Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Moj "studio" (MUZIKANT)

149 odgovorov v tej temi

#31 muzikant

muzikant

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 547 prispevkov

Objavljeno 24 september 2007 - 10:11

Lp!
Spet jaz. Sem se spravil risat načrt, torej absorberji po stenah, bass trap,

kaj sedaj v okrogline???... za tam kjer je radiator bi dal premični absorber, debeline nekje 15cm tervol??? Kaj pa glede tistega "izbočenega kota"? :roll: :roll: :roll:

#32 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 24 september 2007 - 10:52

Ta slikica se ne vidi!
Iz prejšnjega posta kjer imaš shareane slikice so mi nekatere mere malo sumljive in nelogične...preveri (in pošlji vse ixi-ju da obesi gor).
Kot smo se že pogovarjali, imaš dokaj "unikatno" sobo.
Zato najprej daj malo premeri modalne frekvence sobe, probaj z free programom:
http://www.hometheat...ack.com/roomeq/
Okvirno vem katere so modalne frekvence (sodeč po dimenzijah), a tukaj v tem prostoru se bo čuda dogajalo smile.gif
Premeri mogoče mix pozicije:
- monitorji pri največji konkavni steni (oddalji se od 2-4m od stene, premeri vsake pol metra: 2, 2.5, 3, 3.5, 4m);
- monitorji pri "polkonkavni steni" in enako premeri kot prej;
- monitorji pri 90 stopinjskem kotu (kot si že enkrat predvidel) in spet premeri;

lahko bi bilo še nekaj obratnih mix pozicij, a odsvetujem zaradi izgube praktičnosti "all in one izziva".

En snapshot premeri še na "sredini"/ geometrijskem težišču prostora iz vseh smeri.

Vem, to je kar nekaj dela, loti se ga sistematično in si izriši frekvenčne diagrame in pozicije in zapiši ob vsakem kje in kako si meril. Morda dobiš nek vzorec.

Meri na visoki resoluciji!
(najprej pa seveda naštudiraj program :wink: )

Korak po korak, pa še mudi se ti ne. Kar je odlično.
Nenad Patkovic

#33 muzikant

muzikant

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 547 prispevkov

Objavljeno 25 september 2007 - 11:08

Torej res bi bilo fajn najprej naredit meritve, ampak nastane ne problemčič: potrebno je vse vozit tja, pa še monitorjev zaenkrat še nimam :roll: to mi je prilično odročno(ne me narobe jemat :oops: ). Bom pa vsekakor naredil meritve, ko se preselimo, preden začnem karkoli brbljat. Zaenkrat pa bi rad samo okvirno postavitev in ureditev akustike, da malo naredim računico glede materiala itn.

Torej ixi-ju sem poslal slike, mere sem malo preveril, NLP meni se zdi da so kar prave, mogoče je malo nejasno skotirano, kaj pa se tebi ne ujema?

#34 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 25 september 2007 - 08:14

Daj potem povej še celotno mero po dolžini in širini ter kakšen je strop (raven, konkaven,... slikica, risbica).
Nenad Patkovic

#35 muzikant

muzikant

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 547 prispevkov

Objavljeno 25 september 2007 - 08:36

Strop je trenutno neobdelana plata, kamor bi dal 5cm tervol dp8 in gips plate. Trenutna višina je 2,14 m, strop je raven.

Najdaljša dolžina, se pravi do sredine tega polkroga, je 515cm, najdaljša širina pa 445, se pravi, da vrata zasedejo 123cm.

Bom še v tem tednu prilepil kakšno slikco obstoječega stanja, samo, da se spravim tja malo pogledat.

Opazil sem eno napako na risbi, ki jo je potrebno upoštevati, okno je čisto do stropa :wink: :roll: :shock: , tako da je treba najti rešitev tam tudi glede stropa. Mislim, da bom kar samo toliko pustil, da se odpira samo na v?

#36 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 25 september 2007 - 09:54

Za ziher skotiraj še ostale mere, da bo lepše pregledno.

Edino, kar ti lahko zaenkrat predlagam je, da bi naredil cel strop kolikor se da absorpcijski, saj je zelo nizek. Torej več tervola...10 cm dp8 in airgap vsaj 5-10cm, vgrajen v okvirje in obešen na strop.
Kaj je to neobdelana plata, kakšen material?

Okno zna biti dobrodošlo.
Ampak predlagam, da bi imel mix pozicijo potem nekje drugje (tam ko je "pravi kot" ali "četrt kroga").
Malo se boš moral znajti in pač radius kjer se okno odpira, pustit prostor brez tervola.

Pod naredi plavajoči in zaključi z nečim čim težjim refleksivnim...
Kakšen imaš sploh zamišljen budget?

Ko boš še imel meritve narejene, bo se dalo jasneje analizirat.
Priznam, da res ne vem kako se bo zvok obnašal v takšnem kompleksnejšem prostoru (pa še harmoniki in raznorazne distorzije po celem frekvenčnem spektru...).
Res pa je, da lahko narediš že zaradi oblike prostora zelo zanimiv project studio (ampak takšne oblike res niso nikoli zaželjene). smile.gif
Nenad Patkovic

#37 muzikant

muzikant

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 547 prispevkov

Objavljeno 26 september 2007 - 01:18

tudi sam bi dal raje dp8 10cm na strop, ampak ali ne bo potem višina že prenizka? Vprašal bi, kaj je airgap?

S plato sem mislil surov beton laugh.gif

mix pozicijo imam zaenkrat namen narediti tam v kotu ja, razen če bodo kakšne tehtne spremembe. Dal bi pod 45 stopinj (bo v naslednji skici) glede na kot...

morda res potem tam nek prehod, pa tam brez tervola :?: pa tam za snemanje, pa takrat še malo zaprem zadeve s premičnimi absorberji...

budget: hja, težko je rečt, nekje do 700€ za akustiko bi rekli za osnovo? čim več samostojnega dela. (vem da bom potem še neštetokrat prebral, mogoče bi se stegnil za tole,......)....

Torej plavajoč pod? vrata so že notri iz hodnika v to sobo (pridejo kmalu slikce), prostora po višini poda je za laminat sigurno dovolj, bom še izmeril to dimenzijo, nove skice pridejo,

plavajoči pod? Končna faza laminat? mislim da bo kar ustrezalo.

#38 BlackOrWhite

BlackOrWhite

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 26 september 2007 - 02:06

QUOTE (muzikant)
Vprašal bi, kaj je airgap?

air...zrak
gap... odprt ali prazen prostor med nečim
airgap...torej sloj zraka, če smem temu tko rečt

Primer uporabe...
airgap imaš lahko med zobmi, če jih maš prevč narazen.. laugh.gif

#39 muzikant

muzikant

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 547 prispevkov

Objavljeno 26 september 2007 - 02:16

Torej bi lahko naredil tako: na beton lesene "rimelne"(ne spomnim se slovnične besede) laugh.gif potem vmes tervol dp 8 kolikor pač bo (mislim, da se več kot 5cm res ne bo izšlo, bomo pa videli, morda, vsaj 6, 7,... cm?) laugh.gif potem na rimelne priklamfam kovertan, pa potem še 5cm praznega prostora, potem gips plate (ravno lepo bi se izšlo s profili za gips plate) :roll:

to je vsega skupaj 10cm, pa recimo ene 5 cm še ostane za pod, pa je stropa samo še 2 metra? :shock:

#40 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 26 september 2007 - 02:52

Na strop obesi okvirje (lesene, alu,...) napolnjene s tervolom (10cm dp8 oblečeno v tkanino) oddaljenega od stropa za cca. 10cm. Te absorberje lahko obesiš kar na plastificirane ketne - na primer.

Ja strop bo res da nizek, ampak drugače boš težko snemal z mikrofoni, ki so mnogokrat v višini glave in višje, tako bodo zajemali grde refleksije od stropa. Tervol jih bo vsaj preprečil.

Na pod daj pohodni tervol in nanj kaj ti budget dopušča: laminat, osb, iverko...
Ko boš to imel narejeno, še enkrat meritve (kot opisano) in nato izdelat gobotrapse in kotne absorberje... a o tem, ko bo tako daleč.

To je to za ta budget. Mislim, da celo preveč...

Ohhh, ko bi vedeli kakšno gužvo imam...
Nenad Patkovic

#41 muzikant

muzikant

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 547 prispevkov

Objavljeno 26 september 2007 - 02:55

Torej če se zastopimo: 5 cm zraka, 5cm tervol, brez gipsa? v okvirje, na ketne (še bojo vprašanja) :roll: :roll: (še več bom lahko sam delal) laugh.gif laugh.gif manj plačevanja majstrov, ki so ratali zelo pogžgrešni laugh.gif laugh.gif

#42 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 26 september 2007 - 07:19

Poglej si moj post proti koncu strani (v bistvu ga je pripopal ixi in napisal "Fotke & Txt By NLP "):

http://www.planetaud...=...sc&start=15

...to je bil moj prejšnji studio.

cca. 10cm lufta in 10cm dp8 brez gipsa - na stropu!

Lahko prebereš tudi ostale poste iz serije "Akustika" in "Home studio", vse to je bilo že večkrat na dolgo in široko razloženo. smile.gif
Nenad Patkovic

#43 muzikant

muzikant

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 547 prispevkov

Objavljeno 26 september 2007 - 07:25

Ja sem pogledal :wink: samo neki me skrbi: tisto obešeno na strop: So tisti kaveljčki pritrjeni v strop navadno: luknja, vložek in zašraufano ali kaj drugače? pa to ziher drži laugh.gif laugh.gif koliko ima sploh tako na pamet teže tak absorber? 20-30kg?

#44 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 26 september 2007 - 07:40

S štirimi tervol ploščami in lesenim okvirjem, kakor sem jih jaz imel narejene, je imel eden krepko čez 40kg (ne vem točno).
Ti imaš beton (super, le boljšo mašino rabiš, lahko si jo izposodiš v obijih, baumaxih,...), jaz sem imel najtanšo gips plato, zemljo, bogsigavedikjetramovi, nato je sledilo podstrešje, tako da ti kaveljčki so bili prišvasani na 60-70cm dolge jeklene štange z ročno rezanimi navoji in prišraufano na več kot pol metra višjem podstrešju...zgodba zase.

Dobra gips plata z lahkoto zdrži še večjo težo, kaj šele beton, kot v tvojem primeru.
Vsakega npr. pričvrstiš na 4 punkte na absorberju, na stropu pa če imaš beton celo samo na 2, če se ti ne da pretirano vrtat. Vseeno zaradi izkušenj predlagam tudi v stropu 4 punkte na absorber, vendar si lahko sosednji absorber tudi lahko deli 2 punkta in tako naprej...domišljija pač.
Nenad Patkovic

#45 muzikant

muzikant

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 547 prispevkov

Objavljeno 26 september 2007 - 08:03

Potem notri tiste vložke? Ja štemarco si sposodim, ni problema, poznam človeka.... Glede števila lukenj pa rajši naredim 4 punkte na absorberju pa 4 na stropu, pač malo več vrta ampak ziher je ziher :wink:

Še eno vprašanje? plavajoči pod pomeni, da "ni eno" s stenami? Torej je estrih tudi plavajoči pod kot sem nekje zasledil?

#46 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 26 september 2007 - 08:12

Potem daš v luknje vložke ja.
En kavelj na stropu si lahko delita tudi dva ali več sosednjih absorberjev. Če imaš res betonski strop, je to najboljša možna opcija. Ne boj se ne boš spipal kar tak ven, tudi če obesiš več sto kil laugh.gif
Naredi tako kot ti paše...seveda po pameti.

Plavajoči pod "ni eno" s stenami, ravno poanta je v prekinitvi zvočnega mostu med površinami prostora.

Imam občutek, da je kvaliteten plavajoči estrih dražji od predlagane opcije.
(info o estrihih: http://www.baumax.si...en/Estrich.pdf)
ta naš čudežni google laugh.gif
Nenad Patkovic

#47 muzikant

muzikant

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 547 prispevkov

Objavljeno 26 september 2007 - 09:02

Ja strop je navadna hišna plata --> torej beton, res pa je, da je bila zelo grdo zašolana laugh.gif laugh.gif morda pa res potem dve luknji za eno stran absorberja :wink:

Zaradi estriha sprašujem, ker so estrihi že notri in je bilo narejeno zelo podobno zgornjemu linku, torej tudi tiste pene, zareze, itn. ... delali so ga majstri, tako da čisto točno ne vem, ampak vem, da sem rezal tisto peno, ki je štrlela čez rob stran:D:D laugh.gif da pa bi se kaj več takrat zanimal o tem mi še na kraj pameti ni prišlo laugh.gif torej, če je to to, pride čez samo še zaključni sloj?

#48 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 26 september 2007 - 10:14

Ja saj vidiš, da je kar nekaj vrst estriha.
Ne vem katero imaš...
Če pa ne moreš ugotovit kaj imaš lahko če želiš še preko daš pohodni tervol in nato kakšno leseno površino (težje bo bolje, dodatna bass membrana...), odvisno od budgeta tudi...
Če je "ta pravi" estrih in hočeš prišparat pa le najdebelejšo peno za podlogo in spet neko leseno ploščo.
Jaz bi vseeno izbral prvo opcijo. :smt040
Nenad Patkovic

#49 muzikant

muzikant

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 547 prispevkov

Objavljeno 26 september 2007 - 10:20

Osebno se bolj nagibam k drugi laugh.gif laugh.gif mislim da je kar zadovoljiv estrih po tleh laugh.gif laugh.gif (pa prosim ne zdaj ven hodit z neupoštevanjem komentarjev in predlogov) laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif (šala)

gre se tudi za višino, kjer je treba šparat centije biggrin.gif

prihajajo slikce, načrt v grobem končan, sledijo tisoči popravkov ;-) biggrin.gif smile.gif

#50 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 26 september 2007 - 10:29

Ne vem kakšen estrih imaš. Ne vem niti, če bi bila neka drastična razlika v ceni; najdebelejša podložna pena ni zelo poceni, pohodni tervol pa ni tako drag laugh.gif
Glej pa da ne boš ubral najcenejšo varianto; s tanko peno in cheap laminatom v barvi bukve laugh.gif

Malo si tudi tu preberi:
http://www.termo.si/slo/tervol.htm
-"izolacija v gradbeništvu"
-"Izolacija tal"
-evo:)
Nenad Patkovic

#51 muzikant

muzikant

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 547 prispevkov

Objavljeno 26 september 2007 - 10:33

Ja to bo treba še preštudirat kaj storit :wink: stvari se začenjajo zapletat laugh.gif laugh.gif

Še ena nevmesna, mogoče nespametna, pa vseeno: ali so okvirji za absorberje lahko iz iverala? :roll:

#52 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 26 september 2007 - 10:40

Idi raje delat s pravim lesom ali alu ali plastičnimi perforiranimi profili (alu boš še nekako dobil, kvalitetne plastične pa težje, z lesom ne bo takšnih težav).
Iveral ni najbolj primeren za kaj takšnega.
Nenad Patkovic

#53 muzikant

muzikant

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 547 prispevkov

Objavljeno 26 september 2007 - 10:41

Kapiram šefe laugh.gif laugh.gif

#54 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 26 september 2007 - 10:43

Lahko sva na ti, lahko mi rečeš Zoki laugh.gif
Nenad Patkovic

#55 muzikant

muzikant

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 547 prispevkov

Objavljeno 26 september 2007 - 11:08

Zmenjeno Zoki :wink: laugh.gif

Torej končan osnovni načrt, ixi bo prilepil slike biggrin.gif

Takole približno sem si zamislil vse skupaj, snemalno mizo sem snel nekje z neta, pa mi je vedno bolj všeč in obstaja možnost, da bo moja snemalna miza izdelana po načrtu te. Tudi mere mi ugajajo laugh.gif

torej komentarji, popravki,....

#56 muzikant

muzikant

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 547 prispevkov

Objavljeno 30 september 2007 - 10:57

Včeraj sem bil ravno v top domu v jaršah in sem slučajno videl neko tako vrsto pene: (termo pa še neki naprej nisem si zapomnil)
http://www.planetaud...=...sc&start=15
Za pod bi dal potem vseeno to, kolikor debeline bi dopuščala vrata, ki se odpirajo na notri(čim več seveda).

Kakšni komentarji na zgornje slike? V okroglinah bi dal potem te iste absorberje, s tem "izničim" okrogline, ostrih kotov ne bo, tam v tistem izbočenem kotu pa bi dal konce in naredil pod 45°.

???

#57 zmatej

zmatej

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 533 prispevkov

Objavljeno 30 september 2007 - 12:58

QUOTE (muzikant)
Kakšni komentarji na zgornje slike?

SLIKCE SO ZAKON laugh.gif

#58 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 30 september 2007 - 04:34

Obrni smer poslušanja. Naj bodo zvočniki pri (absorpcijskih) stenah. Za hrbtom pa lahko narediš večji (ali več) premični gobo trap ali celo premični difuzor...
Nenad Patkovic

#59 muzikant

muzikant

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 547 prispevkov

Objavljeno 30 september 2007 - 05:51

Zakaj pa bi bilo to dobro? A ni bolje da se zvok absorbira, tam v tistem kotu pa bo izolacija še najboljša?

V tem smislu potem?
http://www.speedysha.../591651422.html

Za hrbet bi potem lahko dal tiste absorberje, ki bodo premični (2-3 kom.) pa takrat ko se snema dam tja, da se malo zapre tistega ki ga snemam, med mixom pa premaknem tako da bo primerno za mix. Ali pa naredim nekih 5 kom. premičnih, pa je potem že skoraj soba v sobi? :roll:

#60 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 30 september 2007 - 06:24

Link ne dela pa vseeno...
Ampak verjetno kar mi govoriš ima point laugh.gif
(rad bi tudi, da bi obdržal vsaj malo živosti prostora, kar pa zna v tvojem prostoru bit nevarno oz. nepredvidljivo)

Če hočeš na glas poslušat obenem ko snemaš, potem zagradi čimbolj sebe in glasbenika, če pa boš monitoring izvajal preko slušalk pa lahko ima glasbenik mnogo več prostora...

Lahko imaš pozicijo tudi "bolj naravnost"- da gledaš v ravno steno (cca. 2.64m dolga) in ne diagonalno. Potem moraš res dobro obdelat tisto četrtinko okrogline...

Meritve kot sem rekel, bi lahko pripomogle k manjšemu nakladanju (kakor sedaj) in produktivnejšemu razmišljanju.
Rekel sem ti da imaš težaven prostor.
Nenad Patkovic

Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov