Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Idealna postavitev monitorjev v studiu?

38 odgovorov v tej temi

#31 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 27 september 2006 - 10:17

QUOTE (minimalB)
Hudo, hvala za slike!

Vprasal bi kako je z vibracijami, a to morda kaj slisno vibrira, ko recimo glasno poslusas glasbo... je pod stenskimi absorberji kaksna guma ali kaj takega, da se ne slisi vibriranje difuzorja in zida?

In zanima me, ce nam lahko poves kako so narejeni stropno vogalni in kotni difuzorji (ce sploh so difuzorji), ki zgledajo iz sprednje strani iz celega lesa... so votli ali polni? Oz, kaksna je njihova primarna funkcija, oz zakaj so drugacni od ostalih? Kaksen naj bi bil kot za ugodne "odboje".

Se tudi ti igras z ogledali in laserji? biggrin.gif

Divje - ta "tread" bi bilo dobro preselit pod rubriko "akusticni problemi in resitve"

Lp,

b.

Ja pod absorberji je nalepljen filc, prav tako povsod kjer se dotikajo kakšnih površin. Vidiš obešanje, no pri teh ketnicah bi se dalo slišat "žvenkljanje", ampak res pri mogoše kakšnem močnem zvoku (bobni), za kar pa ta soba, ki je visoka 2.6m tako ali tako ni. Pa še potem bi lahko ketnice izoliral s peno ali pa dal gumuficirane ketne (kot sem že enkrat omenil-mudilo se je).

Laserjev in ogledal se ne grem v pravem pomenu, drugače pa ja- po tem principu.

Stropni in stenski so narejeni iz lesenega ovirja in vsebujejo po 4 tervol DP8 plošče (2mX1.2m-cel), potem pač še preoblečene.Napako sem naredil da jih nisem naluknjal-perforiral, da bi zvok prišel tudi ob strani, zdaj je to slaba rešitev, ker bi imel pod narejenimi luknjicami čisti tervol ki bi začel sčasoma padat ven.

Vsi kotni pa so malo drugačni: po dve dp8 plošči uokvirjeni z lesom, na "zadnji strani" /relativno, za mene je zadnja stran, ker vpijajo zvok ki prihajajo od stene proti absorberju) so oblečeni v tkanino, na "sprednji strani absorberja pa je vezana plošča (pobarvana v mahagonij barvo-ni pravi mahagonij da ne bo kdo mislil smile.gif ). Vezana plošča je v celem kosu, "nepropustno" nalepljena na okvir, za njo (oddaljeno cca.3cm) pa tervol plošče (prej omenjene DP8).Ti niso naluknjani in so klasični primer Ethan W. prvih serijskih absorberjev ki so bili tudi iz lesa (zelo podobni). takrat še ni bilo govora o pistonični membrani.In pri nizko tonskih absorberjih ni smelo bit perforacije na okvirju, češ da zvok udari najprej v membrano, ki je dobro prilepljena na tog okvir, tako da vibracije membrane zaduši kamena volna in kaj ostane od zvoka se odbije od stene in spet nazaj v tervol in še kaj malega ostane v membrano od zadnje strani (sem pa zakompliciral,.. je vsaj bolj jasno smile.gif ).

Za tiste ki imajo podobne izkušnje pa(za tiste ki nimajo pač se naj izognejo temu):
Ne naročajte tervola ki ima na sebi voal (specijalna tkanina ki ne spušča prostih delcev izolacije). Strokovnjaki na Tervolu so mi svetovali da je odličen in da ne rabim naknadno še tkanine, češ ta voal oni uvažajo iz Nemčije zato je nekaj uh in ah.
Še en keč, v serijski proizvodnji imajo le enostransko oblečen tervol z voalom (bel-mogoče bež ali črn), obojestransko oblečenega le po naročilu. No, potem mi javi kolega (slučajno ima gradbeno podjetje in je slučajno delal na tem objektu) da delajo zaključna dela v Koloseju MB in da so oni naročili ta oboejstransko oblečen DP8 z voalom, ter da se lahko priključim naročilu z lepim količinskim popustom.
Veste kakšna potrata časa- voal razpada, krha in spreminja v prah ko sestavljaš absorberje.Prav tako sem naknadno potreboval tkanino (to zgodbico pa že veste). Kje je ta specijalnost voala?
Na tak način delajo tudi Koloseje torej....tone DP8.
Kdo je bil konzultant? Ma saj nima veze.

No, sem vam prišparal vsaj nekaj dragocenega časa.

#32 Malossi

Malossi

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 233 prispevkov

Objavljeno 16 oktober 2006 - 10:20

kaj si pa dal za tkanino?

#33 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 16 oktober 2006 - 11:00

QUOTE (Malossi)
kaj si pa dal za tkanino?

prečitaj cel topic, sem vse opisal smile.gif .

#34 Malossi

Malossi

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 233 prispevkov

Objavljeno 17 oktober 2006 - 01:17

ja napisal si filc, sam kokr jst vem, filc ni elastičen...

#35 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 17 oktober 2006 - 01:58

QUOTE (Malossi)
ja napisal si filc, sam kokr jst vem, filc ni elastičen...

Ne. Za pokrivanje tervolovih plošč sem uporabil "akustično" tkanino-ki je obenem elastična, ko pa sem panele prislonil na stene pod kotom, pa sem povsod kjer se dotikajo površin sten ali poda, podložil s filcem- da se zmanjšajo morebitne prnosljive vibracije.
Mizar se namreč ni držal dogovora, da bo naredil stojala, katera omogočajo različne nastavljive nagnjenosti absorberja (recimo primerno za terensko snemanje), sedaj so pa pač s svojo težo nagnjeni na stene prostora (saj so neke fotke teh absorberjev, ki sem jih poslal-pravzaprav Ixi v mojem imenu smile.gif )
Mimogrede: mizar mi je prinesel samo narejene okvirje na mero, vse ostalo sem moral sam dokončat; vstavljat tervol, napenjat tkanino in klamfat,...s farbanjem vred :x ... Čeprav pa je na koncu hotel polno ceno...

#36 Malossi

Malossi

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 233 prispevkov

Objavljeno 18 oktober 2006 - 08:56

dobrga tišlerja si to najdu :-?

#37 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 18 oktober 2006 - 09:13

Ma ne mi govorit :x ...
Vedno so problemi z bilo kakšnimi rokodelci.

V glavnem če koga zanimajo stroški, ki so nanesli, da sem akustično porihtal 2 prostora (mix room 410 X 465 X 265 in snemalna/vokalna sobica 410 X 290 X265);

Tretman vključuje material za:
16 X low f. absorber 120 X 60cm
12 X mid/higf f. absorber 120 X 200 cm

cca. 700.000 - 750.000 SIT, kar ni tako ogromno glede na to da toliko stane konkreten stereo preamp ali povprečni studijski zvočniki.
Ker pa je mizar marsikaj obljubil in ne naredil, je pa bilo ogromno sestavljanja in ostalega igranja, kar pa je lasten čas= $$$

difuzorji niso vključeni!
2 X tube trapa še čakata na finiš in tudi nista vključena v navedeno ceno.

#38 _d_k_

_d_k_

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 12 prispevkov

Objavljeno 25 februar 2007 - 07:42

Pozdrav vsem

Zanima me koliko debelo vezano ploščo uporabiti za vogalne "difuzorje" (take kot si jih NLP izdelal)?

Hvala in LP

#39 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 26 februar 2007 - 12:15

QUOTE (_d_k_)
Pozdrav vsem

Zanima me koliko debelo vezano ploščo uporabiti za vogalne "difuzorje" (take kot si jih NLP izdelal)?

Hvala in LP

Jaz sem uporabil 12mm vezan les, ampak če bi na novo moral delati membranske absorberje, bi naredil po principu "damping plate" in uporabil kakšen morda še bolj masiven material ali pa vsaj 15mm vezan les.

Res pa je da v tem placu s temi dimenzijami absorberji lepo sodelulejo, saj so bili temu namenjeni in iz osnove "skalkulirani"...
Zdaj ko se pa selimo pa... domišljija...

Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov