Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Studijsko pohištvo

33 odgovorov v tej temi

#1 Diodibuh

Diodibuh

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 240 prispevkov

Objavljeno 24 julij 2008 - 08:28

mislim, da se nismo o tem debatirali.
Torej: kje nabavit dobro mizo? Najbolj me preprica s svojimi designi in funkcionalostjo Argosy ( http://www.argosyconsole.com ). Cene v angiliji so priblizno taksne kot v USA, v nemciji pa jih kar mnozijo * 1,5. Svasta.
Ve kdo za kaksno podobno, cenejso zadevo?
Pozna kdo kaksnega mizarja, ki bi kaj taksnega naredil? Pogoj pri mizarju je: cas. Tega noben mizar nima - vsaj jest ga ne poznam whistling.gif
In ne, ne bi sel v rutarja in kupil eno poceni kuhinjsko mizo. Zadevo mislim postavit kot se sika wink.gif
Srečko Kovačič
www.madd.si

#2 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 24 julij 2008 - 08:56

Osebno menim, da miza spada pod elemente akustike, saj povzroča veliko direktne refleksije.
Najbolje je mizo izrisati sam, glede na lastne potrebe in bodi skromen!
Ne imej preveč refleksivnih površin!!! ... imej ravno toliko kolikor meniš da potrebuješ... pa nekaj površine nato odvzemi smile.gif in najdi možno rešitev kreativno (podobno kot računal. mizice, ki imajo za tipkovnico/ keyboard dodatno izvlečno površino).

Monitorje/ ekrane spusti nižje - do samega prikazovalnega zaslona, torej spusti za višino nosilnega "vratu".
Racki naj bodo nižji - kot je višina delovne mize in nižje, ne nalagaj navzgor.

Zvočniki na dobrih samostojnih stojalih pa namesti tako kot je treba.
V sweet spotu - med zvočniki in teboj ne sme biti direktnih ovir! Tudi rane refleksije od stropa, levo, desno in NAVZDOL (miza recimo) morajo biti "utišane"!!!

Vedno ti je tak z bilo kakšnimi rokodelci... črni spomini me bodo začeli dajat...
Nenad Patkovic

#3 Diodibuh

Diodibuh

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 240 prispevkov

Objavljeno 24 julij 2008 - 09:50

nekako takole sem mislil
http://www.argosycon...6_70O2R96R.html
z rack komponentami na levi razbijem ravne povrsine, na desni bo zmonitran monitor, tipkovnica + miska za mizo, en par audio monitorjev bi postavil na vrh levo+desno ali na stojala, odvisno od meritev, na sredini pa en ali dva monitorja. glede na to, da sem se vec al manj ze odlocil za yamaho 02r mizo, bi nekaj taksnega bila idealna kombinacija. rack komponent pa ne bo malo morje + se vedno lahko dodam drugi rack.
sweet spot bo tatamata.
ali pozna kdo kaksnega mizarja, ki bi bil sposoben nekaj takega naredit? imam se dve, tri zelje, da bom popolnoma zadovoljen.
te mize so drugace na Sae in so mi bile ful vsec.
Srečko Kovačič
www.madd.si

#4 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 24 julij 2008 - 10:03

Po izgledu mislim bolj na to: dual15k.
In racki višine: rack in ta sploh: super "rack"
Še bolje v tem principu: minimalno in super

Čim manj površine in čim nižje - vse ... v glavnem!
Nenad Patkovic

#5 Diodibuh

Diodibuh

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 240 prispevkov

Objavljeno 24 julij 2008 - 10:12

dual sem gledal, ampak je problem sirine + globine zaradi mixerja. zato pravim, da bi rabil mizarja, da naredimo en kompromis wink.gif
raven tudi izgleda kul, ampak spet je premajhna.
mogoce pa bi kupil manjsi mixer? violent085.gif
Srečko Kovačič
www.madd.si

#6 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 24 julij 2008 - 10:17

Ne prosim, samo te firme na "b"ne violent085.gif

Vse se da z malo volje in razmišljanja.
Daj prvo nabavi kontroler ali mix mizo, pa bomo potem reševali situacijo (pa bodi skromen s kanali, preračunaj koliko jih resnično potrebuješ, če gre za mix mizo).
Nenad Patkovic

#7 Diodibuh

Diodibuh

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 240 prispevkov

Objavljeno 24 julij 2008 - 10:25

glede na to, da bo live room slabih 50 kvadratov, bom lahko noter snemal marsikaj. miza s 16 mic preampi + se ostali preampi, ki jih imam/bom nabavil bi bila idealna resitev, max bo pa itak omejeno s 3xadat inputi na pcu (oziroma 12 kanali 96 kHz). tukaj nekje. je pa dejstvo, da jo bom kdaj uporabil tudi live, predvsem takrat, ko mi zmanjka auxov na o3d in so kaksni bolj akusticni dogodki wink.gif
sedaj imam se cas za konfiguriranje in zmisljevanje, zato zbiram cimvec informacij. sej ves, da se ne bom potem smash.gif
Srečko Kovačič
www.madd.si

#8 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 24 julij 2008 - 10:30

Pametno!
Nenad Patkovic

#9 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.882 prispevkov
  • Interests:Recording&amp;Mixing&amp;Mastering&amp;ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 25 julij 2008 - 07:37

Za izdelavo podobne mize kot je Argosy vprašaj "Gabra", naj sam pove kaj na to temo, mu je mizar naredil huho mizo.
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#10 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1.280 prispevkov

Objavljeno 25 julij 2008 - 10:17

Diodibuh: Kaj mislš šaltat na 02R ali 02R96?

Ker 02R (kot si napisal) ima "samo" 8 preampov in ne 16.

LP
www.mmedia.si

#11 Diodibuh

Diodibuh

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 240 prispevkov

Objavljeno 25 julij 2008 - 08:24

QUOTE (Blaster @ 25. Jul 2008 11:17:43) <{POST_SNAPBACK}>
Diodibuh: Kaj mislš šaltat na 02R ali 02R96?

Ker 02R (kot si napisal) ima "samo" 8 preampov in ne 16.

LP

ma ja, prehitro tipkam wink.gif
definitvno 02Rv96, da ne bom delal koraka nazaj
Srečko Kovačič
www.madd.si

#12 Vale

Vale

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 797 prispevkov

Objavljeno 27 februar 2009 - 01:50

In kaj je kaj nastalo iz te mize? Jaz bom jo tudi moral dat delat počasi...

#13 Gaber

Gaber

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 130 prispevkov
  • Interests:ena bjonda iz budve....

Objavljeno 27 februar 2009 - 12:56

QUOTE (Vale @ 27. Feb 2009 03:50:27) <{POST_SNAPBACK}>
In kaj je kaj nastalo iz te mize? Jaz bom jo tudi moral dat delat počasi...

ce hoces ti dam cifro od mojega mizarja, jaz sem jo dal delat eno leto nazaj...in je vse preracuano, premisljeno in celo lepa je...
prvo sem hotel od argosiya vzet sam smo ugotovili da je kr slaba....zdaj jo pa imam po mojem okusu...in tudi ce kdaj moram kej spremenit je tako narejena da se delovni pult da zamenjat
www.myspace.com/rbagmusic

160....320....640...1280.....2560....5120.....10240.....+6db

#14 Gaber

Gaber

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 130 prispevkov

Objavljeno 27 februar 2009 - 01:28

malo ne pospravljeno in ne dokoncano ...ma baje da bo kmalu

Pripete sličice

• DSC07145.JPG

#15 Gaber

Gaber

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 130 prispevkov

Objavljeno 27 februar 2009 - 01:52

...

Pripete sličice

• DSC07146.JPG

#16 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1.280 prispevkov

Objavljeno 27 februar 2009 - 02:47

Stari, od kdaj imaš woofer???

LP
www.mmedia.si

#17 Zergi

Zergi

dubwise!

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 455 prispevkov

Objavljeno 27 februar 2009 - 02:53

lepa!!! pa cena je bla verjetno kaj nižja od argosyja?

#18 Gaber

Gaber

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 130 prispevkov

Objavljeno 27 februar 2009 - 03:07

QUOTE (Zergi @ 27. Feb 2009 16:53:39) <{POST_SNAPBACK}>
lepa!!! pa cena je bla verjetno kaj nižja od argosyja?

... mogoce malo ma niti ne dosti...sam pa je fuul kakovostna narejena. in imas vse kanalcke..pa dodatne luknje za napajalce diske... in ni iz iverke!!! je pa tako narejena da ce si kdaj kupim kak kontroler ali kej takega, zamenjam samo zgornjo plosco in reki ostanejo isto.. vbistvu so samostojni lahko

...sub..hahha ze neki cajta

#19 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1.280 prispevkov

Objavljeno 27 februar 2009 - 03:30

Hehe... jaz sem pa še gledal zadnjič, od kje imajo Focali tolk basa... smile.gif Ql...
www.mmedia.si

#20 Vale

Vale

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 797 prispevkov

Objavljeno 28 februar 2009 - 12:33

QUOTE (Gaber @ 27. Feb 2009 14:56:14) <{POST_SNAPBACK}>
ce hoces ti dam cifro od mojega mizarja, jaz sem jo dal delat eno leto nazaj...in je vse preracuano, premisljeno in celo lepa je...
prvo sem hotel od argosiya vzet sam smo ugotovili da je kr slaba....zdaj jo pa imam po mojem okusu...in tudi ce kdaj moram kej spremenit je tako narejena da se delovni pult da zamenjat

Vidim da je super izpadlo. Imaš pm wink.gif

#21 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 28 februar 2009 - 07:49

V takem primeru kot je Gaberjev, nekaj kosov luštnih HW enot je vzorno nekaj takega!
... čim nižje, manjše in nič naj ne stoji med ušesi in zvočniki (monitorji na primer), saj akustika ki ste si jo (upam da...) porihtali, bo velika visoka refleksirajoča površina marsikaj dobro uničila/ popačila v sweet spotu!

Pripete sličice

• Bob_Katz_StudioA.jpg
  • Bob_Katz_StudioB.jpg

Nenad Patkovic

#22 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 28 februar 2009 - 07:51

... aja, no to je vzet primer od Bob Katza.

Pripete sličice

• Bob_Katz.jpg

Nenad Patkovic

#23 Blaster

Blaster

PA PRO USER

• Moderator
  • PipPipPipPipPip
  • 1.280 prispevkov

Objavljeno 28 februar 2009 - 08:22

Kok mene kurjo tile Weissi... huh smile.gif

LP
www.mmedia.si

#24 Gaber

Gaber

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 130 prispevkov

Objavljeno 28 februar 2009 - 08:42

QUOTE (Blaster @ 28. Feb 2009 22:22:36) <{POST_SNAPBACK}>
Kok mene kurjo tile Weissi... huh smile.gif

LP

ja tudi meeeeneeee......ufff

#25 Vale

Vale

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 797 prispevkov

Objavljeno 01 marec 2009 - 01:48

Če mene vprašaš Katz nima ravno "male" mize smile.gif jaz mislim da miza niti ni prevelik problem, edino če imaš res ogromno in pa full reflexivne površine. Fora je tudi, da gre velik del "odbitega" zvoka od mize mimo ušesa, lahko pa nekdo proba pokrit mizo z neko tkanino in pove če sliši razliko, jaz mislim da je ne boste.

To so velike "mize" biggrin.gif

Lp

#26 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 01 marec 2009 - 10:01

No brez heca, na to so zadnje čase nekateri zelo obzirni.
Časi velikih mix miz se počasi a vztrajno oddaljujejo.
Bob Katz ima nižje mize kot je ponavadi, tudi nekaj časa je tuhtal o komercialni različici pa ne bom iskal tega na internetu, ker se lahko postaram:), kogar pa zanima pa bo se potrudil in sam našel:)
... če se bolje pogleda so zaradi tega tudi računalniški monitorji zelo položni.
Iz ergonomičnega stališča seveda to ni prijetno.
... nekateri pomikajo monitorje izza ali vsaj vzporedno z zvočniki.

Ima minimalno površino kot jo potrebuje, o tem je bilo kar nekaj govora na GS-u, Resolution magu, Soundonsoundu...

Nekateri ko miksajo pokrivajo mize z debelimi "dekami" da vsaj zadušijo visoke. Tudi o tem je govora na GSju.

Nekaj je ko potrebuješ takšno mix mizo (toliko I/ O in še mnogo več...), takrat pač moraš nekaj žrtvovat.
Mnogi veliki studiji imajo tracking sobe, mixing sobe, posprodukcijske sobe in mastering sobe seveda ločene in vsaka je nekoliko drugače konstruirana in optimizirana.
Recording/ tracking imajo velike mixete, mnoge mix sobe imajo še mixete ko se grejo večinoma OTB produkcijo, če pa so ITB ker je že bilo posneto v recording/ tracking sobi pa si privoščijo morda kontroler... postprodukcijske že nekoliko pazijo na to stvar, mastering pa bi sploh morale imeti čim manj refleksivnih površin in tega se nekateri držijo.

Tudi akustični dizajni so prirejeni, če so prostori relativno mali glede na velikost mixete, en tip dizajna je Early Sound Scattering (lahko malo prebrskaš in prečitaš po netu). ESS dizajn je bil nujen, da je kolikor se da "uredil" reflekcije od večje delovne površine. Žal pa tudi ta dizajn ni čisto uspešen.

Vsekakor to so veliki kompleksi, ko se pa gre za studije z enim bolj večnamenskim prostorom za kritično poslušanje, ki bi naj bil tracking/ recording soba, miks, post in mnogokrat tudi mastering, pa je na to treba nujno pazit!

Ethan Winer pa bi še priljubljene kavče v studijih pokrival, ima tudi rešitev: Seat Cover

Vsekakor pa če koga zanima, lahko naredi meritve z mizo in brez mize in videl bo veliko razliko.
Tudi ixi je meril brez mize (ko je studijo dokaj dokončal, graf je bil prav vzoren) in ko je bila miza noter, ne vem če še ima grafe.

Večje mix mize so znane kot akustik busterji.
Če je nimaš in je ne potebuješ, potem si optimiziraj delovno površino, ker imaš to možnost.
Nenad Patkovic

#27 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 01 marec 2009 - 11:41

"... There must be an obstruction-free path between the monitors and the listener. What is the biggest impediment to good sound reproduction in a recording studio?
The console. No matter how you position the monitors, the console's surface reflects sound back to your ears, which causes comb filtering, the same tunnel effect you get if you put your hand in front of your face and talk into it. Or if you wear a wide-brimmed hat, which produces an irregular dip around 2 kHz. It amazes me that some engineers aren't aware of the deterioration caused by a simple hat brim! Similarly, I shudder when I see a professional loudspeaker sitting on a shelf inches back from the edge, which compromises the reproduction. The acoustic compromise of the console can only be minimized, not eliminated, by positioning the loudspeakers and console to increase the ratio of the direct to reflected path. Lou Burroughs' 3 to 1 rule can be applied to acoustic reflections as well as microphones, meaning that the reflected path to the ear should ideally be at least 3 times the distance of the direct path."

Vir-klik

Tip: "console" ali "mix miza" ali zgolj "gola miza" z tipkovnico, miško ipd. - vseeno kaj imate, vse te površine močno reflektirajo v glavo.

Za kaj več in bolj konkretne rešitve pa si lahko poiščete sami:)
Nenad Patkovic

#28 Vale

Vale

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 797 prispevkov

Objavljeno 01 marec 2009 - 02:29

Hehehe... sem nalašč malo podramatiziral, sem vedel da se boš razpisal wink.gif Sem jaz tudi že kr prebral o tem, ampak sem včeraj to tolk pozno pisal, da se mi ni dalo bolj na široko. Jaz sem se orientiral recimo bolj na mojo mizo oz. mizo ki jo bom dal delat in pa na moj sistem dela. Moja miza je recimo manjša kot od Bob Katza, ampak logično je da brez mize ne moreš. Naj nekdo proba pokrit mizo, pa poroča o razlikah. Pa glede na to, da imamo vsi ovire na mizi, se je pač treba prilagajat, kot ponavadi.

Spodaj je par mastering studijev, ki bi naj imeli prevelike mize smile.gif

#29 Vale

Vale

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 797 prispevkov

Objavljeno 01 marec 2009 - 02:47

Hansu je recimo vseeno lol.gif

#30 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 01 marec 2009 - 03:55

Ma videl sem že slikice večine svetovnih mastering studijev pa bom rekel tak; še zmeraj je v teoriji in praksi tako kot je opisano, kompromise pa si vsak svoje naredi a ne!?
Zakone fizike ne boš s slikicami postavil na glavo tongue.gif

V glavnem vsak se odloči kaj bo žrtvoval, tak pač je.

Bob Katz še s tem ni zadovoljen, če ga kaj spremljate na GS masteringu in enem zaprtem forumu samo za mastering.
Razmišlja še o radikalnejši zadevi...

Da pa boš bolje videl kaj govorim o višini mize si poglej slikici Bob Katzovega sodelavca Robina; vidiš kako ima "visoka kolena" oz. je miza nizka?!
Ker pa rabi vse to kar vidiš na sliki, je pač potrebna takšna površina.

Bi sam znal še bolj zminimalizirat površino v njegovem primeru studija A in B?

Sicer pa sva se midva že v živo parkrat pogovarjala o tem in si že vedel kaj si mislim tongue.gif

Prvi trije primeri iz sllikic so še nekak (prva je že tak tak)...
Pa tudi pomemben parameter je volumen prostora in razporeditvijo...
... ostalo: jim pač tako paše. Kaj morem.

Pripete sličice

• Bob_Katz_Mix.jpg
  • Bob_Katz_Mix2.jpg

Nenad Patkovic

Dodaj odgovor

0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov