Aja, sem mislil, da je bil en tejk. Tudi frend ni imel nič motenj, pa je bil TG samo na platici in kabli po zraku, kar zna kaj ujet.
Škoda Thordarsona, če je prebijal in se še skuril si najbrž nekje imel stik, ki se je nazadnje prekinil. Če ga lahko odpreš prečekiraj pine, a najbrž se je zgodilo v navitju in lahko daš samo še enkrat navit, če najdeš disekcijo na Groupdiy.
Kaj pa misliš naredit za gain staging, destrukcije je najbrž več kot dovolj? Frend je tudi nekaj prilagajal, hold mu ni bil všeč tako kot je, pa še par zadev a sem že malo pozabil. Lahko ga vprašam kaj je na koncu naredil, ker ima zdaj najbrž že kaj izkušenj s praktično uporabo.
Ko omenjaš RS-124; probal sem original vezje (kopijo seveda, a dobro) in dve izpeljanki, je še kar uporabno. Altec 436 je bil mišljen kot komp za telefonijo in oddajnike, kar se pozna tudi če modificiraš kontrole, a ostane pri dveh stopnjah na poti signala + sc. BA6A ti bo sigurno precej bolj všeč, ker je precej bolj vsestranski in zasnovan za studijsko rabo. Najbrž si videl, da imajo vsi resni tube kompi na poti signala vsaj 3 stopnje + sc, ali pa 2 in medstopenjski trafo. Meni gre fama okrog EMI že na kurac, saj vem da smo mogli slišat 124, pa red, pa tg...a zdaj delajo že gnili RS61, Nemci so podobno naredili že v dvajsetih letih.
Glede nič ali malo nfb sem najprej probal naredit eno izpeljanko med Western Electric in Gates preampom. Zvok je zelo dober, pozna se, da nima out trafota, a ga ne moreš kaj dosti drajvat, ker je na izhodu katodni sledilnik, ki da pri zelo visokem nivoju zanič zvok. Je pa zelo preprost in poceni, kar bi znali ceniti tisti, ki imajo radi nekaj koloracije, ki pa ni zelo izražena. Takšen namreč je ob normalni uporabi.
Če sem malo bolj konkreten je dober kandidat tudi RCA BA-2, toda pri tem rabiš vsaj 5:1 trafo z zračno režo (dokaj specializirana in draga komponenta), potem pa s filtroma prilagodit odziv. Gre tudi brez reže, če je jedro veliko, a moraš pazit kaj dobiš v basu.
To zdaj je varianta od Gates SA serije, a malo spremenjen. Izhodni trafo ne rabi zračne reže, ker je ločen s kondijem, je pa tudi tu treba s filtri (dva kondija) prilagodit frekv. odziv.
Vse od tega sem probal v eni stari škatli, ki jo imam za testbed, notri sta dve podnožji in variabilni napajalnik. Prilagajanje omenjam zato, ker sem v vseh primerih dobil čuden odziv. Sicer pravijo, da če ti je pri teh zadevah sound všeč, ne glej frekv. odziva, se pa s filtri vseeno lahko doda npr. malo air-a ipd. A v štartu ni tako slabo, da ne bi bilo sprejemljivo. Očitno se za novejše trafote pričakuje vsaj nekaj nfb, da je odziv pravi. Nisem še videl, da bi kateri od novih serijskih preampov ne imel nfb, zato se slišijo podobno, če so v enaki ligi. Ker nfb vpliva tudi na šum in druge parametre lamp, se je treba kar konkretno potruditi brez njega, kar ne piše v nobenem manualu/kitu. Malo bolj je treba izbrati vhodno lampo, prilagoditi odziv, pa paziti še na par zadev. Fajn je, ker si tako res nabereš izkušnje, ki ti jih drugi ampi ne dajo, ker špilajo že če prav zvežeš. No, pa ne gre za to, da bi si želel še dodatno greniti življenje

No-nfb preamp ti da od rahlo koloriranega zvoka do prijetne distorzije (neka evfoničnost, ni tisto ruženje, ker pri takem signalu out trafo grdo ruži), slednje pa z nfb ni mogoče. Saj veš, da v eni točki samo grdo zaruži. Serijsko no-nfb preampov zaradi omenjenih težav ne delajo (pa ker nima 0,00000.. thd), kar je razlog, da sem se spravil to sam naredit. Pa tudi dejstvo, da so nekako "evfonični" je vzbudilo mojo pozornost.