Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Kateri srednjetonski zvočnik

11 odgovorov v tej temi

#1 saso

saso

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 477 prispevkov

Objavljeno 04 marec 2010 - 11:22

Doma imam dva boxa, ki jih uporabljamo z bendom za vaje (vokal, synth, akustika,...), občasno pa jih uporabljam tudi za kakšen žur, neprofitno-ozvočevanje itd...

Ker slika pove več kot 100 besed, bom kar prilepil fotki obeh zvočnikov.

Desni:
Zvocnik1.JPG

Levi:
Zvocnik2.JPG

Skratka... vse membrane so različne, ampak bi bili presenečeni, ko bi jih slišali... zvenijo mnogo bolje kot izgledajo smile.gif

Največja stvar ki me moti je srednjetonska membrana na levem zvočniku (saj je to kar nekakšen "woofer" zvočnik)... zelo malo se sliši iz njega, ker se njegovo frekvenčno območje in območje kretnice malo stepeta... Kakšen zvočnik bi mi priporočali za srednjetonskega (12"), da bi nekako špilal in ne bil predrag? Vse kar bi rad je to, da bi srednji toni igrali podobno kot na drugem zvočniku.

Zvočniki naj bi imeli nekje 250-300W - 8 Ohm. Imam ojačevalec, ki ima na osmih ohm-ih 2x275W moči.

#2 _ID_

_ID_

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 101 prispevkov

Objavljeno 04 marec 2010 - 11:33

Niso vse wati! Zelo pomembna je občutljivost zvočnika, če bi vedel kakšna je le-ta za desni srednjetonec si že na pol poti do uspeha!!

Prispevek uredil/a: _ID_, 04 marec 2010 - 11:36 .

#3 saso

saso

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 477 prispevkov

Objavljeno 04 marec 2010 - 11:49

QUOTE (_ID_ @ 4. Mar 2010 23:33:48) <{POST_SNAPBACK}>
Niso vse wati! Zelo pomembna je občutljivost zvočnika, če bi vedel kakšna je le-ta za desni srednjetonec si že na pol poti do uspeha!!

Kako pa lahko to izvem?

#4 _ID_

_ID_

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 101 prispevkov

Objavljeno 05 marec 2010 - 11:27

Najlažje to izveš tako, da pogledaš od katerega proizvajalca je zvočnik v desni kišti. Potem greš na spletno stran proizvajalca, najdeš ta model zvočnika in ponavadi so tam podane specifikacije za zvočnik. Gre za en kup enih parametrov (Thiele-Small). Nekje vmes se skriva podatek za občutljivost SPL (1W/1m) izražen v dB. Gre za podatek, kakšni zvočni tlak ustvari konkretni zvočnik pri enem wattu na razdalji 1 meter. Večja je ta občutljivost, glasneje bo zvočnik delal. Jo je pa potrebno uskladiti med vsemi tremi zvočniki, ki so vgrajeni v kišto.

#5 saso

saso

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 477 prispevkov

Objavljeno 05 marec 2010 - 07:49

QUOTE (_ID_ @ 5. Mar 2010 11:27:43) <{POST_SNAPBACK}>
Najlažje to izveš tako, da pogledaš od katerega proizvajalca je zvočnik v desni kišti. Potem greš na spletno stran proizvajalca, najdeš ta model zvočnika in ponavadi so tam podane specifikacije za zvočnik. Gre za en kup enih parametrov (Thiele-Small). Nekje vmes se skriva podatek za občutljivost SPL (1W/1m) izražen v dB. Gre za podatek, kakšni zvočni tlak ustvari konkretni zvočnik pri enem wattu na razdalji 1 meter. Večja je ta občutljivost, glasneje bo zvočnik delal. Jo je pa potrebno uskladiti med vsemi tremi zvočniki, ki so vgrajeni v kišto.

OK. Bom pogledal kaj piše na zvočniku, če sploh kaj piše. Ko sem nazadnje nekaj gledal visokotonca, vem da ni bilo nobenega napisa na njemu.

Ti zvočniki so načeloma kopija EV S-1503 (http://archives.telex.com/archives/EV/Speakers/EDS/S-1503%20EDS.pdf) - ampak verjetno samo po obliki kište smile.gif - ampak če sem prav prebral, je na EV-ju za srednje tone uporabljen 6" zvočnik (čeprav je tak čuden... se mi zdi da je 6" vendar ima zunanji obseg 12"). Ker meni se tudi 12" zdi kar malo huda za srednje tone. Je pa res, da je na desnem zvočniku srednjetonec zelo močan (se kar dere smile.gif)

Kakšen zvočnik pa bi načeloma priporočal za srednjetonca (če slučajno nič ne piše na njemu)... kje se to sploh da kupit v slo?

#6 _ID_

_ID_

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 101 prispevkov

Objavljeno 05 marec 2010 - 09:24

V Ljubljani na Kolezijski imaš eno trgovino v kateri dobiš vse mogoče zvočnike. Tako na pamet ti res ne bi znal povedati kaj dati noter ker se mi niti ne sanja kakšen zvok imaš sedaj in kaj bi tako zraven pasalo. Načeloma naj bo občutljivost nad 93dB.

#7 saso

saso

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 477 prispevkov

Objavljeno 06 marec 2010 - 10:27

Sem bil danes v Terni in nabavil en srednjetonec za 60€... 200W RMS... kaj več izbire niti niso imeli, saj nisem bil pripravljen dat preko 100€ (kolikor so stali ostali srednjetonci, ki so jih imeli)

Zadela deluje, sem pa opazil, da mi tudi drugi srednjetonec ne deluje kot bi mogel in očitno bom moral zamenjati še tega... Nisem imel ravno plana 120€ vložit v te zvočnike, ampak če ne bo šlo drugače bo potrebno...

Problem je sedaj sledeč. Nisem prepričan, če je zvočnik tako delal že preden sem ga vzel ven (vsaj nisem imel občutka, da bi prej delal tako slabo)...
Ko pritisnem na membrano se sliši, da nekam drgne.. že ob najmanjšem premiku je slišno zelo glasno drgnjenje... se da to kako popravit?

#8 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov
  • Interests:soundtech

Objavljeno 10 marec 2010 - 01:58

Ja saj sem ti po ZS rekel da vprašaj če bi ti kdo obnovil manjkajoči del (tako meni zgleda na fotki) nedelujočega srednjetonca. 120 evrov je kar veliko za takšne kište, tisto bi ti porihtal za 10-20 evrov..
Pa Terna ni edina trgovina z driverji v SLO, sicer pa imajo tudi katalog od Monacor kjer se najde poceni material. Tudi rabljeni driverji bi bili opcija.
Škoda da nisi pregledal več variant in jih tu napisal.

Novega problema ne razumem. A se to dogaja ves čas, ali samo kadar pritisneš na membrano? Ne vem zakaj bi sploh pritiskal na membrano, nima nobenega smisla.

#9 saso

saso

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 477 prispevkov

Objavljeno 10 marec 2010 - 08:50

Zivijo,

hm... ocitno se nisva popolnoma razumela.. bom poskusil ce enkrat razloziti.
Dva srednjetonca sta.

1. Eden je bil notri kar sub (zaradi razumljivosti sem ga oznacil kot "levi" zvocnik), zaradi cesar sploh ni igral, ker se je tepel s kretnico. Tega ni bilo mozno popraviti, ker je bil zvocnik v kisti dejansko napacen. Taksen je bil ze od takrat, ko sem nabavil te zvocnike (kaksnih 8 let nazaj). Za novo membrano sem pac dal 60eur in sem sedaj s tem zvocnikom zadovoljen.

2. Drugi srednjetonec (to je tisti ki nima kapice - desni zvocnik) pa hresci ves cas ko igra. Ce se dotaknes membrane (ko je ugasnjen), se slisi prasketanje... ko sem malo iskal po internetu sem nasel izraz, da zvocnik "zariba". Mislim da je to to. In ponavadi to pomeni, da je odsluzil. Ce ga je mozno na kaksen nacin popraviti, sem vsekakor raje za to stvar, v nasprotnem primeru pa bom moral se tega menjati. Prodajalec v Terni mi je rekel, da bo popravilo tega zvocnika kar drago (ima kdo kaksne izkušnje s tem)?. Ce bom zvocnik menjal, bom pac kupil se enega takega kot sem ga nabavil za levo stran (da bosta pac enaka, ce ze kupujem) in tako pridem na teh skupnih 120eur. Ce pa ga kdo lahko popravi za kašnih 10eur, pa bom se bolj vesel smile.gif

P.S.: se opravicujem za sumnike... v sluzbi se ne morem nikakor prijaviti na planetaudio.si (pojma nimam katera stvar to blokira...) in zato dostopam preko proxy-ja - tako pa deluje smile.gif... samo sumniki se spremenijo v neke cudne cudne znake, tako da je bolje ce pisem brez njih

Prispevek uredil/a: saso, 10 marec 2010 - 08:58 .

#10 DIGI

DIGI

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 115 prispevkov

Objavljeno 10 marec 2010 - 10:59

QUOTE (saso @ 10. Mar 2010 08:50:34) <{POST_SNAPBACK}>
Zivijo,

hm... ocitno se nisva popolnoma razumela.. bom poskusil ce enkrat razloziti.
Dva srednjetonca sta.

1. Eden je bil notri kar sub (zaradi razumljivosti sem ga oznacil kot "levi" zvocnik), zaradi cesar sploh ni igral, ker se je tepel s kretnico. Tega ni bilo mozno popraviti, ker je bil zvocnik v kisti dejansko napacen. Taksen je bil ze od takrat, ko sem nabavil te zvocnike (kaksnih 8 let nazaj). Za novo membrano sem pac dal 60eur in sem sedaj s tem zvocnikom zadovoljen.

2. Drugi srednjetonec (to je tisti ki nima kapice - desni zvocnik) pa hresci ves cas ko igra. Ce se dotaknes membrane (ko je ugasnjen), se slisi prasketanje... ko sem malo iskal po internetu sem nasel izraz, da zvocnik "zariba". Mislim da je to to. In ponavadi to pomeni, da je odsluzil. Ce ga je mozno na kaksen nacin popraviti, sem vsekakor raje za to stvar, v nasprotnem primeru pa bom moral se tega menjati. Prodajalec v Terni mi je rekel, da bo popravilo tega zvocnika kar drago (ima kdo kaksne izkušnje s tem)?. Ce bom zvocnik menjal, bom pac kupil se enega takega kot sem ga nabavil za levo stran (da bosta pac enaka, ce ze kupujem) in tako pridem na teh skupnih 120eur. Ce pa ga kdo lahko popravi za kašnih 10eur, pa bom se bolj vesel smile.gif

P.S.: se opravicujem za sumnike... v sluzbi se ne morem nikakor prijaviti na planetaudio.si (pojma nimam katera stvar to blokira...) in zato dostopam preko proxy-ja - tako pa deluje smile.gif ... samo sumniki se spremenijo v neke cudne cudne znake, tako da je bolje ce pisem brez njih

Kontaktiraj ŽAGAR audio pa boš iz prve roke zvedel kaj se da narediti z zvočnikom...on jih namreč previja...
Ko bom velik bom imel velika ušesa in bom tonski mojster!

#11 rotation

rotation

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 625 prispevkov
  • Interests:soundtech

Objavljeno 10 marec 2010 - 02:00

To kar slišiš je drgnjenje tuljave, pomeni da se takšnega zvočnika ne da popraviti oz bi to bilo predrago. In res je, zvočnik je dobesedno zariban, tako kot mašina v avtu.
Navitje se previja edino v primeru ko je na nekem delu skurjeno, strošek je pa relativno majhen.

Po moje ni druge da kupiš še drugi srednjetonec in se drugič lotiš problema malo bolj sistematično. Sicer pa se zna zvok zdaj toliko izboljšati, da ti ne bo žal denarja. 120 evrov za driverje te moči ni tako veliko kot se sliši..

Poleg Žagarja iz Šmartnega je v Ljubljani še en Pero ki se s tem ukvarja, mislim da ima firmo PSE Audio ali nekaj takega. A upam da teh podatkov še dolgo ne boš rabil.

Lp

#12 saso

saso

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 477 prispevkov

Objavljeno 10 marec 2010 - 09:20

Sem kontaktiral Žagar audio in so mi rekli da to pride nekje cca. 20€. Ampak razmišljam da bo mogoče res bolje dat kar še tistih 60€ in nabavit novega.. bosta vsaj dva ista srednjetonca notri - sem prepričan da bo tako dosti bolje zvenelo.

Priznam, da sem ga malo "usral", da nisem takoj opazil, da je potrebna menjava obeh srednjetoncev, ampak sistematika mi tukaj ne bi kaj veliko pomagala. Kakorkoli obrnem, sta bila oba zvočnika potrebna menjave..

Najlepša hvala vsem za pomoč!

Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov