Testiral sem s programi:
Nuendo 3.2 (Windows XP)
Pro Tools LE 7.1 (Windows XP)
Logic Express Trial 7.1 (Mac OS X)
Vzel sem dva komada:
Norah Jones - Don't Know Why ter Kelly Clarkson - Because Of You.
Oba komada sem zripal iz original CD-jev ter 16 bitne wave uvozil v vse tri programe v 24 bitne projekte, kar pomeni, da so jih sami programi avtomatsko konvertirali v 24 bit.
V vsakemu izmed programov sem naredil Audio Mixdown obeh komadov.
Ko sem samo poslušal, se mi je zdelo, da ima Nuendov mixdown bolj povdarjene visoke frekvence kot Pro Toolsov, Logicov mi je zvenel bolj mehko, itd...
Nato sem vseh 8 stereo trackov zložil v Nuendo 3.2 in med enakimi obračal faze.
Uradni rezultat ob obračanju faz pa je: TIŠINA! V vseh primerih! Kar pomeni da je vse skupaj isto sranje, drugo pakovanje.
Rezultat sem tudi vizuelno preverjal na audio metrih, ki niso niti malo mignili, volume sem nabil do konca, in slišal NIČ, torej sem prišel do rezultata 1-1=0.
Tako da... razni miti o tem, da Pro Toolsi delajo bolj mehko od Logica, da ima Nuendo boljši sound od Pro Toosov in podobne... Vse je samo psiha.
Mogoče pa bi se poznalo ob snemanju oz. zapisu direkt iz konverterja??? Mislim predvsem glede dinamike, ter mogoče na koncu kot summing. Kdo ve?
Aja, enkrat sem bral o pacientu, ki je trdil, da muska na Maxtorjevem disku špila bolj mehko kot na Seagate-jevem. LOL.
LP