snemanje klavirja
Objavljeno 17 februar 2007 - 08:00
V kratkem lahko pričakujem obnovo enega starega (dobrega!) klavirja, pa sem se takoj spomnil, da bi ga lahko porabil za kakšen posnetek.
Torej zanimajo me vaše izkušnje - kakšne mikrofone (pa recimo da si astronomskih cen ne morem privoščiti)? Kakšne postavitve ste kaj preizkušali?
No, postavitve so verjetno zelo odvisne od prostora, zato me bolj zanima, kakšne mikrofone bi lahko dal v ožji izbor? Razmišljal sem o matched pair kondenzatorcev. Kar iščem je predvsem nekaj, kar bi imelo ugodno razmerje cena/kvaliteta in da se dejansko da uporabiti na kakšnih posnetkih. Pri kakšni ceni se sploh začnejo solidni mikrofoni?
Bo pa zadeva šla v računalnik preko presonus fireboxa.
Hvala,
lp matej
Objavljeno 19 februar 2007 - 05:03
Klavir je mono instrument, stereo ga slisi le tisti ki ga igra. Torej ne rabis snemat v stereo tehniki, bi ti pa par kondenzatorcev prisel prav da zajames ambient. Za ostalo bodo ok SM57. O postavitvi mikrofonov si pa preberi kak clanek na Gearslutz Gear kjer je bilo to ze opisano.
Miha
Objavljeno 19 februar 2007 - 05:39
ne bi rad kontriral rotation, a ce ze kateri instrument, potem je klavir eden tistih, ki se tudi "close-mic" skoraj nujno snema stereo...ali celo z vec mikrofoni. Je zelo velik in zvocno kompleksen instrument - ena 57 ne bo kaj dosti pomagala...
Spet se bom ponavljal - oktava mikrofoni so v nizkem cenovnem razredu zelo ok. Uparjen komplet malomembranskih Oktava 012 - se bolj pa bi bile najbrz zanimive nove kapsule mk-103...
Lahko bi se razpisal, a ta clanek, ki je nekoc koristil tudi meni, pove dovolj: http://members.aol.c...quenyc/key8.htm
Objavljeno 19 februar 2007 - 06:27
Fajn thread o snemanju klavirja kjer je obdelan tudi stereo problem je tule:
http://gearslutz.com...ng piano stereo
Pa nekaj bolj obsirnega:
http://www.doghousen...cles/piano1.php
Dober primer posnetega klavirja v rocku je album Reality od Davida Bowie-ja.
Objavljeno 19 februar 2007 - 06:41
Sem že hotel odgovoriti z mojimi idejami, pa vidim, da bo boljše če si prej preberem tale material, izgleda točno tisto kar rabim, pa sem sam bolj malo našel.
No, kar lahko vprašam je edino kako je z dobavljivostjo teh Oktava 012? Kje se jih dobi ugodno? Te so namreč ravno v cenovnem okviru ki sem ga ta moment pripravljen plačat, mogoče je uparjen komplet s tremi različnimi patterni zgornja meja. Logično se mi zdi, da bi te različne kapsule bilo možno kupiti posebej, pa vendar tega nikjer nisem našel...
Se še oglasim...
lp matej
Objavljeno 19 februar 2007 - 06:44
Na RTV-ju so vedno v klavirju 2 x Shure Beta 58 in zveni zadovoljivo, tudi posnetek ne samo na TV-ju!
Objavljeno 19 februar 2007 - 07:09
hvala,
lp matej
V klavirju nad napetimi strunami. en je vsmerjen v basovsi konec drugi pa v visokotonski spekter če se tako izrazim.
Kot med njima pa jecca 120 stopinj.
Upam da si predstavlješ :oops:
Objavljeno 20 februar 2007 - 01:31
rotation: ja, razlika je ce reces da je klavir "mono" instrument in da ga ni treba snemat stereo ali ce se tonci strinjajo, da mikrofonov ni pametno pannat ekstremno L-R, kar je logicno, ce noces umetne slike, da klavir obvladuje celotno prostorsko sliko in so basi ekstremno L in visoki ekstremno R... ceprav dostikrat slisis tudi tak panning v bolj ali manj ekstremnih variantah in lahko zveni tudi zanimivo... Sicer pa katerikoli sodoben posnetek klavirja za ECM, Bluenote, enja records ali katero izmed klasicnih zalozb je genialen... Seveda zmeraj vsaj stereo.. ce ne vec parov mikrofonov in za klasiko seveda bolj ambient, za jazz pa bolj close...
Za sodoben zvok jazz-pop klavirja poslusaj Esbjorn Svensson trio... recimo na njegovih albumih kjer klavir dominira je panning kar lepo L-R..
Lahko pa poslusas recimo tale posnetek (Vizionarja excrpt.2), kjer je klavir pannan levo-sredinsko, priblizno tako kot je bil na koncertu, pa v solo sem pustil nekaj leakinga od ostalih mikrofonov (predvsem od saxa in vokala), da ga kar naravno malo pojacajo in postavijo malenkost bolj v sredino (valjda preverjas barvo na mono..), ne da bi za solo spreminjal panning - ostane tak live feeling. Res pa sta pri miksu klavirja, ki ima izjemno dinamiko in frekvencni razpon eq in kompresor nepogresljiva...
Objavljeno 20 februar 2007 - 02:25
A ti si snemal Vizionarja.. a mogoče veš kdaj izide cd? Poznam pianista, parkrat sem bil pri njemu na lekcijah, ampak od tistega koncerta mislim da ga že nisem videl...
Hm..bom sprobal tale ORTF s 57/beta 58, čeprav si nekako težko predstavljam dober sound s temi dinamičnimi zadevami. Je pa res, da nisem nikoli bolj resno poskušal.
V bistvu ko gledam pozitivne reviewe od tistih Oktav 012, se kar zanimam za nakup. A je v tem cenovnem razredu še kakšna alternativa ali je to to?
Hvala,
lp matej
Objavljeno 20 februar 2007 - 03:23
Objavljeno 20 februar 2007 - 05:48
rotation: ja, razlika je ce reces da je klavir "mono" instrument in da ga ni treba snemat stereo ali ce se tonci strinjajo, da mikrofonov ni pametno pannat ekstremno L-R, kar je logicno, ce noces umetne slike, da klavir obvladuje celotno prostorsko sliko in so basi ekstremno L in visoki ekstremno R... ceprav dostikrat slisis tudi tak panning v bolj ali manj ekstremnih variantah in lahko zveni tudi zanimivo... Sicer pa katerikoli sodoben posnetek klavirja za ECM, Bluenote, enja records ali katero izmed klasicnih zalozb je genialen... Seveda zmeraj vsaj stereo.. ce ne vec parov mikrofonov in za klasiko seveda bolj ambient, za jazz pa bolj close...
Za sodoben zvok jazz-pop klavirja poslusaj Esbjorn Svensson trio... recimo na njegovih albumih kjer klavir dominira je panning kar lepo L-R..
Lahko pa poslusas recimo tale posnetek (Vizionarja excrpt.2), kjer je klavir pannan levo-sredinsko, priblizno tako kot je bil na koncertu, pa v solo sem pustil nekaj leakinga od ostalih mikrofonov (predvsem od saxa in vokala), da ga kar naravno malo pojacajo in postavijo malenkost bolj v sredino (valjda preverjas barvo na mono..), ne da bi za solo spreminjal panning - ostane tak live feeling. Res pa sta pri miksu klavirja, ki ima izjemno dinamiko in frekvencni razpon eq in kompresor nepogresljiva...
Zal nimam povezave doma, tako da ne morem ocenjevat posnetka.
S snemanjem klavirja imam nekaj izkusenj se iz RTV. Najbolj sem se namatral ravno s stereom. Nekako logicno mi je bilo da se panira ekstremno LR, pa se je potem pokazal kup tezav, predvsem zaradi ostalih instrumentov. Resil sem jih tako, da sem postavil klavir od leve pa nekje malo cez sredino preko desne. EQ niti ni bil tako kriticen kot kompresija. Pozna se res vsak dB, pa se pazit moras kaj uporabis, ker se koloracije in popacenje hitro slisita, podobno kot pri vokalu.
Objavljeno 21 februar 2007 - 04:14
Objavljeno 01 marec 2007 - 07:47
na predzadnjem snemanju smo menal kar neki parov mikrofonov na klavirju, razlika je ogromna. ne bols al pa slabs, drgac.
tko da je na enih komadih ostal par Neumannov 87 (se mi zdi), neki so bli Earthworks, odvisno kaksno barvo smo mel v mislih.
se splaca probat.
za ta zadn snemanje pa vpraste Boruta.
Objavljeno 06 marec 2007 - 02:03

Sam klavir najraje snemam z U87ai. Pa se nasvet za katerega bi bil zelo vesel, ce bi ga dobil pred leti, bi mi prihranilo veliko glavobola:
NUJNO, poskusi snemat tudi tako, da prej snames resonancni pokrov klavirja, se prej znebis skatlastega zvoka in rabis manj EQja (vedno plus!).. Seveda je cimboljsa soba potem hitro vecji pogoj...
Objavljeno 08 maj 2007 - 03:37
AKA - glasbena dejavnost, Aleš Kajtna s.p.
Objavljeno 30 april 2011 - 06:08

glede budžeta je tako da bom malo pregledal ponudbo ter potem nabral dovolj denarja za željeno, za začetek bi se posnela ena pesem(malo daljša, nekje okoli 15minut), glede snemanja/mixanja se mi zdi smiselno najeti studijo za en dan( 12 ur) in naresti oboje; referenca glede zvoka so zgoraj omenjeni EST, se pa pri nas najde še sint vmes ter električna bass kitara, kar malo spremeni zadevo, vendar za zvok klavirja definitivno EST
Kakšen končni zvok pričakuješ??
Objavljeno 01 maj 2011 - 07:10
Drugače pa kakšen kulturni dom, kjer imajo soliden klavir, rentajte, +najdi nekoga, da ti pride posnet. + uglaševalec.
Potem pa mix, kjerkoli.
Klavir rabi nek volumen prostora, da razvije zvok, mikrofoni naj bi bili rel.daleč, "close miking" zveni slabše od solidne klaviature..
Objavljeno 07 maj 2011 - 04:21
Objavljeno 08 maj 2011 - 01:46

lp
RTV studiji - Ljubljana - studio 14, studio 13 (?), Maribor - studio 22, Koper - studio Hendrix (?), studio Melopoja pri Slovenj Gradcu, pa verjetno še kje, sicer si pa lahko najameš klavir in ti ga pripeljejo in uglasijo na katerikoli lokaciji, v kateremkoli studiu ali dnevni sobi

Prispevek uredil/a: satoration, 08 maj 2011 - 01:47 .
Objavljeno 08 maj 2011 - 06:41
Preveri: http://www.artesuono.it/
Prispevek uredil/a: satoration, 08 maj 2011 - 06:42 .
Dodaj odgovor

0 uporabnikov bere to temo
0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov