Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

bivr studio - velikost sobe

50 odgovorov v tej temi

#1 bivr

bivr

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 53 prispevkov

Objavljeno 04 januar 2007 - 09:16

Kako velika mora biti recording room se posebej ce snemas bobne(vem da mora biti vsaj toliko da bobne not spravis :-? )?Receno drugace...ali je 3m×5m×2.5× premalo smile.gif ?

#2 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.883 prispevkov
  • Interests:Recording&Mixing&Mastering&ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 04 januar 2007 - 09:25

QUOTE (bivr)
Kako velika mora biti recording room se posebej ce snemas bobne(vem da mora biti vsaj toliko da bobne not spravis :-? )?Receno drugace...ali je 3m×5m×2.5× premalo smile.gif ?

Drgač je pravilo večja je boljše je :oops:
Jst mislim da bo kar v redu, boljše pa bi bilo da je strop višlji :wink:

A jo boš kaj akustično tretiral, mislim obdelal,.... :?:
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#3 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 04 januar 2007 - 10:49

Osebno menim da bi za bobne potreboval vsaj 2X večjo sobo- se pravi za kakšen res profi posnetek. Če pa to ni zahteva pa je taka soba čisto ok.
Vsekakor znajo nekateri izkušeni tonci naredit soliden posnetek bobnov tudi v manjših prostorih.

V vsakem primeru jo boš moral akustično dobro obdelat. Sploh pri bobnih se začnejo dogajat nore reči s frekvencami v sobi...

#4 bivr

bivr

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 53 prispevkov

Objavljeno 04 januar 2007 - 11:33

Bom ja!Mi bo soulfood pri tem malo pomagal z difuzorji.Nisem cisto preprican al bi dal panele na stene ali kar na kolescka da jih lahko premikam po mili volji.KEr imam opcijo snemanja tudi v drugih(vecjih) prostorih in potem bi lahko te panele uporabil tudi tam.Mislil sm da bi bili v velikosti 100cm sirine in 180 visine.Kakih 6 takih + bass trapi v kotih.Ne gre za profi snemanje si pa vseeno zelim cimboljse posnetke.Kaksen nasvet?

#5 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 04 januar 2007 - 12:59

Paneli/absorberji so lahko na koleščkih, medtem ko za panele/difuzorje ne vem če je pametno, saj bodo še težji kot absorberji.
Če so difuzorji lahki, potem nimajo nekega pretiranega učinka v nižjih frekvencah.
Verjetno si mislil na premične absorberje.

#6 bivr

bivr

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 53 prispevkov

Objavljeno 04 januar 2007 - 01:29

Kot izgleda nimam razjasnjenih pojmov.Se pravi so difuzorji bass trapi?Absorjberji pa so za mid range in high range?

lp

#7 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 04 januar 2007 - 11:10

QUOTE (bivr)
Kot izgleda nimam razjasnjenih pojmov.Se pravi so difuzorji bass trapi?Absorjberji pa so za mid range in high range?

lp

Poglej čisto preprosto:

Absorberji absorbirajo/vpijajo zvok, do neke meje (odvisno od gostote in debeline izolacije). Visoke in srednje tone (cca. 150Hz) je relativno lahko absorbirati. Nižje frekvence pa seveda mnogo težje.

Difuzorji so pa tiste "naključno" zlepljene "late" med seboj, ki čimbolj random razpršijo zvok (poglek si teme o difuzorjih in absorberjih na tem forumu). Ker so te late iz trdega lesa so pač kar težki (eni so zeeelo težki).
Difuzorji tudi imajo svojo mejo razprševanja zvoka, glede na svojo projektirano globino in širino lat.

#8 bivr

bivr

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 53 prispevkov

Objavljeno 19 februar 2007 - 12:51

Evo sem narisal eno butasto skico sobe.Sem se hotel potrudi v Sketchup-u pa ni slo. Tako naj bi zadeva priblizno izgledala.Mere niso do cm natancne tud razmerja ne.Ampak neko predstavo pa vseeno da.

Slika brez trapov:

Kotni bass trapi bi bili superchanksi.Stranice trikotnika bi bile 50cm ena pa priblizno 70cm.visoki bi bili 1m.Dvignjeni bi bili od tal za 1.5m ker je soba ze tako ali tako majhna glede na kolicino stvari v njej(tolkala so velika jebiga) in kote res potrebujem.Ostali bi bili veliki 1m × 1.2m(ali 1.8m in bi jih postavil pokonci).Okvirje bi naredil iz smreke,not pa tervol(10 cm debel).Glede tkanine se nevem kaj bi uporabil.Ubistvu mi je vseeno rad bi le da je crne barve(okvirji bi bili rdeci).Kaksen nasvet?2 ali 3 bi dal tudi na strop.Je to najbolse kar lahko storim?
Zanima me se na kaksen nacin naj spravim kabel multikora iz control rooma v recording room.Pa rad bi da bi bil se zmeraj transporten(se pravi da ga ne zazidam v steno)

Evo se slika z trapi:

Kaj pravite?
najlepsa hvala!

#9 bivr

bivr

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 53 prispevkov

Objavljeno 22 februar 2007 - 07:25

Mogoce kdo kaj ve? :-?

#10 Malossi

Malossi

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 233 prispevkov

Objavljeno 22 februar 2007 - 10:43

ja za tkanino je tko, čim manj akustičnega vpliva mora met. Se prav zber tako, da ko pihneš vanjo, da gre čimveč zraka čez, obenem mora bit pa dovolj gosta, da zadrži ves tervol.
Barva pomoje lih nima vpliva na to :wink:
V ta smrekov okvir navrtaj še luknjice, da absorber pobira še od strani.
Jah jst bi ti svetoval, da vsaj kote zapreš do tal, ker od tam prihaja RES veliko motenj.

#11 Malossi

Malossi

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 233 prispevkov

Objavljeno 22 februar 2007 - 10:45

aja pa absorberje malo odmakni od stene (ene 10cm, če se da) pa bo veliko boljš pobiral nizke tone.

#12 bivr

bivr

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 53 prispevkov

Objavljeno 22 februar 2007 - 11:47

Kotov ne morem zapreti do tal zaradi prostorske stiske.Bi kaj pomagalo ce bi na vse kote ki se drzijo stropa namestil superchankse?
Ja sej vem da ni vazna barva tkanine :wink: .Zanimalo me je ubistvu katera je najbolj primerna in da bi blo fajn ce bi obstajala v crni. Pa mogoce naslov kake trgovine v Lj kjer bi jo imeli.

http://www.thomann.d...llabsorber.html
Bi tole kaj pomagalo?Ali je to spet potrebno namestiti v kote?
Uglavnem kaj naj storim da koti ostanje prazni do 1.5m in da nizke frekvence vseeno ublazim?Po steni so lahko namesceni tudi nizje od 1.5m.

Hvala![/url]

#13 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 23 februar 2007 - 12:27

Imaš zelo težaven problem. Določajo ga gabariti teh sob.

Sicer ne vem kako si te sobe risal, ampak tu se zdijo - iz slike vidno- kot da bi sam določal neke fiktivne razmejitve/stene, glede na okna in narisane absorberje. Skatka, slika ni jasna, razloži jo.

Bilo kak gledano; bi jaz imel control room pri takih malih sobah/prostorih v največji, ki bi bila univerzalna, kar pomeni, da ko snemaš (bilo kaj)l, snemaš v istem prostoru, kot potem izvajaš mix.
Monitoring med snemanjem delaš preko slušalk (mogoče v istem prostoru) ali v najmanjšem prostoru z zgolj "informativnimi" zvočniki (torej ni pomembna studijska kvaliteta zvočnika, ampak samo zvok; da slišiš da kaj ne fercera, prekinja, clipa...).
All In One Space (Solution) varianta. Mix room, recording room...
Glede na omejene mere, je bolje vse montažne stene podret, pa še bi se kaj moralo najt...

t.akustik absorber je baje good (klasični membranski/panelni), ampak to ti ne bo rešilo problema, ki je večji od predlagane rešitve biggrin.gif

Namreč, ne štima ti v tako majhnem prostoru niti "haas zone effect", izolacije bi potreboval toliko, da bi na koncu sedel sklonjen v slabem 1.5m2 "sweet spotu", brez da bi se kaj premikal... niti ostali fizikalni principi/zakoni.

Pri teh majhnosti prostorov namreč, se frekvence ki so nižje od 344/2L (dolžina, širina ali višina prostora; katere določajo osnovne resonančne frekvence sobe in se kombinirajo/seštevajo med seboj na vsaj tri različne načine...), pričnejo "lomit", deformirat, deartikulirat, saj soba ne dopušča, da bi se razvil določen zvok v vsem svojem obsegu.

To je to.
Ali najdi nove prostore ali pa podri koliko se da, če misliš "polresno"/polprofi, potem bomo vidli dalje smile.gif , če pa ne misliš resno, pol pa saj veš- znajdi se in experimentiraj-playground ki pač je/obstaja, nima pa resnega cilja... torej "so what" smile.gif

#14 bivr

bivr

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 53 prispevkov

Objavljeno 23 februar 2007 - 01:21

Ja taka je zadeva.To je vse skupaj klet velika 24.54 m2.Se pravi slabih 5×5 in visoka je v najnizji tocki 2.7m(strop zgleda kot crka B, v horizontalni legi). Se pravi da bi veliko boljse rezultate dosegel ce nebi nic pregrajeval?Meni je ubistvu to se bolje...manj dela itd.Zadevo bi se sel ''polresno''.Naprej ne...Naceloma le za lastne potrebe.

Bi narisal bolj tocen nacrt a ne znam zamenjat merske enote v Sketchupu.Mogoce kdo ve kaj o tem?

#15 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 23 februar 2007 - 01:28

Ma ni treba zdaj risat 3D važno da is rekel da je to en prostor, kar se je nakazovalo iz tvoje slike.
En problem je tudi ta, da je prostor 5X5- 2 enaki dolžini, tukaj se bodo osnovne frekvence in njuni harmoniki seštevali (344/2X5=34Hz in ostali sledeči harmoniki). Torej se ti primarna frekvenca od ene stranice sobe 5m - 34Hz, podvaja z drugo enako dolžino sobe.
34Hz zadušit je kar hud projekt-bas trapi veliki. Gre pa jih z nekaj truda vsaj ublažit.
Kakšen je strop pa ne vem če razumem,... B v horizontali - a to so betonske traverze od betonske plošče...

Mix position/orientacijo, lahko postaviš tudi diagonalno glede na tloris, če imaš res kolko tolko točno 5X5m. Ampak vse je vprašanje tudi stropa -kakšne je oblike. Višina sobe pa ni tak slaba glede da je to klet!
Hvalabogu da nimaš še višino 5m, ker kocke pa so sploh problem.

#16 bivr

bivr

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 53 prispevkov

Objavljeno 23 februar 2007 - 07:08

Bom kar poslikal pa prilepil.Tocna mera bi bila se mi zdi 5.1m × 4.7m.To so stare hise in so stene ze vse vegaste in se ne da niti tocno zmerit(zato tudi visok strop).Kako velike bas trape bi naredil?Sedaj je prostora bistveno vec tako da prostor ni tak problem(sem ze danes klical arhitekta da ne bo pregrade.Matr mas veliko moc NLP biggrin.gif ) se pravi da so lahko bass trapi po celi steni.
Strop bo po koncanem delu raven bom pa vseeno prilepil sliko kako zgleda sedaj.
Kako si mislil z orientacijo?
Tako?

Hvala!

#17 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 24 februar 2007 - 02:23

Aha, vidim kaj misliš... ampak po tem takem, mislim na še bolj "radikalno" prilagoditev razmeram smile.gif

Mix/ recording room soba- All In One Acoustic Solution biggrin.gif ;

za kaj takšnega, bi moral dodobra sprva tretirat vse!!! kote sobe: pomeni dobesedno vseh 8 v modelu kvader.
Bass trapi bodo res povsod v dvo kotih- vključno s trikoti.
če se potrudiš bo celo "odštekano"/lepo/interesantno/ imel boš skratka vzdušje da je prostor res nekaj...

Nato opravit analizo/meritev in nato spet smiselno po nekem ključu dodajat dodatne stropne in stenske absorberje.

- spet meritve... dokler ne prideš na "horizontalo"v frekvenčnem območju od cca. 50-60Hz nadalje, na cca. +- 6-8dB občasnih odstopanj pri harmonikih in drugih "nepredvidenih" seštevkih, odštevkih... frekvenc.

Ko s tem končaš in dodobra ublažiš osnovne modalne frekvence sobe se lotiš "iskanja" sweet spota, kjer boš imel mix position.

Le ta kaže da je rad pri cca. 38% dolžini sobe.

Pri tem predlogu, da bi morda! imel mix position orientiran diagonalno glede na sobo, pomeni da bi se moral pomaknit poslušat svoj mix bolj v sredino. Kje točno (ker morda pri diagonalnih orientacijah studijev teh "magičnih" 38%" morda ne drži) bi pokazale meritve.
Ampak ziher bi se izkazalo, da je to nekje -gor dol- pri sredini sobe.

Seveda pa bi potem trpel "posledice" takšne odločitve; Tvoja mix miza z racki morda, bi morali biti mobilni- na kolicah, ki bi jih "kotalkal" gor in dol- glede na situacijo ko bi miksal ali snemal. A je to velik strošek, vso opremo spravit v neko dokaj omejeno mobilno stanje...
Ko bi snemal bi pač mix position prestavil k tisti točki, ki si jo narisal na tej zadnji sliki.

Univerzalno sobo je pač malo noro naredit, je kar nekaj razmišljanja a vendarle, pri snemanju bi si pomagal tudi z gobo trapi/prostostoječimi mobilnimi absorberji...

Pomagat si boš moral tudi z difuzorji, morda premičnimi- zakaj ne!?

Kaj pomeni da bo stena ravna... a jih boš nafilal s čim in kako. To je pomembno!

Ahhh veš... kar nekaj je (še) tega...

#18 Malossi

Malossi

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 233 prispevkov

Objavljeno 24 februar 2007 - 09:00

QUOTE (bivr)
(sem ze danes klical arhitekta da ne bo pregrade.Matr mas veliko moc NLP biggrin.gif )

Hvala!

SE STRINJAM biggrin.gif

#19 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 24 februar 2007 - 10:42

WOW bivr!!!! Napreduješ!!!! (zadnje čase sem res premalo na PA :oops: )

Malo za inspiracijo:

http://www.recordpro...tt-mathews.html

Ni ravno točno o akustiki, ampak tip ima zelo zanimiv pogled na "vpliv studia" na glasbenike...

P.S.:

Akustične elemente se da ZELO sexy narest!!!!

#20 bivr

bivr

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 53 prispevkov

Objavljeno 06 marec 2007 - 11:54

Napredujem kokr se da!
Nimam skenerja zato sem slikal nacrt s fotoaparatom.Se vidi zadosti se mi zdi...

Torej ena skica je tloris,ena pogled od vrat proti oknom ena pa se iz druge strani se pravi od ravne stene proti tisti z obokom.
Ob strani je tudi napisano kako bi bila dolocena povrsina tretirana
A:stranske stene
T:tla
S:strop
B:tisti obok pod oknom

Edina kar me ubistvu zanima.Projektant ki je to nacrtoval se je nekaj pozanimal o akustiki a vseeno bi rad se vas nasvet.Stena (se pravi povrsina A) nj bi bila tretirana najprej s tervolom 50mm potem dvema gips platama (vsaka debeline 12.5mm) potem pa se en tervol ZI 60mm in cez se lycra.Kako bo to vplivalo na akustiko prostora?Ali bi bilo bolje da bi spustil zo zadnjo plast tervola in lycre in pustim gips in potem posebej tretiram z absorberji itd itd...(mel sem ubistvu v mislih tole http://www.thomann.d..._london_z16.htm pa kak element bi se dodal).Torej ali je nacrtovana resitev uredu no...kr neki mencam :-?

Ej hvala vsem za vso pomoc do sedaj!
Lp

#21 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 07 marec 2007 - 12:41

oprosti morda si že omenil, ampak ali imaš probleme z motnjami/šumi/zvoki iz okolice.
Ta princip je po mojem dober, pač nekaj zelo podobnega IXIjevi rešitvi.
Ne razumem najbolj: ali bi potemtakem dve gips površini bili tik ena ob drugi? tega ne raje...

Imaš zelo preproste variante (kadar je pomembno razmerje cena/izkoristek smile.gif :

- imaš hrup iz okolice in hočeš ustaviti svoj hrup v okolje:
tervol (vedno čim gostejši/dražji...), gips (debelješi/masa...), tervol, gips
nato dodaš notranje absorberje in tkanino- lycra recimo...
lahko dodaš tudi kakšen airgap med osnovno steno in prvim slojem tervola 8) , kar pa zahteva dodatno nosilno konstrukcijo a prinaša dobre rezultate...

- te hrup iz okolice en k**c briga, pa tudi obratno laugh.gif : prostor pravilno "oblečeš" le z zelo dobrimi modularnimi elementi
akustika bo "yes" ampak absorberji bodo veliki, "dragi" (relativno namreč glede na tvoj sedanji plan) in elementov bo kar! nekaj...

- ne želiš motenj iz okolice, ne bi rad da tebe slišijo pretirano drugi ljudje v tvoji bližnji okolici in bi se rad rešil čimprej vsega sranja; sploh projektantov in ostalih umetnikov (tudi mene) in preprosto začel učinkovito delat (ker te ta blesava akustika tak ne zanima preveč smile.gif in te samo štopa da začneš končno služit) in ne zapravljat:
potem naredi tak kot je projektant predvidel, a vseeno ne "zlagaj" gips" plošč eno na drugo.- vrni se na prvo varianto.

s tretmanom tervol/gips/...-sendvič konstrukcijo, boš ustavil frekvence do (upam da) 80-60 Hz. Z airgapom tudi nižje.
Detalnje rezultate bi pokazale le kasnejše akustične analize.
Nato bi se posvetil še frekvencam nad cca.100, 130 Hz- z internimi moduli.

torej v principu le dve varianti, če si ne omisliš RFZ dizajna... kateri pa ni okej za "all in one solution" prostor- a si se potemtakem odločil za ta princip?

V vseh teh primerih boš naknadno dodajal interne absorberje in morda difuzorje: modularne ali integrirane...

bistvo je da prilagodiš vse v prid svoim potrebam.

P.S.: tla bodo mislim da ok.
pri obokih pazita da bo dobro narejeno...

#22 bivr

bivr

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 53 prispevkov

Objavljeno 07 marec 2007 - 10:33

Ja je pomembno da se pride cim manj hrupa ven.Ker je klet sredi Ljubljane v stanovanjski hisi biggrin.gif .

- ne želiš motenj iz okolice, ne bi rad da tebe slišijo pretirano drugi ljudje v tvoji bližnji okolici in bi se rad rešil čimprej vsega sranja; sploh projektantov in ostalih umetnikov (tudi mene) in preprosto začel učinkovito delat (ker te ta blesava akustika tak ne zanima preveč in te samo štopa da začneš končno služit) in ne zapravljat:
potem naredi tak kot je projektant predvidel, a vseeno ne "zlagaj" gips" plošč eno na drugo.- vrni se na prvo varianto.

Tocno to je opcija zame! smile.gif (z izjemo tega da me akustika zanima in da mi je sam pogovor s tabo in ostalimi forumasi zanimiv, ampak si res ze zelim zacet ker mi gre vsa ta logistika ze posteno nekam...)
Glede gips plat:On je cist na vsaki povrsini predvidel dve gips plati.

Se pravi da bi bila opcija ko je tervol zadnji material (in potem cez se lycra) uredu.Ne potrebujem nobenih bas absorberjev,difuzorjev in ostalih mor(a je to sploh mogoce :shock: smile.gif )?Ker si ne predstavljam kako lahko potem na to se kaj obesim(pritrjevanje snovi na tervol oziroma lycro? :-? ) v obliki akusticnih elementov.
Sli si mislil prvo opcijo ki si jo ti napisal
Se pravi:stena+tervol+gips+tervol+gips+primacoustic london smile.gif
ali(meni bolj ugodna vrjanta:D)
stena+tervol+gips+gips+tervol+lycra(se pravi je zadnja plast tervola in lycre ze nekaksen absorber po celem prostoru).

Hvala!

P.S.Mislim da sem par stvari dvakrat vprasal oziroma razlozil.Se opravicujem sam se mi zdi kot da ne govorim dovolj jasno,ker se se sam ne razumem vcasih.

#23 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.883 prispevkov
  • Interests:Recording&amp;Mixing&amp;Mastering&amp;ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 07 marec 2007 - 11:20

Še eden ki se ukvar z podobni problemi laugh.gif

Sorry malo piše zadnje čase ker sem fuul v gužvi v službi in ko pridem domov porabim prosti čas za gradnjo svojega studia :wink:

stena+tervol+gips+gips+tervol+lycra

Če se boš odločil za to zadevo si umisli še:

stena+tervo+airgap(2 cm)+gips+lepenka+gips+tervol+lycra

Tko da maš med obema gips platama še lepenko ki ti bo full dobra pridobitev. Jaz sem mel tudi tak plan, vendar sem se na koncu nagnil k lesu in sem namesto gips plat uporabil iverne plošče debeline 18mm.
Glede tervola, jaz sem uporabil tervol DP-8 (80kg/m3) debeline 5 in 10 cm.

Skoraj sigurno boš moral vse 90 stopinjske kote prekrit z absorberji.

lp

#24 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 07 marec 2007 - 11:40

Ja če pa si v stanovanjski hiši, bi bilo pa nujno imet nekakšno "sobo v sobi" oz. stena/airgap 10cm/knauf okvir v katerem je tervol npr. 5cm DP8-lahko gostejši/gips - raje debelejši kot 2 plati skupaj/tervol DP8 5cm (tega ZI 60mm ne poznam)...

(gips plate in tervol naj bodo en ob drugem /zlepljene da boš imel princip dušene membrane.)

Zdaj pa:
- če zaključiš s tervolom kot zadnjo plastjo, boš dobil temen/mrtev prostor, ki ga boš moral spet nekako posvetlit z smiselno dodanimi reflektorji in difuzorji. Vsekakor merit in dodajat, pa merit in dodajat, dokler ni dokaj linearna frekvenčna slika.

- če zaključiš s še dodatno gips ploščo "pritrjeno" na zadnjo plast tervola, pa imaš prostor kjer si dodobra eliminiral nižje frekvence (kot sem omenil 60-80Hz z malo sreče in airgapom pa tudi še nižje smile.gif in dobil svetel prostor, ki pa ima neko specifično akustiko, reverberacijo.
Le-to poštimaš z dodatnimi moduli ki jih obešaš na zadnjo plast gips plate.
Gips naj bo torej dokaj debel.

Meni je zadnja varianta bolj smiselna.
Ja lahko bi uporabil primacoustic sistem, ampak glede cene kita, ti je smiselno delat klasične panelne absorberje iz tervola, katere prekriješ z lycro ali drugo akustično tkanino. Cena bo mnogo nižja.

Torej: stena/airgap10cm/tervol5-10cm/gips/tervol5-10cm/gips.
To bi moralo zadostovat za sosede in odličnem dušenju osnovnih resonantnih frekvenc sobe.
Nato pa tretman za srednje nizke, srednje in visoke frekvence iz klasičnega tervola- ne greni si življenja z dragimi instant juhami...pardon -rešitvami.

(zakaj ne duple gips plate skupaj: zato ker bosta ena ob drugi resonirali z zvokom in znata kaj motečega "odpeti" nazaj v prostor. razen če sta po celi površini lepo zlimani skupaj- tako pridobiš še na masi samega dodanega lepila, ki pa ni zanemarljiva - ala greenglue podoben princip parkrat že tukaj omenjen)

P.S.: tudi jaz raje povem dvakrat, ker se včasih prvič človek ne sliši smile.gif

pri akustiki pa je tak: marsikaj se okvirno razume, saj ne gre iz naključnega materiala in točno določene specifike prostora v nulo predvidet rešitev oz. še bolj pomembno- rezultatov.

#25 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 07 marec 2007 - 11:46

evo ravno IXI uletel super!

Ja tudi to je podoben princip, ampak kot povedano zadnji sloj tervola bo zatemnil prostor in težje dodajaš naknadne elemente nanj.

komaj čakam ko boste končali in postali frekvenčne slike prostorov (morda tudi before/after variante - če je kdo imel sploh živce merit neobdelan prostor smile.gif , je pa zelo koristno.)

#26 bivr

bivr

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 53 prispevkov

Objavljeno 07 marec 2007 - 02:19

o vidim da ste preimenovali v Bivr studio - velikost sobe smile.gif Lepo...

Torej...vrjetno se bom odlocil za opcijo tervol-gips-tervol-gips(zadnja gips plata debelejsa-koliko debela?).Oba tervola 50mm).Air gapa si ne morem privosciti ker mi to pobere se dodatnih 20 cm.Ob toliko stvareh kot jih moram spraviti v to sobo(marimba,vibrafon,cotrol miza,ksilofon,kup percussnov in VELIK set bobnov,klavinova) se to takoj pozna.
Ves projekt se je ubistvu zacel da bi naredil vadnico ker se je nakopicilo toliko instrumentov.Ob tem si pac zelim se snemat sebe in morda tudi koga drugega(predvsem iz istega ''foha'' kot sem sam-tolkalca in druge klasicna glasbila) ali pa morda band.Tako da akustika definitivno ne sme biti pretemna(ze za samo vadenje se mi to ne zdi primerno).

Odlocil sem se ubistvu ze za primacoustic ker:
Sam nimam nobenega orodja da bi sam izdelal panele niti nobenega znanja.
Se mi zdi namestitev enostavna(prilepis)
Mi je vsec izgled.
Vseeno sprejemam druge predloge ker zadeva res ni najcenejsa biggrin.gif

#27 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.883 prispevkov

Objavljeno 07 marec 2007 - 02:28

QUOTE (bivr)
o vidim da ste preimenovali v Bivr studio - velikost sobe smile.gif Lepo...

Torej...vrjetno se bom odlocil za opcijo tervol-gips-tervol-gips(zadnja gips plata debelejsa-koliko debela?).Oba tervola 50mm).Air gapa si ne morem privosciti ker mi to pobere se dodatnih 20 cm.Ob toliko stvareh kot jih moram spraviti v to sobo(marimba,vibrafon,cotrol miza,ksilofon,kup percussnov in VELIK set bobnov,klavinova) se to takoj pozna.
Ves projekt se je ubistvu zacel da bi naredil vadnico ker se je nakopicilo toliko instrumentov.Ob tem si pac zelim se snemat sebe in morda tudi koga drugega(predvsem iz istega ''foha'' kot sem sam-tolkalca in druge klasicna glasbila) ali pa morda band.Tako da akustika definitivno ne sme biti pretemna(ze za samo vadenje se mi to ne zdi primerno).

Odlocil sem se ubistvu ze za primacoustic ker:
Sam nimam nobenega orodja da bi sam izdelal panele niti nobenega znanja.
Se mi zdi namestitev enostavna(prilepis)
Mi je vsec izgled.
Vseeno sprejemam druge predloge ker zadeva res ni najcenejsa biggrin.gif

Preimenoval sem jaz da se ve zakaj gre tongue.gif
Airgap ti zavzame samo 4 cm! Na vsaki steni pa 2 cm, boš že veliko naredil. Premisli :wink: v ta 2 cm pa lahko obesiš še kako gumo npr 5 mm debelo še za dodatno oblažitev bassov smile.gif

#28 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 07 marec 2007 - 02:57

saj pravim airgap je zaželjen, ni nujen.
morda vsaj 5cm airgapa, torej 10cm glede na dve steni.
kaj pa je 10cm - od pigmejca k***c mogoče? laugh.gif
prostor- če je "all in one" niti ni tako majhen, že gre proti srednji velikosti...

ta airgap zna dodat tudi do 10-20 Hz razlike, ampak seveda ni nujen.
airgap bo tudi odlično dodal k toplotni izolaciji, greli se boste skoraj praktično s prižganimi instrumenti in lastno telesno toploto laugh.gif ... no skoraj.

Te tervol plošče dp8 spravit v npr. naluknjane lesene okvirje in kotne v kote sobe- dodatne trikotne bass trape, pa ni tak hudič kot 1600 al kolko že € za primacoustic kit.

#29 bivr

bivr

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 53 prispevkov

Objavljeno 07 marec 2007 - 04:13

hmmm...mogoče mata pa v obeh primerih prav.Bom definitivno se razmislil :roll: smile.gif .
Kaj pa tale airgap...Mislita tako kot si naredil ti ixi(mislim da si nek neopren ali gumo dal vmes med sraufe al kako ze...grem kar takoj pogledat)?
Gretje sem pa mislil dat talno ce smo ze pri gretju.
Bil je zelo informativen dan!

#30 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.883 prispevkov

Objavljeno 09 marec 2007 - 11:21

Jaz sem prestavil temo ker se mi zdi da smo že prešli v gradnjo home studia tongue.gif

Glej tale pena je čiso fizikalna zadeva, blaži prenos vibracij na steno oz. z nje na konstrukcijo in v sam studio. Menim da je zadeva zelo priporočljiva.

QUOTE (NLP)
Te tervol plošče dp8 spravit v npr. naluknjane lesene okvirje in kotne v kote sobe- dodatne trikotne bass trape, pa ni tak hudič kot 1600 al kolko že € za primacoustic kit.

Itak da se boš potrudil, če ne pa povej ti jih bom jaz naredil pa boš men raje dal 1500 € :twisted: :twisted: :wink:

Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov