Analog vs. Digital mixer
Objavljeno 16 marec 2006 - 01:19
digitalca lahko uporabiš za:
- rooting
- monitoring..npr.. da daš pevcu v slušalke reverb al pa ga compresiraš...
- AD DA converter
- kot midi controler
- za lep izgled studia hehehe
Z analognim pa si omejen...in če ni res dovolj dober je brezvezen......
zato mislim da digitalen mixer za ta denar je še več kot poceni. če pa češ imet dober analogen mixer pa moraš odštet dosti dost dosti keša....
yamaha 01 800 - 1000 eurov(druge roke)
yamaha 02 1800 - 2000 eurov (druge roke)
yamaha o1/96 2600 eurov (New)
itd itd itd itd
Objavljeno 16 marec 2006 - 01:39
Če je res hud anologni mixer je hud sound!
Nekje sm bral en revju o tej zadevi in pravjo da je hud http://toftaudio.com/atb.html
Pa še za en 8 kanalni mikser sem vedu kateri ima lampe na preampu in da je tud hud! 8)
Če maš pa digitalca je pa tu dobro -> shranjevanje scen (če miksaš na mizo) ipd.
Objavljeno 20 april 2006 - 02:54
digitalca lahko uporabiš za:
- rooting
- monitoring..npr.. da daš pevcu v slušalke reverb al pa ga compresiraš...
- AD DA converter
- kot midi controler
- za lep izgled studia hehehe
Z analognim pa si omejen...in če ni res dovolj dober je brezvezen......
zato mislim da digitalen mixer za ta denar je še več kot poceni. če pa češ imet dober analogen mixer pa moraš odštet dosti dost dosti keša....
yamaha 01 800 - 1000 eurov(druge roke)
yamaha 02 1800 - 2000 eurov (druge roke)
yamaha o1/96 2600 eurov (New)
itd itd itd itd
No, ja niti niso hude cene če upoštevamo, da je yamaha low price profesionalna oprema in da AMS NEVE, ki je res "PRO" lahko dobiš od 90.000,00 EUR naprej!

Objavljeno 22 april 2006 - 07:29
edin meter bridge fali
Bojda je ta TLAudio z lampami huda zadevca :twisted:
Objavljeno 23 april 2006 - 06:57
O TLAudio pa tole;uporabljal sem par njihovih preamp/kompresorjev na lampe. A ko sem enkrat enega odprl sem ugotovil da je bila lampa le na vhodu,pa še to podprta s tranzistorjem. Od tam naprej je bilo vezje tranzistorsko,čeprav so preamp oglaševali kot lampaš. Nateg pač. A delal je ok,imel je lepo zaokrožen,topel in dokaj nevtralen zvok.
Nisem proti uporabi tranzistorjev,a ni mi prav da proizvajalci oglašujejo hibridne preampe mot lampaše.
Objavljeno 27 april 2006 - 06:07
Za monitoring pri snemanju in podobno ti bo zadoscal kak povprecen analogen mikser - Soundcraft, Behringer, Mackie imajo cisto dobre...
Ce isces za studio - pozabi mixer - soliden DAW + eksterni kvalitetni preampi, pa lahko delas kar ti srce pozeli... Takih moznosti za hisne studie se ni bilo v vsej zgodovini

Samo za info - Yamaha 01 mi stoji v kotu oz. jo uporabljam za live submixer ali kaj podobnega. Ni sans, da bi zapuscal PC in mixal eksterno, ko so posnetki enkrat v digitalni obliki... Razen ce bi imel hud hi-tech profi studio - Neve, SSL, itd. S cenenimi mixerji si bos samo pokvaril sound...
Objavljeno 27 april 2006 - 08:25
a za snemat bande rabis drag digitalni/analogni mixer. tako pac je,ne mores z misko vse to narest. pa tudi outboard opremo rabis.
ne vem,enkrat omenjas home studi,drugic studio. v cem je po tvoje razlika?
Objavljeno 27 april 2006 - 10:09
In vprasanje na zacetku posta je bilo v tem smislu... (povprecni analogni pult ali povprecni digitalni?) Za snemanje ne rabis vec nujno pulta. Cisto o.k. je ce imas dovolj kvalitetnih preampov in profesionalno veckanalno kartico. Za monitoring (med snemanjem) lahko uporabis cisto navaden (cenovno dosegljiv) mikser... profi kartice pa imajo ze tudi dovolj fleksibilen routing... Poznam kar nekaj ljudi, ki delajo izkljucno v racunalniku. Dodatnega outboard geara nato vec ne potrebujes, ker imas vse kompresorje, eq-je, reverbe, itd. ze v racunalniku - po zelji pa lahko preko sendov in insertov vkljucis tudi zunanje naprave, ce to zelis...
Kasneje si lahko omislis se kontroler s faderji - in voila - nisi vec samo na miski - kompjuter pa deluje, kot profi snemalnik, digitalni mispult, efekt, editor, kar ces... A tudi z misko in tipkovnico gre...
Valjda je boljse imet se profi pult in outboard gear, a ce to ni na nivoju, lahko v manjsem studiu (ali home studiu) dosezes najboljsi rezultat ce uporabljas kvalitetni DAW, ker so mikserji in outboard gear podobne kakovosti predragi za navadne smrtnike... Racunalniska tehnologija in razvoj plug-inov pa sta tako napredovala, da so aktualni plug-ini veliko kvalitetnejsi od povprecnih digitalnih mesalnih miz... a la yamaha 01 in podobnih... Softwareski eqji, reverbi in kompresorji (na nivoju UAD-1, TC powercore, Waves, itd.) pa dosti kvalitetnejsi od povprecnih hardwareskih naprav, da ne govorimo o vseh kablih, slabih DA in AD pretvornikih na eksternih efektih in mikserjih, itd.
Samo to. Zato pravim - raje nabildat PC, kot kupit poceni digitalno mesalko... in efekte nizjega / srednjega razreda...
Objavljeno 27 april 2006 - 11:28
LP
Objavljeno 28 april 2006 - 08:46
resitev s to mizo se mi zdi pametna. a si kdaj slisal 01r? naj bi bila podobna, ampak sound se mi zdi slabsi.
sicer je pa znanec pre kratkim kupil tascam sx1. zraven ima dynaudio air 25, TLAudio ivory.. in se nekaj opreme. kar dobro je zastavil. sam plac bo imel majhen. me prav zanima kako air 25 spilajo v majhnih placih,kje se bo bas razvil...
Objavljeno 28 april 2006 - 11:57
Ne mesat hrusk in jabolk - 02 ni 01 in prejsnji modeli malih yamahinih miz (Promix01, 01V) nimajo sans v primerjavi s plug-ini, teh novih (npr. YAMAHA 02R 96 V2) pa se nisem slisal... nekaj hvalijo njihov novi DSP, vecja zmogljivost, najbrz tudi boljsi sound pa 24/96 itd. Cena take mize pa spet ni primerljiva z 01 ali PCjem z UAD...
Polno nabildan PC z vecimi UAD-1 (z vsemi plug-ini) + TC powercore (z dodatnimi plug-ini - npr. Sony Oxford filtri, MD3 mastering plug inom, VSS330 reverbom) + vrhunska veckanalna audio kartica pa spet najbrz odnesejo 02 tudi kar se reverbov tice in filtrov... (a spet ni cenovno primerljivo)...
Se strinjam, da je IR1 edini zadovoljiv Wavesov reverb...
Pac pa ze dolgo uporabljam Drawmerjev kompresor / preamp na lampe - 1960, ki je hud stroj, pa me UAD-1 kompresorji niso prav nic razocarali... Ne predstavljam si vec miksa brez LA-2A in 1176LN, razen ce mi kdo kupi vsaj 6 hardwareskih variant...
Sploh pa hiter dostop in fleksibilnost, ki ga omogocajo plug-ini...
Ja, dobra ideja 02 za kontroler + pult, pa se spodobne preampe ima...
Se zmeraj bi vsakomur svetoval, da pricne osnovo studia graditi na kvalitetnem DAW, nato pa nadgradil z kaksnim spodobnim mikserjem.
Me pa zanima ali delate mixdown interno ali eksterno + na kaj - Masterlink ali kaj drugega?
Objavljeno 29 april 2006 - 09:38
Celo 01V96 in 02R96 nimata enakih preampov. Je pa res, da sta 02R96 in DM2000 v bistvu enaki, le da ima DM2000 več FXov, več "fizičnih" kanalov, 6 razširitvenih slotov (02R96 ima 4), ...
Skratka, cenovno je bolje kupiti dve 02R96 kot eno DM2000, saj za isti denar dobiš ful več kapacitete.
Nekateri neki jamrajo glede Yamahe, da jih preampi ful hitro clipajo pa ne vem kaj še vse. Meni, moram potrkat, dela zadeva enkratno!
In ti povem, da v soundu med zunanjimi preampi (Drawmer 1960, Focusrite ISA-220, Aphex 107, TL Audio C1, Mindprint DTC) ter internimi v Yamahi NI RAZLIKE. Ko sem imel še staro dobro 01V in sem gor priključil TL Audio C1, pa je bil to drug svet!
Tko, da res drži, da so v nove Yamahe ugrajene "high" verzije preampov.
Glede Lexicona, uporabljam eksternega Lexicon PCM91 in PCM81, kupujem pa 480L, če veš za kakšnega rabljenega, se priporočam.

Če kdo kupuje novo digitalno mešalno mizo, mu vsekakor priporočam Yamaho 02R96v2 ali cenovno 2x cenejšo DM1000, splača pa se pogledati tudi za Tascam DM-3200 (pride okrog 3300 EUR, kar je še 2000 EUR ceneje od DM1000).
Drugače pa bi za uporabo v domačem studiu vsekakor predlagal M-AUDIO PROJECTMIX I/O kontroler. To je all-in-one mašina, se pravi 8 kvalitetnih preampov, firewire vmesnik in pro tools/nuendo/logic/sonar kontroler. Cena pa okrog 1200 EUR (btw: toliko stane samo meterbridge za Yamaho, hehe...)
LP
Objavljeno 30 april 2006 - 01:07
Pozna kdo v akciji? Po opisu sodec je to to, kar potrebuje vsak pristas izkljucno DAW studia...
Mogoce samo se ta pomislek na to temo - odkar so racunalniki postali res zmogljivi in zvocne kartice res kvalitetne (ko Pro tools ni edini resen sistem), je v bistvu enako - algoritmi so algoritmi tako v digitalnih efektih in mizah, kot na racunalniku, kvalitetne predojacevalce in pretovrnike pa vgrajujejo tako v mesalke, kot v kvalitetne zvocne kartice in rack preampe / pretvornike...
Torej - razlika je samo v nacinu arhitekture - vec samostojecih naprav povezanih v mrezo ali osrednja naprava DAW - opremljena z dovolj kvalitetnimi vhodi in vrhunskimi plug-ini, ki uporabljajo identicne algoritme kot vrhunske digitalne mize in efekt procesorji (npr. Sony Oxford fitri, MD3, VSS330, itd.) podkrepljena s fleksibilnim kontrolerjem...
Prihodnost vidim v tem... Ceprav so velike mize in hardwareski retro procesorji zelo sexy...
Mogoce ze malo tezim - a za zakljucek - se odlomek iz intervjuja s Huskyjem Hoskuldsom, mixerjem projektov ranga Alanis Morissete, Tom Waits, Fantomas...
Tip, ki dela v top studijih, uporabnik velikih Neve mispultov in vseh tistih cudovitih starih dobrih ameriskih outboard naprav... Pa sedaj izjavi tole:
GC Pro: Where do you thing recording technology is headed?
HH: Right now, all the coolest development is on the software front, no doubt. Just the fact that out of all the hardware out there, nobody has managed to improve upon what we had 30 years ago, says a lot. You see people using the same compressors, same mic pres, same mics even, that they were using 30 or 40 years ago.
GC Pro: What are you excited about?
HH: Software is where it's at right now. The G5's are going to improve things even more. Once the developers start to come out with 64-bit native applications, host-based processing will blow up. Problems like latency, plugin delay, etc., will be all but gone, and it will allow me to use the computer even more as a piece of outboard gear. Powerful programs like Melodyne, and big VSTi's like the Chameleon, N.I.'s Reaktor/Kontakt will run even faster (which we like) and smoother (which we hope...).
Also, the fact that I can use programs like FxTeleport to link several CPU's, PC or Mac, seamlessly, or Wormhole, Jack or Rewire to get in and out of apps on the same computer is great.
GC Pro: What bums you out?
HH: All this amazing software, allowing us to do things that were impossible five years ago, and then seeing the majority of engineers get stuck with Auto-Tune and (Pro Tools') Beat-Detective, because most record companies are signing crap bands.
Objavljeno 30 april 2006 - 01:35
Se popolnoma strinjam.
Objavljeno 17 maj 2006 - 10:45
http://www.arbitermt...dcontroller.htm
Poglejte si demonstracijski video na strani!

Ni ravno mešalna miza, ampak je govora tudi o kontrolerjih...
Moje ultimativne sanje so pa (mislim, da jih bom moral kar sam zgradit...)
Analogni summing z 8 bus-i in 8 aux-i za analogni routing, na isti mešalni mizi bi pa še tole zmešal notri:
http://www.ucapps.de/
Torej bi z isto mešalno mizo (z istimi faderji) upravljal z analogno mizo (summing povzed po kakšnem SSL 9000) in pa kontroliral Cubase/Nuendo.
Mix bi tako lahko naredil ITB, Cubaseova avtomatizacija bi pa kontrolirala tudi analogno mizo, tako da bi brez problema preklopil med analognim in digitalnim mixom :shock:
aja... kontroller za Plug-ine in vse pomembne ukaze bi imel tudi na mizi...

Zdej pa mislim, da moram it na čik, da se malo pomirim... (zdej bi tisti zeleni skakajoči smajli iz Gearslutz prav prišel... )
Objavljeno 17 maj 2006 - 06:20
Tale kontroler je zgleda res hud (osebno ga nisem sprobal na nobenmu sejmu) samo je pa tudi malo PREDRAG

Ko je ze govora o faderjih na kontrolerjih... a niste nic razocarani nad natancnostjo? Jaz sem precej... Pa naj bo to MotorMix, MackieControl, Command8, Contro24... pocasni, mal ga pipnes, pa je ze za 0.8 ali celo vec dB razlike v levelu, pan pot-i so mi osebno naravnost smesni - mal ga obrnes pa je zadeva ze skor na drugmu zvocniku

Edina zadeva k je res delala, ki sem jo sprobal je Euphonix, samo to je pa spet PREVEC denarja...
Lp,
b.
PS: Se dobro da imamo tipko SHIFT na tipkovnici... hehehehe....
Objavljeno 18 maj 2006 - 07:38
Bemuboga!

GG
Objavljeno 18 maj 2006 - 07:58
Res je, da ni ne analogna, ne digitalna mešalna miza... Čeprav, kaj je sploh digitalna mešalna miza? kontroler z računalnikom nekako... mogoče (upam...) malo bolj stabilnim kot so naši PCji...
Če je kontroler kvaliteten, to pomeni natančen (mislim, da imajo vsi 10-bitno resolucijo na faderjih...), dosti pripomore k kvaliteti zvoka. Ne zato, ker bi kakorkoli vplival na signal, ampak ker je dosti hitreje možno sporbavat stvari, boljši občutek je miksat s prsti na faderjih... In dosti bolj zabavno je!
In če imaš studio, ki si to ogromno miš lahko privošči, pomoje investicija ne bo šla nepoplačana...
Objavljeno 18 maj 2006 - 08:06
Sicer ne vem kaj ti snemas v svojem studiu, ampak dvomim, da si lahko privoscis 20K funtov za veliko misko, cetudi olajsa miksanje (SEVEDA olajsa miksanje). Ce pa si ze lahko privoscis, pa definitivno ne mores opravicit drugace kot HOCEM, MORAM MET, BEMTI NE MOREM ZIVET BREZ VELKE MISKE!!!!!

A res toliko zasluzis s svojim studiom?
Objavljeno 18 maj 2006 - 08:19
So pa ljudje, ki si dejansko lahko privoščijo ICON (oz. D-Control) in se jim investicija povrne... (kolko tistih ID kontrolerjev prodajo, res ne vem)
Priznam pač, da vse kar sem se naučil (malo), sem se naučil iz neta... In me sigurno kdaj zanese v high-end vode! Samo takrat se čez par ur zbudim tresoč na tleh, ker ne vem, ali bi bil malo konzervativen in "freelance friendly" in kupil kar SSL 9k, ali bi pa šel v malo drugačno smer in Neve 88R!!!!! :oops:
Objavljeno 18 maj 2006 - 08:30

Ma razumem, da gres v tako investicijo, ce imas studio v kakem VELEmestu (Ljubljana to ni) in lahko racunas na cel kup strank ki bojo rekle: "Wow, Icon!! Gremo tja snemat!!". Sam, da bi pa pr nas tok investiru v kontroler, je pa nakaj takega kot da bi postavil stirinadstropno state-of -the-art Botox kliniko v Spodnji Kungoti, nasprot gasilskega doma!
Sicer sem prvi, ko je treba razmisljan na veliko in se pretegnt z investicijo, nabavt high end opremo. Sam se pa ne morem prepricat, da je vredno avto prodajat al pa HUDE kredite najemat, da bi lahko kupu kontroler!
Objavljeno 18 maj 2006 - 08:44

Drugace se pa strinjam z g. GreasyGranny (a.k.a. ritostrelec

Lp,
b.
Objavljeno 18 maj 2006 - 09:00

mislim, da si za slovenske razmere z Wacom tablico ze kar pimp v primerjavi z ostalimi kmeti, ki operirajo z navadno Creative misko. Sam ce se pa kdo pojavi s trackballom, bos pa moru neki druzga ubost, da bos se konkurencen!
:twisted:

Objavljeno 18 maj 2006 - 09:12

Uf, dal si mi za mislit s temle trackball-om. Jaz pa sem bil 100% da sem glavni v mestu

Lp,
b.
PS: Kaj pa ce ima res kdo trackball :shock: Doh!
Objavljeno 18 maj 2006 - 09:37
Mogoče bi pa res lahko MTV kakšno PimpMyMouse naredu...

Da gremo nazaj na topic... Kaj si pa mislite o kombinaciji kontrolerja in pa analogne mešalne mize?
V mislih imam predvsem SSL AWS...
Mislim, da je nesmiselno načet debato, ali je predraga miza, ali ne...
(Ima kdo v SLO SSL/Neve mizo?)
Objavljeno 18 maj 2006 - 09:46

Jaz AWS nisem nikol sprobal niti je nisem videl v zivo - tko da ne vem. Maram pa priznat, da ko sem prvic videl stvari na internetu sem skakal od navdusenja in tulil TO JE TO!!!
Vedno pa se je fajn vprasat, ce to res rabis... mislim 16 miljonov ni malo denarja, za ta denar se da marsikaj kupit, kar mogoce bolj potrebujes kot AWS.
Edino kar me moti pri AWS je da ima samo bus compressor in 2 floating kompresorja, ki ju lahko assign-as... zelel bi si da bi imel komplet channelstrip na vseh 24tih kanalih.
Lp,
b.
Objavljeno 18 maj 2006 - 09:59
Mislim, da so to naredili zaradi predvidevanja, da ima tak studio kar lep izbor outboard opreme. Če pa že RES rabiš, pa itak lahko izbereš!
Bi jim opravičil tudi, če ne bi imeli niti predojačevalcev! en Lunchbox (ali 16) pa je rešeno! in seveda še ene par samostojnih...
Glede na ceno, bi moralo biti več analognega pomoje, samo to ni bistvo... Še zmeraj se išče tista popolna miza za integracijo analognega in digitalnega...
Objavljeno 18 maj 2006 - 10:17
Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo
0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov