Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

samogradnje (diy)

84 odgovorov v tej temi

#31 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov
  • Interests:soundtech

Objavljeno 14 junij 2006 - 12:37

dober link osnovah:sound.westhost.com/site-map.htm
link o API:www.danalexanderaudio.com/api.html
Zanimivo kako presenetljivo preprosti so API preampi. Trafo na vhodu, diskretno izveden op amp in trafo na izhodu.

#32 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 29 junij 2006 - 06:06

Ceprav tule ni nobenega interesa bom vseeno malo opisal napredovanje pri gradnji SSL kompresorja. Morda bo komu prislo prav smile.gif
Po dolgem iskanju, narocanju, mnogih poteh v stacune z Ixijem sva material vec ali manj KONCNO zbrala. Tudi sprednja plosca in ohisje sta koncana. Napisi bodo lasersko gravirani z licnimi knofi in malenkost majhnim VU metrom. Vecji stane 100 evrov. Tega denarja ni vreden. Zdajsnji je v obmocju do 5db gain reduction itak zadosti tocen. Vec je pri taksnem kompresorju hitro prevec.
Lotanje za prvega sem skoraj koncal. Slo je v redu, le malo bolj svoh spajkalnik bi rabil. 40w je prevec, bolje bi bilo 25. Zdaj cakam na transformator da zadevo koncno sprobam na stromu. Najbrz bom zamenjal NE serijo cipov na vhodu in izhodu za kaj boljsega. Original sicer ima NE, a to so delali pred 20 leti..
Bilo je tudi nekaj skepse glede uporabe srebrnih kablov med konektorji in vezjem. Srebrne ze imava, tako da jih bova uporabila. Dvomim da bo 1 meter dodal koloracije.
VCA cipi ki so sicer srce vezja so THAT 2180, tovarnisko nastavljeni za minimalen distortion. 2181 bi bili fajn za eksperimentiranje, vendar zelimo cimbolj nevtralen sound, podoben originalu. SI pa se vedno nismo enotni kaj je original. Tisti v SSL 4000 ali rack izvedba. Zvenita drugace, imata pa podoben karakter.
Poleg SSL-a sem v zadnjem cajtu poservisiral en LINNDRUM 2 od Umeka (zdaj ga ima Dojaja). Zanimivo, tipu je v kanal od kicka letel odprt hi-hat. Resitev je bila nastavitev filtra na izhodu. Zrihtal sem v petih minutah, kar hitro smile.gif
Drugo poravilo je pa Sequential drum machine. Ima 110v napajanje, a brez prkelopnika za 220. Transformator ima 220 odcep, a mi ni cisto jasno kako ga vezem ker ni nic oznaceno. Bom probal z variakom in izmeril kaj je kje.
Ce ima kdo kaksen komentar na SSL bi ga bil zelo vesel. O napredku bom se kaj napisal.
Miha

#33 Matej Grginic

Matej Grginic

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 420 prispevkov

Objavljeno 30 junij 2006 - 07:06

Super se slisi. Fotke, fotke, fotke, fotke!!!! :shock: laugh.gif

#34 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 06 julij 2006 - 03:19

Fotke dobis v kratkem. Cakam se na materijal da zakljucim ploscici.
Sicer pa zacenjam zbirati variante za API 312. Nasel sem originalne ploscice, dodan je se linijski input. Torej mic/line/di inputi. Nasel sem tudi originalna in/out transformatorja in originalni operacijski ojacevalnik izveden s tranzistorji (ne cip). Poslusal sem tudi sample taksne konfiguracije. Slisi se podobno kot original na Thelisteningsessions.com.
Se enkaj novega:
MAudio DMP 3 klon:
http://www.studio-ce...opic.php?t=9114
Zelo preprost projekt z INA 163 op ampom. Taksni op ampi se kot preampi uporabljajo v vecini konverterjev...

#35 gregcs1

gregcs1

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 39 prispevkov

Objavljeno 14 avgust 2006 - 06:18

Ve kdo, kje bi lahko dobil transformatorje ki so na N72 od 7th. Circle Audio. (Carnhill VTB9045 in VTB1847) oz. če se jih lahko zamenja s kakimi drugimi.

#36 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 15 avgust 2006 - 12:18

Vhodni trafo izdelujeta Carnhill in Sowter. Kolikor vem lahko pri Carnhill narocas le po telefonu :roll: , Sowter pa tudi po netu. Priporocam ti da kupis od teh proizvajalcev ce zelis Neve sound. Izhodni trafo je malo manj kriticen, izdeluje ga vec proizvajalcev. Vhodnega izdeluje tudi JLM Audio, vendar sem veckrat bral da niso enaki originalom. So pa cenejsi.
Pri tem preampu so kriticni tudi preklopniki. Tezko se jih dobiti, pa se dragi so. Jaz bi na tvojem mestu kupil cel kit. Narocanje pri razlicnih prodajalcih zaradi postnin in taks precej stane, pa se traja..Ne bodi presenecen ce bos na kaksen element cakal 2 meseca. Jaz sem npr za SSL komp narocal pri razlicnih trgovcih, pa se je precej zavleklo.
SCA kiti so sprobani in zelo kvalitetni, zato res premisli ce se ne splaca kupiti vse razen napajalnika in ohisja pri njih. 324$ za 1272/1073 modul res ni veliko.
Btw, ali zelis narediti mono ali stereo, samo preamp ali tudi eq? Imas pcb? Neve namrec zanima tudi mene, vendar ga trenutno ne potrebujem. Se bom pa najbrz spravil delat kaksen API 312 ali Jensen Twin. Lahko dobim poceni trafote in op amp.
Miha
p.s.:
Na eBayu in Prodigy Pro se obcasno najde kaksen Neve trafo, a cene so kar visoke.

#37 gregcs1

gregcs1

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 39 prispevkov

Objavljeno 15 avgust 2006 - 10:26

Res je, da kit N72 sam po sebi ni drag... A ko prišteješ pošiljanje (cca 130$) pa po vsej verjetnosti še carino pa davek pa ne vem kaj še :roll: pride cena modula kar visoka (100k+). Imel sem namen narediti N72 po načrtih iz SCA strani. Pcb mislim da bi se dalo narediti iz načrta s pomočjo kakih programov (EWB), dal bi ga (jih) pa narediti kaki firmi ki se pri nas s tem ukvarja. Mislim da bi tako prvi modul prišel najdražji, če pa bi bilo kako večje zanimanje, pa to vso stvar samo poceni... Kaj točno si milsil s "preklopniki"? Edini problem z dobavljivostjo se mi zdi samo za trafote in nič drugega.

#38 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 15 avgust 2006 - 03:46

100k je kar veliko za modul, a se vedno malo v primerjavi s ceno originala. Ce imas res desetletja izkusenj z dizajniranjem pcb-jev je ok ce ga delas sam, sicer ti ne bo nikoli delal kot bi moral. Ce bos dal delati firmi pa bos placal kar precej. Vprasanje ce se to splaca, saj vidis kako je s tem pri nas. Folk uporablja preampe na konverterjih in morda kaksnega zunanjega, a se nisem zasledil da bi kdo imel set preampov ala Lunchbox. Pa problem je tudi da niso vajeni kupovati buticnih izdelkov. Se ti pa splaca delat zase ce rabis kaj dobrega za vokale kar Neve definitivno je.
Neve ne uporablja pota za gain ampak preklopnik. Je kar kompliciran ker je nekako vezan na izhod, pa se nekam v sredino, ne spomnim se vec tocno. Vem da se jih pri nas ne dobi, pa tudi v tujini so redki.
Se enkrat ti predlagam Prodigy Pro. Vem da Bauman prodaja pcb dokaj poceni, iz group buyev se da dobiti trafote, pa se dokumentacije je veliko.
Zakaj zelis ravno Neve? Ali si kaj razmisljal o lampasu? Npr Gyrafov ima zelo dobre recenzije, pa se material je lazje dobiti kot za Neve. Pa Jensen Twin je tudi ok za vokale, tako kot Neve, le da je pri nas neznan. Tudi dolocene konfiguracije API 312 z Ni output trafotom so fajn za vokale.
Koliko izkusenj pa imas s samogradnjami? Si ze naredil kaksen preamp?
Miha

#39 gregcs1

gregcs1

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 39 prispevkov

Objavljeno 16 avgust 2006 - 12:47

Ni sploh tako pomembno da je neve... N72 je bil pač prvi diy preamp na katerega sem naletel na netu in sem rekel: to je to, to bomo pa naredl doma! Je pač res en tak all around preamp. Je pa žal tudi resnica, da je med zahtevnejšimi kar se tiče izgradnje in dobave delov.
Tako da v bistvu mi je vseeno kaj je. Karkoli bo, bo bolj kvalitetno od Behringerja in podobnih... Rad bi združil koristno z zabavnim... Nekih hudih izkušenj z samogradnjami nimam, a se hitro učim, imam čas, mal več kot osnove elektronike/elektrotehnike, lotanje mi ne povzroča nekih hudih glavobolov, vse skupaj (DIY, elektronika, recording) me zelo zanima, pa še koristilo mi bo. (motu 828 mkII ima samo dva kanala s preampom ) :wink:
Vidim da si se ti usmeril v api 312. Če si resen kar se tiče nabave delov in vsega, sem takoj zraven za ene 4 kanale. (cilj mi je 8 kanalov, a nočem imeti vseh osem enakih) tako da bi prišla v poštev varianta 4x api + 4 Jensen.
Kje misliš naročati dele? A imaš že kake cene (pcb, xformerji...) Kar se trafov tiče se mi zdi, da se količina nakupa kar pozna pri končni ceni.

#40 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 17 avgust 2006 - 05:47

Sploh se nisem usmeril v API. Mi je pa zanimiva preprosta konfiguracija s transformatorjem na vhodu, diskretni (narejen iz tranzistorjev, ne cipa) op amp in trafo na izhodu. Tudi Jensen Twin je podobno grajen, pa famozni Brent Averill, Millenia...Taksne preampe sem ti predlagal ker so precej preprosti za izdelavo, material se da dobiti poceni, veliko je dokumentacije. Sigurno bi bil Neve spica, a ce nimas ne vem koliko izkusenj in denarja naj raje malo pocaka. Medtem pa ga nadomesti Jensen ali katera od konfiguracij API-ja ki dobro dela tudi na vokalih, ne le bobnih.
Druga moznost je Gyraf G9 lampas. Stal bi te priblizno toliko kot Neve, a material je lazje dobiti, pa se precej bolj je uporaben.
Predlagam da se najprej odlocis za kaj bos preamp potreboval. Bobne, vokale, kitare..Potem izberes kar ti odgovarja in narocis material. Ce zelis 8 preampov se ti splaca dati narediti ohisje tipa Lunchbox kamor gre osem modulov. A vedi da te bo precej stalo, pa v primeru da bos katerega od njih hotel zamenjat ga bos tezko prodal...Najbrz ti za zacetek preostane to, da naredis pare locenih preampov v ohisju.
Premisli tudi o tem ali bos potreboval pomoc pri izdelavi, narocanju materiala, kalibriranju in meritvah ko bo stavar koncana. Saj te nocem strasit, a vedno se kaj zakomplicira, tudi ce delas kit. Pa najbrz bos zelel imeti VU meter. Nekdo ti bo moral pomagati pri tem ker niso vkljuceni v kit ali projekte za katere kupis pcb, ostalo pa drugje. Saj ves da je preamp eden najvaznejsih delov studija, zato mora biti narejen 110%, sicer se bolj splaca Behringer.
Glej; povej koliko je tvoj budget in specifikacije glede preampa. Ali naj bo lampas, tranzistor, s trafoti ali brez, lunchbox ali samostojen..
Ko se bos odlocil mi povej, pa ti bom predlagal kaj primernega.
Kot sem ze rekel; se najbolj smiselno je da se (sprva) s pomocjo lotis dveh kanalov z VU metrom v enem ohisju, nato pa nadaljujes s cim drugim.
Jaz sem pripravljen sodelaovati oz narediti preamp tudi zase. Pred casom so tudi nekateri drugi uporabniki pokazali interes da jim naredim API ali kaj podobnega. Trenutno cakam na cajt da dam SSL kompresor v skatlo. Sen ful zaseden s Trnfestom. Ko bo to koncano se bom pa sigurno lotil novega projekta.
Lp Miha

#41 gregcs1

gregcs1

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 39 prispevkov

Objavljeno 17 avgust 2006 - 09:50

Uf! Zdaj imam pa že preveč opcij laugh.gif

Torej: Za začetek bi bilo res bolje nekaj enostavnejšega. Preamp bi bil za vokale, mi pa res najbolj diši lunchbox varianta. Okrog izdelave ohišja ne bo problemov, ker je fotr "šlosar" laugh.gif in dela iz pleha čudeže :wink: Imam pa tud par kolegov, ki delajo pri firmah, ki se s tem ukvarjajo in imajo dostop do različnih cnc mašin ipd. Cena po kanalu naj ne bi presegla 100k (žena in otrok bosta že potrpela par mesecev brez hrane :twisted: :roll: laugh.gif ) skupaj z napajalnim vezjem (brez ohišja). Prodajat modulov ne nameravam in bojo tudi ob zamenjavi ostali doma (sentimentalna vrednost laugh.gif). VU meter je opcija, ni mi pa nuja. (se pa strinjam, da je koristna zadeva). Kar se tiče pomoči pri izdelavi samega vezja tudi ni noben problem, ker imam kolega, ki je ravnokar diplomiral iz elektronike in vem, da je spacal marsikatero vezje skupaj. Glede tega ali naj bo lampaš, tranzistor, trafo al brez... ne vem, a za vokal po mojem mišljenju bi bil najbolj primeren s trafom, ali pa kak lampaš. Se motim? Kaj bi mi potem svetoval? Kje bi lahko nabavil pcb in ostale dele (predvsem trafo). Pri nas predvidevam, da se z izdelavo pcb-jev prav za preampe nihče ne ukvarja :roll: ostale dele se še nekako dobi, zakomplicira se pa pri kakih elektronkah in pri trafotih. Kje nabavljaš (če si že kdaj) slednje?

Upam da ni preveč vprašanj. Pač te stvari me že dolgo zanimajo, šele zdaj pa se je pokazala priložnost (predvsem na $$$ področju :wink: ) in bi rad kaj od tega tudi uresničil.

LP Gregor

#42 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 18 avgust 2006 - 05:51

Ok, torej moj predlog je Grafov G9 imenovan tudi Gyratec ix. Ploscico dobis direktno od Gyrafa, ostalo pa pri nas in preko neta. Material je dokaj neproblematicen ker se uporablja standardne elemente. Tudi lampe in trafoti se dobijo pri nas.
Lunchbox raje naredi kasneje ker je to zahteven projekt ki zahteva veliko casa in denarja. G9 je za zacetek dosti bolj primeren, pa se cenejsi.
Mislim da bos pri tem potreboval pomoc nekoga ki se s tem resno ukvarja. Diploma iz elektrotehnike seveda pomeni nekaj, vendar gre pri preampu za precej specificne stvari, tako da dvomim da ti bo pomoc frenda koristila. Razmisljam kdo pri nas bi lahko to naredil. Opcija je Slapsak s katerim imam slabe izkusnje, potem je tu Boban ki najbrz nima cajta, lahko se pa zmeniva midva. Z veseljem bi sodeloval pri nabavi in izdelavi.
Projekt je opisan na Gyraf.dk/diy projects/G9. Material stane pribl 500-700 evrov za dva kanala z ohisjem vred. Preamp je preverjen, reviewi ga postavljajao ob bok raznim Manleyem, D.W. Fearnom..Pa imas d.i., linijski in mikrofonski vhod. Potem se obracalec faze, input in output gain, high-pass filter..Skratka vse kar rabis. Se posebno in/out gain sta zanimiva ker lahko z njima precej spreminjas karakter zvoka.
Seveda lahko izdelas kaj cenejsega, a 500-600 evrov za taksen preamp res ni veliko, pa se lampe so.
Torej premisli o vsem skupaj. Ce te v zvezi s tem zanima kaj vec oz bolj konkretneg me lahko kontaktiras tudi na mihasa@email.si.
Lp Miha

#43 gregcs1

gregcs1

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 39 prispevkov

Objavljeno 19 avgust 2006 - 04:01

Tako. Prebral sem (skoraj) vse, kar je možno prebrati v zvezi z g9. Je zanimiv preamp, ne zdi se mi ne vem kako kompliciran, tako da sem se odločil poizkusiti. Naročil sem pcb, (sicer ne vem kako se bova z Gustavom zmenila glede plačila, ker nimam mastercarda al pa vise... :roll: ), zdaj pa malo gledam okrog za ostale dele. Transformatorje sem našel pri Ic elektroniki (OEP), a iščem še malo po avstrijskih trgovinah... (veš ti za kak boljši source?) Elektronke sem našel pri http://www.tubeprofi.com/ (dunaj) in mi jih bo prinesel kolega, ki živi gor. (so več kot pol cenejše kot pri nas... :roll: ) Varianta so še JJ tubes ( http://www.jjtubes.eu ) kjer so še za en drobiž cenejše, a je treba zraven prišteti še pošiljanje. Moram malo preveriti na netu katere so boljše (če sploh so razlike). Ohišje bo doma narejeno (10mm pleh, flexerco, 50mm vidia sveder v roke, pa gremo :twisted: laugh.gif ) Za ostale komponente pa nevem... Varianta je že prej omenjena IC elektronika, samo če je sama firma taka kot njihova spletna stran, potem je en %#"&! Nekako bolj mi je všeč http://b2c.hte.si/ a tudi nimajo vsega kar bi potreboval. Tukaj v Nm imamo tudi enega lokalnega elektronika (Kumer), a je kar se teh manjših delov (in manjših količin) tiče kar drag, tako da pride v poštev le v nujnih primerih. Veš še ti za kakšno firmo ki se ukvarja s prodajo? (po možnosti spletno - ja vem, ni jih nekaj dosti...) Malo sem računal ceno delov in naračunal da me pride nekej čez 50k (brez ohišja, kablov, potencerjev ter konektorjev. Zdi se mi kar v redu. Torej, naprej bom zbral vso potrebno kramo potem pa naprej.

LP

Gregor

#44 gregcs1

gregcs1

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 39 prispevkov

Objavljeno 19 avgust 2006 - 04:11

Pri nadaljnjem brskanju po netu sem ugotovil, da Tubeprofi v bistvu prodaja tube od JJ Electronic. Torej iskanje primerjave odpade, ker je to ista stvar. (te elektronke sem iskal včeraj ob 4ih zjutraj in sploh nisem bil pozoren kaj prodajajo :oops: )

LP

Gregor

#45 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 20 avgust 2006 - 06:17

Ti si se pa resno lotil tega biggrin.gif Fajn!
Gledal sem ponudbo tiste trgovine za lampe. Zakaj si vzel ravno JJ? Za kriticne aplikacije kot je preamp se uporablja bolj kvalitetne kot so NOS Phillips, Telefunken itd. Tube Profijeva ciljna skupina so audiofili ki imajo precej nizje zahteve kar se tice kvalitete in seveda cene ki so ponavadi pretirano visoke. Za npr 10-15 evrov kolikor stane JJ ecc82 dobis NOS Phillips ecc82 ki je precej boljsa. Pa ko kupujes glej na to da bodo lampe uparjene. To je pomembno. O tem kaj vec povprasaj na Prodigy Pro.
Kako da si se odlocil vzeti OEP? G9 je dizajniran za Lundhalle. OEP so sicer kompatibilni, vendar zvocno precej manj primerni...
Za kondenzatorje ti predlagam WIMA. Saj na prodigy najdes BOM (bills of material) kjer so napisani modeli.
Ce zelis lahko povprasam kolega iz Dunaja za trgovino kjer so specializirani za pro audio lampe in ostale elemente. So pol cenejsi od Tube Profi, pa ne prodajajo nekih "audiofilskih" neumnosti kot so "super kvalitetni" kondenzatorji, lampe bla bla bla.
PA pcb od Gyrafa ni ravno top kvaliteta. Npr pri GSSL je vse okrog vhodne in izhodne stopnje toliko zguzvano, da moras po najmanjsi napaki vezat z zico. Alternativa so pcb-ji od Mnatsa ki so precej bolj dodelani. Saj od Gyrafa vse lepo dela, a vseeno povzroca tezave...
Ja, IC elektronika je bolj tako. Vedno se kaj zmotijo ko narocas pri njih, bog ne daj da bi poslali po posti. Kar Ixija vprasaj kako je s tem :evil:
HTE je varianta, a imajo bolj malo robe. Raje si izberi kateo od specializiranih trgovin za pro audio in vse kupi tam. Dobil bos popust, kvalitetno robo, pa se za postnino bos placal veliko manj. In seveda ne bos cakal.
To so torej moji nasveti glede materiala. Preprican sem da bos slisal razlicna mnenja, a mislim da to bodo vsi svetovali Lundhall trafote in kaj drugega kot JJ lampe. OEP precej paci, nima tistega fat sounda...A kot vedno; vsak imamo o tem svoje mnenje, zato se je najbolje drzati nasvetov konstruktorja.
Lp Miha

#46 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 20 avgust 2006 - 06:25

Se nekaj: ce zelis se lahko malo bolj poglobim v preamp, material in trgovine. Lundhall dobis direktno od proizvajalca, Mnats za pcb je na Prodigy, za ostalo pa lahko vprasam za ime tiste trgovine. Pa na Prodigy kaj vprasja eksperte ki vedo precej vec kot moja malenkost.

#47 gregcs1

gregcs1

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 39 prispevkov

Objavljeno 20 avgust 2006 - 10:04

Mnats ima, kolikor sem našel, samo pcb za 1176 kompresor. O (njegovem) pcb-ju za G9 ni nikjer nič napisano. (ali sem pa jaz slep pa nič ne najdem - prosim popravi me, če se motim). Je še v Avstraliji en, a prodaja isti pcb kot Gustav, le da on pokriva južno poloblo. O témi lundall vs. oep je bilo tudi veliko napisanega na prodigy in še veliko bo... Zvok z oep v bistvu sploh ni slab. To je potrdil sam Gyraf (Jacob) iz prodigy. Je pa definitivno drugačen, bolj zaokrožen, bolj neve... (itak veš, da sem hotel najprej narediti N72 :wink: ) Pa še dobim jih (oep-e) pri ic elektroniki (če bojo seveda naročili prave... :roll: ) Bo pa naslednji G9 z lundall-i :wink: Če bi blo pa res tako hudo jih pa odlotam dol pa naloam lundall-e gor. Glede elektronk pa ne vem... Cena za JJ je 7.8 € po komadu, kar skupaj znese 7,5k sit. V hte jih imajo, sicer ne vem od katere firme so, a je ena 4k... Drugje jih je pa pri nas skoraj nemogoče dobiti. Jutri bom še poskusil malo potelefonariti okrog - na bolhi sem namreč našel par posameznikov, ki jih prodajajo. Saj taka razlika pa spet ne more bit med različnimi proizvajalci... saj praktično gre za isto elektronko... Ali pač? :roll: Ne vem okrog tega bom še pobrskal. Če lahko, daj prosim vprašaj za ime tiste trgovine, pa da vidimo kako naprej.

LP

Gregor

#48 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 21 avgust 2006 - 08:07

Ola!
Izbor trafota je seveda stvar okusa. A Lundhall v tem vezju nudi precej vec. Treblast sound kot ga ima Neve se vedno lahko dobis z doloceno nastavitvijo in/out gaina ali eq-jem. Pa vedi da OEP-ju manjka basa. Seveda ga lahko vseeno uporabis ker je kompatibilen. A kot sem rekel;vse je stavr okusa.
Glede lamp je takole: isti tip lampe se lahko precej razlikuje od proizvajalca do proizvajalca. Nekako najboljse so NOS (new old stock) ali vojaske. To pa zato, ker so npr v 60-70. letih delali precej boljse, sploh vojska je imela najvisje zahteve. Malo pobrskaj naokrog za Phillips ali Telefunken. Jaz ti bom v kratkem sporocil naslov tistega prodajalca iz Dunaja ki je specializiran za lampe in kondenzatorje. Sicer pa IC ima Wimo, tako da jih lahko dobis pri nas. Le s tabo naj gre nekdo ki se na stvar spozna, sicer ti bodo dali narobne elemente :roll:
Miha

#49 gregcs1

gregcs1

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 39 prispevkov

Objavljeno 21 avgust 2006 - 08:47

Zgleda da trafo bom moral vzet Lundahll, ker so mi iz ic elektronike sporočili, da so jim iz Farnell-a sporočili, da oep ne dela več tistih trafov in jih nimajo več :?: whatever... Bom pač Lundahlle naroču... kaj mi pa drugega ostane. Glede lamp je pa tako: Mam 4 ecc82, neke stare (2x telefunken, EI pa eno Tungsram al nekej :roll: - kaj misliš?) Sem pa prek bolhe našel enga tipa ki prodaja 5814 phillips military model za 4k. Men se zdi kar ugodno, tko da bom najbrž vzel. Ima še neke obične phillipse za 3.5k, pa siemensove za 4.5k. Imam pa tudi možnost da jih premetra in mi pošlje uparjene. Probaj mi sporočit do srede kaj misliš o teh phillipsovih military, ker pride od kolega sestra na obisk, in je iz tistega konca, pa mi jih lahko prinese mimogrede. Ne vem pa tudi kaj naj naredim v zvezi s pcb-jem, ker od Gustava nisem dobil še nobenega odgovora. Nasvet? Si kaj pogledal tiste pcbje od mnatsa? Je samo 1176, a ne? Veš še za koga ki prodaja pcbje za G9?

#50 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 22 avgust 2006 - 06:09

Hmm, dvomim da OEP ne dela tistih trafotov. Morda jih nimajo na zalogi. Malo poglej naokoli, ne kupi Lundhalla Zato ker trenutno ne najdes OEP. Kakorkoli, jaz se vedno navijam za Lundhall smile.gif
Lampe morajo biti enake in ce se da uparjene (to sicer ni nujno). Torej tvoje ne pridejo v postev.
Jaz sem prosil kolega za link do tiste stacune. Pocakaj dan ali dva da se mi oglasi, pa dobis link.
Tule:http://www.prodigy-pro.com/forum/viewtopic.php?t=17608 je link na primerjave razlicnih lamp v G9. Sicer so bili uporabljeni OEP, a neko predstavo bos vseeno dobil. Naj te nekaj vec midla ne odvrne od preampa. To je posledica OEP ki izpostavi ravno srednje frekvence :wink:
Glede pcb-ja se najprej odloci kdo bo vse skupaj lotal, ti pomagal nabavit ostali material, morda zamenjal in/out potenciometer s preklopniki...Ko bos to vedel naj si pogleda layout od Gyrafove ploscice in odloci ce bo ok. Jaz ga se nisem bolj podrobno pogledal, tako da tezko recem kaj se mi zdi. Vem pa da je vsaj skonstruiran ok, motenj ni.
Ponudbe Mnatsa nisem pogledal ker imam bolj malo cajta. Sicer pa vse pise na Prodigy. Pa ne pozabi pogledat na Meta overview kjer je G9 detajlno opisan.
Toliko za zdaj. Vec o tem naj ti pove tisti ki bo preamp izdelal. Glede na tvoje znanje se ga raje ne loti sam ker bos imel precej tezav, zna se ti tudi unicit kaksen element, pcb itd. Ce bi se rad ucil naredi npr napajalnik za preamp. To ni komplicirano, pa se uporabil ga bos lahko.
Aja, kaj si mislim o tistih lampah? Tezko recem ker nisi povedal kateri letnik so, serija in ostalo.
Mislim da bo Phillips ok, se boljse so Siemens. Zaenkrat pocakaj na link da primerjas cene. Kolikor se spominjam so NOS Telefunken stale 15 evrov, kar je ugodno. Pa EI Nis so tudi ok, le izbrati moras prave.
Lp Miha

#51 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 24 avgust 2006 - 07:53

Tip je na dopustu, baje pride sele konec septembra. Tiste Phillips za 3.5k se mi zdijo dokaj poceni, pa se zelo dobre lampe so. Fajn bi bilo da jih prej se stestira. Pa prej naj ti poslje fotko lampe. Na njej mora pisati Phillips ali Miniwat, sicer jih ne kupi. krozi namrec precej no name lamp ki so lahko ok, ali pa zelo slabe. EI nis ima masine od Phillipsa, vendar so slabo kalibrirane, tako da moras prave lampe izbrati.
Phillips je po moje way to go, sploh za 3.5k. Ostalo pa lahko narocis npr direktno od Farnella. Posljejo ti po posti, imajo veliko zalogo, cene so ok, dajo tudi popust...

p.s.:Military so enake kot navadne, le da jih prej stestirajo in izberejo najboljse. Ce jih je tip pripravljen stestirat vzemi navadne. Pa tisto da JJ niso za pro audio vzamem nazaj. Malo sem povprasal folk ki te lampe pozna, in vsi pravijo da so cisto ok. A Phillips so vseeno rang vise.
MihA

#52 gregcs1

gregcs1

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 39 prispevkov

Objavljeno 24 avgust 2006 - 09:25

Konec septembra :shock: !!! Kdo ga bo pa čakal! Čeprav mi očitno ne bo ostalo drugega... Trafoti bojo Lundahlovi, ker oepovih noben nima. So pa tudi tukaj problemi... :roll: Naročil sem jih online pri triple audio, a sem dobil danes odgovor, da v slovenijo ne pošiljajo... :? wtf?! Tako da mi ostane še par uvoznikov... Poskusil bom pri italijanskem http://www.referencelaboratory.com/ , oni menda pošiljajo v Slo! Lampe bojo kar philipsove 5418 (ali 5184) -nekaj od tega, uparjene po štiri, 4k sit komad. Vzel jih bom kar osem, še za naslednja dva kanala. Najti moram še podnožja, mi je pa dal ta tip številko od nekoga, ki naj bi jih imel in ga moram kontaktirat. Najti moram še dva toroida 2x15V 30VA, kar se tiče pa ostalega "špeha" pa ne vem... Mogoče res farnell, samo po moje bi se vse pri nas dalo najti. So capi od wime res toliko boljši, da naj jih iščem vsepovsod. Bomo videli... Itak izgleda da bom še en mesec pa pol čakal pcb :roll: . Razmišljam da bi kar odprl nov thread "Prigode in nezgode z G9" in opisal (opisoval) not cel potek dela ter naročanja, ter limal fotke... we will see, time will tell.

Gregor

#53 Purusha

Purusha

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 81 prispevkov
  • Interests:smisel življenja : )

Objavljeno 24 avgust 2006 - 09:34

Grega,

za Lundahl poglej pri http://www.canford.co.uk sicer stran trenutno nekaj štrajka ampak oni jih imajo sigurno oz. jih bodo dobili 11.9. Jaz tudi že čakam kar nekaj robe od njih in če želiš jih lahko naročim še za tebe pa bo cenejša poštnina.

LP

Purusha

#54 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 25 avgust 2006 - 02:31

Pocasi, pocasi. Wimo ima vsak povprecen prodajalec te robe. Poglej na Farnel ali Conrad. Najdi si enega prodajalca, npr Farnell in od njega naroci upore, kondenzatorje, switche, diode, konektorje in ostalo. Trafote s Purusho da delita postnino.
Seveda lahko kupis vse tudi pri IC, vendar po mojih izkusnjah zatajijo ravno pri elementih ki nas zanimajo, zato raje kupi dirketno od Farnella.
Pa Wima je nekako standard kar se tice kondijev, zato jih kupujemo. Saj obstajajo tudi drugi, a ime je nekako familijarno smile.gif
Za podnozja lahko vprasam kolega. Pred casom mi je omenil da prodaja keramicna po 500 sit kar je ok.
Trafote torej imas. A v prihodnje pa vseeno napisi kak post na Prodigy da jih potrebujes. Vedno se najde kdo ki jih ima in prodaja ceneje kot proizvajalec :wink:
p.s.biggrin.gifa bo lazje ti jutri sporocim kontakt za trafote od proizvajalca v Siski. S tem odpade postnina, pa se kvalitetne bos dobil.
lp Miha

#55 Purusha

Purusha

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 81 prispevkov

Objavljeno 25 avgust 2006 - 07:35

V sloveniji je JUST še najbolj poceni za upore, kondenzatorje, switche, diode, konektorje in ostalo, pa tudi kakšne WIMA kondenzatorje imajo na zalogi. Če imaš veliko tega ti bodo dali tudi do 30% popusta.

8)
Tat Purusha

#56 Purusha

Purusha

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 81 prispevkov

Objavljeno 25 avgust 2006 - 07:37

Toroidi - Damjan 01 512-12-92
Tat Purusha

#57 gregcs1

gregcs1

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 39 prispevkov

Objavljeno 25 avgust 2006 - 09:03

@Purusha

Če že naročaš zase bi bilo krasno če naročiš še tiste štiri trafote. Pa si deliva poštnino (upam da ne naročaš paketa 120kg laugh.gif ) Kdaj boš pa naročal svojo robo (ali si jo že naročil?)

@rotation

Na prodigy bi zelo rad kaj vprašal, a kaže da je admin na dopustu, ker sem se registriral 14 dni nazaj pa še zdaj ni bilo potrditve... :roll: V ps-ju si napisal da mi sporočiš kontakt za proizvajalca trafov iz Šiške... S tem si mislil za toroide, kaj ne? Pa vprašaj kolega za podnožja. Če jih ima jih vzamem 8.

#58 gregcs1

gregcs1

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 39 prispevkov

Objavljeno 25 avgust 2006 - 10:05

@purusha

Najbrž ne rabim povedat, da so trafoti LL1528 in LL5402? Oba po dvakrat...

laugh.gif

#59 Purusha

Purusha

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 81 prispevkov

Objavljeno 25 avgust 2006 - 10:09

Ti sporočim še danes kolk te pride vse skupaj z deljeno poštnino. Pa ni 120 Kg, samo par drobnarij :wink:
Tat Purusha

#60 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 25 avgust 2006 - 05:56

Trafoti so v Hit Elektronika, mislim da je tisti konec se v Siski. Delajo tudi po narocilu, vendar imajo taksne kot jih rabis ti na zalogi. Vzemi malo mocnejse kot je predpisano.
Tisti link za lampe sem dobil. Na sajtu nisem uspel najti Phillipsovih lamp, zato jim kar poslji mail in naj ti oni predlagajo kaj in kako. SIgurno jih imajo na lagerju. Imajo tudi poceni podnozja, vzemi keramiko. Pa poglej se za kondenzatorje. Orange drops so ok. Ka se da kupi pri njih da ne placujes postnine dvakrat.
Lp
p.s.:link:http://www.btb-elektronik.de/de/index.html

Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov