Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Obdelava VSTjev in vokala?

33 odgovorov v tej temi

#1 Tomson

Tomson

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 91 prispevkov

Objavljeno 07 december 2008 - 10:54

Lp,

Imam vprašanje glede obdelava najprej VSTjev. Imam npr. narejen komad, uporabljeni so VSTji: AcousticGuitarist, Nexus, Trilogy, EZDrummer, EQWL, na to pride potem še vokal.

Zanima me, ali je potem, ko vse exportam v audio tracke, še potrebno sploh obdelovati te linije, razen kakšnega reverba po želji, ali je že vse od compresorja do eq narejeno na pluginih. Pri EZDrummerju predvidevam da je še največ svobode, glede na želje samega sounda?

Potem pa bi imel nekaj vprašanj glede snemanja vokala. Snemal bom z Rode K2 preko Focusrite Saffire (direkt) pa me zanima:

- kakšna je primerna oddaljenost od mikrofona (10-20-30cm) ?
- je gain najbolje imet čimvišji, da ima vokal dovolj moči
- kako najboljše rešit probleme z š/č/ž, poleg najlonk seveda, je še kakšna finta pri snemanju?
- je še na kaj treba posebej pazit da se vokal dobro posname?
- bi bil posnet vokal z uporabo predojačevalca, npr. PreSonus BlueTube ali COMP 16 bistveno boljši (koliko boljši?) ali ni takšne razlike oz. se da to softversko nadoknadit?

Potem me pa še nekaj zanima. Da se vokal čimlepše zlije z podlago pri obdelavi/mikasnju, kaj je treba najbolj pazit?

Drugače nekak pri obdelavi vokala uporabim: MarquisCompress, SonicMaximizer, Sir2

Verjetno je kakšen EQ tudi nujen? Mi katerega predlagate, da je čimbolj enostaven za uporabo?

Vem da so glede uporabe efektov najbolj pomembne izkušnje in izvirnost, pa me vseeno zanima, je še na kaj treba bit posebej pozoren, ali je pravilni vrstni red teh efektov (s PRESETi) za nek osnoven mix dovolj?

Se opravičujem za cel kup vprašanj :-), se pa že vnaprej zahvaljujem za pomoč,

Tomson

#2 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.882 prispevkov
  • Interests:Recording&Mixing&Mastering&ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 08 december 2008 - 08:11

Zanima me, ali je potem, ko vse exportam v audio tracke, še potrebno sploh obdelovati te linije, razen kakšnega reverba po želji, ali je že vse od compresorja do eq narejeno na pluginih. Pri EZDrummerju predvidevam da je še največ svobode, glede na želje samega sounda?

Čisto odvisno kaj exportiraš vem, ali so to že obdelane špure ali so surovci.
Jaz ponavadi exportiram surovce in jih nato obdelujem napre.

Potem pa bi imel nekaj vprašanj glede snemanja vokala. Snemal bom z Rode K2 preko Focusrite Saffire (direkt) pa me zanima:

- kakšna je primerna oddaljenost od mikrofona (10-20-30cm) ?
- je gain najbolje imet čimvišji, da ima vokal dovolj moči
- kako najboljše rešit probleme z š/č/ž, poleg najlonk seveda, je še kakšna finta pri snemanju?
- je še na kaj treba posebej pazit da se vokal dobro posname?
- bi bil posnet vokal z uporabo predojačevalca, npr. PreSonus BlueTube ali COMP 16 bistveno boljši (koliko boljši?) ali ni takšne razlike oz. se da to softversko nadoknadit?

1) oddaljenost je odvisna od stila petja, je to balada, al nek power komad kjer se pevec-a dere smile.gif
2) višlji gain, malo več šuma ponavadi, tuki ti samo feeling pomaga, pa nekajkrat probaš pa vidiš kako in kaj
3) najboljša fora je pop-filter, nekaterim pomaga "najlonka", drugim kobinski pop-filter, nekaterim pa celo oba.
4) pazi da je razmerje med signalom in šumom veliko, da ne priviješ preveč gaina, kar boš s tem zajel še veliko prostora kar pa ni OK
5) fajn je če maš kompresor na vokalu ampak to čisto malo, se pravi npr. 1,5:1 ali pa 2:1 glih tolk da malo dela smile.gif Vse ostalo boš pol nadoknadil SW.

Potem me pa še nekaj zanima. Da se vokal čimlepše zlije z podlago pri obdelavi/mikasnju, kaj je treba najbolj pazit?

Drugače nekak pri obdelavi vokala uporabim: MarquisCompress, SonicMaximizer, Sir2

Verjetno je kakšen EQ tudi nujen? Mi katerega predlagate, da je čimbolj enostaven za uporabo?

Tuki je spet feeling, in praksa na nek način. Vse je relativno, odvisno od komada, aranžmaja, trackinga,.....
Uporabi Q, Compressor, reverb delay,..... maximizer jaz ne uporabljam ! Voxengovim pluginom ne manjka prav nič!

Vem da so glede uporabe efektov najbolj pomembne izkušnje in izvirnost, pa me vseeno zanima, je še na kaj treba bit posebej pozoren, ali je pravilni vrstni red teh efektov (s PRESETi) za nek osnoven mix dovolj?

Pri tem ni nekih pisanih pravil, je stvar kreative in izvirnosti, sevda dobr monitoring v spodobni sobi, studiu, ki naj bi bilo vsaj malo akustično tretiran, al pa tko k eni 120dB@1m pa ni treba akustike spoloh omenjat!
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#3 Tomson

Tomson

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 91 prispevkov

Objavljeno 08 december 2008 - 09:30

Najprej hvala za izčrpen odgovor, se mi pa poraja še nekaj vprašanj:

Čisto odvisno kaj exportiraš vem, ali so to že obdelane špure ali so surovci.
Jaz ponavadi exportiram surovce in jih nato obdelujem napre.

Mislil sem exportat že kar v VSTjih nastavljene effekte (kar se reverba in delaya tiče). Kaj drugega potem verjetno ni potrebno?

1) oddaljenost je odvisna od stila petja, je to balada, al nek power komad kjer se pevec-a dere smile.gif

Gre za balado, moški vokal. Neizkušen v petju.

3) najboljša fora je pop-filter, nekaterim pomaga "najlonka", drugim kobinski pop-filter, nekaterim pa celo oba.

Koliko blizu mikrofona pa je fajn da je najlonka, in potem koliko od najlonke pevec?

5) fajn je če maš kompresor na vokalu ampak to čisto malo, se pravi npr. 1,5:1 ali pa 2:1 glih tolk da malo dela smile.gif Vse ostalo boš pol nadoknadil SW.

Se pravi, da bi snemal že z prižganim SW kompresorjem, al da ga kasneje dam čez? (kateri SW C pa je tako najbolj simple pa efektiven, je tale MarquisCompress ok, al je kaj bolj priporočeno?)

Pri tem ni nekih pisanih pravil, je stvar kreative in izvirnosti, sevda dobr monitoring v spodobni sobi, studiu, ki naj bi bilo vsaj malo akustično tretiran, al pa tko k eni 120dB@1m pa ni treba akustike spoloh omenjat!

Hja, snemal bom v navadni sobi (cca. 13m), je fina neakustična, se mi zdi da ne bo švoh. Miksam pa tudi kar na slušalke (AKG K271s) ...

#4 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.882 prispevkov
  • Interests:Recording&Mixing&Mastering&ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 08 december 2008 - 10:36

Oddaljenost od mikrofona nekje 10 - 15 cm, popfilter pa 3-5 cm stran, po feelingu, glej da neboš mel povdrjenih Pjev in Bjev,...
SW Kompresor nemoreš uporabit pri trekiranju, rabiš HW.
MarquisCompress je ql kompresor.

Veliko potrplenja in sreče smile.gif

#5 zmatej

zmatej

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 533 prispevkov

Objavljeno 08 december 2008 - 10:59

Zakaj pa ne bi mogu SW compressorja uporabit pri trackingu?

#6 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 08 december 2008 - 10:59

Pri priljubljenem "close mikingu" da bi dočaral nek občutek intimnosti in "direktnosti"/ izpostavljenosti vokala, greš nekje tu kot je rekel ixi. Za balado je primerna metoda.
Pop filter ti bo kolikor bo mogoče pobiral p-je, b-je in malo sičnikov, premalo... zato lahko mikrofon usmeriš tudi bolj v področje prsi in dobiš bolj nizek zvok z manj sičnikov. Še vedno si približno enako oddaljen z mikrofonom.
Tudi če si oddaljen za dlan ali nogo vstran od mikrofona (in vmes pop filter) je še zmeraj close miking:)

Bolj ko daleč greš, bolj se bo poznal odtis obstoječe akustike prostora. Če ti je lepa in prijetna, zakaj pa ne!

Lahko pa snemaš in close in mid in far obenkrat ter blendaš medsebojno posnete signale... in paziš na fazo smile.gif

VSTje dodavaj kasneje ko boš miksal, ne pri trackingu/ recordingu (in dodatna latenca in da se ne boš več nikdar znebil dodanega efekta kasneje v miksu če si boš kaj slučajno, najverjetneje premislil:)...).
Nenad Patkovic

#7 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 08 december 2008 - 11:00

QUOTE (zmatej @ 8. Dec 2008 22:59:46) <{POST_SNAPBACK}>
Zakaj pa ne bi mogu SW compressorja uporabit pri trackingu?

Ravnokar sem ti odgovoril:)
Nenad Patkovic

#8 Tomson

Tomson

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 91 prispevkov

Objavljeno 08 december 2008 - 11:01

Da se že uporabit, sam je pa vprašanje če bi bila sploh kakšna razlika če se ga uporabi med snemanjem ali po ... ?

#9 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.882 prispevkov
  • Interests:Recording&amp;Mixing&amp;Mastering&amp;ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 08 december 2008 - 11:31

Ti ga že vržeš na kanal pri snemanju, vendar vpliva šel prri playbacku smile.gif

#10 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 09 december 2008 - 12:26

V glavnem SW FX-e, uporabi po snemanju, pri miksanju.
Lahko pa se igračkaš, zakaj pa ne.
Ni pravil, važno da je končen izdelek dober!
Nenad Patkovic

#11 Tomson

Tomson

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 91 prispevkov

Objavljeno 09 december 2008 - 01:28

No super, hvala za nasvete!

PS: Če se mi slučajno sam miks/obdelava ne posreči najbolje, koliko pa se računa tako studijska obdelava npr. vokala, samo en refren, cca. 20sekund, če ni skrivnost?

#12 boby

boby

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 127 prispevkov

Objavljeno 09 december 2008 - 07:25

lahko malo bolj podrobno opises kako si to predstavljas. 20s?

lp

#13 Tomson

Tomson

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 91 prispevkov

Objavljeno 09 december 2008 - 08:13

Kot piše. smile.gif V celem komadu je 20sekund vokalnega petja, ki se večkrat enako ponovi ...

#14 boby

boby

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 127 prispevkov

Objavljeno 09 december 2008 - 08:58

1-gres s traki v studio
2-posljes trake-na forumu je dosti takih ki bi ti to naredilo

za ceno pa odvisno kako se zmenis

lp

#15 Tomson

Tomson

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 91 prispevkov

Objavljeno 09 december 2008 - 11:04

No, sej to sam tak čisto mimgrede vprašal. Seveda se bom najprej sam pomatral ... smile.gif

#16 zmatej

zmatej

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 533 prispevkov

Objavljeno 09 december 2008 - 01:40

QUOTE (ixi @ 9. Dec 2008 01:31:23) <{POST_SNAPBACK}>
Ti ga že vržeš na kanal pri snemanju, vendar vpliva šel prri playbacku smile.gif

Ja sej lahko kak comp. daš na input jumping0046.gif

#17 Tomson

Tomson

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 91 prispevkov

Objavljeno 10 december 2008 - 11:03

Nekaj bi še vprašal:

Ponavadi delam komad v Nuendu3, izvozim audio špure ter jih obdelujem v Auditionu3. Nekak mi je vse skupaj bolj pregledno. Vokal sem nekaj časa snemal v Auditionu, zadnje čase pa imam občutek da dobim boljši zvok če snemam v Nuendotu sam vokal. Kaj se mi to samo zdi al imate iste izkušnje? Zanima me torej kaj predlagate kje snemat vokal v Nuendu ali Auditionu? Samo mixanje pa potem verjetno delate v Auditionu ker je veliko preglednejše, sama kvaliteta pa je verjetno ista?

#18 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 10 december 2008 - 11:18

Osebno mislim da je to subjektiven občutek...
... razen če delaš v res akustično dodelanem prostoru in odličnem monitoringu; no potem je morda lahko kakšna razlika.
Tudi ta je lahko seveda subjektivna...

Naredi A/B komparacijo!
in pripopaj, pa da slišimo.

Samo je treba istočasno posnet isti! dogodek v dveh različnih editorjih/ sekvencerjih in z istim! ter istočasno! snemanim signal pathom!
Nenad Patkovic

#19 Tomson

Tomson

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 91 prispevkov

Objavljeno 16 december 2008 - 11:54

Nekaj bi še vprašal.

Do sedaj sem bolj po amatersko delal "mastering" na bolj slab način. V Auditinonu sem limal zadeve eno čez drugo, kar vem, ni prav. Sedaj pa me zanima, če se dela zadevo v Nuendu, gre verjetno vse skupaj preko Insertov? In potem dam Audio Mixdown ?
Kaj pa je "master bus" izhod, in kaj se tam uporablja, če sem prav zasledil?

Drugače bi pa vprašal, če ma kdo kako minuto odveč, da preposluša tole zadnjo zadevo, ki sem jo delal. Pač mastering po domače. Me pa zanima, da se kaj naučim, kaj npr. pri temu masteringu ni dobro, kaj je dobro, kaj manjka, skratka kakšen konstruktiven komentar. Sicer sem kar .mp3 prilimal, ampak za nek prvi vtis je verjetno ok ...

Komad

Pa hvala za pojasnila.

#20 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.882 prispevkov

Objavljeno 17 december 2008 - 07:26

Komentar:
Malo več reverba uporabi še na ostalih inštrumentih, razdelaj panoramo, L-R, se mi zdeni kor da je vse na sredini, vokal glasneje, ker ga je v prvem delu premalo in je čisto ne razločen,... tolk na kratko.

Masterin je kompleksna zadeva tko da se na kratko neda razložit, je le opicij kje je treba nekako frekvenčni spekter spravit v pravilno linijo-ravnovesje, seskupaj pa primerno skompresirat in s tem pripeljati posnetek do določene glasnosti.

#21 Tomson

Tomson

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 91 prispevkov

Objavljeno 17 december 2008 - 10:39

Z reverbom sem res bolj škrtaril, se pravi ni moteče če ga je več še drugod ...

Panorama tudi ni bila deležna posebne pozornosti. Se pravi je fino prav pri vsakem komadu naredit fajn panoramo?

Vokal pa je nalašč bolj nerazločen in ga je manj, ker je v bistvu mišljen kot inštrumental komad, ampak malo več bi ga verjetno res lahko bilo ...

Me pa zanima glede masteringa, če bi recimo dal takšen komad (v prvotni različici) v en studio in plačal npr. 100-200€ za mastering, bi bil rezultat čisto nekaj drugega al ne bi bilo zdaj glih 200% razlike?

#22 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 17 december 2008 - 11:24

Prvo moraš porihtat vse to kar je ixi omenil (pa še kaj večsmile.gif)
Potem šele daš v mastering, da sfinišira, doda piko na i,... enkrat sem omenil da je tonski mojster kakor dober kuhar, vse zmeša in uravnovesi, potem pa pride čisto na koncu šef kuhinje/ mastering in okusi ter še nekaj malega doda, spremeni da je popolno in to je to.
Oba imata veliko breme, en brez drugega ne moreta (no pri slo. sceni se kakšen mastering tudi izpusti...).

Ti mu moraš dat že dodelan izdelek, mastering inženir ti bo to spustil skozi drage namenske eq-je, kompresorje,... dodal barvo, še dodatno uravnovesil zvočno sliko, zlimitiral, natlačil kolikor je potrebno in to je to.
Če bo izdelek ki ga bo dobil v roke slab, ne bo niti on mogel kaj čudežnega naredit.
Nenad Patkovic

#23 Tomson

Tomson

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 91 prispevkov

Objavljeno 17 december 2008 - 11:44

Se pravi. če prav razumem je mix preslab da bi sploh lahko govorili o masteringu?

Čeprav mene bolj zanima, dotičen posnetek, vem da ni profi izdelek kot bi ga dobil v dobrem studiu, ampak ali je zadeva dovolj dobra za npr. predvajanje po radiih, ali za izdelavo videospota?

#24 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.882 prispevkov

Objavljeno 18 december 2008 - 07:28

Res se boš moral še potrudi pri mix, oz. pač oddaš bolj expirimentalen mix, mastering se ne splača delat, bolje da daš tracke pa ti nekdo naredi še en mix pa potem master.

Če pogledam na stvar kot bivši glasbeni urednik, tega komada nebi uvrstil v glasbeno bazo, zgolj zadati tega ker se na prvo žogo opazi da je to nek amaterski posnetek, skupi spacan in ne ustraza za predvajanje na RA postaji.

Sorry, iskreno. censored.gif take stvari so pri meni romale direkt v koš.

#25 Tomson

Tomson

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 91 prispevkov

Objavljeno 19 december 2008 - 10:13

Hvala za iskren odgovor. Sem vedel da je bolj amatersko, sam da je pa tak slabo si pa nisem mislil. ashamed0002.gif

Sicer pa me zanima, da se še kaj naučim, kaj je tako očitno na prvo žogo, mislim, pri čem se najbolj sliši, da mix in mastering ni narejen v studiu?

#26 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.882 prispevkov

Objavljeno 19 december 2008 - 10:34

Panorame, razmerja in ostalo,..... ashamed0002.gif

#27 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 19 december 2008 - 11:19

Pa še glede aranžmaja (nisem stručko ampak za začetek bo:)); skladba je meni osebno všečna, vokala je žal samo kanček, nekoliko razpacan in nerazporejen glede na dolžino komada (razpacan - ne zaradi distorzije, je všečno ampak preveč v ozadju, tudi back vokali?! morda),... osnova se mi zdi dovolj dobra, nadgradit je treba pač (pusti zdaj frekvenčna nesorazmerja, panorame,... to je potem pri finalizaciji pomembno).
Komad je le instrumentom v korist, premalo sporočilnosti in spevnosti. Osebno mi je vseeno všeč, je bilo kar nekaj truda, za radijsko postajo ali cd pa še ni "ready".
Nenad Patkovic

#28 BlackOrWhite

BlackOrWhite

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 19 december 2008 - 11:29

Pa saj ni tako slab, samo pač ni profi. Men je v bistvu komadič prou kul, sam komad ni tipično radijski, na komercialnih radijih taka glasba pride bolj malo v poštev. Ampak zakaj pa ne.
Ni pa treba "posiljeno" delat muske na prvo žogo, drži se kreative smile.gif

komad mi je zanimiv, mešanca Radioheadov in Moby-ja smile.gif, pa še česa

Jst bi se drgač lotu vokala, ker absolutno ničesar ne razumem za kaj gre.
Pa tud če se ne motm, slišm Virtualnega Guitarista ? Lepo te prosm, pa pejt jih v živo posnet smile.gif mene to najbl zmot od vsega smile.gif
Tud bobni so mi nekak znani od nekje?

Drgač pa je tole za demo OK, sedaj bi ti lahko nekdo, ki malo bolj obvlada zmiksal brez težav, saj ima jasno sliko, kaj hočeš. Tud sam lahko še precej narediš.

#29 Tomson

Tomson

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 91 prispevkov

Objavljeno 19 december 2008 - 09:43

No, komad je pravzaprav od kolega, s katerim skupaj igrava - inštrumentalni duet (klarinet, sax, kot je slišat). Sam sem potem samo "kao" mix naredil. Vokala je malo, ker igrava inštrumentalno glasbo, za en natečaj pa je bil obvezen vokal, pa sva zadovoljila potrebe razpisa. smile.gif

Komad je cel iz VSTjev, ker je pač tako 0 stroškov. Zato tudi ni mixan v studiu, da je suma sumarum 0 stroškov, ker kot je bilo omenjeno ni to komerciala in delat si stroške zato, da se na koncu ne vrti je nesmiselno. Zato sem mislil, če sam dokončam zadevo, mogoče za silo bo, tolko da se vidi a je to sploh komercijalno zanimivo ali ne. smile.gif

#30 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 20 december 2008 - 12:26

Evo probaj!
vseeno pa probaj upoštevat neka druga razmišljanja, kot so recimo tu podana.
Lahko je še bolje brez prevelikih raziskovanj in tveganj.

Ne strinjam se s teboj ko rečeš:"Komad je cel iz VSTjev, ker je pač tako 0 stroškov. Zato tudi ni mixan v studiu, da je suma sumarum 0 stroškov, ker kot je bilo omenjeno ni to komerciala in delat si stroške zato, da se na koncu ne vrti je nesmiselno. ".

Ni nula stroškov ker bi naj uporabljal originalne verzije programov, pluginov...
... seveda podpiram idejo da "try before buy" in ko začneš s tem služit, kupiš/ strošek/ naložba!
Nenad Patkovic

Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov