Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Moj "studio" (MUZIKANT)

149 odgovorov v tej temi

#1 muzikant

muzikant

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 547 prispevkov

Objavljeno 10 april 2007 - 09:39

Lp!
Moj daljno ročni cilj je naredit nekaj takega.... prostor že mam, treba je še mal počakat, da se tja preselmo.... Takole sem si zamislil.... kam bi postavil monitorje? Ali je pregrada za control room sploh potrebna za začetek(če bi že pregradil bi dal dvojno šper plato in na vsako stran 10cm akustične pene) in ali je za prostor 19m2 sploh smiselno? Snemal bom amatersko in sicer nz glasbo. Izolacija bo 7cm pena, na šper platah mal odmaknjen od stene.....A je to dobro, da je v kotih pod pb. 45 stopinj?... to bi blo za enkrat to, moj cilj je dokončno osposobit stvar v roku 1 leta.... zdaj nimam še nič, razen cubase sx3....... najprej bom letos poleti kupil zvočno in mikser, možno tudi združeno, potem pa, ko se preselim začnem z izolacijo in nato še monitorje....potem pa bom videl kako naprej....... komentarji dobrodošli :wink: :wink:

#2 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 10 april 2007 - 10:14

Zanimiva oblika; kot en velikanski klavir ali pa nesimetrična katedrala smile.gif

...s takšno obliko so povezani tudi muchos grande problemi...

no pa saj ni panike, časa imaš še eno leto praviš :wink:
veš kaj se vse človek nauči v letu dni.

#3 E.B. King

E.B. King

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 519 prispevkov
  • Interests:muzika tako ali drugace + standardne cloveske zelje in goni

Objavljeno 11 april 2007 - 12:16

mene je tut takoj na klavir spomnilo smile.gif
tako obliko majo ponavad staromescanske vile...men je kul, js bi mel tako sobico
Ebay the baby, get more equipment.

#4 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.883 prispevkov
  • Interests:Recording&amp;Mixing&amp;Mastering&amp;ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 11 april 2007 - 07:33

QUOTE (NLP)

Maš pa tam v oboku velik prostora za basstrape naredit tongue.gif
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#5 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 11 april 2007 - 09:57

QUOTE (ixi)
QUOTE (NLP)

Maš pa tam v oboku velik prostora za basstrape naredit tongue.gif

In to obvezno velike!

#6 muzikant

muzikant

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 547 prispevkov

Objavljeno 11 april 2007 - 02:52

ja tak prostor je...problem je edino nizek strop....
mislim da ni več kot 2,15.. :wink: bom videl kako bo z bas trapi... najprej tako, kot sem rekel, 7cm pene, potem bomo pa videli, kako naprej. Te naj osnovnejše stvari bom dal najprej not, potem bom pa poskušal odkrivati kaj manjka in dodajal :wink:
kolk smiselno je za začetek nardit pregrado med control in recording roomom? :?: kaj bi dal pa po tleh? za enkrat so še estrihi :wink:

#7 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 11 april 2007 - 04:53

težko je odgovorit na vsa ta vprašanja, brez dodatnih informacij...

Rabiš kaj izolacije? Ali so sosedje daleč stran?

Naprej... Z peno (če ni ravno kakšna Auralex ali kakšen podoben "nateg" :twisted: ) ne boš ravno dosti naredil. Če boš pa vložil v profi peno, te bo pa DOSTI dražje prišlo od tervola in malo dela (mogoče z "malo dela" pretiravam... odvisno kolko kolegov imaš, ki majo radi pir tongue.gif)

Za postavitev, oziroma ločevanje sob med sabo je pa spet en kup enih "filozofij". Bi raje imel one-room-design? Več sob? Kaj bi največ snemal itd...

#8 muzikant

muzikant

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 547 prispevkov

Objavljeno 11 april 2007 - 05:18

ja.... ne gre se mi toliko za to da se ne bi slišalo ven, kot zato, da se ne bi odbijalo od sten.... za enkrat bi raje naredil one room studio, za snemanje nz glasbe....... :wink:

#9 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 11 april 2007 - 06:14

Ena dobra varianta je definitivno da bi poskrbel za nizke frekvence, drugače pa bi si lahko pomagal z premičnimi gobo trapsi... Daleč najbolj fleksibilna verzija je to.

#10 muzikant

muzikant

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 547 prispevkov

Objavljeno 11 april 2007 - 08:55

Kako pa postavit monitorje? A je pomembna višina, kam bi jih obrnil......?

#11 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 11 april 2007 - 11:05

Ker imaš prostor izjemno nesimetričen in še konveksne stene, se ti zvok v njej obnaša noro/nekako kaotično (naši počasni možgani). Hribi in doli ojačanih in izničenih frekvenc so iz same geometrije prostora izjemno nepredvidljiv.

En trotl ziher recept je zadamfat maksimalno kolikor se da, a potem si otežiš postprodukcijo, pa še dosti bo uporabljenega materiala in s tem denarja. Dobro zadamfat pa tudi ni tako preprosto...
Lotit se je treba zelo previdno in pametno, gobo trapsi bodo nujni in še mali strošek (beri vložek smile.gif ) v primerjavi z vsem tretmanom, ki bi ga moral uporabit.

Sumim da imaš stene in strop iz "kilavega" materiala in da se nanj ne da kaj prida pričvrstit oz. bilokak-poceni princip fiksiranja (obstajajo sistemi ampak -$$$, pa še oni niso vsemogočni).

Vidim da si omenil amatersko snemanje nz (noro zabavna, ni zabavna, nemogoče zadeta,...šala) glasbe, potem povej kako amatersko misliš;
a misliš to imet na svojem kompjuteru zmiksano in se zabavat s prijatelji ob piru in jointu, ko se poslušate ala karaoke stil in komentirate kak lahko z mehom od harmonike knokautiraš tonca, ko vas snema, ker je mali tečen... ali ipak upaš da bi nekak lahko uturil svojo produkcijo v širše medije/eter.

V prvem primeru ti lahko dam recept; kupi nekaj tervola na stene in bolj "zadihtaj" te konkavne stene in baci nekaj basstrapov v eke- ki pač oka pade, saj so tak ti soundi nepredvidljivi v tem placu in nima smisla.
V drugem primeru pa idi od začetka, skoraj temeljev in najprej porihtaj akustiko kolikor se da in šele nato v nabavo kar nekih all in one zvočnih in mikserjev in ne vem kaj še... veš čez leto dni bodo spet nove in boljše za nižjo ceno- to ves čas pada, tudi cene boljših zvočnikov in vsako novo sezono večja izbira vsega.

Odločitev je tvoja, a saj veš kaj pravijo;
ko je človek na točki ko postavi definirano vprašanje, v bistvu že ve odgovor, rabi pa še potrditev. Nesamozavest pač...
Vsako večje drugačno mnenje bo seveda ustvarilo odpor in iskanje novih bližnjic...

Reci, a ne bo poceni, če si se odločil tako kot mislim da se nisi, a upam da si se... Res odločil. biggrin.gif

#12 muzikant

muzikant

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 547 prispevkov

Objavljeno 12 april 2007 - 10:08

hja vidim, da bi bilo res najbolje oblečt v tervol...... kolk pa to debeline zasede(treba je mal šparat s prostorom)? ja zidovi so iz modelarca, ročno frajhano in dvakrat pomalano, ker nisem mislil da bom šel to delat.... strop je zaenkrat še surova plata, zelo grdo zašolana biggrin.gif biggrin.gif , tla pa so tudi še estrihi, tako da me vse še čaka. Glede amaterstva....vseeno ne bi glih 2000€ ali tam nekje metal kar tako.... torej pričakujem neko nižjo kvaliteto, se pravi, da ne bi se glih preveč zafrkaval.... zato sem odprl novo temo, ker želim s čim manj denarja priti čim boljše skozi.... ker sem sam še neizkušen, upam, da mi bo z vašo pomočjo in nasveti uspelo....... :wink: :wink: :wink: idea.gif

torej odločil bi si bolj kot za prvo, za drugo varianto :wink: , vendar pa bi imel tudi za vaje ta cimer..... :wink:

#13 muzikant

muzikant

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 547 prispevkov

Objavljeno 12 april 2007 - 04:34

QUOTE (SoulFood)
drugače pa bi si lahko pomagal z premičnimi gobo trapsi... Daleč najbolj fleksibilna verzija je to.

verjetno smešno vprašanje, ampak kaj to sploh, je, kje se dobi, cena, ........ [prvič slišim] :oops: :roll: :wink: :wink:

#14 microsound

microsound

OBRAČALEC GUMBOV

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 788 prispevkov
  • Interests:Live sound,recording,mixing,editing,badbinton

Objavljeno 12 april 2007 - 04:44

ena izmed takih trapsov je kavč ... pa brez heca ... sa, mora bit tko fajn gobast pa penast... ta trap je ponavad v control..
..glasba je bog in jaz sem verski fanatik...

Alan Vranič - Mikro
051-386-161

#15 muzikant

muzikant

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 547 prispevkov

Objavljeno 12 april 2007 - 10:15

QUOTE (microsound)
ena izmed takih trapsov je kavč ... pa brez heca ... sa, mora bit tko fajn gobast pa penast... ta trap je ponavad v control..

najbrž za začetek sploh ne bom delal control rooma, ker mam namen met ta prostor tud tko za vaje, pa bo pol mal prostorske stiske...... :wink:

#16 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 12 april 2007 - 10:48

http://realtraps.com/p_gobo.htm

tak izgledajo ti gobotrapi.

kavč torej ni glih vzorčen gobotrap.
je pa nek trap; za rit in za zvok. je tudi verjetno najdražji trap nasploh smile.gif .

Če bi hotel imeti dober control room v isti sobi kjer se snema, bi bilo nekako mogoče, vendar v taki nesimetrični sobi bi bila naloga težka in finančno predraga.

Če pa hočeš vadit in včasih kaj posnet - kolko tolko, pa boš moral dat kar nekaj tervola na določene punkte, ker imaš pa konkavne stene pa še bit na to bolj pazljiv. Tudi če ne bo control rooma, bo kar nekaj izolacije potrebno.
Imaš preveliko različnih in nepredvidljivih distorzij ki jih povzroča tvoj prostor z nesimetričnimi izmerami in geometrijo.

Imaš pa odprte roke, namreč pri snemalnih prostorih sploh ni nujno da je prostor simetričen, je pa sweet spot težje najt, vse to pa velja če je akustika dokaj porihtana. Drugač sploh ne bo sweet spotov cry.gif

Je pa fajn da že na začetku veš ali želiš nekoč imet tukaj control room ali ne, ker ko ga boš "dodal", boš moral marsikaj razdret, na novo skonstruirat in vložit trud...pa dodatno dodaten denar...
Kar mnogo več pride, kot pa če veš že od začetka kaj želiš.
...je pa res da tako delaš na obroke in je kar podobno finančnemu kreditu (saj pa stane samo eno kavico na dan... X 10 let... smile.gif )
veš tisti ki pretirano radi jemljejo kredite ne vedo kaj želijo, saj vsakih 2-3 leta jemljejo nove- za iste stvari, le da bo novejše, "boljše", hitrejše, lepše...
Dobra akustika je "počasna" a "klasično" trajna! Ni pa nujno da je tudi lepa...

saj bo.
nekak

#17 muzikant

muzikant

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 547 prispevkov

Objavljeno 12 april 2007 - 10:58

A to je ta navaden tervol, ki se daje tud za zunanjo toplotno izolacijo? V kaj se pa to obleče? A bi 7-10cm debeline zadoščalo? Jaz bi ga dal kar najraje povsod po stenah pa je..... :?: :wink: :oops:

#18 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 12 april 2007 - 11:14

Pardon, ravno sem popravljal svoje slovnične napake, ki sem jih napisal v prvem postu in so me preveč bodle v oči, a si glih vmes vskočil...

Tervol je vsaj dp8, kar piše v vsaj 20 postih pod temami "Akustika" in "Home studio".

Tam boš dobil menda skoraj vse odgovore na tvoja do sedaj zastavljena vprašanja.

enkrat, dvakrat ali trikrat sem že rekel: vsakič ko na novo odgovarjam na enaka vprašanja, sem zmeraj manj natančen in bolj površen. tudi zato ker so odgovori pri bolj kompleksnih vprašanjih odvisni od nekega predznanja iz osnov akustike.
V primeru pa da bi ti odgovoril samo detaljne odgovore bi rekel; "Kaj a veš kolk to pride!? a si normalen..."

veš forum se je slučajno ko se je razvijala tema "Akustika", začel z bolj osnovnimi vprašanji in smo skupaj "gradili" neko bazo podatkov za podobne primere, tudi iz te teme.
Mogoče bi bla dobra fora to vse malo prebrat in tudi podane linke DOBRO preštudirat (pa tudi dodane linke in »podlinke« ki se ti bodo dodatno pritihotapili med »študijem«).
Drugače ti ostane le kakšen akustični svetovalec (nimajo 080 linij smile.gif )

#19 muzikant

muzikant

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 547 prispevkov

Objavljeno 14 april 2007 - 05:28

Lp! Se opravičujem, ker spet težim, z mojimi amaterso butastimi vprašanji :oops: :oops: :oops: , ampak zanima me, zakaj vsi uporabljate tervol dp8 (Uporabljamo ga za izvedbo dekorativno akustičnih stropov, stenskih oblog, predelnih sten in tam, kjer TERVOL®ni tlačno obremenjen. Zaradi zadostne razplastne in strižne trdnosti se uporablja tudi kot nosilec lahkih oblog.) in ne na primer dp-gs5(TERVOL® DP-GS 5 je enostransko prevlečen s črnim steklenim voalom. Uporabljamo ga kot absorpcijski element za dušenje zvoka oziroma kot akustično oblogo.).........a je to v glavnem zarad cene? :oops: :oops: :oops: :oops: :?: :?: :?: :twisted:

#20 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 14 april 2007 - 07:52

Osebno nisem jezen da sprašuješ osnovna vprašanja, ampak to da je že o tem že vse napisano in obrazloženo v prejšnjih postih.

Tervol dp8 (ima 80kg/m3) je gostejši od dp5 (50kg/m3), oz. ima večjo maso, večja kot je masa - bolj ustavlja nizke frekvence, katere so številka ena, ki jih je treba zminimalizirat v majhnih in srednjih prostorih.

Nizke frekvence (tam pod 125Hz) je težko ustavljat (debeli in čim gostejši materiali, tudi do 160kg/m3 ne bi rešli vsega), srednje in visoke frekvence, pa uspešno ustavlja že dp5 (nad cca. 250Hz) ali gostejše/težje piramidice in ostale odprto celične pene (nad 300Hz so penice v redu, toda tudi debelejše deke smile.gif , to pomeni da so piramidice dokaj nepotrebne, saj so kar drage glede na učinek ki ga nudijo).
Paziti je potrebno da pa niso pene ali tervoli preveč gosti, ker bodo drugače njihove površine odbijale srednje in visoke nazaj v prostor, pa še takšne težke izolacije zelo stanejo.
To so velocity absorberji - zvočno valovanje/energijo spreminjajo s svojo gosto prepletenostjo vlaken ali odprtih celic pene v toplotno.

Zato obstajajo tudi membranski absorberji, ki imajo pred tervolom ploščo- iz vezanega lesa, iverce, bilo kakšen material, ki bo služil kot membrana in ima dovolj veliko gostoto (tudi jeklene plošče). Vibracije membrane (-zaradi zvoka ki nanjo udarja) se dušijo z airgapom ali brez njega in tervolom, ki spreminja vibracije v toploto.
To so pressure absorberji, če niso dobro dizajnirani, ti bodo oddajali v prostor neke frekvence (kot včasih ogromni hardwarski EMT reverbi, ki so imeli zlate plošče/membrane smile.gif )

#21 muzikant

muzikant

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 547 prispevkov

Objavljeno 15 april 2007 - 01:12

Torej je praktično bolje vzeti tervol dp 8, pa še cenejše skoz prideš :wink: :wink:

#22 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 15 april 2007 - 08:37

ja če je kaširani dp5 dražji kot običajen dp8, potem ja.
drugače je dp8 kar dražjo od dp5.
imaš tudi kaširani dp8...

#23 muzikant

muzikant

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 547 prispevkov

Objavljeno 05 maj 2007 - 08:47

Pozdravljeni!
Čez kakšne dva meseca nameravam kupiti nove monitorce, pa izbiram med dvema opcijama:

KRK RP5 ACT MON 5" http://www.audiopro....a...=421&m3=305

ALESIS MONITOR ONE MK II PAIR
http://www.audiopro....a...=421&m3=020

Kaj od tega priporočate vi? Morda še kaj drugega v tem cenovnem razredu?

Zanima me še, če so to cene za par? (pri alesisih sklepam da je, ker piše pair; kaj pa pri krk-jih?)

#24 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 06 maj 2007 - 12:14

sicer je to tema o akustiki...

krki- mislim da je to cena za en zvočnik.
imaš še v tem rangu tannoye reveal 5A, Rubicon R5A, Fostex PM2, Event ALP5,...
odvisno tudi kakšen prostor imaš in kaj vse zahtevaš ter kaj tebi osebno z lastnim sluhom paše.

V primernem prostoru testirat ,primerjat in izbrat osebno, ker je odvisno od lastne preference.

#25 muzikant

muzikant

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 547 prispevkov

Objavljeno 14 junij 2007 - 09:57

Zdaj se mi bo mogoče odprla možnost, da bi ob selitvi dobil večji prostor za studijske namene in sicer mansardo, kjer je 20 cm steklene volne in gips plate. Ali bi bilo dovolj, če bi dal še po stenah 10cm tervol v lesene okvirje in tkanino?

#26 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 14 junij 2007 - 11:07

načeloma ja, ampak potreboval boš tudi kotne bas absorberje in to kar nekaj. sploh pa bi bilo najprej dobro videt kakšne skice prostora...za začetek.
Nenad Patkovic

#27 muzikant

muzikant

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 547 prispevkov

Objavljeno 14 junij 2007 - 11:20

stvar še ni dogovorjena tako da ko bo pa takoj v akcijo :wink:

#28 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 14 junij 2007 - 11:26

:smt023
upam na akcijo smile.gif
Nenad Patkovic

#29 muzikant

muzikant

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 547 prispevkov

Objavljeno 17 september 2007 - 04:13

Torej lp, po dolgem času.
1. S tistim večjim in bolj simetričnim prostorom ne bo nič in s tem sem se že nekako sprijaznil.

2. Ker bo čez pb. 1 leto mogoče že selitev in s tem začetek "akcije" laugh.gif sem se odločil narediti točen načrt, pb izračun financ,.... da ne bo potem gužva in nekaj na hitro... upam da bom še v tem tednu našel čas, da natančno izmerim sobo in narišem načrt..........

3.
QUOTE (NLP)
Vidim da si omenil amatersko snemanje nz (noro zabavna, ni zabavna, nemogoče zadeta,...šala) glasbe, potem povej kako amatersko misliš;
a misliš to imet na svojem kompjuteru zmiksano in se zabavat s prijatelji ob piru in jointu, ko se poslušate ala karaoke stil in komentirate kak lahko z mehom od harmonike knokautiraš tonca, ko vas snema, ker je mali tečen... ali ipak upaš da bi nekak lahko uturil svojo produkcijo v širše medije/eter.

Torej med poletnimi počitnicami sem si nabavil nekaj opreme, da sem se nekoliko bolj spoznal s Cubaseom, PC mislim, da je kar nek zadovoljiv za prvo rabo (zamenjal prav zaradi začetkov snemanja pred pb. 3 meseci): DualCore 2,13GHz, 2GB RAM, 250GB trdega diska., lastim pa si še Presonusov FirePod, čez nekaj časa si bom mogoče omislil, še analogno mixeto, ker mam še vedno neko veselje do analogne tehnologije laugh.gif mam tisti t-bonov mikrofon od jodldajsa, ki mi moram rečt odlično služi, pa tri vokalne t-bone, ki so nekako slabo povprečje, ampak z moje strani je za zdržat. Torej sem že nekoliko spoznal te stvari in me sedaj še bolj vleče in si torej nameravam zrihtat sobco kar se da, mogoče tudi za posnet kakšen komad za v eter :roll: :shock:

4. Torej namen imam naredit one room studio za mix, recording, control room,..... začel sem si risati in zamišljati, kako bi naredil absorberje ipd. (stenske absorberje bi dal dp8 10cm v kovertan, tkanino in nato v lesene okvirje[glede tišlarskih del ne bo problem, ker ima stric CNC stružnico((jeahhh...smile.gifsmile.gif))], spodaj bi dal tiste nogce, ki imajo nastavljivo višino, da bi zadnje nekoliko spustil, da bi bili nekoliko nagnjeni nazaj[prebral v ixi-jevi temi biggrin.gif]), potem bi pa naredil še kake tri take absorberje, samo na koleščkih, da bi dal med delom npr. enega pred vrata, ki so obična lesena, enega pred radiator, ki je točno pod oknom, tako da bi zaprl oboje hkrati. Morda ni najboljša rešitev, to je najolše kar pride meni na pamet. Absorberjev nebi fiksiral, ker so starejši sitni biggrin.gif

5. V kot bi naredil obvezno basstrapp, v drugem kotu pa mislim, da ne bo šlo zaradi vrat, ki so čisto do druge stene. kakšen predlog glede tega?

6. Strop: 3cm dp8 in gips plate? bo za silo?

7. Pod: laminat + tepih

Torej komentarji dobrodošli, natančen načrt sobe priložim takoj ko bo mogoče(približna oblika je v prvem postu), potem pa začnem risat noter absorberje in ostalo. Še vprašanje, kaj bi dal v tisto okroglino?

lp

#30 muzikant

muzikant

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 547 prispevkov

Objavljeno 17 september 2007 - 09:29

Sem danes skočil in premeril sobo. Tukaj torej skica prazne sobe. Bom narisal noter absorberje, basstrap, premične absorberje in te stvari. Zanima me kaj bi dal v okroglino?

http://www.speedysha.../501574903.html (a bi lahko moderator to zalimal normalno)

lp, pričakujem komentarje, predloge,.... :oops: :roll:

nlp, čakam ;-) biggrin.gif

Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov