Ker stara, analogna mešalna miza počasi jemlje konec, se odločam za nakup nove mešalne mize. Ozvočujem nekaj vokalno-instrumentalnih skupin, tudi kakšne prireditve itd.
Dosedaj sem večinoma delal z 12/8 kanalno Montarbo "klasiko" + zunanji efekti in compressor/limiter, me pa sedaj močno mika digitalna varianta - tako zaradi možnosti shranjevanja nastavitev kot zaradi povečini vgrajenega spodobnega DSPja, ki omogoča kup uporabnih funkcij (compressor, limiter, noise gate ...) na vsakem posameznem kanalu. Ne iščem neke ogromne mešalke, ampak bi mi bolj prav prišlo nekaj manjšega, a z vseeno zadostnim številom kanalov - skratka prenosna zadeva. Prav bi mi prišla tudi možnost daljinskega krmiljenja (vsaj osnovnih) parametrov, tako da se človek lahko malo sprehodi okoli in nastavi zvok "od daleč".
Ko gledam trenutno ponudbo digitalnih mešalnih miz, mi je najprej v oči padla Presonusova 16.4.2 (ali 24.4.2), ki mi ustreza praktično v vseh pogledih razen v tem, da nima motoriziranih faderjev (hmm - je to + ali -? Koliko so motorizirani faderji zanesljivi in kakšno imajo predvideno življensko dobo? Okvare in servis le-teh verjetno ni poceni ...?) in pa "navadne" potenciometre za gain (gaina ne moreš "shraniti"). Naslednja opcija je potem Soundcraft Si Compact serija, ki tudi izgleda presneto dobro, ima motorizirane faderje itd., a žal nisem zasledil, ali jo je možno daljinsko krmiliti. Tretja možnost je Yamaha LS9, to je pa potem že to ...
Zasledil sem, da bo poleti Behringer dal ven eno zanimivo igračko (X32) s še bolj zanimivo ceno (2500$ v ZDA, verjetno potem pri nas nekje toliko EUR, vsaj če je soditi po drugih (Soundcraft, Presonus)), je pa res, da se Behringerja drži malo sloves "kitajske robe", čeprav zaenkrat z njimi nimam nekih slabih izkušenj.
Kaj izbrati?!?! (bolj kot razmišljam, manj sem prepričan ...
Lp in hvala za pomoč,
Gregor