Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

Meritve live sistemov

20 odgovorov v tej temi

#1 Dega

Dega

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 17 prispevkov

Objavljeno 10 junij 2008 - 11:13

no pa še ena kratka od mene:
VSI sistemi pri nas so daleč od flat odziva. Zato po novem nosim s sabo analyzer smile.gif

Meyer Milo: kr OK, mogoče pretemen, odziv prav tako strmo pada s frekvenco, (pa prevelik in pretežak!)
Meyer Melodie: zelo pretemni, od 100hz dalje pada odziv 6db-10db na dekado, presenetljivo hitro jih priženeš do limita (vsaj na visokih.
Meyer subi: pod 70hz strmo padejo, ni mi jasno, zakaj.
EV XLC127: kar sem delal pri nas lahko opišem z eno besedo: čudno. Mogoče bi Gaber pokomentiral...smile.gif. Drugače sem jih pred leti slišal v Frankfurtu - super
Martin W8LC: se že ne spomnem dosti, se mi zdi, da mi niso bili všeč smile.gif zelo strokovno od mene, a ne
Martin W8L: I like! Sicer ogromne kište, ampak smooth, mogoče na trenutke celo preveč, ampak zagotovo najljubši box od omenjenih
Nexo GeoS: malce midlasti 1-2k, za velikost dajo veliko
Turbosound 721tka, kr OK, ampak tiste prave globine pa nima, žal, ne vem kje ste jo slišali...rukne do 50hz, potem je pa konec zabave...
Floodi pa so mi kar všeč, samo postavit jih je treba fajn
RenkusHeinz stla9: čudne zadeve okoli 500-900hz, na splošno čuden zvok, bom probal prihodnjič zmerit

Seveda pa so vsa obnašanja zvočnikov zelo odvisna od postavitve...se pri nas dovolj potrudimo? hmmm

na kratko moje mnenje...

LP

#2 zadnji v vrsti

zadnji v vrsti

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 2 prispevkov
  • Interests:zvok in zvočne naprave

Objavljeno 11 junij 2008 - 10:32

QUOTE (Dega @ 11. Jun 2008 00:13:51) <{POST_SNAPBACK}>
no pa še ena kratka od mene:
VSI sistemi pri nas so daleč od flat odziva. Zato po novem nosim s sabo analyzer smile.gif

Meyer Milo: kr OK, mogoče pretemen, odziv prav tako strmo pada s frekvenco, (pa prevelik in pretežak!)
Meyer Melodie: zelo pretemni, od 100hz dalje pada odziv 6db-10db na dekado, presenetljivo hitro jih priženeš do limita (vsaj na visokih.
Meyer subi: pod 70hz strmo padejo, ni mi jasno, zakaj.
EV XLC127: kar sem delal pri nas lahko opišem z eno besedo: čudno. Mogoče bi Gaber pokomentiral...smile.gif. Drugače sem jih pred leti slišal v Frankfurtu - super
Martin W8LC: se že ne spomnem dosti, se mi zdi, da mi niso bili všeč smile.gif zelo strokovno od mene, a ne
Martin W8L: I like! Sicer ogromne kište, ampak smooth, mogoče na trenutke celo preveč, ampak zagotovo najljubši box od omenjenih
Nexo GeoS: malce midlasti 1-2k, za velikost dajo veliko
Turbosound 721tka, kr OK, ampak tiste prave globine pa nima, žal, ne vem kje ste jo slišali...rukne do 50hz, potem je pa konec zabave...
Floodi pa so mi kar všeč, samo postavit jih je treba fajn
RenkusHeinz stla9: čudne zadeve okoli 500-900hz, na splošno čuden zvok, bom probal prihodnjič zmerit

Seveda pa so vsa obnašanja zvočnikov zelo odvisna od postavitve...se pri nas dovolj potrudimo? hmmm

na kratko moje mnenje...

LP

Lep pozdrav vsem mojstrom in mojstricam,

veliko sistemov je flat, če jih merimo s smaartom ali kakim enostavnejšim analizatorjem.
Nekateri so celo časovno urejeni ( time alignment), fazno pa zelo redki;
eden od njih je ADR Audio sistem, ki ga je dizajniral Aleš, drugi Meyer sistem, ki ga je dizajniral Alešev prijatelj John.
Vsi sistemi ADR Audio in Meyer Sounda so flat, fazno usklajeni, ter seveda dovolj " svetli ", če ta beseda sodi v pro audio svet.
Predvsem so ti sistemi tako narejeni, da imajo dovolj rezerve, prostora ( headroom ), da se jih lahmo uporabi in tudi zlorabi v raznorazne namne, česar drugi sistemi praviloma ( praviloma ) ne zmorejo.
Morda pa je težava v tem, da so preveč flat za naša ušesa, ki so vajena drugačnih zvokov, šumov , THD-jev in THC-jev ?
Je to lahko predmet nove debate, ki bi mene zanimala?

marjan,
zadnji v vrsti
zadnji v vrsti

#3 Luka Goljevšček

Luka Goljevšček

Luka Goljevšček 'winni'

• Moderator
  • PipPipPipPip
  • 778 prispevkov

Objavljeno 11 junij 2008 - 11:42

QUOTE (zadnji v vrsti @ 11. Jun 2008 11:32:38) <{POST_SNAPBACK}>
Morda pa je težava v tem, da so preveč flat za naša ušesa, ki so vajena drugačnih zvokov, šumov , THD-jev in THC-jev ?

marjan,
zadnji v vrsti

Seveda, po potrebi kar odpri novo temo, da ne bomo vsega zabivali v eno thumbsup.gif

lp

#4 Dega

Dega

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 17 prispevkov

Objavljeno 11 junij 2008 - 01:32

QUOTE (zadnji v vrsti @ 11. Jun 2008 11:32:38) <{POST_SNAPBACK}>
Lep pozdrav vsem mojstrom in mojstricam,

veliko sistemov je flat, če jih merimo s smaartom ali kakim enostavnejšim analizatorjem.
Nekateri so celo časovno urejeni ( time alignment), fazno pa zelo redki;
eden od njih je ADR Audio sistem, ki ga je dizajniral Aleš, drugi Meyer sistem, ki ga je dizajniral Alešev prijatelj John.
Vsi sistemi ADR Audio in Meyer Sounda so flat, fazno usklajeni, ter seveda dovolj " svetli ", če ta beseda sodi v pro audio svet.
Predvsem so ti sistemi tako narejeni, da imajo dovolj rezerve, prostora ( headroom ), da se jih lahmo uporabi in tudi zlorabi v raznorazne namne, česar drugi sistemi praviloma ( praviloma ) ne zmorejo.

marjan,
zadnji v vrsti

Pripet odziv Milo...

LP

Pripete sličice

• 18052008103.jpg

#5 zadnji v vrsti

zadnji v vrsti

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 2 prispevkov
  • Interests:zvok in zvočne naprave

Objavljeno 11 junij 2008 - 07:22

QUOTE (Dega @ 11. Jun 2008 14:32:01) <{POST_SNAPBACK}>
Pripet odziv Milo...

LP

Pozdrav.
Milo odziv ? Je to odziv bas bobna ali bas kitare na kakem koncertu ?

Sicer pa vabim vse, ki jih zanimajo zvočni sistemi, tudi uporabnike seveda, in tistih, ki so lastniki kakršnihkoli zvočnikov, da se dogovorimo za datum, morda po poletni sezoni vaških veselic in obmorskih terasic , ko bi lahko malo izmerili, pomerili fazni in frekvenčni odziv, preizkusili, stehtali, fotografirali, naložili v kamion, obesili, dvignili, ter seveda poslušali na priljubljeni tonski zapis.

V ta namen lahko odstopim prostor, akustično solidno urejen, v izmeri 13 x 30 metrov, visok 4 metre, ter dober, res dober merilni sistem s tehniki, ki imajo opravljen tečaj in izpit iz meritev akustičnih sistemov s tem analizatorjem. Rezultate vam lahko natisnemo, da si jih odnesete za referenco ali za spomin.
Edina težava je. da to ne bo mogoče izvesti v Ljubljani ali kakem drugem velikem mestu, treba bo priti v Novo mesto.
Ste za ?

marjan,
zadnji v vrsti
zadnji v vrsti

#6 microsound

microsound

OBRAČALEC GUMBOV

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 788 prispevkov
  • Interests:Live sound,recording,mixing,editing,badbinton

Objavljeno 11 junij 2008 - 09:13

.....vsak kočijaž svojga konja hvali...

OFF
..glasba je bog in jaz sem verski fanatik...

Alan Vranič - Mikro
051-386-161

#7 SoundMan

SoundMan

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 76 prispevkov
  • Interests:Live sound

Objavljeno 12 junij 2008 - 12:02

Ker sem včeraj delal na totalno neprimeren sistem, sem se oglasil v to debato...
(publika amfiteater, kot "zgornjih" kakih 15°x20°, pa pod 75 Hz praktično NIČ violent085.gif )
Tako da je v praksi včasih kr hudo, ko prletiš na kak event, pa pravi plačnik: "...tak bol HIFI sound naredi..." sistem pa ima primeren za "motokros dirke"...
QUOTE (zadnji v vrsti @ 11. Jun 2008 20:22:56) <{POST_SNAPBACK}>
Pozdrav.
Milo odziv ? Je to odziv bas bobna ali bas kitare na kakem koncertu ? ...
Besedo si mi vzel z jezika, he he he... yes.gif
--> @ Dega:
Malo dvomim v to meritev, mislim pa, kolko te poznam, ti ziher slišiš da ta slikica nekak ne "štima" (glede na to kar res pride iz MILOtov) ??!!??
(Kadar imam priliko delat na MILOte, se še nisem najprej v master EQ zagnal, kot to moram pri večini eventov v SLO...)
...Edina težava je. da to ne bo mogoče izvesti v Ljubljani ali kakem drugem velikem mestu, treba bo priti v Novo mesto.
Ste za ?

marjan,
zadnji v vrsti
Jaz sem za! Druženje vseslovenskega LIVE AUDIO "ceha", nam lahko vsem prinese veliko dobrega! Take ideje ful podpiram.
Ajde lastniki, sistemci, trgovci, "hobi" ozvočevalci itd., kolk sistemov bomo slišali in primerjali?

P.S.: Osebno line array-a še ne premorem, lahko pa kak klasičen sistemček pripeljem, če bi koga zanimale "zastarele kible"....
Ojoj, pa to nimate pravega riderja...

#8 Dega

Dega

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 17 prispevkov

Objavljeno 12 junij 2008 - 07:57

QUOTE (SoundMan @ 12. Jun 2008 13:02:17) <{POST_SNAPBACK}>
--> @ Dega:
Malo dvomim v to meritev, mislim pa, kolko te poznam, ti ziher slišiš da ta slikica nekak ne "štima" (glede na to kar res pride iz MILOtov) ??!!??
(Kadar imam priliko delat na MILOte, se še nisem najprej v master EQ zagnal, kot to moram pri večini eventov v SLO...)

P.S.: Osebno line array-a še ne premorem, lahko pa kak klasičen sistemček pripeljem, če bi koga zanimale "zastarele kible"....

Verjemi, da so 10kHz vsaj 10db pod bas-lowmid področjem, pa ne samo pri milotih, tudi martini itd. Ta efekt se poveča, ko so bolj razprti - recimo avditoriji itd. Si bom dal za nalogo, da od zdaj naprej zmerim vsakega, na katerega bom delal, pa objavim meritev.
Glede flat odziva - sem ugotovil, da je na flat sistemu zelo neprijetno miksati, ker svinjsko reže pri visokih glasnostih. Glede na to, da to mora biti dobro argumentirana debata, preklicujem slikico, ker je že stara, in je mogoče pač izjema - drugače (drugič) je bilo mnogo boljše na uho...; bom napravil novo, ko bom imel priliko.
Če pa ima kdo od lastnikov čas-seveda ne zdaj- pa lahko kdaj naredimo kak shootout - ali raje predstavitev več znamk, predvsem bi bilo super videti kako highend firmo, ki jih drugače na takih dogodkih nikoli ni videti...? Prinesem svoje, me zanima primerjava...

Aja, pa še glede Mila: ima zelo lep lowmid, moj št.2 od naštetih.
Pa še enega sem se spomnil KF730: lep zvok, nič presenetljivega, hitro gre v peak na visokih.

Pripet še odziv renkusov iz istega obdobja, kar tako, informativno, se opravičujem, ker ni svež...

LP

Pripete sličice

• 18052008101.jpg

#9 Dega

Dega

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 17 prispevkov

Objavljeno 12 junij 2008 - 08:05

QUOTE (SoundMan @ 12. Jun 2008 13:02:17) <{POST_SNAPBACK}>
Jaz sem za! Druženje vseslovenskega LIVE AUDIO "ceha", nam lahko vsem prinese veliko dobrega! Take ideje ful podpiram.
Ajde lastniki, sistemci, trgovci, "hobi" ozvočevalci itd., kolk sistemov bomo slišali in primerjali?

Sori Gaber, sem šele poštekal, da si predlagal isto - podpiram 100%. Odpremo nov post za to? Pa da se tam zmenimo kje, kdaj... ?Super, se že veselim!!!! Prinesem tudi pivo, poleg kišt seveda smile.gif

#10 andrejzv

andrejzv

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 20 prispevkov

Objavljeno 12 junij 2008 - 08:07

Primerjave različnih sistemov v enakem okolju pod enakimi pogoji so vedno zanimive, zato tudi jaz podpiram idejo o shoot outu.

Obenem pa vprašanje glede pripete slike odziva. Kater mikrofon, kako in kje postavljen, v kakem okolju in na kakšni razdalji od zvočnikov je bil. Po teh podatkih bo zanimivejše o tem debatirat.

#11 Dega

Dega

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 17 prispevkov

Objavljeno 12 junij 2008 - 08:16

QUOTE (andrejzv @ 12. Jun 2008 21:07:48) <{POST_SNAPBACK}>
Primerjave različnih sistemov v enakem okolju pod enakimi pogoji so vedno zanimive, zato tudi jaz podpiram idejo o shoot outu.

Obenem pa vprašanje glede pripete slike odziva. Kater mikrofon, kako in kje postavljen, v kakem okolju in na kakšni razdalji od zvočnikov je bil. Po teh podatkih bo zanimivejše o tem debatirat.

Sori, sem tudi za prejšnjo slikico napisal, da je že dolgo tega, zato ne jemljite tega kot suho zlato. Tudi nočem slabo luč metati na katerikoli sistem, slikica je pripeta le za primerjavo s prejšnjo, bom pa podal vse potrebne podatke za prihodnje meritve (pozicije, mic...). Mogoče bomo pa malce pomerili na shootoutu... wink.gif

Torej še enkrat: slike so le informativne in mogoče ne prikazujejo realnega stanja.

#12 Luka Goljevšček

Luka Goljevšček

Luka Goljevšček 'winni'

• Moderator
  • PipPipPipPip
  • 778 prispevkov

Objavljeno 12 junij 2008 - 08:57

No, tema je premaknjena, upam da je naslov vsaj blizu pomena ashamed0002.gif

Drugače pa se baje v poletnih mesecih pripravlja ponovno srečanje PA foruma, tako da se lahko naredi tudi na to idejo, če bo blizu stičišča.... pa še več ušes bo sigurno boljše ocenilo delovanje sistemov.......

lp

#13 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 12 junij 2008 - 09:15

... kaj pa merjenja in primerjave ko je prostor poln question.gif
Nenad Patkovic

#14 andrejzv

andrejzv

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 20 prispevkov

Objavljeno 12 junij 2008 - 10:43

Primerjave med prazno in polno dvorano bi bile sicer zelo zanimive.... samo pink noise na ves glas v polni dvorani -> zabavno smile.gif.

Je pa včasih vse skup podobno ukvarjanju z magijo... kaj vse vpliva na zvok... dan, noč, ljudje, polna luna, dim, barve, psiha... in na koncu ugotoviš da je sweet spot 30m stran v prenosnem dixie wcju. smile.gif Ne vem torej kaj bi pri toliko spremenljivkah pomenile meritve.

#15 microsound

microsound

OBRAČALEC GUMBOV

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 788 prispevkov

Objavljeno 13 junij 2008 - 09:52

.... flat ?? Pa kaj vam je da ta flat respons naprej mečete jozus jozus ,dajte si prebrat in razčistit Fletcher&Munsnovo Equal loudnes contour
teorijo in bote ugotovili (Dega je že) da so flat systemi neprijetni za uho saj delujejo našpičeno med 2 in 4 kilo .... sicer pa je tukaj tudi dejstvo da psihoakustika nardi svoj šarm ... postav 10 toncev pred prfektno ozvočenje,jih povprašaj za feedback in sem 100% da bo vsak podal drugačno mnenje... taglavna ozvočenja (vsi vemo katera so) v Sloveniji so vsa ok (razen enega,ker ga napačno vežejo),stanejo ogromno denarja,vsa so proaudio in služijo svojmu namenu,mi kle lahko samo debatiramo komu je kaj všeč,ne pa katero je dobro in katero je slabo ... vsa so ok samo so različna,tko kot je različen naš okus in dojemanje zvoka,bolj se mi zdi,da je tukaj pojem katera ekipa dela kaj ne pa katero ozvočenje ..... tko moje skromno mnenje !

Alan Vranič - Mikro
051-386-161

#16 Dega

Dega

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 17 prispevkov

Objavljeno 13 junij 2008 - 11:07

QUOTE (andrejzv @ 12. Jun 2008 23:43:18) <{POST_SNAPBACK}>
Primerjave med prazno in polno dvorano bi bile sicer zelo zanimive.... samo pink noise na ves glas v polni dvorani -> zabavno smile.gif .

Je pa včasih vse skup podobno ukvarjanju z magijo... kaj vse vpliva na zvok... dan, noč, ljudje, polna luna, dim, barve, psiha... in na koncu ugotoviš da je sweet spot 30m stran v prenosnem dixie wcju. smile.gif Ne vem torej kaj bi pri toliko spremenljivkah pomenile meritve.

Sej ni problem, testni signal je lahko kar muska (ali miks kakega tonca smile.gif
Meritev je fino, če veš, da te nekaj moti in lažje ugotoviš, kaj je to...
Je pa res, da ma vsak svojo idejo, kako naj nekaj zveni...

#17 Dega

Dega

Povpraševalni PAjevec

• Uporabnik
  • Pip
  • 17 prispevkov

Objavljeno 13 junij 2008 - 11:29

QUOTE (microsound @ 13. Jun 2008 10:52:23) <{POST_SNAPBACK}>
.... flat ?? Pa kaj vam je da ta flat respons naprej mečete jozus jozus ,dajte si prebrat in razčistit Fletcher&Munsnovo Equal loudnes contour
teorijo in bote ugotovili (Dega je že) da so flat systemi neprijetni za uho saj delujejo našpičeno med 2 in 4 kilo .... sicer pa je tukaj tudi dejstvo da psihoakustika nardi svoj šarm ... postav 10 toncev pred prfektno ozvočenje,jih povprašaj za feedback in sem 100% da bo vsak podal drugačno mnenje... taglavna ozvočenja (vsi vemo katera so) v Sloveniji so vsa ok (razen enega,ker ga napačno vežejo),stanejo ogromno denarja,vsa so proaudio in služijo svojmu namenu,mi kle lahko samo debatiramo komu je kaj všeč,ne pa katero je dobro in katero je slabo ... vsa so ok samo so različna,tko kot je različen naš okus in dojemanje zvoka,bolj se mi zdi,da je tukaj pojem katera ekipa dela kaj ne pa katero ozvočenje ..... tko moje skromno mnenje !

Ja, približek tej(ali podobnim, novejšim) krivulji je tudi meni prijeten...z manj visokih. Sem jih mel nekje na PC, pa jih zdle ne najdem. http://en.wikipedia....oudness_contour Ampak komu se da na vsakem špilu to merit pa uglaševat, je pri nas žal premal denarja, zato moramo več delati in vzet skoraj vsak špil, zato pa udri kište gor, pa tonska. Problem seveda nastane, ko se število boksov povečuje...

Katerega pa napačno vežejo? kak namig wink.gif ? Imam dva na sumu...

#18 Diodibuh

Diodibuh

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 240 prispevkov

Objavljeno 23 junij 2008 - 09:17

Edina težava je. da to ne bo mogoče izvesti v Ljubljani ali kakem drugem velikem mestu, treba bo priti v Novo mesto.
Ste za ?

marjan,
zadnji v vrsti

absolutno za. me ni blo ze precej casa v novem mestu wink.gif
Srečko Kovačič
www.madd.si

#19 microsound

microsound

OBRAČALEC GUMBOV

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 788 prispevkov

Objavljeno 23 junij 2008 - 09:36

pa še neki.... kako bomo pa merl sistem line arrayev u prostoru visokem 4m ... jih bomo stackali ....ne se hecat no ....
Saj meritve pa gadgeti so jako fajn.... sam na konc je še vedn ....al se sliš dobr al pa ne ... včasih meritve kažejo totaln šrot,sound pa fenomenaln...ali pa obratno ...mislim,da je že vsak od nas doživel to ...k'nede

Alan Vranič - Mikro
051-386-161

#20 zmatej

zmatej

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 533 prispevkov

Objavljeno 24 junij 2008 - 06:23

Ja najbolš kr postavit oder pa vsa ozvočenja obesit - tko ko na sejmu u Frankfurtu strongbench.gif

#21 Luka Goljevšček

Luka Goljevšček

Luka Goljevšček 'winni'

• Moderator
  • PipPipPipPip
  • 778 prispevkov

Objavljeno 16 oktober 2008 - 02:11

Ste prejeli pošto od Meyerja?

Vse lepo in prav, edino jaz sem prejel kar 2 enaka paketa iz ZDA, pričakujem pa pa še 2. Takrat ko sem se hotel prijavit (pol leta al še več nazaj) jim očitno ni delala registracija, jaz sem pa mislil da delam napako jaz in sem se kar 4x prijavil jumping0046.gif jumping0046.gif

Dodaj odgovor

0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov