvar preveč riskantna!
Mel sem en primer ko sem svoj komp navil in mi je vse delalo ok opravu vse teste in je vse štimalo.........vendar!
Komp mi je v rewire-ju cubase -reason stalno blokiralo in rabu sem skori en mesec da sem pogruntu kaj je------namreč ko je komp zablokiru mi je trde diske vrglo v PIO modus......ha pol se je....i in študiri za kaj tako.
Tako sem končno nastavu nazaj na normalno nastavitev in od takrat napre j laufa vse BP.
Mojeee mnenje je daj rajš par eurov več in maš porihtano kot je treba.
Ampak tud najmočnejši procesorji klecnejo enkrat!!!!! tega se je treba zavedat!
Zato jst stavim na poco al pa na uad in komp -proc- niti ni tak važen(saj ma skor vsak že dans dual core .)
Erik
Se kar strinjam z Blasterjem, še n kol nisem slišal da bi keri koli studiji navija li svoje DAW-e, stvar preveč riskantna!
Mel sem en primer ko sem svoj komp navil in mi je vse delalo ok opravu vse teste in je vse štimalo.........vendar!
Komp mi je v rewire-ju cubase -reason stalno blokiralo in rabu sem skori en mesec da sem pogruntu kaj je------namreč ko je komp zablokiru mi je trde diske vrglo v PIO modus......ha pol se je....i in študiri za kaj tako.
Tako sem končno nastavu nazaj na normalno nastavitev in od takrat napre j laufa vse BP.
Mojeee mnenje je daj rajš par eurov več in maš porihtano kot je treba.
Ampak tud najmočnejši procesorji klecnejo enkrat!!!!! tega se je treba zavedat!
Zato jst stavim na poco al pa na uad in komp -proc- niti ni tak važen(saj ma skor vsak že dans dual core .)
Erik
Objavljeno 07 junij 2007 - 09:41
pri ramu je tako. ni pogoj sodo stevilo modulov, je pa zeeeeelo priporocljivo.
ko das sodo stevilo ramov, dela vsak v svoji banki, vendar skupaj si delita spominski prostor in delta boljse, hitrejse. ce das noter se en modul, se to porusi in stvar sicer dela, vendar pocasneje.
en nasvet glede ramov - vedno uporabljaj isti ram v masini! ce imas kingstona, dodajaj kingstona in ne mesaj s cungfuji
ko das sodo stevilo ramov, dela vsak v svoji banki, vendar skupaj si delita spominski prostor in delta boljse, hitrejse. ce das noter se en modul, se to porusi in stvar sicer dela, vendar pocasneje.
en nasvet glede ramov - vedno uporabljaj isti ram v masini! ce imas kingstona, dodajaj kingstona in ne mesaj s cungfuji
Objavljeno 10 junij 2007 - 08:17
QUOTE (erik64)
namreč ko je komp zablokiru mi je trde diske vrglo v PIO modus......ha pol se je....i in študiri za kaj tako.
katere diske si pa imel/mas? Ata100, Ata133, sata 150, sata300? Katero maticno? Si imel dobro ventilacijo v ohisju(se diski niso pregrevali)?
verjetno si ga samo malo prevec navil...xp-ji so pa tudi tako narejeni, da ti hitro vrze iz dma v pio(po 6-i napaki)...zato nekateri priporocajo pri navijanju dati diske na nizjo stopnjo(npr. iz UDMA mode 4 v UDMA mode 3 itd), sele ko si "preprican" da je sistem stabilen, daj nazaj v "visjo prestavo".
aja, kako si pa potem nazaj vklopil DMA? A si deinstaliral kontroler ali šaril po registru?
kdor ne riskira ne profitira
sicer pa ne vem zakaj bi bil DAW tako zelo razlicen od gamerskega racunala, katerih uporabniki veselo delajo s svojimi navitimi mlincki. Resda se morda skrajsa zivljenska doba komponent npr. iz 10 let na 7, vendar kdo bo pa toliko casa imel racunalnik? Js zase vem, da bom v roku 5 let skoraj zagotovo kupil novega... :wink:
kolikor sem uspel najti na netu, jih vecina nima problemov s svojimi overclocked DAW-i...
sem pa nasel tudi eno zanimivo misel:
"You could do a mixdown of tracks with intensive CPU load every once in a while (and save the previous setup) instead of spending a lot of money in cooling, a lot of time in setting up voltage and frequencies and risking your CPU. Can't you? "
hihi....
oh, well
Objavljeno 10 junij 2007 - 11:01
Glej, saj ni direktne frke z navijanjem in dolgotrajnostjo računalnika, to je relativno rešljivo, ampak ponavadi/večinomakrat se dogaja, da navite zverine izredno rade delajo probleme med snemanjem.
Kar naenkrat se pričnejo pojaavljat problemi z driverji zvočne... pa kar neki kliki in poki med snemanjem, potem pa ti to razloži glasbeniku ali kogar pač snemaš, da se opravičuješ in če lahko še enkrat.
...pa spori med editorjem in OS-om, pa restartanje, tega je še več...
Kaj šele da snemaš zahtevnejšo večkanalno seanso.
Pri resnem delu, to pač ne pride v poštev.
Predvsem motivacija in produktivnost prične padat.
Lahko pa si naviješ računalnik, ko mixaš in potrebuješ čimveč đusa iz pluginov:)
Kar naenkrat se pričnejo pojaavljat problemi z driverji zvočne... pa kar neki kliki in poki med snemanjem, potem pa ti to razloži glasbeniku ali kogar pač snemaš, da se opravičuješ in če lahko še enkrat.
...pa spori med editorjem in OS-om, pa restartanje, tega je še več...
Kaj šele da snemaš zahtevnejšo večkanalno seanso.
Pri resnem delu, to pač ne pride v poštev.
Predvsem motivacija in produktivnost prične padat.
Lahko pa si naviješ računalnik, ko mixaš in potrebuješ čimveč đusa iz pluginov:)
Nenad Patkovic
Objavljeno 14 junij 2007 - 10:45
Hmm, najverjetneje bo ze res, kar pravis... samo mene bi zanimala se podrobna tehnična razlaga, zakaj do tega pride(mas kak link?
). Mogoce je bil to bolj ucasih problem, ko se ni dalo PCI-ja na fiksno frekvenco nastavt, ampak se je z navijanjem tudi ta zvisevala...
No, kakorkoli, bom navil in potem porocal, kako se obnese...Je pa res, da bo tezko oceniti stabilnost sistema, ker mi ze sedaj Ableton mece na vsako uro vn(verjetno kak česki vst dela probleme?)...
No, kakorkoli, bom navil in potem porocal, kako se obnese...Je pa res, da bo tezko oceniti stabilnost sistema, ker mi ze sedaj Ableton mece na vsako uro vn(verjetno kak česki vst dela probleme?)...
Objavljeno 14 junij 2007 - 11:24
Se ti opravičujem, a od dual coreov dalje ne spremljam več problemov z povezanih z navijanjem, tudi sam ga nimam.
Ponavadi so skoraj vedno pričeli srati driverji kartic (echo, m-audio, terratec, lynx one, rme - naslednji update ni bil več občutljiv na navijanje, ... ). vedno je odvisno od celotnega sistema in sprotnih updateov.
pa crack programi, plugini...čeprav se mi je (po občutku zgolj) v enaki meri dogajalo z originalnimi kopijami.
odvisni tudi v kakšnem formatu snemaš; 24bit, kanalov, ^več kot 44.1kHz,...
brez dokaza menim, da bi se najbolje obnesle v tej situaciji rme kartice zaradi driverjev. hecno in žalostno: lahko so zvočne tudi egzotične in dražje (apogee, digi...) pa še zmeraj znajo bit za marsikaj krivi driverji.
in še en splošen izguljen a dragocen nasvet:
na internetu si po audio forumih izmenjujejo tudi preizkušene konfiguracije sistemov, probajte malo raziskat tudi firme ki delajo računalnike namenjene zgolj audio zlorabi, malo preštudirajte in kopirajte, ni treba izumljat na novo in se sekirat.
Ponavadi so skoraj vedno pričeli srati driverji kartic (echo, m-audio, terratec, lynx one, rme - naslednji update ni bil več občutljiv na navijanje, ... ). vedno je odvisno od celotnega sistema in sprotnih updateov.
pa crack programi, plugini...čeprav se mi je (po občutku zgolj) v enaki meri dogajalo z originalnimi kopijami.
odvisni tudi v kakšnem formatu snemaš; 24bit, kanalov, ^več kot 44.1kHz,...
brez dokaza menim, da bi se najbolje obnesle v tej situaciji rme kartice zaradi driverjev. hecno in žalostno: lahko so zvočne tudi egzotične in dražje (apogee, digi...) pa še zmeraj znajo bit za marsikaj krivi driverji.
in še en splošen izguljen a dragocen nasvet:
na internetu si po audio forumih izmenjujejo tudi preizkušene konfiguracije sistemov, probajte malo raziskat tudi firme ki delajo računalnike namenjene zgolj audio zlorabi, malo preštudirajte in kopirajte, ni treba izumljat na novo in se sekirat.
Nenad Patkovic
Dodaj odgovor
2 uporabnikov bere to temo
0 članov, 2 gostov, 0 anonimnih uporabnikov