Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

snemanje klavirja

24 odgovorov v tej temi

#1 mte

mte

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 36 prispevkov

Objavljeno 17 februar 2007 - 08:00

Živjo,
V kratkem lahko pričakujem obnovo enega starega (dobrega!) klavirja, pa sem se takoj spomnil, da bi ga lahko porabil za kakšen posnetek.
Torej zanimajo me vaše izkušnje - kakšne mikrofone (pa recimo da si astronomskih cen ne morem privoščiti)? Kakšne postavitve ste kaj preizkušali?
No, postavitve so verjetno zelo odvisne od prostora, zato me bolj zanima, kakšne mikrofone bi lahko dal v ožji izbor? Razmišljal sem o matched pair kondenzatorcev. Kar iščem je predvsem nekaj, kar bi imelo ugodno razmerje cena/kvaliteta in da se dejansko da uporabiti na kakšnih posnetkih. Pri kakšni ceni se sploh začnejo solidni mikrofoni?
Bo pa zadeva šla v računalnik preko presonus fireboxa.
Hvala,
lp matej

#2 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov
  • Interests:soundtech

Objavljeno 19 februar 2007 - 05:03

Kar nekaj vprasanj si dal. Na vse bo tezko odgovorit.
Klavir je mono instrument, stereo ga slisi le tisti ki ga igra. Torej ne rabis snemat v stereo tehniki, bi ti pa par kondenzatorcev prisel prav da zajames ambient. Za ostalo bodo ok SM57. O postavitvi mikrofonov si pa preberi kak clanek na Gearslutz Gear kjer je bilo to ze opisano.
Miha

#3 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov
  • Interests:glasba, tehnologija, filozofija

Objavljeno 19 februar 2007 - 05:39

Zdravo,

ne bi rad kontriral rotation, a ce ze kateri instrument, potem je klavir eden tistih, ki se tudi "close-mic" skoraj nujno snema stereo...ali celo z vec mikrofoni. Je zelo velik in zvocno kompleksen instrument - ena 57 ne bo kaj dosti pomagala...

Spet se bom ponavljal - oktava mikrofoni so v nizkem cenovnem razredu zelo ok. Uparjen komplet malomembranskih Oktava 012 - se bolj pa bi bile najbrz zanimive nove kapsule mk-103...

Lahko bi se razpisal, a ta clanek, ki je nekoc koristil tudi meni, pove dovolj: http://members.aol.c...quenyc/key8.htm

#4 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 19 februar 2007 - 06:27

Saj sem 57-ke omenil v mnozini. Seveda jih rabis vec, a precej toncev si je enotnih da naj klavir na posnetkih ne bi spilal ekstremno stereo, ker se v resnici ne slisi tako. Pa problemi nastanejo ko moras dodati se kak drug instrument.
Fajn thread o snemanju klavirja kjer je obdelan tudi stereo problem je tule:
http://gearslutz.com...ng piano stereo
Pa nekaj bolj obsirnega:
http://www.doghousen...cles/piano1.php
Dober primer posnetega klavirja v rocku je album Reality od Davida Bowie-ja.

#5 mte

mte

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 36 prispevkov

Objavljeno 19 februar 2007 - 06:41

Hvala!
Sem že hotel odgovoriti z mojimi idejami, pa vidim, da bo boljše če si prej preberem tale material, izgleda točno tisto kar rabim, pa sem sam bolj malo našel.
No, kar lahko vprašam je edino kako je z dobavljivostjo teh Oktava 012? Kje se jih dobi ugodno? Te so namreč ravno v cenovnem okviru ki sem ga ta moment pripravljen plačat, mogoče je uparjen komplet s tremi različnimi patterni zgornja meja. Logično se mi zdi, da bi te različne kapsule bilo možno kupiti posebej, pa vendar tega nikjer nisem našel...
Se še oglasim...
lp matej

#6 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.882 prispevkov
  • Interests:Recording&Mixing&Mastering&ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 19 februar 2007 - 06:44

Če boš klavir snemal v kakšnem dobrem akustičnem placu potem uporabi kondenzatorje, v nasprotnem ptimeru vtakni v klavir 2 x Shure Beta 58 ali pa 57 pa bo!
Na RTV-ju so vedno v klavirju 2 x Shure Beta 58 in zveni zadovoljivo, tudi posnetek ne samo na TV-ju!
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#7 mte

mte

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 36 prispevkov

Objavljeno 19 februar 2007 - 06:56

ixi: kje pa so postavljeni?
hvala,
lp matej

#8 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.882 prispevkov
  • Interests:Recording&Mixing&Mastering&ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 19 februar 2007 - 07:09

QUOTE (mte)
ixi: kje pa so postavljeni?
hvala,
lp matej

V klavirju nad napetimi strunami. en je vsmerjen v basovsi konec drugi pa v visokotonski spekter če se tako izrazim.
Kot med njima pa jecca 120 stopinj.

Upam da si predstavlješ :oops:
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#9 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 20 februar 2007 - 01:31

To je najbrz klasicna ORTF postavitev (ca.110 stopinj sicer) - ni dosti faznih problemov - sploh ne s cardioidnimi mikrofoni - kar je itak nujno za ORTF stereo... Pa eksperimentiras lahko z oddaljenostjo od kladivc in z razlicno oddaljenostjo mikrofonov od basovskega in visokega dela...

rotation: ja, razlika je ce reces da je klavir "mono" instrument in da ga ni treba snemat stereo ali ce se tonci strinjajo, da mikrofonov ni pametno pannat ekstremno L-R, kar je logicno, ce noces umetne slike, da klavir obvladuje celotno prostorsko sliko in so basi ekstremno L in visoki ekstremno R... ceprav dostikrat slisis tudi tak panning v bolj ali manj ekstremnih variantah in lahko zveni tudi zanimivo... Sicer pa katerikoli sodoben posnetek klavirja za ECM, Bluenote, enja records ali katero izmed klasicnih zalozb je genialen... Seveda zmeraj vsaj stereo.. ce ne vec parov mikrofonov in za klasiko seveda bolj ambient, za jazz pa bolj close...

Za sodoben zvok jazz-pop klavirja poslusaj Esbjorn Svensson trio... recimo na njegovih albumih kjer klavir dominira je panning kar lepo L-R..
Lahko pa poslusas recimo tale posnetek (Vizionarja excrpt.2), kjer je klavir pannan levo-sredinsko, priblizno tako kot je bil na koncertu, pa v solo sem pustil nekaj leakinga od ostalih mikrofonov (predvsem od saxa in vokala), da ga kar naravno malo pojacajo in postavijo malenkost bolj v sredino (valjda preverjas barvo na mono..), ne da bi za solo spreminjal panning - ostane tak live feeling. Res pa sta pri miksu klavirja, ki ima izjemno dinamiko in frekvencni razpon eq in kompresor nepogresljiva...

#10 mte

mte

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 36 prispevkov

Objavljeno 20 februar 2007 - 02:25

satoration: aha, vidim da sva istega mnenja o ECM, Blue Note, EST...
A ti si snemal Vizionarja.. a mogoče veš kdaj izide cd? Poznam pianista, parkrat sem bil pri njemu na lekcijah, ampak od tistega koncerta mislim da ga že nisem videl...

Hm..bom sprobal tale ORTF s 57/beta 58, čeprav si nekako težko predstavljam dober sound s temi dinamičnimi zadevami. Je pa res, da nisem nikoli bolj resno poskušal.

V bistvu ko gledam pozitivne reviewe od tistih Oktav 012, se kar zanimam za nakup. A je v tem cenovnem razredu še kakšna alternativa ali je to to?

Hvala,
lp matej

#11 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 20 februar 2007 - 03:23

Alternative so zmeraj, samo glede Oktav jih skoraj ne poznam... Z 57 / 58 moras uporabljat dobre preampe, pa so to zgledni mikrofoni - lazje dosezes dobre rezultate s kaksnimi solidnimi malomembranskimi kondenzatorskimi mikrofoni. Ali pa velikomembranske Audio-technice - z njimi je posnet tudi klavir na "Vizionarja". CD bi naj izsel letos... lahko ti kaksne detalje sporocim na ZS. Snemal pa sem na Alesis HD24 iz mize v Cankarju - mikrofoni so njihovi, live sound man je bil njihov - preampi so iz Soundcraftove mize, direct out - tako da gre mimo EQjev in insertov in faderjev - edino mute se mi zdi da vpliva... Dodan pa je se ambientalni posnetek na stereo par hajdinjakovih mikrofonov z njegovim tube preampom in preko Benchmark AD-ja - snemal je Iztok Zupan, ki ga mogoce poznas. Jaz imam cez samo mix / mastering. Zanimivo pa da bo s tem preampom tudi Iztok zacel uporabljati nekaj malega modificirane Oktave...

#12 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 20 februar 2007 - 05:48

QUOTE (satoration)
To je najbrz klasicna ORTF postavitev (ca.110 stopinj sicer) - ni dosti faznih problemov - sploh ne s cardioidnimi mikrofoni - kar je itak nujno za ORTF stereo... Pa eksperimentiras lahko z oddaljenostjo od kladivc in z razlicno oddaljenostjo mikrofonov od basovskega in visokega dela...

rotation: ja, razlika je ce reces da je klavir "mono" instrument in da ga ni treba snemat stereo ali ce se tonci strinjajo, da mikrofonov ni pametno pannat ekstremno L-R, kar je logicno, ce noces umetne slike, da klavir obvladuje celotno prostorsko sliko in so basi ekstremno L in visoki ekstremno R... ceprav dostikrat slisis tudi tak panning v bolj ali manj ekstremnih variantah in lahko zveni tudi zanimivo... Sicer pa katerikoli sodoben posnetek klavirja za ECM, Bluenote, enja records ali katero izmed klasicnih zalozb je genialen... Seveda zmeraj vsaj stereo.. ce ne vec parov mikrofonov in za klasiko seveda bolj ambient, za jazz pa bolj close...

Za sodoben zvok jazz-pop klavirja poslusaj Esbjorn Svensson trio... recimo na njegovih albumih kjer klavir dominira je panning kar lepo L-R..
Lahko pa poslusas recimo tale posnetek (Vizionarja excrpt.2), kjer je klavir pannan levo-sredinsko, priblizno tako kot je bil na koncertu, pa v solo sem pustil nekaj leakinga od ostalih mikrofonov (predvsem od saxa in vokala), da ga kar naravno malo pojacajo in postavijo malenkost bolj v sredino (valjda preverjas barvo na mono..), ne da bi za solo spreminjal panning - ostane tak live feeling. Res pa sta pri miksu klavirja, ki ima izjemno dinamiko in frekvencni razpon eq in kompresor nepogresljiva...

Zal nimam povezave doma, tako da ne morem ocenjevat posnetka.
S snemanjem klavirja imam nekaj izkusenj se iz RTV. Najbolj sem se namatral ravno s stereom. Nekako logicno mi je bilo da se panira ekstremno LR, pa se je potem pokazal kup tezav, predvsem zaradi ostalih instrumentov. Resil sem jih tako, da sem postavil klavir od leve pa nekje malo cez sredino preko desne. EQ niti ni bil tako kriticen kot kompresija. Pozna se res vsak dB, pa se pazit moras kaj uporabis, ker se koloracije in popacenje hitro slisita, podobno kot pri vokalu.

#13 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 21 februar 2007 - 04:14

Samo tako mimogrede - mogoce komu koristi, ki se je ubadal s podobnimi problemi: pannanje ekstremno L-R je zelo redko... Vecino stereo posnetkov "razsiris" po obcutku - ekstremno L-R je prej izjema kot pravilo. Tudi ce pannas simetricno kak ambient ni nujno da gres do konca - poslusas, kje se najlepse "ujame"... Za close-mic stereo posnetke instrumentov pa sploh ni potrebe po simetricnem in sirokem L-R pannnju - to rabis samo za prostorske posnetke vecih instrumentov hkrati - pa za ambiente - da ohranis lociranje v prostoru - ce pa posnames nek instrument stereo od blizu ga lahko postavis kamorkoli v prostoru... Pac reguliras oba kanala ali pa postavis simetricni pan in na stereo kanalu ali na stereo subgrupi vklopis kaj podobnega Waves S1 in premikas celotno stereo sliko tega instrumenta...

#14 kosta77

kosta77

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 278 prispevkov

Objavljeno 01 marec 2007 - 07:47

uh no, ne vem ce so na RTV 58ke not, vsaj ne v Studiu 14 (no, to je radio ne RTV).

na predzadnjem snemanju smo menal kar neki parov mikrofonov na klavirju, razlika je ogromna. ne bols al pa slabs, drgac.

tko da je na enih komadih ostal par Neumannov 87 (se mi zdi), neki so bli Earthworks, odvisno kaksno barvo smo mel v mislih.

se splaca probat.

za ta zadn snemanje pa vpraste Boruta.

#15 Matej Grginic

Matej Grginic

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 420 prispevkov

Objavljeno 06 marec 2007 - 02:03

Veliko dobrih nasvetov... a pomagajo res samo izkusnje, torej snemaj in poslusaj! laugh.gif

Sam klavir najraje snemam z U87ai. Pa se nasvet za katerega bi bil zelo vesel, ce bi ga dobil pred leti, bi mi prihranilo veliko glavobola:

NUJNO, poskusi snemat tudi tako, da prej snames resonancni pokrov klavirja, se prej znebis skatlastega zvoka in rabis manj EQja (vedno plus!).. Seveda je cimboljsa soba potem hitro vecji pogoj...

#16 jodldajs

jodldajs

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 637 prispevkov
  • Interests:bobni, audio produkcija (akustika)

Objavljeno 08 maj 2007 - 03:37

jaz če snemam samo klavir ga snemam s 4 mikrofoni; 2 - kondenzatorca ozkomembranca (na sredino strun high-med in sredino low-med), en širokomembranc spodaj pod resonančno ploščo zajameš toplino lesa (pogoj je da pianist zna igrati pedalo) in en širokomembranc nad glavo pianista
''the great gretsch sound''

AKA - glasbena dejavnost, Aleš Kajtna s.p.

#17 Patron

Patron

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 59 prispevkov

Objavljeno 29 april 2011 - 11:43

mene zanima v katerih studijih v Sloveniji se lahko snema klavir, tudi informacije o modelih/znamkah dobrodošle jumping0046.gif

lp

#18 embe

embe

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 266 prispevkov

Objavljeno 29 april 2011 - 09:24

Kakšen je kaj budžet?? Koliko terminov rabiš??
Kakšen končni zvok pričakuješ??
zvok,zvok,zvok...

#19 Patron

Patron

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 59 prispevkov

Objavljeno 30 april 2011 - 06:08

vprašanje sem zastavil z namenom da dobim približno sliko, nekje v roku pol leta načrtujem da se bom s triom( klavir/sint, bobni, bass kitara) spravil kaj posnet tko da kar na dan s ponudbami strongbench.gif
glede budžeta je tako da bom malo pregledal ponudbo ter potem nabral dovolj denarja za željeno, za začetek bi se posnela ena pesem(malo daljša, nekje okoli 15minut), glede snemanja/mixanja se mi zdi smiselno najeti studijo za en dan( 12 ur) in naresti oboje; referenca glede zvoka so zgoraj omenjeni EST, se pa pri nas najde še sint vmes ter električna bass kitara, kar malo spremeni zadevo, vendar za zvok klavirja definitivno EST

QUOTE (embe @ 29. Apr 2011 22:24:28) <{POST_SNAPBACK}>
Kakšen je kaj budžet?? Koliko terminov rabiš??
Kakšen končni zvok pričakuješ??

#20 embe

embe

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 266 prispevkov

Objavljeno 01 maj 2011 - 07:10

Mi ponavadi pokličemo urednika na gl.produkcijo RA, se dogovorimo za termine, res nimaš avtorskih, ampak...
Drugače pa kakšen kulturni dom, kjer imajo soliden klavir, rentajte, +najdi nekoga, da ti pride posnet. + uglaševalec.
Potem pa mix, kjerkoli.

Klavir rabi nek volumen prostora, da razvije zvok, mikrofoni naj bi bili rel.daleč, "close miking" zveni slabše od solidne klaviature..
zvok,zvok,zvok...

#21 Patron

Patron

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 59 prispevkov

Objavljeno 07 maj 2011 - 04:21

malo se mi zdi da je lahko mikrofonski bleed problematičen če se snema v kakšni dvorani( zaradi bassa in bobnov), pa v studiju mi je udobnejše z vidika mixa, saj se večino lahko naredi sproti oz. sproti popravi, samo kot kaže ne bo druge opcije kot najem dvorane in mix drugje

#22 monitor

monitor

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 48 prispevkov

Objavljeno 08 maj 2011 - 09:58

skoraj ni druge opcije, razen če greš v UK v kakšen abbey road studio...

kar se pa bleeda tiče, mora pa tonski znat dobro narest, čeprav bleed ni nujno slaba stvar, sploh za band, ki posname live...

#23 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 08 maj 2011 - 01:46

QUOTE (Patron @ 29. Apr 2011 13:43:48) <{POST_SNAPBACK}>
mene zanima v katerih studijih v Sloveniji se lahko snema klavir, tudi informacije o modelih/znamkah dobrodošle jumping0046.gif

lp

RTV studiji - Ljubljana - studio 14, studio 13 (?), Maribor - studio 22, Koper - studio Hendrix (?), studio Melopoja pri Slovenj Gradcu, pa verjetno še kje, sicer si pa lahko najameš klavir in ti ga pripeljejo in uglasijo na katerikoli lokaciji, v kateremkoli studiu ali dnevni sobi wink.gif : http://www.benton.si...p?page=izposoje

Prispevek uredil/a: satoration, 08 maj 2011 - 01:47 .

#24 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 08 maj 2011 - 06:41

Aja, pa še ena informacija - nekaj SLO jazzerjev je že tam kaj snemalo - studio Artesuono v Udinah, kjer snemajo tudi za ECM. Mislim, da najem na dan ne presega 600EUR - in imaš vključeno vse - snemanje + mix. Imajo super opremo, znanje, inštrumente - profi klavir - Fazioli, hammondke, Fender Rhodes, razne kul bobne, itd.

Preveri: http://www.artesuono.it/

Prispevek uredil/a: satoration, 08 maj 2011 - 06:42 .

#25 monitor

monitor

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 48 prispevkov

Objavljeno 09 maj 2011 - 05:09

a kdo ve, koliko stane recimo rtv studio s klavirjem? mogoče cena brez tonca?

Dodaj odgovor

0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov