Snemanje ritem kitar
Objavljeno 08 junij 2008 - 01:33
Danes je bobnar v našem bendu prišel z idejo, ki jo slišim prvič. Kitem kitare naj bi se snemalo dvakrat in to tako, da se kitare posname kar se da identično. Naj bi bile kitare potem bolj bogate in ne tako puste. Po moje se da "pustost" okičat s primernim chorusim/delayem/reverbom...
Mnenja?
Objavljeno 08 junij 2008 - 04:38
torej posnameš praktično identično linijo in uporabiš LR panning. Noben chorus/delay/... ne da tazga efekta.
Precej je odvisno od tega kakšen komad sploh delaš. V moderni produkciji je tega ogromno in praktično neizbežno za težke kitare ipd.
Duplexa in potem še pretiranega efektioranja pa nikakor ne priporočam. Razen če res to hočeš.
Objavljeno 08 junij 2008 - 08:43
Verjetno se tole uporablja predvsem v tisti muziki, kjer so kitare glavne. Pr nas so pa še klaviature, ki so v nekaterih komadih nekako enakovredne kitari, kjer sem mislil kitare in klaviature malo ločit z panningom. V tem primeru je verjetno brezveze podvajat kitare, ker bo potem vse preveč zamazano s hrupom in ne bo muzika nič dihala.
Aja, V Krškem v Mc-ju smo snemali demo, zdej pa jaz na HS50kah doma neki miks delam, da veste za kaj se gre. Se pa nekako trudim tako zmiksat(koliko je to seveda v moji moči), da bi folk našo muziko poslušal tako, da bi poslušali KAJ je posneto in ne KAKO.
Jeba je ta biznis...
Objavljeno 09 junij 2008 - 09:05
Objavljeno 09 junij 2008 - 12:04

Fazni zamiki delajo svoje.

LP
Objavljeno 09 junij 2008 - 12:08
Objavljeno 03 februar 2009 - 02:42
Kako in s katero opremo se čim bolše posname distorzion kitaro?
Verjetnu bi moral kupt kondenzatorski mikrofon in primerno zvočno kartico? Mi lohk priporočate kaj bi blo najbulš za kupt?
Prebral sm dosti pohval o zvočni kartici Echo Gina 3G...je fajn tudi za snemanje distorzion kitare?
Kej snemanje direktno iz line out na ojačevalcu v line in na zvočni je dosti slabše kokr pa z mikrofonom pred ojačevalcem v zvočno?
Sm, šele začetnik kar se snamanja tiče...
Objavljeno 03 februar 2009 - 03:05
Odvisno od tega kakšen zvok želiš. Dostikrat se tudi kombinira več mikrofonov (npr.: 2 različna dinamična + kakšen kondenzatorski ali dva za ambient).
Razlike med mikrofoni lahko približno slišiš na kakšnih kitarskih pluginih, kjer poleg vrste virtualnega ojačevalca lahko izbereš tudi virtualen mikrofon.
Objavljeno 03 februar 2009 - 03:06
Kitaro lahko posnameš (v osnovi gledano ima toga još...) clean preko DI in v zvočno/ računalnik ali pa direkt v zvočno če ima high impendance input, kasneje pa posneto obdeluješ s plugini (kot je recimo guitar rig ali pa IKM amplitube...)...
... lahko posnameš preko fizičnega ojačevalca v primernem snemalnem prostoru z mirofonom in nato signal v zvočno...
Mnogi radi kombinirajo obe varijante, pa še in še je možnosti kombinacij. Delaj, vadi, eksperimentiraj, čitaj strokovno literaturo in si najdi svojo metodo:)
Objavljeno 03 februar 2009 - 03:10
Kako in s katero opremo se čim bolše posname distorzion kitaro?
Verjetnu bi moral kupt kondenzatorski mikrofon in primerno zvočno kartico? Mi lohk priporočate kaj bi blo najbulš za kupt?
Prebral sm dosti pohval o zvočni kartici Echo Gina 3G...je fajn tudi za snemanje distorzion kitare?
Kej snemanje direktno iz line out na ojačevalcu v line in na zvočni je dosti slabše kokr pa z mikrofonom pred ojačevalcem v zvočno?
Sm, šele začetnik kar se snamanja tiče...
Najolj osnovna oprema je vsekakor Shure 57 (ali beta, sam je ta vcasih presvetla). Kondenzatorji so precej bolj zahtevni za uporabo, raje prej naredi dober zvok s 57ko. Velik je odvisno tudi od dobrega preampa, ampak to bos pogruntal ko bos najprej veliko casa delal s slabsim.
Ostalo so nianse...vsekakor preden se lotis EQja, probaj drugace postavit mikrofon!
Objavljeno 03 februar 2009 - 09:10
BTW: Je kdo probal ribbone na ojačevalcih?
Velikrat uporabljam EV blue raven-dinamični ali cardinal-kondenzatorski, oba preneseta visok SPL.
da ribbone so odlični za te stvari imajo zelo podobno barvo kot kondenzatorci, le da se obnašajo kot dinamični ( prenesejo izredo visok SPL )
snemal sem že tudi ambient z ribboni, ampak pri tem rabiš dober predojačevalec z veliko veliko gaina, ker so signali izredno nizki!
lp, aleš
AKA - glasbena dejavnost, Aleš Kajtna s.p.
Objavljeno 05 februar 2009 - 08:32

Medtem ko pri drugem bendu,kjer je manj članov,se trudimo narediti plato ki bo organska,naravna(čeprav žge) in se večinoma snema ena kitara na več mic-ov(rekordnih 7 smo jih postavil)

Tud za fooonk se snema duplexe,pač je tolk težje narediti to tako da je neopazno... prav tako se snema duplexe vokalov...bla bla bla...meje oz. pravila ni.
Za demo bi pa vsekakor probal oboje...mono in duplex...pač da veš kaj komadu paše
Objavljeno 05 februar 2009 - 10:35
Objavljeno 20 februar 2009 - 02:40
S.P.L - Sound Pressure Level je pa enostavno glasnost izvora zvoka, ki ga snemas.
literatura: www.google.com, www.wikipedia.com, www.gearslutz.com, www.planetaudio.si, www.amazon.com (ce nujno rabis papir), al pa pri meni doma, ce se ti da pripeljat do mene...
Dolgujes pivo!
Matej

Še nekej uprašanj... Kaj je DI in kaj je SPL? Kje dobim strokovno literaturo?
Dodaj odgovor

0 uporabnikov bere to temo
0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov