Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Test audio engina med Nuendom, Pro Tools LE ter Logicom

31 odgovorov v tej temi

#1 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1.280 prispevkov

Objavljeno 18 september 2006 - 01:34

No, takole... pred spanjem sem testiral še, ali je res razlika med soundom v PRO TOOLS, Nuendu in Logicu. V svetu vladajo strašne vojne glede tega, kaj je bolje uporabljati, kaj ima boljši sound.

Testiral sem s programi:

Nuendo 3.2 (Windows XP)
Pro Tools LE 7.1 (Windows XP)
Logic Express Trial 7.1 (Mac OS X)

Vzel sem dva komada:

Norah Jones - Don't Know Why ter Kelly Clarkson - Because Of You.

Oba komada sem zripal iz original CD-jev ter 16 bitne wave uvozil v vse tri programe v 24 bitne projekte, kar pomeni, da so jih sami programi avtomatsko konvertirali v 24 bit.

V vsakemu izmed programov sem naredil Audio Mixdown obeh komadov.

Ko sem samo poslušal, se mi je zdelo, da ima Nuendov mixdown bolj povdarjene visoke frekvence kot Pro Toolsov, Logicov mi je zvenel bolj mehko, itd...

Nato sem vseh 8 stereo trackov zložil v Nuendo 3.2 in med enakimi obračal faze.

Uradni rezultat ob obračanju faz pa je: TIŠINA! V vseh primerih! Kar pomeni da je vse skupaj isto sranje, drugo pakovanje. smile.gif

Rezultat sem tudi vizuelno preverjal na audio metrih, ki niso niti malo mignili, volume sem nabil do konca, in slišal NIČ, torej sem prišel do rezultata 1-1=0. smile.gif

Tako da... razni miti o tem, da Pro Toolsi delajo bolj mehko od Logica, da ima Nuendo boljši sound od Pro Toosov in podobne... Vse je samo psiha. laugh.gif

Mogoče pa bi se poznalo ob snemanju oz. zapisu direkt iz konverterja??? Mislim predvsem glede dinamike, ter mogoče na koncu kot summing. Kdo ve?

Aja, enkrat sem bral o pacientu, ki je trdil, da muska na Maxtorjevem disku špila bolj mehko kot na Seagate-jevem. LOL. laugh.gif

LP

#2 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 18 september 2006 - 05:49

Take teste so ljudje že delali...

Če se ti da, bi lahko dal MP3je? Vsakega iz različnega sequencerja, da se sami lahko odločimo, kateri igra bolj mehko itd... smile.gif

Če je kaj razlik seveda... Mogoče je pa kakšna napaka v načinu testiranja...

Bilo bi zanimivo!

SF

#3 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1.280 prispevkov

Objavljeno 18 september 2006 - 08:50

Lahko dam, ampak če se faze pobijejo med sabo, očitno NI razlik. smile.gif

Test sem naredil zato, ker mi je en SLO producent zatrjeval, da med Cubase SX in Nuendom ni razlike, ko je testiral Logic in Nuendo je ob obrnjeni fazi ostalo nekaj nizkega range-a, ko je testiral Pro Toolsov in Nuendov file pa je ostalo nekaj nizkega in nekaj visokega range-a.

Očitno to ni res.

LP

#4 SoulFood

SoulFood

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 18 september 2006 - 01:41

subjektivne razlike pa ostajajo?

mogoče vpliva še kaj drugega v software-u na sam sound... način predvajanja?!

si slišal razliko med fajli, ki si jih kasneje fazno obrnil in izničil?

Ali, ko si importiral komad v vsak sequencer posebej in predvajal?

Če se izničijo, razlik ne more bit. Ampak zakaj so potem slišne razlike? V mislih imam threade kot so o Samplitude in pa SAW studio, SADiE ipd... Ljudje, ki vejo kar nekaj o studijih, top profesionalci slišijo razliko...

Kako konsistenčen pa je tisti test, ko si poslušal med sabo?

Si vedno opazil iste razlike?

#5 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1.280 prispevkov

Objavljeno 19 september 2006 - 01:46

Dejstvo je to, da, če se pri obrnenih fazah tracki izničijo, razlike NI in je fajl identičen.

RAZEN, če je fora v tem, kot si omenil, da recmo Pro Toolsi predvajajo zadevo drugače kot npr. Logic, itd., fajli pa so identični. MOGOČE je to razlika.

Ko sem poslušal SOLO track narejen v Nuendu in istega npr. iz Pro Toolsov, oba pa sem poslušal v Nuendu, se mi je zdelo da je razlika ob poslušanju. Da ima Nuendo bolj povdarjen visok range. Ampak kot sem dokazal z obrnjenimi fazami, je vse samo občutek, zvok pa je identičen.

LP

#6 Matej Grginic

Matej Grginic

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 420 prispevkov

Objavljeno 20 september 2006 - 08:37

Mozno, da so minimalne razlike pri predvajanju iz programa, ampak bi me bolj skrbelo ce bi bila razlika pri bouncanih fajlih. Do sedaj je se nihce ni dokazal, nasprotno je dokazano nestetokrat. Hvala za se en test!!!

Jaz sem mnenja, da gre za psihoakustiko. Ce bi med poslusanjem gledal zarec rdec monitor, bi podzavestno zvenelo topleje kot ce bi med poslusanjem gledal v crn monitor. Ali nekaj podobnega.

Glede na to, da se pogovarjamo o digitalni obdelavi, orodje kot tako (program) ne bi smelo imeti vpliva na output/input zvoka. Program, ki bi po defaultu spremenil zvok, si zasluzi, da se ga spljuva in ignorira.

Mislim, da gre predvsem za ostanke analogne mentalitete, ko so razne mize dejansko mocno vplivale na input/output. Ljudje se pac tezko sprijaznijo z zakonitostmi digitalne tehnologije.

Matematika je hvala bogu (ali za nekatere zal) veliko bolj neizprosna kot fizika, ki mora upostevat vse obstojece dejavnike.

#7 Gaber

Gaber

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 130 prispevkov
  • Interests:ena bjonda iz budve....

Objavljeno 24 januar 2007 - 12:48

QUOTE ([Blaster)
]No, takole... pred spanjem sem testiral še, ali je res razlika med soundom v PRO TOOLS, Nuendu in Logicu. V svetu vladajo strašne vojne glede tega, kaj je bolje uporabljati, kaj ima boljši sound.

Testiral sem s programi:

Nuendo 3.2 (Windows XP)
Pro Tools LE 7.1 (Windows XP)
Logic Express Trial 7.1 (Mac OS X)

Vzel sem dva komada:

Norah Jones - Don't Know Why ter Kelly Clarkson - Because Of You.

Oba komada sem zripal iz original CD-jev ter 16 bitne wave uvozil v vse tri programe v 24 bitne projekte, kar pomeni, da so jih sami programi avtomatsko konvertirali v 24 bit.

V vsakemu izmed programov sem naredil Audio Mixdown obeh komadov.

Ko sem samo poslušal, se mi je zdelo, da ima Nuendov mixdown bolj povdarjene visoke frekvence kot Pro Toolsov, Logicov mi je zvenel bolj mehko, itd...

Nato sem vseh 8 stereo trackov zložil v Nuendo 3.2 in med enakimi obračal faze.

Uradni rezultat ob obračanju faz pa je: TIŠINA! V vseh primerih! Kar pomeni da je vse skupaj isto sranje, drugo pakovanje. smile.gif

Rezultat sem tudi vizuelno preverjal na audio metrih, ki niso niti malo mignili, volume sem nabil do konca, in slišal NIČ, torej sem prišel do rezultata 1-1=0. smile.gif

Tako da... razni miti o tem, da Pro Toolsi delajo bolj mehko od Logica, da ima Nuendo boljši sound od Pro Toosov in podobne... Vse je samo psiha. laugh.gif

Mogoče pa bi se poznalo ob snemanju oz. zapisu direkt iz konverterja??? Mislim predvsem glede dinamike, ter mogoče na koncu kot summing. Kdo ve?

Aja, enkrat sem bral o pacientu, ki je trdil, da muska na Maxtorjevem disku špila bolj mehko kot na Seagate-jevem. LOL. laugh.gif

LP

mislim da te stavri se sploh ne morejo primerjat z že zmiksanimi komadi....ker tle je najbolj bistven summing....
a )moral bi importirat session (OMF) in v vsakem programu imet isti mix (in plugine).... in pri unem bounsu primerjat faze....

cool.gifše vedno pa ne boš vedu kako ta reč posname fajle ( torej bi moral isto časno snemat na cubase logic...kar verjetno noben ne bo naredu

c) glede samega mita pa mislim da so ti programi orodje in če nekdo pravi da mu protoolsi bolše zvenijo pomeni da pride z protoolsi do boljšega zaključka ( mixa) kot pa z drugimi softverji

g

#8 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov
  • Interests:glasba, tehnologija, filozofija

Objavljeno 24 januar 2007 - 01:24

QUOTE (GreasyGranny)
Jaz sem mnenja, da gre za psihoakustiko. Ce bi med poslusanjem gledal zarec rdec monitor, bi podzavestno zvenelo topleje kot ce bi med poslusanjem gledal v crn monitor. Ali nekaj podobnega.

Se zeloooo strinjam! Primer - pred kratkim smo se med enim snemanjem šalili, ko smo gledali wave v Samplitudu, ki so bili obarvani lepo oranžno, da zvenijo boljše od onih, ki so sivi... In še več - ni bila samo šala - ko je bilo na ekranu pisano, si imel dejansko občutek, da zveni drugače... Kaj nam dela psiha, ne?? Zato pa - oči zapret in poslušat!

#9 Gaber

Gaber

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 130 prispevkov

Objavljeno 24 januar 2007 - 01:29

QUOTE (satoration)
QUOTE (GreasyGranny)

Se zeloooo strinjam! Primer - pred kratkim smo se med enim snemanjem šalili, ko smo gledali wave v Samplitudu, ki so bili obarvani lepo oranžno, da zvenijo boljše od onih, ki so sivi... In še več - ni bila samo šala - ko je bilo na ekranu pisano, si imel dejansko občutek, da zveni drugače... Kaj nam dela psiha, ne?? Zato pa - oči zapret in poslušat!

hahah
sam to je res....to je o v cubaseu ko vse une gnile sive fajle pobarvas se ti zdi že vse bojše....wink.gif

#10 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 24 januar 2007 - 01:33

Vsekakor gre večina pripisat psihoakustiki, vendar dostikrat se omenja/predlagajo da bi končni mix poslušal tudi preko winampa ali realplayerja, malenkost se drugačno sliši tako da...

#11 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 24 januar 2007 - 01:38

To pa ja - ker ne uporabljata ASIO driverjev - pri meni je razlika drasticna... Ko sem si namestil tale ASIO "plug-in" za winamp je bila sprememba ocitna - kot da bi s cenenega presaltal na audiofilski CD player - preverite // tu najdete linke in cel opis zakaj zveni z ASIO driverji boljse (ni neke ezoterike in skrivnosti) :

http://forums.winamp...?postid=1881437

No to je ta post, ki lepo pojasni kako in zakaj, ce ga slucajno na tistem forumu ne najdete:

//// ASIO is much better 'cause of 1 reason: you can bypass windows kmixer and send the stream directly to the soundcard (kmixer resamples everything to 16bit/44.1k, wich is fine for mp3s, since they sound like s$&%t anyway. But if you're listening to 24 bit / 48k samples, or even uncompressed 16bit 44,1k samplles, kmixer degrades the sound quality a lot).

Aside from kmixer, the sample passes through a lot of hassle, and gets degraded on each step: first it goes to directsound, then to kmixer, that resample's it and mixes in all other windows sounds, then to the kernel, then to the sound card mixer, and finally to the sound card itself. asio goes directly from the player to the sound card's mixer, then to the hardware

Another more extreme option (for 0db gain, 10Kohm sound output) is to disable the soundcard altogether in windows and use just ASIO. That way the sample goes directly to the soundcard, untouched. /////

P.S. na moznost asio za winamp pa me je opozoril cenjeni clan Planetaudia - minimalB, smile.gif

#12 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 24 januar 2007 - 02:11

:smt023

#13 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.883 prispevkov
  • Interests:Recording&amp;Mixing&amp;Mastering&amp;ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 25 januar 2007 - 10:02

Najboljše zmiksaš na tistem software-ju katerega se najbolj navadiš tongue.gif
Jst sem mel feeling da mi ProToolsi nekako najbolj sedejo, pa sem ta vikend delal z Cubase 4 pa mi je tut da best za delat, razen ene par čudnih for ima :wink:
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#14 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1.280 prispevkov

Objavljeno 25 januar 2007 - 10:12

Najboljš je uporabljat eksterni mixer. 8)

LP

#15 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.883 prispevkov

Objavljeno 25 januar 2007 - 10:18

QUOTE ([Blaster)
]Najboljš je uporabljat eksterni mixer. 8)

LP

Sploh kakšen dober analogen 8)

#16 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 25 januar 2007 - 11:35

QUOTE (ixi)
QUOTE ([Blaster)

LP

Pogosto sanjarim o idealnem studiu - in me zanese v razne Neve ali API gigantske konzole, pa na desetine 1176, LA-2A, pa raznih retro reverbov - plateov, spring reverbov, spece echotov, Eventide Harmonizerjev, itd. Potem se prizemljim in razmisljam o super nabildanem DAW, v katerega snemam 24bit/96 in mi sluzi kot "trak", miksam pa na custom narejenem "leveling deviceu" - zgolj visokokvalitetni faderji z inserti, v katere patcham DIY pultece, SSL, Neve, API, Urei in ostale kompresor in EQ klone, ter kaksen TC reverb in nekaj analognih delayev, space echotov, itd.
Nato pa se spomnim realnega nacina dela - najmanj tri verzije miksa, nato komentarji narocnika in se vsaj dve verzije miksa...
Kako naj to naredim v analognem svetu, ne da povsem neham ziveti in samo zdim v studiu ?????

Tako da - edina zelja je, da DAW se bolj napredujejo, da bomo lahko miksali vsaj 40 kanalov v real timeu z najboljsimi emulacijami 33609, 1176, plate 140 itd. s Sony Oxford, Algorithmix, Refined Audiometrics EQji, itd. Pa se boljse zvocne kartice - z ultra dobrimi pretvorniki in inserti kamor bos lahko patchal analogne kompresorje in eqje po zelji in jih videl v DAW kot plug-in inserte... (recimo da imas tudi slikico analognega layouta in si kot informacijo shranis nastavitve) - ob reviziji mixa nato samo nastavis tistih nekaj eksternih analognih masin, ki jih morda uporabljas... Aja - bi pa imel en high-end 1/2" mastering trak na katerega bi snemal masterje in jih potem preko Prism ali Lavry ali podobnih AD pretvornikov posnel nazaj v racunalnik...

Evo - moderne sanje. wink.gif Sorry za off topic in predolgo sanjarjenje..

#17 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.883 prispevkov

Objavljeno 25 januar 2007 - 12:09

Mislim da nas je kar nekaj taki ki imamo podobne sanje tongue.gif

:smt075 Go back to real time :shock: dobro jutro

#18 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1.280 prispevkov

Objavljeno 25 januar 2007 - 02:04

Ni nujno, da je mikser glih analogen. Jaz povsem spodobno shajam z 02R96. Sound je fantastičen, služi mi kot digitalna konzola, AD/DA, patchbay, remote controler za Nuendo, ... kaj drugega bi si lahko še želel (no ja, mogoče SSL AWS900 8) ).

Če pa so sanje dovoljene, počasi mislim na Lexicon 960L wink.gif Mislim, da so FX procesorji še vedno najbolj šibka točka virtualnih zadev... Lažje "z-emuliraš" kompresor/limiter/gate kot pa dober reverb, delay, ...

LP

#19 soundtrap

soundtrap

Anchko

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 224 prispevkov
  • Interests:Music producer, Musician, synth lover, sound programmer, Mixing engineer, humorist :)

Objavljeno 25 januar 2007 - 02:35

No pa še mixer ki daje dober navdih , pa smo smile.gif

Ma kaj so se pred 20 leti tudi toliko ukvarjali z aparaturo ali imamo samo mi tako srečo ?
Sometimes a mistakes makes a best piece of music.

#20 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1.280 prispevkov

Objavljeno 25 januar 2007 - 02:38

Pred 20. leti mislim da so se že, ja. smile.gif

LP

#21 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 25 januar 2007 - 03:29

QUOTE ([Blaster)
]Ni nujno, da je mikser glih analogen. Jaz povsem spodobno shajam z 02R96. Sound je fantastičen, služi mi kot digitalna konzola, AD/DA, patchbay, remote controler za Nuendo, ... kaj drugega bi si lahko še želel (no ja, mogoče SSL AWS900 8) ).

Če pa so sanje dovoljene, počasi mislim na Lexicon 960L wink.gif Mislim, da so FX procesorji še vedno najbolj šibka točka virtualnih zadev... Lažje "z-emuliraš" kompresor/limiter/gate kot pa dober reverb, delay, ...

LP

Digitalne reverbe, da je tezko skinit ? Pa saj to SO algoritmi!! Je ze kar nekaj dobrih reverbov v nasih kistah... TC je ze "odklenil" svoje reverbe za PoCo, res pa da takoj nove in se boljse ven za TC6000... A to so algoritmi, ki bi / bodo z lahkoto laufali na sodobnih, vedno sposobnejsih PCjih... Tezje je skinit plate in spring reverbe, ki so analogni...

#22 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1.280 prispevkov

Objavljeno 25 januar 2007 - 04:12

Sem slišal enake presete (primerjavo) na System 6000 in PoCo, pa še zdaleč ni isto.

Približno tako kot Lexicon PCM-91 in Lexiverb. wink.gif

LP

#23 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 25 januar 2007 - 04:21

Zanimivo... Ce so isti preseti v istem softwaru - mogoce ni imel racunalnik enako vrhunskih AD/DA pretvornikov kot TC6000 ? Ne vem - algoritem je algoritem, a ne? Ko se bodo odlocili odpret uporabo teh algoritmov za DAW, mora biti zadeva ista... Ce je zadeva itak "software" je najbrz vseeno ce jo fura masina, ki se ji rece TC6000 ali PC z vrhunsko zvocno kartico? Ne vem zakaj bi bila razlika? Mogoce ve kdo kaj o tem?

#24 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1.280 prispevkov

Objavljeno 25 januar 2007 - 04:24

satoration: se popolnoma strinjam. Tudi sam sem razmišljal o nakupu PoCo-ja, me je pa kaj hitro minilo ravno zaradi te razlike.

Konverterji takega vpliva skoraj ne morejo imet po moje. Sploh če imaš System 6000 priključenga digitalno, pol konverterji itak nimajo veze.

LP

#25 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 25 januar 2007 - 09:24

Veste, mislim da večina, ki spremljate razvoj pluginov (tudi s tehnične plati), vidite da je ta branža še relativno mlada a dokaj inovativna.

Princip obnašanja analogne tehnike/gibanja elektronov skozi prevodnike itd... -nobena "plugin" firma ni tako velika in nima takšnega tima akademskih strokovnjakov, da bi lahko izključno sama razvila algoritme, ki bi popolnoma avtentično kopirali analogne aparate.

Se pa znanje sčasoma sešteva (kopirajo tuje, dodajajo svoje ideje) in na tržišču so že dokaj spodobni algoritmi/plugini, ki pa dobesedno prehitevajo hitrosti procesorjev (CPU, DSP, FPGA,...).
Tudi najhitrejši quadri bi težko furali res izpopolnjene plugine/algoritme, ki uporabljajo npr. IRje od 96kHz/24bit nadalje.
To je še daleč od popolnosti! DSPji kot vidite pokleknejo, CPUji pa tak ali tak. Morda bodo FPGAji kaj več ponudili a so s programerskega stališča izjemno občutljivi (ne prenesejo bugov v programiranju).

Sicer pa so različne vrste FX-i dosegli že tako stopnjo emulacije, da jih je že skoraj nemogoče ločit od originalov. Tudi z vrhunskimi ozvočenji.

Torej še nekaj let razvoja, predvsem pa procesorjev (verjetno šele ko pridejo multicelli).

No, potem ko bodo to dosegli, bo pa ta industrija sposobna prevzet glavno iniciativo v novih efektih, ne pa emulacijah 50 let stare krame (pardon).

Kaj bi bilo, če se ne bi glasba spreminjala, a bi še zdaj samo dude, zeleni jurij, twist in take poslušali. Pa ne rečem da občasno ne paše.

Čas gre dalje, ne pa da se ukvarjam z originalnim Fairchildom 670 vrednim 30.000$, ne dobim pa več originalnih rezervnih delov da lahko snemam z njim (potem pa uporabljam modifikacije, da lahko vtaknem posebne telefunken ali ruske, češke elektronke po naročilu, ki so sonično tak daleč od originalov).

Čas je že bil, da se nekaj dogaja. biggrin.gif

#26 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 25 januar 2007 - 09:42

Pa ne mi rect da imas Fairchilda 670 ??? Pa ga se nisi prodal in si raje cel studio opremil smile.gif ?

#27 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 25 januar 2007 - 11:19

QUOTE (satoration)
Pa ne mi rect da imas Fairchilda 670 ??? Pa ga se nisi prodal in si raje cel studio opremil smile.gif ?

Ja biggrin.gif ... saj veš, figurativno...
Saj ne rečem da analogna oprema ni okej, valjda da ne!

Ampak, recimo da sem s plugini dokaj zadovoljen, vsekakor bi lahko bili boljši, nekateri mnogo boljši.
Zvok kot celoto ali samo kot posamezne segmente lahko še vedno "zamažeš", obarvaš naknadno, celo neseš za par ur v dobro opremljen studio in posnetke prijetno koloriraš.
Redko kateri, pa tudi priznani svetovni studio mixa brez pluginov, torej so v sam proces tako ali tako vpleteni ti algoritmi.
Zato pa da ne "glumiš glive" v dragem studiu, prideš tja samo posnet ali obarvat določene inštrumente/vokale.

Večino časa pa raje kreativno bušiš v svojem itb studiu.

Kompjuteri so pač prepočasni, da bi lahko poganjali naprednješe plugine, ki bi popolnoma pretentali naš sluh (in še katere čute).
Enkrat že bo, za mnogokatere pa so že tu.

Sam produkt, glasba pa je tista ki naj podaja zamišljeno/posneto "situacijo", ki če zveni odlično, potem je to že prava pot, kombinacija.

Na ta način si pač potešiš ego in utišaš poželenje po težko dostopnem/dragem, otipljivem analognem outboardu, ki ima celo svoj vonj in temperaturo.
Lahko ga tudi poližeš in ziher nima enakega okusa, kot da bi lizal ekran/monitor. biggrin.gif ...kako bodo to naredili...

#28 satoration

satoration

PA PRO USER

• Uporabnik
  • PipPipPipPipPip
  • 1.173 prispevkov

Objavljeno 26 januar 2007 - 10:31

Dales smo prisli od testa audioengina... Jp NLP, se itak strinjava, sam sem ITBoxer in bom najbrz to tudi ostal, v daljni prihodnosti si bom kvecjemu omislil kak high-end summing box, z vec inserti - sam summing se mi zdi smiselen predvsem, ce uporabis se kaksne eksterne procesorje... Tako da bom ven speljal posamezne subgrupe in jih poslal preko pravih Pultec, Neve in ostalih klonov - ker vintage ueber predragih originalov si ne nameravam kupovat...

Mogoce samo to - vintage oprema ni stara sara, ki zgolj nekaj "kolorira" - barva je sestavni del zvoka - barvo ustvarjas ze s samim muziciranjem, prostorom - akustiko, nato s postavitvijo in izbiro mikrofonov, nato z EQji in kompreosrji, itd.

Software firme ne delajo klonov teh naprav, ker bi bile "kul", ampak ker delajo dobro... Neve 33609 pac enostavno dela ful dobro - ne bi pa mel nic proti kakemu vrhunskemu plug-inu sodobnih naprav - recimo Distressorja, ali algoritmov Weiss EQjev za PCja - sicer pa so baje Algorithmix itak celo boljsi (no - to pa je en sodoben plug-in, ki ne emulira nobene vintage naprave - ceprav so dali na trzisce tudi Blue - ki pocne prav to)... Ali pa recimo plug-in Manley Vari-Mu - to je nova naprava, ki pa temelji na zlatih nacelih "vintage" audio izročila - kompresor / limiter na lampe... Pa recimo, da dandanes ne znajo ali zaradi stroskov ali ze cesa ne morejo narediti tako dobrih lamp kot v 50', 60' letih - in so danes najbolj cenjene takoimenovane New old stock - NOS - torej neuporabljene lampe iz starih zalog iz tistih casov... Hecno ne. Pa najbrz ne gre samo za hype in "koloriranje"... smile.gif

#29 Gaber

Gaber

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 130 prispevkov

Objavljeno 26 januar 2007 - 11:27

QUOTE (ixi)
QUOTE ([Blaster)

LP

za ta dnar skaterim mi uporabljamo ne.....al pa http://www.dangerousmusic.com/

#30 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 26 januar 2007 - 12:32

QUOTE (satoration)
Dales smo prisli od testa audioengina... Jp NLP, se itak strinjava, sam sem ITBoxer in bom najbrz to tudi ostal, v daljni prihodnosti si bom kvecjemu omislil kak high-end summing box, z vec inserti - sam summing se mi zdi smiselen predvsem, ce uporabis se kaksne eksterne procesorje... Tako da bom ven speljal posamezne subgrupe in jih poslal preko pravih Pultec, Neve in ostalih klonov - ker vintage ueber predragih originalov si ne nameravam kupovat...

Mogoce samo to - vintage oprema ni stara sara, ki zgolj nekaj "kolorira" - barva je sestavni del zvoka - barvo ustvarjas ze s samim muziciranjem, prostorom - akustiko, nato s postavitvijo in izbiro mikrofonov, nato z EQji in kompreosrji, itd.

Software firme ne delajo klonov teh naprav, ker bi bile "kul", ampak ker delajo dobro... Neve 33609 pac enostavno dela ful dobro - ne bi pa mel nic proti kakemu vrhunskemu plug-inu sodobnih naprav - recimo Distressorja, ali algoritmov Weiss EQjev za PCja - sicer pa so baje Algorithmix itak celo boljsi (no - to pa je en sodoben plug-in, ki ne emulira nobene vintage naprave - ceprav so dali na trzisce tudi Blue - ki pocne prav to)... Ali pa recimo plug-in Manley Vari-Mu - to je nova naprava, ki pa temelji na zlatih nacelih "vintage" audio izročila - kompresor / limiter na lampe... Pa recimo, da dandanes ne znajo ali zaradi stroskov ali ze cesa ne morejo narediti tako dobrih lamp kot v 50', 60' letih - in so danes najbolj cenjene takoimenovane New old stock - NOS - torej neuporabljene lampe iz starih zalog iz tistih casov... Hecno ne. Pa najbrz ne gre samo za hype in "koloriranje"... smile.gif

Ma se strinjam, a čas je da se začnejo vintage analogni principi implementirat in izboljšat v novejših verzijah.
Vem da se kar dela na teh novejših analognih (pravih) replikah, a doseč da bo določen outboard nekako univerzalen in primeren za celo frekvenčno območje, no tega pa še ni smile.gif
Pulteca bom uporabil za tole, Manleya za ono, Neve za tisto...in tako v nedogled.Ma klinc tako, jaz nisem za take štose pa če bi imel denar, žal.
Tukaj bi sčasoma plugini znali pokazati prednost.

Algorithmix pa tak ali tak, ampak a se ne pritožuješ kako so prcesorsko lačni?
Jaz se. In ko bodo še novejši procesorji, bodo tudi v npr. algorithmixu izdali nov plugin, ki bo spet povzročil kašljanje računalnika.
No pri algorithmixu mi je všeč, da se ni detaljno specificiral in odločil za klonacijo tega in onega, ampak doseč neke virtualne analogne karakteristike priljubljenih outboardov.

Je pa res, da sem zabluzil daleč od teme biggrin.gif
Verjetno ker sem sledil tvojim sanjam ki si jih opisal 8)

Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov