Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Monitorji kot Hi-fi?

34 odgovorov v tej temi

#1 saso

saso

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 477 prispevkov

Objavljeno 21 december 2006 - 12:14

Zanima me, če so monitorski zvočniki primerni za poslušanje glasbe (recimo za v dnevno sobo), ali je bolje kupiti kakšne normalne hi-fi zvočnike.

V ProAudio sem poslušal Krk rp6, pa mi je bil zvok zelo všečen... ne vem pa, kako bi to zvenelo v dnevni sobi.

#2 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov
  • Interests:glasba, tehnologija, filozofija

Objavljeno 21 december 2006 - 12:26

Jaz ze dolgo uporabljam monitorje za hi-fi - ponavadi za isti denar dobis vec - pri hi-fi placas se sminko - desing, etc.

#3 majikal

majikal

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 160 prispevkov

Objavljeno 21 december 2006 - 02:06

kadar sedim za kompom, poslušam iz monitorjev, kadar pa kej delam po sobi pa rajše 25 let stare iskra zvočnike uklopim pa sansui amp..... Hifi zvočniki napolnejo cel prostor (mam kar velko sobo cca 30 kvadratov)..... monitorji so pa usmerjeni in se slika spreminja ko hodiš po sobi gor in dol...

to je edini pomislek, ki pa ni tako hud....

#4 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.882 prispevkov
  • Interests:Recording&Mixing&Mastering&ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 21 december 2006 - 03:08

QUOTE (saso)
Zanima me, če so monitorski zvočniki primerni za poslušanje glasbe (recimo za v dnevno sobo), ali je bolje kupiti kakšne normalne hi-fi zvočnike.

V ProAudio sem poslušal Krk rp6, pa mi je bil zvok zelo všečen... ne vem pa, kako bi to zvenelo v dnevni sobi.

Za dobre HI-FI zvočnike boš odštev mnogo več kot za tele KRK-e v Audiopro-ju!

Nekaj besed o KRK-ih najdeš tut na tem forumu, malo posrfej :wink:
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#5 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov
  • Interests:soundtech

Objavljeno 21 december 2006 - 05:31

Ce jih rabis za hifi morajo biti midfield. Pobrskaj po netu za kake stare JBL ta velike, ali pa KRK ST8. Naceloma morajo imeti vsaj 8 inch basovce da zapolnijo prostor. Pa vazno je da jih ne postavis kot nearfield ampak kot navadne hifi.
super zvocniki za njihovo ceno so pasivni Alesis M1?? ki nudijo vec kot primerljivi hifi. Ce je tvoj budget malo vecji so pa Dynaudio BM6P s povprecnim hi-fi ampom nenadjebljivi.
Se najbolj med hi-fi in pro so pa B&W serija 600.
Lp MIha

#6 angello

angello

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 24 prispevkov

Objavljeno 22 december 2006 - 09:29

ko smo že lih pri mid in near field-ih: kaj pravzaprav pomeni recimo, če bi nearfilede poslusal z razdalje recimo 5,5metrov namesto 3m( ok, razen nizje glasnosti- kaj
bi pravzaprav zgubil na zvoku, če proizvajalec priporoča max. oddaljenost 3m?)

#7 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 22 december 2006 - 12:15

QUOTE (angello)
ko smo že lih pri mid in near field-ih: kaj pravzaprav pomeni recimo, če bi nearfilede poslusal z razdalje recimo 5,5metrov namesto 3m( ok, razen nizje glasnosti- kaj
bi pravzaprav zgubil na zvoku, če proizvajalec priporoča max. oddaljenost 3m?)

Precej teh nearfieldov je dandanes ze skoraj midfield... S preveliko razdaljo predvsem zgubis jasnost slike, dinamiko - glasnost, stereo sliko, itd. Sem pa ze slisal Alesis M1 in stare Monitor One kot hi-fi - pa je precej boljse od kaksnih navadnih hi-fi boksicev iste cene, na RS-u so nekoc narediti karaoke s starimi Yamaha NS10, pa je zvenelo cisto konkretno... V Big Bangu sem nekoc prosil prodajalca, da je na Cyrus III amp priklopil Tannoy System 800 + radijski Marantzov CD player (najvisji model spila, kot njihovi najboljsi hi-fi playerji, a stane tretjino manj - pa se balansirane izhode ima...). Ta kombinacija je pozrla vse prej sprobane hi-fi variante podobnega cenovenga razreda - prodajalec je celo poklical kolega, da slisi, kako ta cudna kombinacija spila - saj ves - hi-fi in glasbeni oddelek sta locena v Big bangu - monitorje so prinesli na hi-fi oddelek in se cudili... Da ne povem, kako audiofilsko se obnesejo JBL 4430, ki sem jih nekaj casa zlorabljal v te namene...kot malo vecje hi-fi boksice...

A tako veliko sobo imas? Da bi lahko poslusal z razdalje 5,5 metrov? Potem vsekakor rabis kaksne midfield ali kar main, velike monitorje - mogoce Dynaudio BM15 pasivce ali pa stare Tannoy System 1000 ali 1200... Ce pa kje najdes stare velikane s 15" basi - JBL, Urei, Tannoy, pa toplo priporocam - sploh stari Tannoyi so genialni boksi - topli, nora stereo slika, velikanski bass... Pa vecina teh boksov ima super izkoristek in jih lahko furas tudi s kaksnimi manj mocnimi lampaskimi audiofilskimi ampi...

Ce pa govorimo o manjsem budgetu - tisti KRK niso slaba ideja, za resno poslusanje se pac vsedes blize, za hi-fi background, pa bo cisto o.k. tudi od dalec.... Pri kolegu sem slisal ta male Rok It, pa sem ze razmisljal, da bi si jih omislil za kuhinjski hi-fi...

Malo sem se razpisal, ker sem se sam kar dosti ukvarjal s to idejo - monitorji za hi-fi.
Upam, da ti kaj koristi...

Aja se to - Dynaudio BM15 pasivni + retro receiver Sansui 9090 - noro dobro za hi-fi !!

#8 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1.280 prispevkov

Objavljeno 22 december 2006 - 01:35

Pasivni BM15 so kante.

#9 Malossi

Malossi

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 233 prispevkov

Objavljeno 22 december 2006 - 03:43

AKTIVNI SE FUL LEPO SLIŠJO.

#10 angello

angello

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 24 prispevkov

Objavljeno 22 december 2006 - 04:04

saturation; pravzaprav, če pošteno odgovorim ne vem kje bojo monitorji stali.

Dve opciji sta:
Moja soba ima dimenzije 3,5m*3.7m (priblizno), druga opcija je nasa dnevna soba z dimenzijami 8m*4m. Sprasujem zato, ker me zanima, če bojo starši za in če jim bo všeč moj predlog za postavitev monitorjev v ta veliko sobo.
Še predenj pade odločitev bi se rad informiral o teh zadevah.

Saj veš, z akustiko in velikostjo sobe je zmer bil hudič....

#11 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 22 december 2006 - 04:39

QUOTE ([Blaster)
]Pasivni BM15 so kante.

Za hi-fi so cisto kul... Ne vem na kaj ste jih furali - res pa so kar pozresni - na über mocnem Sansui 9090 so zveneli super, na Alesis RA-300 zadovoljivo, a ne prevec prepricljivo... Na nekem malo drazjem marantzu (ne vem imena modela), pa zelo solidno hi-fi... V primerjavi s pasivnimi (in tudi aktivnimi) Alesis M1 so vsekakor bolj konkretni boksi... Verjamem pa da je aktivna verzija boljsa... stane pa tudi enkrat vec.

Trenutno so to moji hi-fi boksi in se ne pritozujem... iscem pa nov ojacevalec... fajn je tudi to - da izgledajo kot hi-fi boksi - crn les, crna mrezica...

#12 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1.280 prispevkov

Objavljeno 22 december 2006 - 06:08

QUOTE (Malossi)

Aktivni vem, kako delajo... Jih poslušam vsak dan. laugh.gif

LP

#13 Malossi

Malossi

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 233 prispevkov

Objavljeno 22 december 2006 - 06:21

QUOTE ([Blaster)
]
QUOTE (Malossi)

Aktivni vem, kako delajo... Jih poslušam vsak dan. laugh.gif

LP

Jah... sej odgovor ni bil teb namenjen... :-?

#14 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 23 december 2006 - 09:15

Nic nisi povedal o kaksnem cenovnem rangu govoris. Ce je to do 300 evrov, potem imas na izbiro (pri nas) pasivne M1 Alesis ki so boljsi od aktivnih, pa B&W serijo 600 ki so zelo poslusljivi in primerni tudi za mixat. Glede na dimenzije prostora bi se ti se bolje obnesli kaki stari velikiJBL, a pri nas rabljene (ne delajo jih vec) najdes redko.
O visjem rangu pa mislim takole: BM15, obe varianti, po moje nista vredni niti pol cene. Splaca se probat kake Adam, ali pa drazje modele od Krka. Seveda obstaja se nesteto drugih, a pri nas jih bos tezko dobil.
Pa splaca se ti kupit zvocnike s cim vecjimi basovci, sicer bodo na dalec zveneli zelo medlo, neprepricljivo.

#15 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 24 december 2006 - 05:29

smile.gif Pa kaj so se vam Dynaudio tako zamerli, sploh pasivni BM15... smile.gif Svojih 150.000 za par pa so ja vredni... Meni zvenijo ful boljse od pasivnih Alesis M1, kar je seveda subjektivno - a za hi-fi dajo od sebe vec basa, boljso stereo sliko in lepse midle... Pa vec moci in dinamike od M1.

Lepe praznike. smile.gif

#16 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 25 december 2006 - 06:48

Ahh, M1 se seveda ne morejo meriti. BM15 se mi niso zamerili, a so po moje so to najslabsi monitorci od Dynaudio v tem cenovnem rangu. Ne vem zakaj, zadnjic mi je nekdo ki stvari pozna rekel, da so zgresili pri konstrukciji boxa...
M1 sem pa priporocil predvsem zato, ker so cenejsi. A ne pravim da so mi vsec. Bolj se navdusujem nad BM6, ali pa Adami ki so me parkrat zelo fascinirali.
Ja, lepe praznike vsem!

#17 Macek

Macek

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 88 prispevkov
  • Interests:Muzika, grafika...

Objavljeno 09 januar 2007 - 01:39

Si bom tole temo sposodil:

Ugotovil sem da se monitorjev ne da direktno priključiti na mojo zvočno karto, ker zgleda zadaj tako:

Zanima me na kaksen nacin se da resiti priklop, obstaja kak tak kabel, lahko to nekako priklopim preko česa takega

Ali si bom moral omisliti kaksno drugo zvocno karto (to se mi še najmanj dopade) se bi dalo rešit s kakim mixerjom? Da gre signal iz kartice v mixer na mixer pa potem priklopim zvočnika in bi špilalo?

#18 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.882 prispevkov
  • Interests:Recording&Mixing&Mastering&ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 09 januar 2007 - 08:15

Ja rabiš kabelj stereo mini jack na 2 x jack !
Kar pa mislim da boš težko našel, zato si raje umisli mini jack na RCA (činč) in še adapter RCA na JACK :wink:

Mini jack - činč veš kako zgleda :wink: no tale adapter pa tko zgleda

.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#19 Macek

Macek

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 88 prispevkov
  • Interests:Muzika, grafika...

Objavljeno 09 januar 2007 - 11:05

No se mi je zdelo da bo tko moralo iti, ja res, takega kabla ni nikjer, ker sem nekoč že iskal. Bo treba s temi pretvorniki reševat.

Kaj pa glede izgubljana kvalitete v zvoku, se to ne bo poznalo? Bi se splacalo kvalitetnejsi mixer kot je tale behringerjev, ali je bolj pomembna sama zvočna, tale karta vem da ni neka huda zadeva

#20 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 09 januar 2007 - 11:55

QUOTE (Macek)
No se mi je zdelo da bo tko moralo iti, ja res, takega kabla ni nikjer, ker sem nekoč že iskal. Bo treba s temi pretvorniki reševat.

Kaj pa glede izgubljana kvalitete v zvoku, se to ne bo poznalo? Bi se splacalo kvalitetnejsi mixer kot je tale behringerjev, ali je bolj pomembna sama zvočna, tale karta vem da ni neka huda zadeva

Z vsakim dodatnim kosom: kabel/adapterji,... bo nekaj na kvaliteti šlo, ker pa behringer in creative niso glih nekaj posebnega glede kvalitete signala, menim da ne bo hude razlike.
Vedno pa je tako; najšibkejši člen v verigi določa neko/slabo kvaliteto signala, drugi členi/elementi seveda dodajajo slab signal.

Če se ne misliš ukvarjat vsaj polprofesionalno ni frke, drugač pa...

Če ni denarja, probaj kupit kvalitetni zvočno z mic preampi (kolko jih pač potrebuješ) in routaš softwersko. Ali pa npr. soundcraftove ali mackieve mix mizice so mnogo boljše.

#21 Peace-ninđa

Peace-ninđa

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 69 prispevkov

Objavljeno 10 januar 2007 - 01:39

Bi mogoče lahko hifi uporabil kot monitorje? Na mizi namreč nimam prostora za še ene zvočnike pa sem razmišljal o povezavi line outa za slušalke z line inom na ministolpu.

#22 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 10 januar 2007 - 01:51

QUOTE (Peace-ninđa)
Bi mogoče lahko hifi uporabil kot monitorje? Na mizi namreč nimam prostora za še ene zvočnike pa sem razmišljal o povezavi line outa za slušalke z line inom na ministolpu.

Ker verjetno nisi zahteven; Ja lahko bi. Upam le da nimaš prekvalitetne zvočne kartice, ki jo potemtakem ne izkoriščaš dovolj.
Jaz recimo na ministolpu doma gledam divx filme, ker so zvočniki boljši kot v/na TVju laugh.gif
Mogoče ti ta setup lahko koristi kot "boom box" preverjanje- ala približek povprečnemu poslušalskemu sistemu doma. V tem primeru imaš na ministolpih tudi nastavitve "vgrajenega eq-ja" in lahko simuliraš "smiley hifi sound".

To pa je tudi to o zvoku in monitoringu preko ministolpa.

#23 Peace-ninđa

Peace-ninđa

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 69 prispevkov

Objavljeno 10 januar 2007 - 02:33

hvala za odgovor smile.gif

#24 Rok Gulic

Rok Gulic

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 111 prispevkov

Objavljeno 17 marec 2009 - 11:02

QUOTE (NLP @ 10. Jan 2007 01:51:10) <{POST_SNAPBACK}>
Ker verjetno nisi zahteven; Ja lahko bi. Upam le da nimaš prekvalitetne zvočne kartice, ki jo potemtakem ne izkoriščaš dovolj.
Jaz recimo na ministolpu doma gledam divx filme, ker so zvočniki boljši kot v/na TVju laugh.gif
Mogoče ti ta setup lahko koristi kot "boom box" preverjanje- ala približek povprečnemu poslušalskemu sistemu doma. V tem primeru imaš na ministolpih tudi nastavitve "vgrajenega eq-ja" in lahko simuliraš "smiley hifi sound".

To pa je tudi to o zvoku in monitoringu preko ministolpa.

HEy!
brskam po forumu za odgovorom na vprašanje hi-fi ja za monitoring,...pa mi ne gre najboljš,...
Jst sm preizkusil monitorje behringer, samson in alesis,... vendar najlepši zvok in najbolje slišim detajl s hi-fi... Enostavno ko sem delal mix z alesis sem mel potem na hi fi preveč basov pa visoki so piskali full(EQ flat-oz. ga sistem sploh nima:),...srednji so mi pa zmanjkali,... Ne štekam v čem je poanta monitorjev za 600-700Eur par ko pa z njimi nardim slabši mix kot s hi fi??? A mi lahko kdo pojasni v čem je trik? Uporabljam pa NAD 2200 končno, presouns kartico in Jamo Classic6 serijo hi-fi zvočnikov za monitoring. Postavljeni so za mizo na tleh in visokotonček je na višini ušes... prilagam slabo fotko, sam se bo dalo videt postavitev(zvočniki so za mizo levo in desno pred izolacijsko peno),... pa povejte, al izvira opisano stanje iz prostora al so monitorji za 600-700eur realno slabši kos opreme od opisanega hi-fi-ja. Hvala za vsak odgovor, ker ne vem al naj dam keš za monitorje al ne... Sej štekam da ni dost info za hude odgovore, sam tko iz izkušenj zihr veste kaj bi blo fajn,...

RG

Pripete sličice

• DSC00841.JPG
  • DSC00838.JPG

#25 gigahertz

gigahertz

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 255 prispevkov

Objavljeno 17 marec 2009 - 12:07

Kot vidim plac nimaš kaj dosti akustično tretiran.Lahko maš monitorje za 20.000€ pa boš v takem placu naredil slab miks.Tud boxi, ki si jih našteval...sploh behringer?!, niso neki jaki monitorji.Probaj poštimat akustiko malo bolj potem pa sprobaj kakšne boljše monitorje in boš videl ali je razlika ali ne.Čeprav gre tukaj bolj za "ali pasivno ali aktivno"...plus hi-fi imaš ponavadi tri sistemsko zasnovo.

LP.GiGaHeRtZ
Dont ask what your PC can do for you!!....Ask what you can do for your PC?

#26 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1.280 prispevkov

Objavljeno 17 marec 2009 - 01:00

http://www.soundonso...es/monitors.asp

Tukaj si lahko prebereš kaj več o tej temi!

LP,
Tadej
www.mmedia.si

#27 Rok Gulic

Rok Gulic

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 111 prispevkov

Objavljeno 17 marec 2009 - 03:08

tnx,...

en nasvet od vas k mate izkusnje,.... jutr se srecam z arhitektom ki mi bo stanovanjsko hišo risal, zravn bom pa zidal še posebej poslovni "objekt" v katerem bodo dve pisarni, WC, manjše skladišče za opremo, CR in snemalnica ter en skupni prostor za kavico skuhat,... Že dalj časa se ukvarjam z idejo koliko naj bi bila velika snemalnica in koliko CR... Prosim, za nasvet v grobem koliko metrov al pa vsaj kakšna naj bodo razmerja med širino, dolžino, VIŠINO??? Pa neki sm razmišljal o ukrivljenem zidu, zarad dizajna pa tudi če bi s tem dosegel kak specfičen zvok v prostoru, ki bi dal pečat v vsak posnetek, ki bo tam posnet... Sej zdej sam tko na prvi uč, pole k bo arhitekt mal skiciral bom prflikal, da mi pomagate narest Ql plac. Pomembo je tud da plac ne bo zgolj za snemajne pač pa tud za vaje z bendom. Point ni v hudem profi studiu pač pa sam tolk, da vse projekte lahko delam sam DIY pa v enem univerzalnem placu-torej kompromisi z vseh strani,... A ma kdo kej tazga za pogledam maybe?

vem sm off topic,...bom odpru novo k bom mel kej narisano smile.gif
tnx šenkrat
RG

#28 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 17 marec 2009 - 03:52

Preden pride arhitekt ali projektant se pozanimaj o marsičem ne samo kakšen prostor naj bo ampak tudi postavitve in razvrstitve prostorov, če že greš od začetka.
Malo premalo časa je to da se ti kar tako odgovori brez natančnih vseh morebitnih in morda nebitnih podatkov.
Dobronamerno predlagam, da greš že od začetka kot se šika.
Lahko odpreš novo temo, lahko mi tudi pošlješ PM če misliš resno.

Za zanimivost predlagam tole temo na GS-ju: studio-design-contest-free-trip-hawaii
... ni bilo nekega zanimanja...
Nenad Patkovic

#29 saso

saso

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 477 prispevkov

Objavljeno 17 marec 2009 - 03:54

pomoje bo najbolje če odmisliš pisarni, wc in skladišče in narediš control room en ogromen prostor (nekaj podobnega koncertni hali) s kakšnim 20m visokim stropom smile.gif... če pa boš delal kompromise, potem pa bo kakšne 4m že odlično... če bo panika pa nared 2.4m biggrin.gif

prvo vprašanje ki ti ga bo NLP zastavil bo: povej mere, kolikšen prostor imaš namen naredit (maksimalno), potem se bomo pa naprej menli...

#30 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 17 marec 2009 - 03:57

Ne, prvo ga bom vprašal koliko denarja ima:)
Nenad Patkovic

Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov