QUOTE (Malossi)
no upam, da mi bo čez vikend ratal zrisat in nalimat še načrt sobe. Ti potem praviš, da namesto studijske pene raje uporabim dp-8. Kaj je kamena volna res toliko boljši absorber kot pena? Zakaj pa to peno tako radi uporabljajo v studijih?
Se pravi, če te prav razumem, da naj najprej zmerim odziv prostora z malomembranskim micom, potem pa naj naprej tretiram sobo?
Aha, pa ko si že omenjal, da bodo planke resonatorja zelo odbijale zvok- tudi o tem sem razmišljal. Pa sem se spomnil, da bi lahko na sredo vsake planke nalepil 2,3 vrste pene, kar bi difuziralo/absorbiralo sound?! Kaj ti misliš?
No ja; mislim da znaš od odgovora najt tisto kar ti najbolj paše, in postavljaš direktno posledična vprašanja
Glej; DP8 seveda je mnogo boljši absorber, tudi še bolj gosti bi bil. Pene ne ustavljajo zvoka pretirano pod 250Hz, kjer se štala šele začne in so harmoniki osnovne-dominantne (višina, širina, dolžine prostora) frekvence sobe izredno nezaželjene.
Pena pa vseeno sploh ni slab absorber (velja za odprtocelično peno), ampak tiste
goste pene so hudo grobo drage proti ekvivalentnem tervolu npr.
V drugih studijih to uporabljajo; al da nimajo pretiranega pojma, ali pa da enostavno so samozavestni morda zelo kvalitetni glazbeniki, a na akustiko nimajo časa in interesa pomislit, zaradi vsakdanjega pritiska, ki ga prinaša današnji tempo življenja. Ne morejo bit vsi za vse; denarja pa včasih ni da bi ti kdo profesionalno in zastonj svetoval. Kaj pa če uporablajo zelo gosto peno...
Ustvarjaš s srcem in entuzijazmom. Torej se ne motijo. Le za slišno kvaliteto se izredno mučijo in porabijo več časa kot je potrebno, kar pa ne pomeni da ne bi mogli s primerno akustiko ustvarit še bolje kot sicer bi.
Glede mica pa; ni poanta ali veliko ali malo membranski- ampak pri trenutno dosegljivih micih iz specifikacij razbereš keri je bolj flat in tega uporabiš. Ponavadi pač so bolj flat malomembranski, ampak ni nujno.
No, sedaj pa izmeri/analiziraj sobo.
Pusti peno, saj sem omenil da "gre"tja do slabih 250Hz; kaj pa luknja med tvojo "helmholtzovo tjunano membrano" 82hz, 116hz, 143hz... -? in temi slabimi 250Hz od dostopne pene.
Po pravici povedano iz prakse, vse kaj je skalkulirano ni najbolj enako temu potem ko analiziraš, marsikakšen/zelo majhen kompromis ki si ga naredil med teoretičnim in praktičnim delom pokaže precejšnja odstopanja od želenega/načrtovanega.
No potem imaš med tjunanimi frekvencami še več distance, ki jo moraš nekako "maskirat"/zadušit.
Temu se izogneš, če ves čas med dizajniranjem studija uporabljaš bolj broadband absorberje kot so helmholtzovi. Zdaj trenutno če jih pač že imaš ne škodijo, ampak jih boš po analizah najbrž moral prekrivati z broadband absorberji in tako koregiral situacijo (porabil si pač nekaj več denarja in truda, po mojem mnenju).
Difuzorji pa so čisto drugačni princip od absorberjev in niso nabolj skupni v dizajnu... mogoče le če uporabljaš absorbcijo čimbolj random v prostoru, raziskave kažejo neko stopnjo difuzije...ampak meni se ne ljubi pretirano eksperimentirat

.
Pri kontrolni sobi seveda čimbolj pazi na simetričnost prostora.
8)