Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

iz sobe v studio

37 odgovorov v tej temi

#1 Nikki

Nikki

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 20 prispevkov

Objavljeno 11 september 2011 - 12:53

Pozdrav vsem. Končno sem si priboril sobo v hiši in iz nje nameravam narest studio (control room).

Dimenzije so nekje 490 D x 300 Š
Mansarda - poševen strop (po širini) 170 - 280 cm

Ker so vrata v skrajnem kotu sobe, bi rad pregradil sobo, tako da znese nova dolžina 310, torej uporabne mere so nekje 310 D x 300 Š, kvadrat praktično smile.gif

Za pregradit sobo bi uporabil kar premične absorberje (samogradnja seveda). Za to sem že prebral 90% foruma biggrin.gif

Zanima me kaj narest s stropom. Ker je reltivno nizek na eni strani, nebi rad izgubljal na višini, hkrati pa me zanima če lahko na cca 225cm višine (kolikor je nekje na sredini sobe) obesim stropne absorberje pod obratnim kotom, da bi iz njih naredil "streho dvokapnico" - tega primera nisem zasledil na forumu. Zanima me če je to pametna ideja.

Hvala za pomoč pri prvih korakih smile.gif

Prispevek uredil/a: Nikki, 11 september 2011 - 12:55 .

#2 saso

saso

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 477 prispevkov

Objavljeno 11 september 2011 - 07:30

uf uf.. kvadrat bi rad imel - zdaj jih boš pa slišal od nlp-ja smile.gif

#3 Nikki

Nikki

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 20 prispevkov

Objavljeno 11 september 2011 - 08:47

Vem vem da jih bom, fotr hoce svojo pisalno mizo obdrzat v zadnjem 185 cm delu sobe biggrin.gif Se dobro da sem sobo dobil haha smile.gif

Zozam jo vedno lahko da nebo kvadrat, dolzina je 310 smile.gif

#4 Nikki

Nikki

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 20 prispevkov

Objavljeno 12 september 2011 - 11:39

Max dimenzije so 300 x 310, katere lahko uporabim, Lahko je tudi dolzina 300 in sirina 250 ali manj... Zanima me predvsem kako s stropom resit ker je pod kotom - tudi glede pozicije mize nevem ravno zaradi stropa ki je na eni strani nizek - 170.

Bo ze NLP znal kaj povedat smile.gif

Hvala

#5 kuhar

kuhar

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 36 prispevkov

Objavljeno 12 september 2011 - 11:47

lažje bo s kakim google sketch ali fotkami

mojih O.O5 eur

#6 Nikki

Nikki

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 20 prispevkov

Objavljeno 12 september 2011 - 11:56

pravkar delam na tem smile.gif

Tako zgleda soba. Do polovice okna bi lahko raztegnil - v tem primeru bi prisel prakticno kvadrat. Sicer pa do okna je nekje 245cm.

ss.png

Sirina sobe je 300cm

Prispevek uredil/a: Nikki, 12 september 2011 - 11:58 .

#7 Nikki

Nikki

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 20 prispevkov

Objavljeno 15 september 2011 - 04:55

Ok, NLP je na dopustu zgleda, mu ni za zamerit smile.gif Ima kdo drug kaj volje/idej za pomagat??

Kam mizo, kam absorberje/difuzorje (moram preracunat kolko materiala nabavit), kake velikosti, kako strop ustimat... pa tako naprej smile.gif

Hvalaa

#8 matNroll

matNroll

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 44 prispevkov

Objavljeno 16 september 2011 - 12:03

Evo...tukaj maš par različnih razmerij med stropom, širino in dolžino sobe. To bi naj bile kao "idealne" variante...

#9 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 17 september 2011 - 11:09

Koliko misliš vložit?
Koliko si resen in izkušen ter kako dolgo boš vztrajal?!
Kaj sploh delaš?
Kaj pričakuješ?

... še je tega a za začetek... potem se lahko dalje pogovarjamo.

Mimo grede:):
če boš za pregraditev prostora uporabil mobilne absorberje se ne sekiraj preveč, ker ne boš drastično spremenil modalnih/resonančnih, bo pa ata imel kar nekaj hrupnih doživetij od tebe:)
Problem pri takšnih mobilnih panelih + da imaš drugo nasprotno steno verjetno mnogo bolj rigidno, da ne boš mogel ustvariti dovolj dobre simetrije v smeri poslušanja... morda se motim, ne vem vseh detajlov.
Nenad Patkovic

#10 Nikki

Nikki

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 20 prispevkov

Objavljeno 18 september 2011 - 10:02

Studio bo izključno za produkcijo glasbe za internetni radio (jingli, podlage oddaj...) Vseeno je dobro slišat kaj se naredi preden gre v eter smile.gif
Seveda se pri 128kbps internetnem radiu ne sliši vsak detajl, tako da nebi glih nevem kako kompliciral.
Rad bi kar se da najbolje izkoristil te pol sobe.

S produkcijo delam zdaj nekaj let, nič resnega do zdaj, nekaj izkušenj imam, vsaj za ta namen dovolj.

Kasneje, ko (če) se bo stvar z radiem razvila, bi si omislil studio v kletni sobi ki je podobna tej, z višjim, ravnim stropom. Tako da bi v tej sobi naredil nekaj, da bi bilo za radio uporabnega, mogoče za kak lasten komad, več pa ne pričakujem od tega (vsaj zaenkrat ne).

Glede fotra ni za skrbet, ker nebomo iztočasno v sobi biggrin.gif Pa mansarda je večinoma prazna, tako da glede uhajanja zvoka po hiši ni problem zaenkrat.

Strop je izoliran s stiroporom in iverico za zaključek. Kako to vpliva na zvok? Pa kako vpliva poševen strop - in kaj v tem primeru narest?
Kako orientirat zvočnike in kako se lotit sobe nasploh? smile.gif

Hvala za pomoč

#11 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 18 september 2011 - 06:27

Dobro.

Torej še:
Koliko misliš vložit?
Zakaj ne kar takoj v kletnih prostorih?
Nenad Patkovic

#12 Nikki

Nikki

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 20 prispevkov

Objavljeno 18 september 2011 - 06:34

Nevem, ker nevem koliko bi stala samogradnja absorberjev ipd. Sicer pa bo vsa oprema nekoč romala v klet, ampak tam ni še niti tlakov, vrat, elektrike, tako da bi zneslo vse skupaj cca. 5000 eur samo za uredit kletni prostor + akustična obdelava prostora. To bo mogoče čez 2 ali 3 leta.

Zaenkrat bi šel nekje do 1500, mogoče malo več za akustično obdelavo te polovice sobe.

#13 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 18 september 2011 - 08:49

Škoda, klet zveni mnogo bolj obetujoča, razen če je vlažna potem se zaplete...

V tem primeru, glede na budget, ti predlagam kakšen takšen preprostejši LEDE akustičen princip:
http://www.gikacoust.../room_setup.php

Absorberji in difuzorji naj bodo seveda v samogradnji, ker so te igrače drugače zelo predrage za to kaj nudijo.
V DIY izvedbi, da se takšen prostor uredi dokaj optimalno ti bo šlo po mojih izkušnjah pri takšni kubikaži prostora samo za materijal cca. 2.500 - 3.000€ včasih slabega jurja več včasih nekoliko manj... odvisno od iznajdljivosti!

Poanta LEDE je:
Live End - zadnji del zdrave refleksije/ difuzija ... va malih prostorih je potrebno tudi na zadnji polovici kombinirati absorpcijo in difuzijo, ker drugače je preveč dominantnih refleksij od zadnjega dela ki so še zmeraj prerane refleksije in modalne/resonančne so premočne z absorberji samo po kotih in v prvem delu.
Dead End - sprednji del kjer je monitoring je absorpcijski, ustvari se poslušalski del s čim manj motečimi frekvenčnimi interferencami ustvarjene s strani prvi refleksij in modalnih frekvenc...

Kot vidiš v teoriji; absorberji naj bodo na mestih prvih refleksij v višini glave, če so večji toliko! bolje...
... in nato po vseh možnih kotih, kajti tam se nabirajo nizke frekvence - rektangularne sobe imajo 12 kotov tako da jih ne zmanjka kar tako:)
Če tvoje stene prostora niso dovolj rigidne/ masivne (če so recimo lahke knauf gips plošče) potem se nizke frekvence ne bodo nabirale v vseh kotih, prihaja še do nekaterih anomalij... to pa je potem potrebno akustično analizirat.

Difuzorji naj bodo tudi v višini glave, če so večji nič hudega.

Preberi si za uvod to:
http://www.planetaud...?showtopic=3685
http://www.planetaud...?showtopic=3993
http://www.planetaud...?showtopic=2541

in primer studio Mike Valeta:
http://www.planetaud...?showtopic=1507
Nenad Patkovic

#14 Nikki

Nikki

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 20 prispevkov

Objavljeno 19 september 2011 - 09:40

Najprej hvala za hiter odgovor smile.gif

Prebral sem omenjene linke, Valetovo umetnijo sem nastudiral ze prej smile.gif

Torej bodo zadostovali absorberji velikosti tervol plosc, ali bi morali biti vecji? V visini glave/poslusanja.
Kake dimenzije kotnih absorberjev? Glede na to da pol sobe je sirine 250cm, koliko je smiselno pobrat v kotu za absorber?

Zanima me se kako resiti s stropom - tudi tja kak absorber? Sploh pa kam postaviti zvocnike? K steni kjer je strop visti, ali nizji?

Glede difuzorjev sem premleval in mi ni najbolj vsec 2D verzija difuzorja, raje bi dal QRD ali policilindrične - koliko so ti uporabni v mojem primeru?
Kot sem razumel bi tudi pri tem majhnem prostoru moral po enega na vsako stran zadaj in na hrbtno stran - torej 4 skupno, kaj pa strop?

Hvala smile.gif

#15 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 19 september 2011 - 09:50

Dobro.

Najbolje da so kar cele stene oblečene v absorberje.
Koti pokriti neprekinjeno.
Tako je to na koncu v praksi:(

Glede na to da želiš delat premične gobote pa je treba zamisli prilagodit temu primerno.

Pozicija poslušanja je lahko tako ali tako, odvisno kako se lotiš tretmana in pred tem temeljito akustično premerit prostor in se odločit kako in kaj.

V tvojem primeru so priporočljivi 2D ker potrebujejo manj prostora da razvijejo difuzno zvočno polje kakor 1D, saj imaš majhen prostor. Ponekod bi lahko bili 1D.

Policilindrov ne uporabljaj ker:
- potrebujejo kar nekaj prostora da razvijejo difuzno polje razen če se konstrukcija prilagodi;
- konstrukcija kvalitetnega policilindričnega difuzorja (oz. celi skupek policilindričnih elementov) je na koncu kompleksna in je lažje in ceneje naredit odlične QRD/PRD difuzorje. Če kje vidiš da uporabljajo samo cilindre enakih premerov in preblizu poslušalceve glave, to sploh ni v redu!
Nenad Patkovic

#16 Nikki

Nikki

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 20 prispevkov

Objavljeno 19 september 2011 - 10:58

Ok, torej bom dal zvočnike raje k višji steni. Zadnja, nižja bi torej zgledala tako kot na sliki (edino 2D difuzorji bi prisli tja kjer so zdej tile).

Bi 40cm (stranica) kotnih absorberjev zadostovalo?

Glede na to da bodo delno premični (na eni strani), bi enake velikosti naredil na drugi: torej 2 x 60cm nekje širine + difuzor okoli 50cm + kotna absorberja širine 40cm pa mi pokrije celo steno z 10cm presledki vmes - na približno računano smile.gif

Kako s stropom? pustim kot je?? iverica, pod njo pa 10cm stiroporja?

st1.png

#17 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 20 september 2011 - 01:36

Prvo to:
"Če tvoje stene prostora niso dovolj rigidne/ masivne (če so recimo lahke knauf gips plošče) potem se nizke frekvence ne bodo nabirale v vseh kotih, prihaja še do nekaterih anomalij... to pa je potem potrebno akustično analizirat."
... potem razmišljanje v naprej.
Nenad Patkovic

#18 Nikki

Nikki

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 20 prispevkov

Objavljeno 20 september 2011 - 12:33

Samo stena ob višjem stropu - kjer bodo zvočniki (na nasprotni strani kot stena na sliki) je predelna (zidana, opeka 9,5cm + omet, skupaj 12cm), ostalo so nosilni zidovi skupne debeline 47cm.

#19 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 20 september 2011 - 01:55

Nikki glej, glede na tvoj omejen proračun oz. da s čim manj materijala/stroškov urediš svoj prostor je treba sobo akustično analizirat, lahko pa se z materijalom "pretirava" in bo to izven tvojih okvirjev.

Moraš tudi probat (tudi premerit) kaj pomeni če bodo zvočniki ob višji steni ali obratno.
Vse ima svoje pluse in minuse, iz izkušenj ti povem da ljudje ki nimajo dobrih osnov in še kaj naprednješega znanja zmeraj povzročijo več minusov kot bi bilo potrebno in jim je potem škoda uloženega denarja.
Nenad Patkovic

#20 Nikki

Nikki

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 20 prispevkov

Objavljeno 20 september 2011 - 11:43

Torej kaj na kratko priporocas da sploh naredim? Opustim vse skupi? Je to boljše kot da se lotim te sobe? dam 2 fotelja noter da nebo glih donelo vse skupi, pa monitorje uporabljam za poslusanje muske/whatever, si kupim slusalke in delam na njih karkoli ze bi delal?

Je to boljse kot da sploh kaj vlagam sem noter?

Ok prevec uprasanj, kakorkoli.. bom pac prepustu sobo "skladiscu" kot je bila do zdej namenjena.. Sicer pa samo tervol dvomim da bi stal vec kot 1000 eur... Ostali material ze mam...

Trenutno 20.000 eur nebi vlagal v kletni prostor.

Hvala za pomoc, bom ze kaj.... ali pa ne.

lp

#21 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 21 september 2011 - 01:04

Nikki imam občutek da ali ne prebereš sploh kaj sem ti napisal (skoraj vse opcije sem ti na hitro podal) ali ne razumeš napisanega.
Za noben prostor ni neke univerzalne varijante.
Imaš nek specifičen prostor in temu primeren bi naj bil tudi pristop.

Če bi ti lahko na kratko opisal je samo na ta način da pridem do tebe, pogledam, premerim, se pogovoriva... ti naredim/izrišem cel plan zastonj in ti opišem evo tako naredi. ... še hitreje da ti vse naredim in napopam v plac:)
Za tebe bi bila ta varijanta najhitrejša za mene pa ne.

Če nujno potrebuješ neko kontrolirano poslušalnico si jo naredi primerno za svoje potrebe.
Lahko se naredi konkretno ali nekaj pač, nekoliko bolje bo skoraj v vsakem primeru.
Če omahuješ in je ne potrebuješ, potem sploh nima smisla.

Najceneje je princip, ki sem ti ga podal (gikacoustics, realtraps ipd.).
Kako boš zadovoljen s tem na daljši rok ne vem, verjetno te bo zadovoljilo za to kar počneš... enako učinkovite elemente je potrebno tudi znat izdelat nenazadnje.

Kvalitetno izdelane elemente iz tega prostora lahko uporabiš z neko dodelavo/modifikacijo tudi v drugem prostoru uspešno. ... če bodo kar nekaj, je bolje novi prostor opremiti s povsem novimi elementi, kombinacijo materijalov...

Tervol bi stal tu nekje, malo več ampak ja...
Materijalov (tudi elementov) je več kot samo kamena volna, les, primerna tkanina... nanese hitro.

Koliko približno bi to stalo (če bi se šel zares) sem ti že napisal; kaj je potem še vprašanje razen če to zares potrebuješ ali pa si zelo želiš?!
Nenad Patkovic

#22 Ploki

Ploki

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 988 prispevkov

Objavljeno 21 september 2011 - 07:42

Dal sem za 16 lesenih okvirjev ( 1600x600x10 in x 8) 120eur (ca 9e na okvir) za bass/mid trape,
potem pa za tervol (dp8 al dp10 nevem tocn) se mal vec od tega.
dobu sm ga v lokalni trgovini priblizno 2x ceneje kot v merkurju, s tem da bom moral kombinirat 5cm in 3cm plosce.

skyline difuzerje si lahko sam naredis... ko smo ze pri tem, NLP a si ze delal kaksne? Sicer sem nasel ene par shem ampak nism preprican ce so vse kul... Ker mi itak od oka zgleda random (ceprav vem da ni).

Prispevek uredil/a: Ploki, 21 september 2011 - 07:48 .

#23 BlackZie

BlackZie

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 16 prispevkov

Objavljeno 21 september 2011 - 04:15

nikki moje mnjenje je da če nimaš volje ter potrplenja boš zlo tško dokončal še posebej z majhnim budgetom

ni nujno da kupis vse naenkrat (razn ce stvar potrebujes cimprej)

vzemi si to kot projekt pri kateremo maš osnovo a ga z mesec v mesec želiš izbolšat pa tudi če samo za malenkost dokler pa še ni končano pa deli tam ko si zdej delo kombiniri z kaksnimi slusalkami

priporočam da še enkrat prebereš nlpjeve linke o akustiki

#24 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 21 september 2011 - 06:22

QUOTE (Ploki @ 21. Sep 2011 08:42:30) <{POST_SNAPBACK}>
skyline difuzerje si lahko sam naredis... ko smo ze pri tem, NLP a si ze delal kaksne? Sicer sem nasel ene par shem ampak nism preprican ce so vse kul... Ker mi itak od oka zgleda random (ceprav vem da ni).

Tukaj na forumu jih ahko vidiš pri Mike Valetu, Studiu B-Flat pa še kje ne vem več.
Sedaj prisegam na lesene ali iz mdf-ja.
Skyline so patrentirani in imaš načrte na online patentnem uradu.
Pri Skylinu pazi da naj bodo well-i/letve narezani natančno na cca +/-0,25mm (v teoriji bi naj bilo +/-0,1mm).
Seveda pa se lahko zuspešno uporabljajo tudi QRD difuzorji 1D, 2D... in ni potrebe za kompleksnim Skyline-om.

Čisto vse si lahko naredi sam ja, ko sem govoril o stroških sem govoril o materijalnih stroških.
Nenad Patkovic

#25 Ploki

Ploki

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 988 prispevkov

Objavljeno 21 september 2011 - 08:48

+/- 0.25mm? z vbodno zago thumbsdown.gif don't think so.

sm pr valetu gledu sam sm zgleda prehitr obupu v temi oziroma zgleda spregledal.
sm najdu en kalkulator...
kk je pa QRD proti Skyline? mislis verjetn onga s 6 prekati ne?

akustika je težka. (dobesedno, če se greš les tongue.gif)

#26 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 21 september 2011 - 10:52

Z vbodno je tak tak ja:)
QRD višjega reda (večji PN... 13, 17, 19, 23...) so povsem dobri difuzorji, se pa enaka sekvenca naj ne bi preveč ponavljala, saj pride do lobinga (aliasing pri grafiki in zvoku...) oz. preveč pokrite površine z enakimi difuzorji - ni v redu.
Temu primerno se izbere višja sekvenca ali pa se orijentacija difuzorjev optimizira z metodo Barker code ali MLS sekvenco... je pa to že kompromis...
PRD-ji imajo neke teoretične prednosti...

Skyline kalkulatorjev je kar nekaj ja tudi za QRD-je.

Zdaj odvisno, če so iz smreke so dokaj lahki iz mdf-ja pa cca. enkrat težji. tongue.gif
Nenad Patkovic

#27 Ploki

Ploki

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 988 prispevkov

Objavljeno 22 september 2011 - 08:16

najbolš da pol grem do tišlerja da mi odreže, smreko sm mel v mislih, in PRD če se mi prav zdi.
Zdj sm zmeden postal sicer, QRD 1D je tist z dolgimi paneli, QRD 2D je tak kot PRD samo da ma drugačno postavitev, RPG je pa firma? violent085.gif

#28 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 22 september 2011 - 08:37

Slika 1. 2D PRD Skyline
Slika 2. 2D QRD Omnifussor (PN samo 7)
Slika 3. Samogradnja 2D QRD PN13 by NLP:)
Slika 4. 1D QRD Diffractal (tale je dokaj zapleten...)
Slika 5. 1D QRD Modffusor (PN samo 7)

RPG pa je firma ja, ki pač proizvaja in razvija difuzorje, absorberje...
QRD je (skoraj) simetričen, PRD ni simetričen, na hitro laično povedano.

Pripete sličice

• skyline_patent.jpg
  • omni.jpg
  • DSC00565.JPG

Pripete slike

• dfr180.jpg
  • ModffusorProductStripped.jpg

Nenad Patkovic

#29 Ploki

Ploki

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 988 prispevkov

Objavljeno 22 september 2011 - 08:40

Thanks smile.gif
kako si pa odrezal za QRD 2D? smile.gif izgleda super.

#30 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 22 september 2011 - 08:45

Hja na CNC formatirko odneseš ali pa z dobro cirkularko in dobro delovno mizo, pri tem 2D QRD PN13 (še zmeraj dokaj mali PN in je več razlike med različnimi distancami) če je natančnost cca. +/-0,5mm je dovolj dobro.
Evo enega v oranžni barvi:)

Pripete sličice

• DSC00574.JPG

Nenad Patkovic

Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov