Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Fairchild 660 - Drip electronics

39 odgovorov v tej temi

#31 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov
  • Interests:soundtech

Objavljeno 20 oktober 2009 - 08:50

QUOTE (NLP @ 19. Oct 2009 22:53:15) <{POST_SNAPBACK}>
ja seveda da ne:)smile.gifsmile.gif, samo link do njegovega intervjuja na prodigy forumu ni za najt, ker so ga premaknili, bog ve kam.sad.gif
ali pa ga na novo intervjujaš ohmy.gif cool.gif

Saj pravim da je bil tip (ki je intervjujal) razocaran, ker ni bilo zanimanja. Najprej je zadevo objavil na Prodigy Pro forumu, potem pa mislim da je bilo umaknjeno.
Pa dvomim da bi Narma lahko kaj dosti povedal, inovacije so na mladih, npr teli tipi tukaj se mi trenutno zdijo najbolj inovativni:
http://www.picocompr...ewforum.php?f=1
Delajo vse zivo, vecinoma z THAT cipi, pa tudi drugimi stvarmi.

#32 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 20 oktober 2009 - 09:00

okej, potem pa sam izberi, sam veš kaj je dandanes IN.
Nenad Patkovic

#33 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 20 oktober 2009 - 02:14

QUOTE (NLP @ 20. Oct 2009 10:00:15) <{POST_SNAPBACK}>
okej, potem pa sam izberi, sam veš kaj je dandanes IN.

Na kaj to mislis? Da sam izberem vprasanja? Glej, jaz sem tega toliko videl, da bolj ali manj znam vse vintage sheme na pamet, te nove zadeve so pa samo variacije na vedno enako temo.
Seveda lahko vprasam bolj na splosno, a ne vem ce ima kak smisel da pisem te tehnicne podrobnosti, se bojim da je dologocasno.
Zato mi vi povejte ce je bil opis kompresorja ok, ali naj se vprasam glede kakega detajla ipd.
Glede eq-ja ga bom pa najprej vprasal bolj na siroko, potem bomo pa videli kako in kaj.
Torej dajte mi malo feedbacka da vidim kaj bi sploh zeleli.

Lp, Miha

#34 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 20 oktober 2009 - 08:15

QUOTE (Gregor Zemljic @ 18. Oct 2009 18:09:23) <{POST_SNAPBACK}>
Mene Jonte zelo zanima.....naj malo več pove o svojem Knif EQ ju.... jumping0046.gif

Evo, sem dobil nekaj podatkov o eq-ju in ostalem. Je kar dosti za prevajat, tako da bom se jutri kaj dodal ce mi danes ne znese. Imam namrec ful dela z enim narocilom..

Torej, za eq in kompresor II (ne pisem polnih imen ker tega ne zeli izpostavljati) je naredil enak MS, z vezavo trafotov, kot sem predvideval. Taksen trafo ima vec primarnih navitij s katerimi potem naredi to vezavo. Stvar je dokaj delikatna, ker morajo impedance biti ravno pravsnje. Pohvalil se je s podatkom, da so njegovi trafoti v MS vezavi flat do 100kHz. To je precejsen dosezek, ocitno res nabavlja najboljsi material. Napisal je tudi matematicno enacbo, gre takole:
M=(L+R)/2
S=(L-R)/2 (mi je ravnokar poslal korekcijo, se mi je zdelo da ne stima, prej je bilo l+r..)
Ta del preklaplja z releji, predvidevam da zato, ker so dobra stikala svinjsko draga. Ga bom pa vprasal kako je s tem, ker imam tudi sam vecne tezave s preklopi ko delam preampe ipd.

Kot sem ze omenil mu je bil dekoder v izhodni stopnji najvecji izziv. Najvecji problem mu je bil dobiti trafote, ki so cim bolj balansirani (kar se navitij tice). Ker Lundahl v datasheetih nima podatkov te vrste, je moral preizkusiti kar nekaj njihovih modelov, da je nasel enega pravega.

V mailu kar precej omenja ta izhod, zadeva je ocitno res zelo komplicirana. Material se sicer dobi, a aplikacija je toliko nestandardna, da moras v bistvu kar sam narediti kar je treba..
V zelji da bi naredil cim bolj fleksibilno matrico je dodal precej opcij. A izkazalo se je, da vecina uporablja samo standardno oz stereo in out.

EQ je v osnovi cisto standardni pasivni, torej pasivni filter z induktroji in kondenzatorji, podobno Pultecu. Je pa, enako kot pri ostalih masinah, veliko dal na izbor materiala in izdelavo, ker se mu to zdi kljucnega pomena za visoko kvaliteto.
Frekvence in cut/boost se izbira izkljucno z vecpolnimi stikali, ne uporablja potenciometrov. To je za stereo masino po moje smiselno, ker je to edini nacin da sta kanala izenacena.
Induktroje je navil sam in jih dobro uparil med sabo, ponovno zato, da sta kanala izenacena.
Induktroja sta zelo velika, ker je tako dobil primerne karakteristike. Po izdelavi jih je tudi vgradil v mu-metal ohisje (proti motnjam). Pravi da veliko induktrojev, sploh vecjih povzroca brum ce niso v mu-metal ohisju. Ha, tip se zelo potrudi.
Vsi kondenzatorji v eq-ju so polipropilenski, ker to pripomore k transparentnosti. Zdi se mu presenetljivo, da ostali proizvajalci v eq-je vgrajujejo slabe poliesterske kondenzatorje. No, tu bi se dalo se govoriti, npr styroflex so se boljsi, a zal se dobijo samo v majhnih vrednostih.
Aktivni del, torej gain make-up amp (eq rabi amp na izhodu da dvigne signal nazaj, ker ga pasivni filter "pozre") je zelo preprost, single ended (ne vem ali a klasa ali push-pull, bom vprasal), zgledoval se je pa po nekem nemskem dizajnu. Tudi tu je namesto kompliciranega vezja uporabil preprostega in se bolj posvetil detajlom izdelave, materialu itd.
No, to vezje res ni nic posebnega, razen izdelave in materialov. Sicer se pa na lampe tezko kaj drugace naredi kot pred 50 leti. Danes se npr zelo izboljsa napajalnik, material je neprimerno boljsi, manj je suma, izbor frekvenc je vecji, morda se kaksen dodatek tu in tam, to je pa to. Meni je to posatlo kar malo dolgocasno, ves cas gledam samo razne verzije Pulteca. Kolikor vem so edino nemci naredili par originalnih dizajnov, a ti so na tranzistorje.

Ponovno je poudaril, da ne preferira kake znamke lamp, temvec testira razlicne in obdrzi tiste ki so primerne. Slabih naj bi bila vecina, tako da je kos za smeti vedno poln:) Ima visoke zahteve kar se tice zeljenih karakteristik lamp.
Seveda ima narocnik vedno prav:), zato vcasih kupi kake eksoticne lampe ki si jih le ta zeli. Se mu pa ne zdu da bi bile razlike zares vredne denarja, ce dela, dela. Enake so moje izkusnje, redko opazim razliko med razlicnimi proizvajalci. Je pa res da sem do sedaj uporabljal vecinoma samo evropske. Bolj so razlike med razlicnimi tipi in vezji. Pa npr s spreminjanjem delovne tocke se tudi zelo spreminja zvok..
Aja, rekel je se, da je vecina NOS (stare, neuporabljene lampe-new old stock) lamp dokaj mikrofonicnih, novih je pa malo takih, ki bi bile primerne za njegova vezja. No, po mojih izkusnjah je se vedno toliko starih lamp po lagerjih, da jih zlepa ne bo zmanjkalo. Zanimive so npr tiste, ki so bile v ogromnih kolicinah delane za TV-je. Kar nekaj od njih je ok za vari-mu, da ne govorim o raznih vhodnih, izhodnih ipd. Sploh ruske so sedaj izjemno poceni, nekatere od njih so zelo dobre, ker so bile za vojsko. Vsec mi je ta mtrend, da se je zacelo uporabljati tudi razne cudne lampe. Ce dela dela, nima veze kako "fancy" je in kaksno so reviewi audiofilov.

Zanimivo, z masteringom se po nejgovih besedah ni ukvarjal niti sekundo. Seveda pa veliko da na feedback uporabnikov njegove opreme in glede na t,o dizajnira. Predvidevam da svoje doda tudi intuicija; ko izdelas doloceno stevilo masin, ponavadi ze kar vnaprej ves kaj narediti da bo spilalo kot hoces. Heh, pa precej, ce ne vecina elektrotehnicarjev ki izdeluje opremo le te sploh ne uporablja. Jaz se npr spravljam delat ELA M251 mikrofon, pa ga sploh ne rabim. Ce bi folk vedel kako preprosto je vezje majka, bi se ga marsikdo spravil doma narediti. Edina delikatna stvar je kapsula, trafo in mrezica okrog kapsule. Ostalo pa ni nic posebnega...

Ko smo ze pri kopijah; razen v izjemnih primerih mu je kar slabo, ko vidi da folk skopira neko vezje in potem naredi se popolnoma enako ohisje kot ga ima original. V tem ne vidi smisla, ker so danes zahteve drugacne. To je cisto res, npr V72 je preamp s fiksnim gainom, tako da ce ne drugega, mu moras narediti vsaj se atenuator na vec stopenj, psu je tudi lahko reguliran itd.
Se bolj je pa nezadovoljen z raznimi proizvajalci, ki kopirajo Fairchild (tudi diy po moje, npr Drip pcb sad.gif Zal mu je, ker ne dodelajo vsaj casovnih konstant, da bi bila masina primerna tudi za kak moderen material. To storiti je zelo preprosto glede na to, da je kontrola itak na vecpolnem preklopniku. Dodas kak kondi in upor in to je to. Heh, dal je primer; nekdo zapravi 7000 za kopijo 660, a proizvajalec se niti toliko ne potrudi, da bi naredil omenjeno modifikacijo, ki stane 5 evrov..
Ma tudi meni ni jasno, ali je ta folk tako len, ali pa nima znanja. Sumim da bo to drugo, ker so izdelki vecine buticnih firm v nulo narejene. Samo so pa tudi kupci vcasih problematicni, npr zdaj imam enega modela, ki mu izdelujem mic preamp na lampe, nek izjemno znan in cenjen.
Original ima nek problem na izhodu, zato sem mu zelel narediti modifikacijo da se to porihta. A tip je ne zeli, ker hoce original. Pa ima modificirani preamp lepsi zvok, a vseeno podoben originalu.

Sem se kar razpisal, tokrat sem dobil malo dalsji odgovor. Jaz bom imel zanj se par vprasanj, ce se koga kaj zanima z besedo na plan.

Miha

#35 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 20 oktober 2009 - 09:35

cool1.gif , zanimivo, zdaj še samo da absorbiram prebrano:)
mu-metal ohišje fino, material se kar uporablja za marsikaj v pro studijih za dober shielding.
o DIY izdelavi mikrofonov sem tudi nekaj bral o izdelavi, principu, hja za mnogokateri mikrofon je treba odšteti ogromno več za znamko kot za kompleksnost.
... ampak tako je vedno in povsod. Tudi pri drugem HWju, kar si tudi omenil.

"Samo so pa tudi kupci vcasih problematicni, npr zdaj imam enega modela, ki mu izdelujem mic preamp na lampe, nek izjemno znan in cenjen.
Original ima nek problem na izhodu, zato sem mu zelel narediti modifikacijo da se to porihta. A tip je ne zeli, ker hoce original. Pa ima modificirani preamp lepsi zvok, a vseeno podoben originalu."

kot večina; ne uporablja svojih ušes ampak bolj zaupa v to kar nekje prebere ipd... IN važno da ima kao čim bolj originalni, "identični" klon legendarne vintage opreme:(
to mu poteši bebavo željo: "zdaj ga imam pa tudi jaz in to za manj denarja".

THX
Nenad Patkovic

#36 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 04 november 2009 - 03:24

Danes sem dobil odgovor od Cinemaga glede "Amorphous" jeder, ki so v dražjih Lundahl transformatorjih. Vprašal sem za kaj se gre, kakšne so prednosti in ali so te vrste jedra res smiselna. Opazil sem namreč, da Lundahl podaja max. vhodni nivo pri 30Hz namesto pri 20Hz. Pa datasheeti kažejo, da "Amorphous" jedra distorzirajo malo prej. To je odgovor od Cinemaga:

"We have looked at amorphous cores and tape cores for professional audio. We do not like them very much. As they noted, output levels are not as good. Also, if you look at their THD data, Lundahl does not rate their transformers at 20Hz. You might assume that this is not important because the human ear is not very accurate at such a low frequency. Wrong. Small errors in the signal cause all sorts of higher frequency problems (i.e. harmonic distortion and inter-modulation distortion) which fall at the beginning of the range that our ears are most sensitive to. This is why I am very particular about which CD player I have at home. I listen to the low frequency components on my reference recordings to evaluate things."

Pisal je David od Cinemaga. Opravičil se je, ker sem čakal par dni na odgovor, menda se je posel končno spet tako povečal, da težko sproti odgovarja na maile. Nekaj časa je bila res žalost, kar nekaj izdelkov ni bilo na zalogi, ker ni bilo povpraševanja, pa še nikel se je podražil.
Torej se gospodarstvo zgleda spet počasi premika na bolje, upam da je tako.

Evo, tu je še razloženo kaj ta jedra so in kako se proizvajajo:
http://www.hilltech...._Shielding.html
http://www.hilltech....lding.html#Made

A te stvari koga sploh zanimajo?

Miha

#37 baadc0de

baadc0de

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 320 prispevkov

Objavljeno 19 avgust 2010 - 10:30

QUOTE (rotation @ 16. Oct 2009 13:54:08) <{POST_SNAPBACK}>
Na layoutu za Fairchild so odtisi za trafote in dusilke. Predvidevam da je te robe vsaj 5 ali vec kg, tako da jih ni priporocljivo dati direkt na pcb, sicer se bo skrivil in traci popokali. Pri 4-ih layerjih se to tezko popravlja.

http://dripelectroni...ead.php?tid=472

#38 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 12 oktober 2010 - 07:14

QUOTE (baadc0de @ 19. Aug 2010 23:30:16) <{POST_SNAPBACK}>

Sem bil nekaj časa izven teh stvari, tako da tega nisem zasledil prej...
Plata očitno zdrži lepo bejbo smile.gif, a vprašanje je, kako luknje in trejsi prenašajo težo trafotov. To bo čas pokazal. Sicer pa nima veze, folk je bil na večih koncih opozorjen in vsak zase odloča kam bo montiral.
Super so te njegove FC plate, končno je to nekdo naredil. Slišim da so tudi napake odpravljene, tako da toliko bolje. Cena glede na trud ni visoka, za kak UA ali Altec pa ne bi dal več kot 50e.

A tebi 47 dela kot je treba? Vidim da si ga sestavil. Imaš Sowterov komplet trafotov? Jaz bi rad enkrat primerjal kako delajo v primerjavi s Cinemagovim kompletom (CMMI-7C in CM9661-A) ki ga imam.

#39 baadc0de

baadc0de

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 320 prispevkov

Objavljeno 27 december 2010 - 11:09

QUOTE (rotation @ 12. Oct 2010 21:14:04) <{POST_SNAPBACK}>
Sem bil nekaj časa izven teh stvari, tako da tega nisem zasledil prej...
Plata očitno zdrži lepo bejbo smile.gif, a vprašanje je, kako luknje in trejsi prenašajo težo trafotov. To bo čas pokazal. Sicer pa nima veze, folk je bil na večih koncih opozorjen in vsak zase odloča kam bo montiral.
Super so te njegove FC plate, končno je to nekdo naredil. Slišim da so tudi napake odpravljene, tako da toliko bolje. Cena glede na trud ni visoka, za kak UA ali Altec pa ne bi dal več kot 50e.

A tebi 47 dela kot je treba? Vidim da si ga sestavil. Imaš Sowterov komplet trafotov? Jaz bi rad enkrat primerjal kako delajo v primerjavi s Cinemagovim kompletom (CMMI-7C in CM9661-A) ki ga imam.

Hello,

sorry nisem opazil tega posta. 47 dela kot je treba minus malo prevec sumenja za uporabnost na ribbonih. Moram ga prezokat in pogruntat kaj vse je narobe, dodat napajanje za ledice, mogoce celo phantom power.. pac nekaj dela je se na njem. Drugace je sowter skoz in skoz, ja. Tudi Pultec imam 100% sowter, LA2A na UTC, 1176 pa UTC/Ed A. Mi pa zvok EF86 nasploh (tudi kitarski ojacevalci, ..) ful sede.

Prispevek uredil/a: baadc0de, 27 december 2010 - 11:36 .

#40 baadc0de

baadc0de

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 320 prispevkov

Objavljeno 28 december 2010 - 12:49

Btw, Drip Electronics je izdal plato na kateri sta dva 660, torej Fairchild 670 plato.. malo me srbi, malo mi je predrago s sowterjem vse skupaj, pa lampe so drage, pa ..

Dodaj odgovor

0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov