Lep pozdrav vsem na forumu
!
Po prebiranju vaših prispevkov me je napadla huda želja, da še jaz naredim en »rumpel« oz. home studio varianto (no, v resnici je bila ideja že prej, samo ko sem našel tale forum, me je še toliko bolj zasrbelo
).
Osnovna ideja – gre za prostor v stanovanjski hiši na podstrešju, do sedaj neuporabljen. Velikost celotnega podstrešja je cca 15 x 9m, od tega bi za svoje potrebe (beri studio) porabil cca 10 x 5m. Malo je problem stoječa višina, ki nekako moj načrtovani prostor skrči na 10 x 3,5m. Špica strehe je sicer na višini 3m. Zamislil sem si takole: dve sobi, za control/mix + wc + čajna kuhinja ter soba ločena za snemanje. Ja, sem prebral, da mnogi priporočate samo eno sobo za vse. Pri meni to odpade zaradi podobnih razlogov, kot jih ima smukator: kup ljudi, mašine ... Poleg tega bi rad naredil prostor tako, da ne bo nujno samo za moje potrebe in potrebe moje skupine, ampak če se zadeva razvije v še kaj bolj resnega (=komercialnega). Od začetka bi se snemali predvsem vokali, potem še kaj drugega.
Takole izgleda zadeva trenutno v realnosti ![]()

Povečaj ...
Povečaj ...
Dimnik se ruši, edino ti pokončni stebri bodo morali ostat. Ona zadnja dva nista problem, ker jih bom vdelal v vmesno steno. Sprednja bosta pač ostala vidna, jih bom oblekel v gips.
Takole pa sem si zadevo zamislil v sketchup-u (ta program je včasih za popizdit zakompliciran, ali pa imam jaz IQ na sobni temperaturi :evil: ).
Povečaj ...
Povečaj ...
Na slikci je sicer srednja stena zamaknjena, ampak sem se vmes že premislil. Po moje bodo poševne stene/stropi dovolj pripomogli k odmiku od pravokotne variante (=kocke).
Vsekakor sledijo popravki ...
Še enkrat torej mere sob:
1. mix/control (š, d, v) – 3.8m x 3.4m x (strop od 1.2 do 2.8m)
2. studio (š, d, v) – 5.4m x 6m x (strop od 1.2 do 2.8m)
3. wc + kuhinja (š, d, v) – 1.4m x 3.4m x (strop od 1.2 do 1.9m)
Višine niso vrisane, grejo pa takole (gledamo notranje mere po vgradnji sten ter tlakov): višina do slemena 2.8m, višina desne stene 1.3m, višina leve stene 1.2m, višina pod vzdolžnima tramovoma (za občutek) je 1.9m.
Imam pa še kup nerešenih vprašanj, za katere še nisem našel pravega odgovora, ki bi ustrezal za mojo varianto (oz. sem verjetno po forumu kaj spregledal), zato vas naprošam, da mi priskočite na pomoč oz. pokomentirate spodnjo izvedbo.
• Stena zadnja in tudi stranske stene do višine 1.2m: 2x gips + tervol 10cm + air-gap 5cm + tervol 10cm + 2x gips
• Stena sprednja pri vhodu (na že obstoječ 20cm zid) – tervol 10cm + 2x gips
• Poševne stene oz. stropi (od »remelnov« oz. letvic): tervol 20cm + 2x gips
• Stena med sobama - imam dve opciji, prva se mi zdi boljša:
Varianta 1: 2x gips + tervol 15cm + air-gap 5cm(10cm?) + tervol 15cm + 2x gips
Varianta 2: 3x gips + tervol 10cm + air-gap 5cm(10cm?) + tervol 10cm + 3x gips
• Tla - me še najbolj mučijo, predvsem, ker imam problem z višino; tu kaj dosti čez skupno 10cm ne bo šlo. Imam sicer dve varianti, se ne morem odločit:
Varianta 1 (na 20 cm obstoječo betonsko ploščo) - tervol TP-ST 5cm + beton 5cm (vse ločeno od sten) + sloj gume (ali kaj drugega?) + osb 18mm (ali iverka) + tepih (skupaj cca 12cm)
Varianta 2: (na 20 cm obstoječo betonsko ploščo) – tervol TP-ST 2x 4cm + osb 12mm + guma (opcija) + osb 18mm (ali iverka) + tepih (skupaj cca 11cm)
• Eletrika – 3 ločene faze – 1.računalnik, 2. klima+hladilnik+luči, 3.akustiče zadeve – je ok?
• Vrata med sobama – vsekakor dvojna, poln les (cca 3-5cm) + obloge z vseh strani (tervol), prag na sredini; a ima kdo kakšen link za načrt za kaj podobnega ?
• Okno med sobama – velikosti 1m x 0,5m, nagibam se k trem slojem stekla, 0,6cm + 1cm + 0,6 cm, zunanja nagnjena rahlo v tla; ponovno nimam rešeno izdelavo v detajle, kakšen link bi prav prišel
• Prezračevanje; se mi ne sanja, samo občutek imam, da bo v snemalni sobi precej zadušno; zgleda, da bom montiral tudi klimo z inverterjem, tako ubijem dve muhi na en mah (nekaj takega za obe sobi):
Einhell SKA 2500 Dual C+H
• Budget: 8.000-10.000 EUR za studio in akustiko + žnj EUR za HW
• Začnemo okoli 15.maja, ko se prekrivanje strehe predvidoma konča
• O notranji akustiki imam tudi že kar nekaj zamisli, pa mogoče o tem kasneje, ko bom v tisti fazi ...
Ves tervol bi bil DP8 (razen tervol za v tla, ki bi bil TP-ST). Vse gips plate bi bile 12.5mm, razen če ni drugače navedeno.
Če povzamem glavna vprašanja (po moje sem še kaj pozabil, pa kasneje):
• Katera tla naj naredim od obeh variant, ali čisto nekaj tretjega?
• Katera opcija bi bila boljša za steno med control/studio ?
• Prezračevanje ??
• načrt za vrata/okno med studioma ?
• Kje lahko dobim/kupim kakšno gumo (za med ploše osb oz. tudi pod tramičke za stene itd.) ?
Vsem se še enkrat zahvaljujem za pomoč / kometraje / predloge / kritike – ker mi je kaj ušlo na ostalih člankih :twisted: !!
Prispevek uredil/a: andro31, 14 december 2014 - 12:43 .