Sama Vista mi prav tale moment kuri 516Mb RAM-a, odprt pa imam Microsoft Mail (bivši Outlook) ter IE7 ter uno vrstico na desni strani ekrana, kjer mi kaže uro, datum, procesorski čas, ... una vistina fora uglavnm. Če bi te bedarije zaprl, bi bilo manj.
Kar se nalaganja tiče je tam-tam z XP-ji, vendar večkrat ko jih zaženeš, hitreje se naložijo. Imajo nek sistem optimizacije glede startup-a.
Glede customizacije imaš na voljo le AERO vmesnik, kateremu lahko spreminjaš barve, transparency, ... je ful všečen vmesnik. Meni je blazno všeč. Čeprav je bil za XPje izdan (neuradno pač) kao Vista Transformation Pack z enakim (aero) vmesnikom, je ta drugačen... teče FUL gladko, okna so animirana, skratka vse deluje bolj "kot po maslu" v primerjavi z XP-ji.
Za nazadnjaške imaš na voljo tudi Windows Classic Look.
Vsako stvar, ki jo hočeš instalirat, te najprej vpraša za dovoljenje administratorja (isto kot pri Mac OS X-u), potem preveri sistem, če bo zadeva delovala in te opozori na mogoče nedelovanje (lahko tudi ignoriraš in imaš sranje).
Ful je boljš zaščiten, firewall, antivirus, spyware, ... mu ne delajo nobenih problemov. Trenutno vse laufam brez dodatnega antivirusa.
Še ena zanimivost, med bootom se ne pokaže Windows logotip, ampak samo kvadratki laufajo iz leve proti desni, spodaj piše Microsoft Corporation.
Težave do sedaj:
WaveLab 5 ne dela tako kot bi moral, če odpreš meni File in izbereš Open ali Save As, se ti avtomatsko zapre, ne da bi javil kakšno napako. Nimam pojma zakaj. Isto v AERU, isto v Classic looku (sem mislil da je fora v GUI-u).
UAD-1 dela normalno z driverji od XP-jev, problem je samo pri zagonu in shutdownu Viste, ker zablokira. Se pravi, če nimaš instaliranega UAD-a in prideš v Visto, ga instaliraš, ga po mili volji lahko uporabljaš, pred shutdownom pa ga moraš odinstalirat in ugasnit mašino. Problem so driverji in ne vista.
RME dela normalno, težavo mu dela sprememba wordclocka iz zunanjega sourca. Se pravi, če spremenim na 02R96 (wordclock master) npr. wordclock iz 44.1kHz na 48kHz, bom doživel blue screen (to se mi je zgodilo samo enkrat in nikoli več, možno da je kriv tudi UAD, ker sem oboje uporabljal hkrati!). RME mi laufa z beta driverji, ki uradno niso napisani za Visto!
Takole. Se pravi, ko bodo obstajali driverji za Visto, bo delalo vse kot se šika. Sam sistem je pa... stoj in glej.
Nuendo 3.2, Reason 3.0.4, FL Studio 6, Melodyne 3, Waves plug-ins (diamond bundle, SSL4000, ...) URS,... vse dela normalno.
Zaenkrat imam dualboot in se z Visto več ali manj samo igram, za resno delo pa uporabljam XP-je.
LP