Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Help...mikrofoni

31 odgovorov v tej temi

#1 Tasko

Tasko

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 294 prispevkov
  • Interests:Music, Science

Objavljeno 19 december 2006 - 09:30

Zivjo.

Zanima me kako postaviti
a) 3,
cool.gif 4 mikrofone
za posnetek bobnov?

In pa se kaksne mikrofone priporocate.?

Hvala za odgovore.

LP

PS.: Za enkrat imam samo enega SM57.
I'm in loved with music...

#2 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 19 december 2006 - 10:40

fajn je, da maš že 57-ko. To je standarden mic za snare.

Pri snemanju bobnov gre nekako takole:

najbolj puristična verzija je samo dva mikrofona. Bolj room mic-a kot overhead-a, da zajameta tudi bass tako kot je treba...

Nekako jazz-puristična verzija (mam pa ideje danes biggrin.gif) so 4 mic-i
bass, snare in dva overhead-a.

Z to postavitvijo se da res dobre bobne dobit, je pa dosti lažja od prve možnosti. Ne rabiš akustično odlične sobe (potrebna je samo ZELO DOBRA tongue.gif) in ni treba ure prestavljat mikrofona za milimeter sem pa tja...

Na Earthworks strani je primer posnetka bobnov z tako oz. še bolj enostavno postavitvijo. Mislim, da niti nimajo snare-a ozvočenega, samo overhead-i in pa bass... Če bi kdo rad posnetke, si lahko naroči CD na strani...

Pri bolj rock-ovski produkciji se mi zdi, da je bolj razširjeno ozvočevanje vsakega bobna posebej, tudi dvakrat ali trikrat, če je treba... Pa še audio lahko zamenjaš z sampli, če jih trigaš z vsakega posameznega mic-a

Glede mikrofonov pa:

SM57 na snare-u, D112 na bass-u in pa Oktava MK012 za overheade... Se da kar solidne bobne s tem posnet...

#3 minimalB

minimalB

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 764 prispevkov
  • Interests:Audio, Video, Broadcast, Film, Multimedia

Objavljeno 20 december 2006 - 02:16

QUOTE (SoulFood)
Na Earthworks strani je primer posnetka bobnov z tako oz. še bolj enostavno postavitvijo. Mislim, da niti nimajo snare-a ozvočenega, samo overhead-i in pa bass...

Tej tehniki se po domace rece: Trio - Adio smile.gif

Lp,

b.

#4 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.883 prispevkov
  • Interests:Recording&Mixing&Mastering&ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 20 december 2006 - 08:53

Za kick vzami AKC D122, za snare maš Shure 57, za OH pa vzami en stereo par ali pa dva condenzerja, npr. SE Electronics SEA1, Suhre SM 81,..

Ja na kick daš lahko na opna kot se reče (v bistvu na luknjo tako da gleda pol mic v boben in druga polovica iz bass bobna!
Mic za snare postaviš tako, da je vsmerjen v center oz. v točko kjer bobnar tolče :wink:
Overhead pa maš kar nekaj tehnih, lahko uporabiš tehniko AB, YX,....

Drgač pa TLE najdeš podrobnosti :wink:
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#5 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov
  • Interests:soundtech

Objavljeno 20 december 2006 - 06:50

QUOTE (minimalB)
QUOTE (SoulFood)

Na Earthworks strani je primer posnetka bobnov z tako oz. še bolj enostavno postavitvijo. Mislim, da niti nimajo snare-a ozvočenega, samo overhead-i in pa bass...

Tej tehniki se po domace rece: Trio - Adio smile.gif

Lp,

b.

Ta "trio-adio" je zelo efektivna tehnika, ki da zelo lepe rezultate tudi ce nimas morja mikrofonov in gore outboarda.
Danes sem poslusal posnetke od Led Zeppelin kjer so bobni posneti na ta nacin. V bistvu je bil en majk v kicku, pa dva overja. V nekih delih je slisati majk tudi na snaru, a to je bilo bolj zaradi dodatnih efektov, osnovna postavitev se vseeno super slisi.
Naceloma naj bi se tako snemalo predvsem jazz, a Zeppelini so dokaz da so izjeme. Predvidevam da so oni imeli na razpolago vrhunsko opremo, a glede na napredek tehnike od takrat dobis primerljivo opremo danes za sitne pare.
Torej rabis dva kondenzatorca za overhead, potem en majk za kick, pa ce ti kaj denarja ostane se enega za snare, ker je pac skoraj nujno da malo strli iz mixa oz da mu dodas prezenco.
Miha

#6 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 20 december 2006 - 07:18

57ko pa tako že ima, tako da je snare pokrit!

D112 pa še dva overhead-a, pa si zmagal Tasko! Pa še firepod, računalnik in monitoring seveda... Aja! Pa akustika!

Nažalost je za dobre posnetke delat potrebno met vsak del opreme vsaj soliden... :S

#7 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 20 december 2006 - 07:40

Pa vsaj vcasih prav pride tudi malo sundra. Za silo se da akustiko resiti tudi z debelimi zavesami, pa kakimi panoji. Ko budget zraste si pa privoscis kaj vec.

#8 Tasko

Tasko

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 294 prispevkov

Objavljeno 20 december 2006 - 07:47

Res vam hvala za odgovore :wink: ...mi je zlo pomagalo...
Zdej mrm pa neki dnarja skup zbrat pa u shopping... biggrin.gif

Hvala.

LP

#9 minimalB

minimalB

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 764 prispevkov
  • Interests:Audio, Video, Broadcast, Film, Multimedia

Objavljeno 21 december 2006 - 12:30

QUOTE (rotation)
Danes sem poslusal posnetke od Led Zeppelin kjer so bobni posneti na ta nacin. V bistvu je bil en majk v kicku, pa dva overja.

Itak da je ta tehnika huda... jazzerji se jo tudi na veliko posluzujejo, ceprav danes je (kot je rekel takoj SoulFood) v igri se snare mic.

Led Zeppelin so pa snemali v nekem ogromnem akusticnem prostoru (cerkvi ali gradu, ne spomnim se tocno) in dobili res hude rezultate.

Lp,

b.

#10 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov
  • Interests:glasba, tehnologija, filozofija

Objavljeno 21 december 2006 - 12:55

Pa zelo pomembno vlogo pri Zeppelin drum soundu imajo kompresorji 1176 na teh prostorskih micih - da so se bolj "razpocili" sound...

#11 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov

Objavljeno 21 december 2006 - 05:25

Bral sem precej o njimhovem nacinu snemanja. Resda so imeli velike place, a sem zasledil njihovo trditev da to nima tako velike vloge kot bi si mislil. Pravijo da je precej od tonca odvisno.

#12 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 21 december 2006 - 09:51

QUOTE (rotation)
Bral sem precej o njimhovem nacinu snemanja. Resda so imeli velike place, a sem zasledil njihovo trditev da to nima tako velike vloge kot bi si mislil. Pravijo da je precej od tonca odvisno.

Ja do neke meje je to res, vendar le da so ti manjši placi prav tako kakor veliki akustično odlično dodelani, torej da je frekvenčna slika linearna. Drugače si lahko najboljšega tonca na svetu kratkomalo vtaknejo v rit biggrin.gif

Je pa res da so rolling stonsi baje marsikaj posneli tudi po klubih in včasih celo s stereo metodo snemanja vseh naenkrat, ampak to se na določenih komadih tudi sliši (to velja za njihove prve albume).

#13 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 22 december 2006 - 11:51

QUOTE (rotation)

Se strinjam - pac kolikor sem sam prebral in poslusal - seveda nisem bil zraven wink.gif Zeppelin sound je sproduciran sound in to tako genialno, da zveni preprosto in akusticno... Pa ne pozabit genialnega rock muziciranja in petja... wink.gif

NLP - javi, ko bos odprl "natural acoustic environment for recording purposes" smile.gif

#14 Tasko

Tasko

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 294 prispevkov

Objavljeno 03 januar 2007 - 09:35

mal sm bral po forumu in sm naletu na tele mikrofon behringer C2...Ali bi bla(dva mica)dobra za overheade..kaksna sta v primerjavi z: SE Electronics SEA1, Suhre SM 81, Oktava MK012.

Hvala

LP

#15 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 04 januar 2007 - 01:16

Nekaj dobrih reviewjev sem bral o M-audio Luna, al nekej takega... Celo na gearslutz.

Čeprav dejanskega mikrofona ne poznam, samo kot nekakšen nasvet pri kupovanju....

Pomoje se ni pametno spiščat pod določen cenovni nivo. Edino, kar boš s takim mikrofonom dobil je potreba po boljšem mikrofonu, IMHO.

#16 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.883 prispevkov
  • Interests:Recording&amp;Mixing&amp;Mastering&amp;ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 04 januar 2007 - 08:45

QUOTE (Tasko)
mal sm bral po forumu in sm naletu na tele mikrofon behringer C2...Ali bi bla(dva mica)dobra za overheade..kaksna sta v primerjavi z: SE Electronics SEA1, Suhre SM 81, Oktava MK012.

Teh micov C2 nisem še imel možnosti testirat oz. jih kje uporabljat. Za začetek bodo dobri, vendar se zavedaj, da ti bo sčasoma žal za vsak € katerega boš dal za neke "čip" stvari. Tu drži pregovor "Malo denarja, malo muzike"

Jaz osebno uporabljam SE 1A st. pair, in sem z njimi zelo zadovoljen. Ni neke hude razlike, oz. vsaj jaz jo ne zaznam :oops: , med Shure SM 81!

Je pa res, da je boljše včasih še malo stisnit, pa še kak € prišparat pa kupit neki malo boljšega tongue.gif
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#17 Tasko

Tasko

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 294 prispevkov

Objavljeno 04 januar 2007 - 02:07

Oktava MK012 VS SE Electronics SEA1

Kaj pa med tema dvema kaksne so razlike? Razen ocitno, proizvajalc pa oblika... biggrin.gif :wink:

#18 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 04 januar 2007 - 04:44

QUOTE (Tasko)
Oktava MK012 VS SE Electronics SEA1

Kaj pa med tema dvema kaksne so razlike? Razen ocitno, proizvajalc pa oblika... biggrin.gif :wink:

Vse ti je to ok. Behringer pa je malo slabsi a hudo poceni.

Jaz bi si nabavil oktave, ker lahko menjujes kapsule... Pa kul zvenijo. Pa SE Electronics tudi. To je ful subjektivno vse skupaj pri takih malih razlikah...

#19 Tasko

Tasko

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 294 prispevkov

Objavljeno 04 januar 2007 - 10:27

pa se to kako kapsule vplivajo na sound in koliko?

LP

#20 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 04 januar 2007 - 11:10

Zelo... imajo različne "polar patterne"

Bolj kot je mic "fokusiran", bolj popači zvok, ki prihaja od strani...

#21 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 05 januar 2007 - 02:17

Omni so recimo dobre za prostorske stereo posnetke in za malo bolj realisticno podobo instrumentov (ta usmerjenost ima najmanj popacenja in proximity efekta), cardioid so klasicne za vecino uporabe - od ORTF, XY sterea do close mikinga instrumentov in vokalov, osmicke rabis med drugim za MS stereo, pa blumlein stereo, pa znajo zvenet zanimivo tudi pri close mikingu - dobis se nekaj povratnega signala, pa pac drugacno karakteristiko imajo od kardioidnih, hiperkardioidne so za tezavne prostore in za res bliznje snemanje; pri teh oktavah pa je sploh super finta, da lahko gor nasraufas se posebne "retro" ruske kapsule, ki so med drugim kao ful dobre za snemanje vokalov... poglej tu: http://www.sound-roo...inc/sdetail/477

A ne vem ce ti (tasko) to vse v tem trenutku sploh rabis... A je pac moznost za naprej...

#22 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 05 januar 2007 - 02:56

Hvala ti satoration za ta link do LOMO kapsul!!!! :smt041

Slučajno veš kako se te RTT primerjajo z original LOMO? Nekaj se jih še da dobit na ebay-u...

#23 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 05 januar 2007 - 03:42

Zal nimam pojma... Ker nisem slisal ne enih ne drugih - a kot dodatna opcija za oktave zgleda super. Pa ni neki silen denar da ne bi clovek sprobal, ce ze imas mk012... Javi, ce bos kaj sprobal.
Danilo Zenko je te oktavice (z osnovno cardioid kapsulo) na decemberskem bobnarskem festu med drugim uporabil za percussion overhead in so se obnesle zelo dobro. Moram nabavit.

#24 Ploki

Ploki

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 988 prispevkov

Objavljeno 19 januar 2007 - 08:49

kr v to temo sm se odlocu da bom postu,
kok 'tepezke' prenese en kondenser preden se zjebe?
ko sm ponesrec pustu oktavo przgano pa sm mal navil koncno, sj je bo se bearable pa mi ne piska v usesih, pa gain je bil cist na malo, sam kako ves da je kondens zjeban? verjetno je samo preganjavica.

#25 Diodibuh

Diodibuh

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 240 prispevkov

Objavljeno 20 januar 2007 - 02:46

odvisno, koliko ima mikrofon SPL-ja (sound pressure level).
za kateri mic te to zanima?

#26 Ploki

Ploki

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 988 prispevkov

Objavljeno 20 januar 2007 - 06:43

Oktava MK012 smile.gif
sej men se zdi da je kul, sam sm mal panike

#27 Diodibuh

Diodibuh

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 240 prispevkov

Objavljeno 20 januar 2007 - 09:38

130 dB SPL-ja ima
ne boj se, 50/50 je res mocna zadeva, ampak tole bo zdrzalo wink.gif

#28 Da Cat

Da Cat

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 11 prispevkov

Objavljeno 02 februar 2007 - 03:34

tud jaz si sposojam tole temo...
Kateri mic (moj budget je bol kot ne omejen) priporočate za snamanje malo bolj kvalitetnih demotov kot bi jih lahko posnel za cheap varjantami mikrofonov? Snemal bi vokal, akustično kitaro in električno kitaro.
Na izbiro imam trenutno 2:
http://www.thomann.d...embranmikro.htm
http://www.thomann.d...e_mb78_beta.htm

Hvala za odgovore, pa prosil bi, da se odločate med tema dvema micoma.

#29 Da Cat

Da Cat

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 11 prispevkov

Objavljeno 04 februar 2007 - 03:32

nobeden nima mnenja o teh dveh micih?

#30 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 04 februar 2007 - 03:42

zakaj ravno ta dva? RES dvomim, da je na tem forumu kdo, ki je oba slišal... kaj šele primerjal...

Pa saj v tem rangu ni kaj dosti za filozofirat... Za električno kitaro in še ene 100k drugih stvari kupi sm57, pa enega kondenzatorca za akustično kitaro...

Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov