Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Studio Evolucija - Ljubljana

90 odgovorov v tej temi

#1 unspoken

unspoken

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 67 prispevkov

Objavljeno 28 september 2009 - 07:10

Pozdravljeni,

gradim studio in sem tik pred leplenjem druge plasti knaufa. Green glue je predrag zato iščem alternative. Sam sem vrgel uč na Ceresit Ft 101, ki je neko super duper tesnilno, lepilna, zapolnilna masa, boljša od silikona itd...
Izdelana je po principu Henklove tehnologije Flextec, kar pomeni da ohranja elastičnost in še veliko več. (http://www.henkel.co...57_COE_HTML.htm)
Zanima me če ima kdo izkušnje s tovrstnimi zadevami in mi lahko pomaga, preden investiram v 100 tub lepila. smile.gif

Simon

Prispevek uredil/a: unspoken, 23 februar 2010 - 04:27 .

#2 Vale

Vale

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 797 prispevkov

Objavljeno 29 september 2009 - 10:09

Načeloma nimaš kaj skrbet... paziš da je kolk tolk elastičen ko se posuši. Cene med tebi tesnilnimi masami so full različne, tako da ti predlagam, da čimbolj raziščeš. Kolk stane ta henklov?

#3 unspoken

unspoken

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 67 prispevkov

Objavljeno 29 september 2009 - 10:17

Hvala za odgovor. Cena ene tube je cca 7,4€ kar je precej drago in se na veliko količino še kako pozna.

#4 Vale

Vale

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 797 prispevkov

Objavljeno 29 september 2009 - 10:39

Sej zato... jaz sem kupil ene 4 različne in jih predhodno stestiral. Iz vsake mase sem stisnil vzorec, da vidim kolk ostane elastična... pa z vsako sem zlepil 2 gips plošči oz gips-iverka-gips v mojem primeru, da vidim kako se obnese lepljivost.

Kupil sem Neostikov 3v1 in pa fix pur flex, pa še nekaj od Henkla kolk se spomnim. Fix pur flex je ostal najbolj elastičen, 3v1 je bil za en drek... pa tudi cena je bila smrdljiva... okoli 6,5 EUR za kos.

Vale_studio_51.jpg

Na koncu sem prišel do Termotan mase. Dobil sem jo za 3 EUR v Merkurju, nevem če še jih imajo po takih cenah, ker so bile takrat v akciji kolk vem, oz tak so vsaj rekli. Idealno, glede na to da sem porabil več kot 150 tub. Zelo dobro tesni in drži, elastična, flexibilna.

Lastnosti
• Odličen oprijem na večino gradbenih materialov – beton, opeko, les, aluminij, železo, nerjaveče jeklo, baker in različne plastike
• Dobra elastičnost in fleksibilnost
• Hitro utrjevanje
• Odporen na različne vremenske razmere, dež, sneg, ekstremne temperature
• UV obstojen
• Trajno prenaša 25% dilatacije
• Ne povzroča korozije
• Lahko ga prebarvamo
• Dobre mehanske lastnosti
• Primeren za tesnjenje v vertikalnih regah
• Siv

Edina stvar ki me je motila pri tej masi je (enako velja za Neostik), da ni tako redka kot Gree Glue in ni ravno fajn stisnit 150 tub s pištolo, ker so žulji garantirani wink.gif
PB043200.JPG

Lp

Prispevek uredil/a: Vale, 29 september 2009 - 10:41 .

#5 unspoken

unspoken

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 67 prispevkov

Objavljeno 29 september 2009 - 01:00

Hvala za pojasnila. Si bom ogledal še termotan. Opazil sem, da obstajata dve vrsti - Termotan H in L. A mogoče veš v čem je bistvena razlika?

A si maso nanašal na isti način kot green glue, torej cca 2 tubi na knauf ploščo?

#6 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 29 september 2009 - 01:17

v poštev pridejo sredstva na bazi lateksa, kavčuga, silikona.
kakšen pa je ta Henklov Flextec... probaj in primerjaj pa poročaj!
Kot je rekel Vale; " Iz vsake mase sem stisnil vzorec, da vidim kolk ostane elastična... ".
Nenad Patkovic

#7 Vale

Vale

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 797 prispevkov

Objavljeno 29 september 2009 - 02:20

QUOTE (unspoken @ 29. Sep 2009 14:00:06) <{POST_SNAPBACK}>
Hvala za pojasnila. Si bom ogledal še termotan. Opazil sem, da obstajata dve vrsti - Termotan H in L. A mogoče veš v čem je bistvena razlika?

A si maso nanašal na isti način kot green glue, torej cca 2 tubi na knauf ploščo?

Ja cca 1,5 tube na ploščo.

L ostane elastičen, flexibilen.

H se strdi.

#8 unspoken

unspoken

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 67 prispevkov

Objavljeno 30 september 2009 - 02:57

V Merkurju imajo samo Termotan H, v drugih trgovinah pa tega produkta sploh nisem našel (Obi, Bauhaus...).
Ceresit FT 101 se sicer odlično obnese in ostane fleksibilen kot kakšna guma, ampak je v manjšem pakiranju, pa še dražji kot Termotan.
Bo treba verjetno kar direkt proizvajalca povprašat in naročit.

Pa še eno vprašanje. Glede na to da bo studio v kleti, ali ima sploh kakšen smisel uporabljati fleksibilna lepila drugje kot na stropu in na stenah med control in live sobo?

lp

Prispevek uredil/a: unspoken, 30 september 2009 - 02:59 .

#9 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 30 september 2009 - 03:10

Ja.
Nenad Patkovic

#10 jetam

jetam

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.057 prispevkov

Objavljeno 30 september 2009 - 04:40

Kakšen pa bo ta studio?
Povej nam kaj več.

#11 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 30 september 2009 - 05:02

ja, pa kakšne slikice tudi ne bi bile odveč.
Nenad Patkovic

#12 unspoken

unspoken

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 67 prispevkov

Objavljeno 30 september 2009 - 05:07

Studio bo izgledal približno takole:

Studio.jpg

Od sten je treba odbiti še to konstrukcijo ki jo zdaj delamo, torej cca 15-30 cm od vsake stene. Višina bo malo več kot 261cm. Studio je v kleti in je iz vseh smeri obdan z zemljo in 30cm betonom. smile.gif
Lokacija je v Ljubljani na Rudniku.
V kratkem bom gor fliknil še fotke samega poteka izdelave notranjih sten. Trenutno smo v končni fazi vrtanja prve plasti knaufa.

#13 Vale

Vale

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 797 prispevkov

Objavljeno 30 september 2009 - 05:50

Sweet cool.gif

Ja treba naročit L, če ga nimajo. Jaz sem se vozil na Ptuj po njega... pač kje je bil smile.gif

Lp

#14 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 30 september 2009 - 06:19

V tvojem primeru boš moral obrniti orijentacijo poslušanja po dolgem v kontrolki!!!
Imaš prekratek prostor!
Navkljub šipi med snemalnim in kontrolnim delom.
Tudi glede šipe bi ti svetoval da je ne delaš in raje uporabi modernejšo vizualno komunikacijo:)
Nenad Patkovic

#15 unspoken

unspoken

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 67 prispevkov

Objavljeno 30 september 2009 - 06:32

QUOTE (NLP @ 30. Sep 2009 19:19:11) <{POST_SNAPBACK}>
V tvojem primeru boš moral obrniti orijentacijo poslušanja po dolgem v kontrolki!!!
Imaš prekratek prostor!
Navkljub šipi med snemalnim in kontrolnim delom.
Tudi glede šipe bi ti svetoval da je ne delaš in raje uporabi modernejšo vizualno komunikacijo:)

Hm, zdaj je že malo prepozno za spreminjanje, ker je konstrukcija že narejena, koti so že razbiti, vmes je zidana stena, ki je pravtako že finiširana itd.
Kaj konkretno imaš v mislih z moderno vizualno komunikacijo? Monitor in kamra? smile.gif

#16 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 30 september 2009 - 06:44

ja to ja:)
škoda.

Vseeno obrni smer poslušanja, zadnja stena ti bo močno dodajala ne tako kasne refleksije (morale bi biti kasnejše)!!!
5.9m po dolžini (oz. sedaj širini) je mnogo mnogo bolje kakor samo 4.2m.
Vedi da boš sedel nekje na 38/ 40% izbrane dolžine sobe in bo za teboj borih 2-2.5 metra.
Refleksije od te hrbtne stene bodo prehitro prišle v uho, čas mora biti daljši.
Ali pa da bo ta stena čim bolj absorpcijska, prostor pa bo zato še bolj mrtev in manjši.
Nenad Patkovic

#17 unspoken

unspoken

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 67 prispevkov

Objavljeno 30 september 2009 - 07:25

QUOTE (NLP @ 30. Sep 2009 19:44:11) <{POST_SNAPBACK}>
ja to ja:)
škoda.

Vseeno obrni smer poslušanja, zadnja stena ti bo močno dodajala ne tako kasne refleksije (morale bi biti kasnejše)!!!
5.9m po dolžini (oz. sedaj širini) je mnogo mnogo bolje kakor samo 4.2m.
Vedi da boš sedel nekje na 38/ 40% izbrane dolžine sobe in bo za teboj borih 2-2.5 metra.
Refleksije od te hrbtne stene bodo prehitro prišle v uho, čas mora biti daljši.
Ali pa da bo ta stena čim bolj absorpcijska, prostor pa bo zato še bolj mrtev in manjši.

Dejansko bo prostor še manjši, končne dimenzije bodo 548cm in pa 366 cm. confused.gif
Škoda res, da nisem prej na to opcijo računal. Če bi zdaj obrnil orientacijo, bi sicer še zmeraj videl čez okno, ampak se bojim da bi mi odbojnost od stekla, ki bi bilo v tem primeru samo na levi strani, poslabšala stereo sliko. Druga težava bi pa bila spreminjanje konstrukcije pri kotih, ker smo jih zdaj že razbijali simetrično glede na orientacijo na sliki. Sicer tudi to bi se dalo odpraviti, ampak bi par knauf plošč vrgli stran in kakšen dan kasneje končali smile.gif
Tudi ta ideja kamere in monitorjev se mi ne zdi slaba. V tem primeru bi bilo treba zazidati okno. Za razmislit je...

#18 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 30 september 2009 - 08:40

da ne boš imel občutka da nakladam, tukaj ti prilagam grafa - refleksije pred tretiranim in po tretiranem prostoru.
Tako na hitro; poanta je da je direkten zvok čim bolj "jasen" in v časovni "bližini" ni kasnejših refleksij, sledijo prve refleksije (strop, leva/desna stena, tla) ki mora odjek tudi padat lepo postopno, kasnejše refleksije (refleksije od zadnje/ hrbtne polovica prostora oz. površin) nekje med 20 in 35ms so zaželjene ampak morajo spet biti lepo enakomerno padajoče glede na jakosti skozi čas...
To so akustiki skozi zgodovino ugotovili, da je takšen rezultat še najbolj primeren za kontrolne sobe, da lahko zagotavljajo čim boljšo translacijo v druge prostore. ... kar sploh ni lahka naloga...
Before - After situacija:

Pripete sličice

• Refleksije_before.jpg
  • Refleksije_after.jpg

Nenad Patkovic

#19 unspoken

unspoken

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 67 prispevkov

Objavljeno 08 oktober 2009 - 09:02

En kratek update kar se tiče tesnilnih mas.

Termotana L je zmanjkalo tudi pri proizvajalcu, tako da to sem črtal. Potem sem raziskoval še naprej, da bi najdel najbolj ugodno varianto in pri eni firmi sem zvohal lepilno tesnilno maso Soundal Fix all, katere cena je okoli 4,95 na tubo. Lastnosti ima na prvo oko zelo dobre. http://www.soudal.co...fiches/1105.pdf
Problem je samo v tem, da je to podjetje iz Maribora in se moram še danes odločiti za nakup, saj mi priznajo 5% popusta na količino.
Neko podjetje v Mengšu ima tudi soudal lepilno maso, ki je sicer pride okoli 5,8€ na tubo, ima ta takšne lastnosti http://www.soudal.co...fiches/1121.pdf

Če ima še kdo kakšno hitro idejo, preden danes zapravim za lepilo, bi prosil če mi čimprej sporoči, preden bo prepozno. smile.gif

lp
S.

#20 Vale

Vale

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 797 prispevkov

Objavljeno 08 oktober 2009 - 11:37

Go with the flow smile.gif Kupi ugodneje...

#21 unspoken

unspoken

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 67 prispevkov

Objavljeno 15 oktober 2009 - 06:42

Pozdrav vsem skupaj,

v kleti moje hiše gradimo studio, ki naj bi na koncu izgledal nekako takole (+- 20-30cm):

studio_ideja.jpg

Trenutno smo z gradnjo v fazi lepljenja druge plasti knaufa. Sama konstrukcija je izdelana iz lesenih nosilcev dimenzij 5x8. Vmes je Tervol DP8 8cm. Preko gresta dve plasti knaufa, med njima pa elastično lepilo Soudal Fix all, ki bo služilo tudi kot tesnilo med vsemi stiki. Kabli so že napeljani, prav tako je inštalirana že ventilacija, ki bo skrbela za vpihovanje svežega in izpihovanje postanega zraka. smile.gif Po tleh smo dali dve plasti neke pene (2x1cm), nabavljene v tovarni Plama, ki proizvaja tudi akustične pene. Tal ne bomo delali plavajočih, saj mislim da za to ni potrebe, ker je cel studio v kleti. Na to peno bomo potem položili še iverko in čez parket ali pluto.
Kote v Control roomu bomo razbili, nafilali s kameno volno, prekrili z blagom in prelepili z lesom. Prav tako še razmišljam, če bi dal kakšno steno kar celo v les, tako v kontrolni sobi, kot tudi v snemalni.
Vocal booth bom "omrtvil" s peno. Vrata bodo povečini dvojna, protihrupna.

Pa še nekaj slikic samega poteka gradnje.

CR_1.jpg

CR_2.jpg

CR_3.jpg

CR_4.jpg

Tovor.jpg

CR_strop.jpg

CR_volna.jpg

LR_volna.jpg

LR_volna_2.jpg

LR_volna_3.jpg

CR_knauf.jpg

CR_okno.jpg

LR_knauf_1.jpg

LR_knauf_2.jpg

LR_knauf_3.jpg

Okno.jpg

Kabli.jpg

To je to zaenkrat. Več slik v prihajajočih dneh, tednih. smile.gif

Simon

#22 Vale

Vale

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 797 prispevkov

Objavljeno 15 oktober 2009 - 07:00

woohoo new one clap.gif

Lesena konstrukcija je podložena s kakšnim materialom? Al kr direkt na pod?

#23 unspoken

unspoken

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 67 prispevkov

Objavljeno 15 oktober 2009 - 07:50

Lesena konstrukcija je podložena z isto pen/gumo, ki bo položena po celih tleh. 2cm. smile.gif

#24 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 15 oktober 2009 - 08:44

Pene ti ne bodo delovale v Vocal boothu saj absorbirajo največ do 500, 300, 250Hz (odvisno katere).
Resni problemi pa so pod 150Hz... tudi moški vokal zahaja v to območje frekvenc.
Kaj šele kakšni drugi instrumenti.

A podkonstrukcijo ste delali zato, ker ste se hoteli nekoliko izolirati od okolice in obratno?
Nenad Patkovic

#25 unspoken

unspoken

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 67 prispevkov

Objavljeno 15 oktober 2009 - 10:50

QUOTE (NLP @ 15. Oct 2009 21:44:44) <{POST_SNAPBACK}>
Pene ti ne bodo delovale v Vocal boothu saj absorbirajo največ do 500, 300, 250Hz (odvisno katere).
Resni problemi pa so pod 150Hz... tudi moški vokal zahaja v to območje frekvenc.
Kaj šele kakšni drugi instrumenti.

A podkonstrukcijo ste delali zato, ker ste se hoteli nekoliko izolirati od okolice in obratno?

Glede pene sem mislil v kontekstu tega da bom vocal booth delal kot "dead room". V vsakem primeru bodo v kotih bass traps.

Podkonstrukcijo smo delali v glavnem zato, ker je nad studiem moja partnerka in dojenček in ju ne bi rad motil med snemanjem bobnov ali kitar. smile.gif Drugi razlog je pa bil seveda tudi ta, da ne bi v studio prihajali zvoki od zunaj.
Se pa zavedam da čisto preprečiti zvoku da uide v zgornje nadstropje, ne bo mogoče. Najbolj me skrbi prehod zvoka v zgornje prostore preko obstoječe betonske konstrukcije. Bomo videli kaj bo, ko bo soba čisto zaprta z vrati in ko bo po tleh položena guma, iverka in povrhu parket.

#26 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 16 oktober 2009 - 07:22

Dobro, ampak namesto pen ti predlagam res raje gosto mineralno volno tudi na stenah, ker ni primerjave.
Veš, če si zasledil, da imajo nizke frekvence tendenco da se "nabirajo" v kotih še ne pomeni, da jih ni tudi drugje v prostoru...
Nenad Patkovic

#27 unspoken

unspoken

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 67 prispevkov

Objavljeno 16 oktober 2009 - 07:59

QUOTE (NLP @ 16. Oct 2009 08:22:17) <{POST_SNAPBACK}>
Dobro, ampak namesto pen ti predlagam res raje gosto mineralno volno tudi na stenah, ker ni primerjave.
Veš, če si zasledil, da imajo nizke frekvence tendenco da se "nabirajo" v kotih še ne pomeni, da jih ni tudi drugje v prostoru...

Obnašanje frekvenc v sobi razumem in tudi vem da pene delujejo le pri višjih frekvencah, ampak ker je bilo nekako mišljeno kot soba za vokal, nisem niti razmišljal o preveč nizkih frekvencah.
Glede na to, da mi je ostalo še kar nekaj paketov kamene volne, bo verjetno res najbolje da se naredijo paneli in se zadevo obleče v blago, pa še estetsko bo lepše kot pena. smile.gif

#28 Vale

Vale

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 797 prispevkov

Objavljeno 16 oktober 2009 - 11:08

Je blo fajn stiskat tesnilno maso na gips plošče al nisi sam delal tega? smile.gif

Kolk kvadratov bo studio?

Lp

#29 kochobass

kochobass

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.264 prispevkov

Objavljeno 16 oktober 2009 - 11:59

en ubit sobe za vokal... na kakšno muzko se spravljaš oz. kaj bom načeloma delu notr?

če pop oz. klinično produkcijo,pol zabij sobo u nulo smile.gif ... če pa ne,pol pa vrjem da ti bo prav prišlo kej "naravnega odboja" wink.gif
Adam
Gušti
Anavrin
Moj experimental mjuzik
in še kak projekt za spotoma ;)

#30 jetam

jetam

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.057 prispevkov

Objavljeno 16 oktober 2009 - 02:40

Če bo rabil živo sobo, ima za to velik prostor, mali prostor pa naj kar ubije.

Dodaj odgovor

2 uporabnikov bere to temo

0 članov, 2 gostov, 0 anonimnih uporabnikov