Soba za vaje / Home studio
Objavljeno 29 avgust 2008 - 02:45
Še enkrat:
Optimizacija air gap-a, pressure in velocity...
in iz posta 9:
"Stenske in stropne absorberje distanciraj od stene za toliko kolikor so debeli, torej 10cm debel absober naj ima 10cm zraka.
Lahko odmakneš "superchunkse" od kota, saj razumeš princip 1/4 valovne dolžine, ne.
Torej; bolj kot so tanki absorberji, večjo gostoto naj imajo (10cm-tervol dp8/ 80kg/m3-130kg/m3 recimo), bolj so debeli manjšo gostoto zahtevajo (npr. superchunksi)..."
1/4 valovne dolžine zahteva pač takšno in takšno distanco. Drugače so mnogoooo manj učinkoviti!
Srednje (od cca. 300Hz) in visoke boš uničil zelo hitro tudi s peno.
Blaster; daj prosim te pokaži zvočno analizo tvoje kontrolne sobe izmerjeno na višji resoluciji (1/12 vsaj) in po 1Hz naraščajoče. Dovolj bo segment do 300Hz. To imaš kar hitro narejeno.
Objavljeno 29 avgust 2008 - 04:35
ČE bo nastajajoči plac meni odgovarjal, je to to, ne glede na vse krivulje.
Veš koliko studiev sem že videl in v njih poslušal / delal musko... Vsi se hvalijo kot ohoho fajn placi, linearni še pa še, bass trapi učinkoviti, da bolj ne morjo bit, itd...
Ena najslabših režij, kar sem jih izkusil je v megalomanskem novomeščanskem studiu. Med najboljše bi štel Studio 14 na RTVju ter vse tri režije studia Ritem v LJ.
Ostalo je zgolj povprečje - za MOJA ušesa.
BTW... teorija je eno, praksa pa drugo.
LP
Objavljeno 29 avgust 2008 - 09:15
99% ljudi tega ne zna veš.
No pa, da ne boste mislili, da je to moj firbec oz. zajebavam ljudi tja v en dan:
Master Handbook of Acoustics Alton F. Everest
Building-Recording-Studio-Jeff-Cooper
Acoustic-Design-Studio-Mitch-Gallagher
... nenavsezadnje pa imajo tisti studiji, ki so ti slušno všeč, morda v redu porihtano akustiko. Saj si na to pomislil, ne? Tudi ti boby, ne?
Objavljeno 29 avgust 2008 - 10:06
Master Handbook of Acoustics Alton F. Everest
Building-Recording-Studio-Jeff-Cooper
Acoustic-Design-Studio-Mitch-Gallagher
... nenavsezadnje pa imajo tisti studiji, ki so ti slušno všeč, morda v redu porihtano akustiko. Saj si na to pomislil, ne? Tudi ti boby, ne?
Moja študijska literatura
Pozabu si še vsaj še dve pomembni:
Recording Studio Design - Philip Newel
How to build small budget recording studio from scratch - F. Alton Everest and Mike Shea
Zadnja bi prišla prav marsikateremu forumovcu.
Glede akustike v omenjenih studiih je pa tako... vse naštete so delali neki angleži, avstralci, italijani in bogsigavedi kdo še. Enim je ratalo, enim ne. Fantje, ki to delajo pa imajo izkušnje. Se jim "userje", da nekateri zvenijo fajn nekateri pa ne?
Mislim, da se da z zdravo pametjo in nekaj poznavanja akustike naredit optimum. Moraš vedt, da se v sloveniji (in zadnje čase povsod po svetu) čimbolj "price/performance" prijazno, saj vsi vemo kakšna je situacija. Če bi hoteli graditi po pravilih, bi morali namensko začet gradit za studio že pri temeljih, da o notranji opremi (vrata, okna, ...) ne govorim. Veš koliko bi to stalo?
Ker pa se v večini primerov prostore PREDELUJE iz že obstoječih, pa so centimetri velikokrat zelo dragoceni. Seveda, če bi imel na voljo prostor 9x8x5 m in bi ga nato predelal v režijo 5x6.5x3 m bi bilo to idealno. Vsi airgapi bi še kako bili pravilno skonstruirani, da o visečih hangarjih, ki bi jih lahko obesil na stotine niti ne pomislim.
Ko pa potegnemo črto je pa tako... Da žal (ali na srečo) za moje pojme daleč najboljšo POP produkcijo dela človek, ki ima svoj control room v navadni garaži cca. 5x3x2.3 m z malo akustično predelano zadnjo steno ter kombi ploščami po stropu. Tudi iz RSL-a, Metroja in drugih studiev nisem še slišal česa podobno kvalitetnega (aja, da o Studiu 14 ne govorimo...
Mislim da zato, ker tip proklemano dobro VE, kaj dela.
Torej, če potegnemo črto... Če nabaviš opremo in je ne znaš uporabljat, nisi naredu NIČ. Če si boš zrihtal akustiko in ne znaš poslušat, nisi naredil NIČ.
Najbolje je, da imaš nekaj opreme, ki jo izkoriščaš 100 na uro, akustiko pa tako, da ti bo referenčna produkcija v tistem prostoru zvenela kar se da dobro. Ne glede na vse krivulje.
Prostora se moraš enostavno ... navadit.
Zato napokaj tisto kameno volno gor in se ne obremenjuj z zračnimi luknjami.
LP
Objavljeno 29 avgust 2008 - 10:29
Res je; vedno so potrebni kompromisi - koliko boš žrtvoval in koliko pridobil.
Temu primeren je rezultat!
Res, res, res pa je, da lahko nekdo nadarjen, kreativen in iznajdljiv v omejenem budget studio naredi bolje kot zamorjeni zaposleni zdolgočasen mix mojster v boljšem studiu!
Ne si odgovorit, da ste točno ti nadarjeni budget producenti. ... majhne sobe zelo popačijo zvok, v srednjih je malo, malo bolje,... v velikih pa se da marsikaj naredit (na celo včasih) cenejši in preprostejši način...
Res je pa, da ne verjamem, da je v tem konkretnem primeru razlika 5tih centimetrov sploh resno vprašanje?
Objavljeno 29 avgust 2008 - 10:41
Še kako se strinjam s tabo, a taka je resnica. Žal. Predvsem to pikira na "javni zavod".
Objavljeno 13 september 2008 - 11:21
Zanima me pa ena stvar. Bi bilo ful narobe, če bi bila miza in monitorji obrnjeni ob dolgi stranici (480cm)... torej bi imel za hrbtom krajšo stranico sobe (360cm)?
Objavljeno 14 september 2008 - 01:41
ok... potem pa eno vprašanje... je možno imeti za računalnik vse kable dolge cca. 8m?
tipkovnica, miška, dvi bi moglo it... Za USB in firewire pa nisem popolnoma prepričan. USB se baje da z hubi doseči do 30m, omejitev enega kabla pa je 5m. Zdaj pa nisem prepričan, če se pojavijo kakšne motnje pri recimo 10m.
Kolikor sem gledal za firewire, pa je uradno do 5m maksimalna dolžina, vendar nekateri pišejo, da z kvalitetnimi kabli gre tudi do 15m. Je že kdo poskušal kaj podobnega?
Objavljeno 16 september 2008 - 11:50
Koliko dolg kabel si probaval?... Teoretično bi šlo tudi s 5m firewire, kolikor bi po specifikacijah še moglo laufat...
Vse skupaj se gre namreč za to, da bi računalnik dal nekam ven iz te sobe.
Objavljeno 16 september 2008 - 08:52
Vse skupaj se gre namreč za to, da bi računalnik dal nekam ven iz te sobe.
Glej; odvisno je tudi od FW chipseta v tvojem računalniku. Probaj, kombiniraj in boš videl.
Objavljeno 16 september 2008 - 08:58
Tista omara na levi strani je zato, da je zaprla vrata (malo jih je zaprl tudi kotni bas trap). Mislite da bo zelo moteča za zvok?
Ne zapiraj zvoku pot do absorberja.
Pomembna je tudi simetrija prostora.
Objavljeno 22 september 2009 - 03:46
Kot je razvidno že iz starih slikic, imam superchunkse že dolgo poštimane.
Zdaj pa sem ravno v izdelavi bass trapov (dp8, les, tkanina). Če sem bolj natančen, se približujem fazi pritrjevanja bass trapov, pa me zanima, kakšne imate kaj izkušnje s tem?
Obstajajo tri različne pritrditve:
- na strop
- na steno
- na vogal (45° med stropom in steno)
Na strop in steno je verjetno še najlažje pritrditi s kljukicami (4 kljukice natančno izmerjene in mora štimat), problem pa nastane predvsem pri pritrditvi na vogal.
Kako ste pritrdili svoje DIY trape? Kakšni nasveti?
Objavljeno 22 september 2009 - 05:27
Objavljeno 22 september 2009 - 08:21
Sam za na steno pa za na strop še nisem prepričan:
http://www.realtraps...install_rfz.htm
Tole mi ni kaj preveč všeč, ker je brez air gapa. No... če naredim na tale način bom imel 2cm airgapa med tervolom in steno zaradi same konstrukcije trapa. Pa bi vseeno rad še malo bolj odmaknil.
Objavljeno 27 september 2009 - 08:58
Zdaj pa mi je kot prvo zmanjkalo kljukic za obešanje (sem pokupil vse kar so jih imeli v lokalni trgovini
Kot drugo pa mi bo kmalu zmanjkalo tervola. Tole je bila še zaloga od superchunksov.
V sobi je že dosti boljši sound po tejle adaptaciji, seveda pa se ponekod še sliši malo flutter echo... ampak v kratkem tja še pride par trapov.
Aja... pa tisti jogiji zadaj grejo seveda ven, pa tja pridejo bas trapi... ampak najprej bo treba v novo nabavo.
Objavljeno 10 julij 2013 - 05:47
Ko v sobi zaploskam zazveni "pennng trtrtrtrtr"
Prej je seveda ob plosku zazvenelo "tk"
Razlika noč in dan.
Potem sem spustil malo muske in so basi totalno zmazani...
Skratka - potrjeno, da XY-ur ni bilo vrženih stran, ko sem delal bas trape!
Objavljeno 08 marec 2014 - 12:44
Narejenih imam 14 100x60 absorberjev ter seveda 4 superchunkse (za vsak kot po enega).
Načeloma sem z zvokom zadovoljen (vsaj za moje potrebe, ker se nimam želje profesionalno bavit z muziko, ampak mi je to le hobi).
Sobo uporabljam večino časa za poslušanje glasbe, nekaj miksanja, ter vsake toliko časa tudi vadimo notri... Ker so vaje večkrat akustične (kontrabas, ak. kitara), se mi zdi prostor premrtev.
Zanima me, kaj mi priporočate, da bi ga malo poživil...
(Sem hotel uploadati fotko studia, pa nekaj ne dela upload na page-u..)
Razmišljal sem, da bi dal 3 skyline (QRD) difuzorje v zadnji del sobe (tam kjer tudi igramo)...
Na vsako steno po enega (cca 1mx1m). Bi to naredilo prostor bolj živ?
Alternativa bi bila tudi da zadnji del sobe oblečem v kamen (lomljenec), ki bi malo razbil zvok - vendar nisem prepričan, kakšen bi bil učinek...
Objavljeno 08 marec 2014 - 07:24
Kar kar nekaj potrebuješ, da se doseže neka živost, spet odvisno kakšen je prostor toliko in toliko % refleksij...
Spet koliko tvoj prostor "dovoljuje" da je živ...
Z nizkocenovni cenovni budget pa da je še kvalietna refleksija se poslužujem BAD principov panelov (čudno perforirane plošče), katere sam izračunam kako so perforirane, ker Schroederjevi kar nanesejo finančno, sploh če je pravi masivni les in ne stiropor/stirodur ipd.
Skyline je PRD ne QRD:)
Dodaj odgovor
1 uporabnikov bere to temo
0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov