Mixanje bobnov
Objavljeno 16 maj 2008 - 07:42
Pa začnimo plaginsko serijo
Ponavadi so plagini v igri za demo mixe, low bađet opcije, če se gremo zares pa užgemo rack
Kick => Waves SSL E-Channel ali UAD Neve 88RS ali (HW: Mindtprint EQ + Newe Portico 5043 compressor)
Snare Up => UAD Neve 88RS, ali UAD Neve 1081 EQ + UAD LA-2A ali (HW: Mindtprint EQ + Clon Urei 1176)
Snare Up => UAD Cambridge EQ + UAD 1176LN
Tom 1 => Waves SSL E-Channel ali UAD Neve 88RS
Tom 2 => Waves SSL E-Channel ali UAD Neve 88RS
Tom Floor => Waves SSL E-Channel ali UAD Neve 88RS
HiHat => Cambridge EQ + Neve 1073 EQ
Oh => Cambridge EQ
Grupa bobni => G-Master Buss Compressor ali UAD Fairchild 670, po potrebi pa še kakšen EQ ala UAD Pultec Pro ali UAD Neve 1081 EQ (HW: Clone SSL 4000 Bus compressor )
Reverb Snare + Reverb Grupa bobni => UAD DreamVerb, UAD Plate 140 ali UAD RealVerb Pro (Roland DEP-3 ali Lexicon MPX-110 ali Ensoniq DP/4+ )
Paning pa po filingu, glede na to kako je posneto, oz. so mici postavljeni, pa odvisno kako si zamislim mix, ali sedim za bobni ali jih gledam.
Tolk na kratko
Objavljeno 16 maj 2008 - 02:55
Torej:
kick - (v razmerju združim sub-kick + dinamični mic na eno mono grupo) - UAD Neve 1081SE EQ + Sonnox Oxford dynamics (kompresor+warmth+gate)
snare (v razmerju združim tri kanale - zgornji + spodnji + stranski mic na eno mono grupo) - UAD Neve 1073SE EQ ali UAD Helios EQ (odvisno od komada) + Nuendo4 gate (ponavadi brez kompresorja na tem projektu, ker lepo odprto poka brez dodatnega stiskanja - sicer pa ponavadi UAD 1176LN)
hi hat - nič ali pa Nuendo4 EQ ali vcasih UAD Neve 88r eq
overheads - združim na stereo spuro - enaka ekvalizacija za oba kanala - UAD Neve 88r (včasih tudi LA-2A kompresor)
visoki tom - Nuendo 4 eq + gate
floor tom - Nuendo4 EQ + gate
room mic - 88r trash kompresija in eq ali pa samo Nuendo4 EQ za bolj naraven sound
Panning - v glavnem hard L-R panning princip - "drive" na sredini - kick, snare, mono room mic; overheadi skrajno L-D ali oboje na sredini (odvisno od komada - pri hitrih včasih probam pustit šunder činel na mono); tomi - sredina in floor tom skrajno levo ali pa za efekt - skrajno L-D a ta sredina-levo mi najbolj sede, hi hat - na 13 v desno (malo razširi tudi sound snarea...).
Bobni grejo na stereo subrupo, kjer jih doleti zelo blaga Waves SSL kompresija (občasno tudi UAD Neve 33609) - počasen attack (10 ali 30), srednji ali hiter release (0,3), visok treshold, ratio 4:1, make up gain 2 ali 3db.
Edino overheadi grejo mimo te kompresije direkt na master buss in jih raje ročno vozim. Na overheade dam včasih čisto neslišen chorus, da jih malo zmehča in razširi.
Paralelna kompresija - vsi bobni z roomom vred razen overheadov (včasih pa tudi overheadi, odvisno od komada in posnetka) - Waves SSL kompresor na ekstremne nastavitve - attack in release po okusu in potrebi + PlparEQ low shelving boost in hi shelving boost
Pri bobnih vozim (avtomatiziram volume) kar celotno grupo bobnov in overheade posebej. Včasih je treba z avtomatiko popedenat tudi kak slabo udarjen tom ali preglasen hi-hat...
Ambient reverb - ne šparam z njim - vsi bobni dobijo enak drum room - Sonnox Oxford reverb - potweakan eden izmed drum ambience reverbov ali pa drum room preset - zmeraj prilagodim dolžino in EQ reverba glede na komad
Včasih namesto Oxford reverba uporabim UAD Plate 140 - live bright drums preset ali kak snare plate - včasih ga dodam samo na snare in čisto malo na tome poleg osnovnega ambienta - za dodatno prilagajanje reverba uporabim PlparEQ, vklopljen za Plate140
Snare dobi zmeraj dodatno porcijo reverba (ne sicer jodlarski tščišššš, ampak, tako da je lepo umeščen v prostor in da se v reverbu razvijejo njegovi overtoni...)
Za delay efekte na bobnih - kot slišen fx uporabljam Ohmoyz, Nuendo4 delay in Roland Space echo - bolj za kakšne breake in to - ni ves čas vklopljeno...
Ekvalizacija je pa po okusu... v osnovi - ponavadi kicku dodam sub (30 - 60Hz), malo scoopam midle in dodam click - okoli 1,5 khz - 3khz, pri overheadih pazim da ne dobim preveč grobe visoke, a ponavadi dodam malo visokih in malo porežem base - midli po okusu in potrebi, hi hatu porežem nekaj snare frekvenc v spodnjih in srednjih midlih, dodam malo okoli 5khz, lahko porežem visoke, če jih je preveč skupaj z overheadi, tomom dodam poden in click in porežem pretiran sustain - kombinacija gatea in pravilne ekvalizacije (to je kar jeba, kadar hočem šus na tomih), snare po okusu in potrebi - dodam nekaj telesa in mrežice - Neve EQ je enostavno pesem - za bolj dirty indie ali pa vintage sound pa Helios...
To je približno kako se lotim ekvalizacije - ker je vsakič malo drugače - včasih recimo kicku ne dodam subov, ampak bolj okoli 100 - 120 hz in podobno - včasih lepo poje pri boostanju 3 - 4 khz, včasih pri 700 - 1500hz... Včasih deluje scoopanje srednjih med 500 in 1000hz...
Aja še zelo pomembno za ITB, pa tudi sicer - preden se lotim dam levele na mikserju in/ali gaine kar nizko, tako da napadem plug-ine v pravem sweet spotu - niti pod razno pa jih ne klipam... do zaključnega šusa pridem postopoma - bolj me zanima barva inštrumentov, itd. - prva napaka je takoj pričakovat šus - miksam potrpežljivo...
To je v bistvu opisan ta projekt, ki ga zdaj delam, katerega drugega pa spet malo drugače - a to mi sedaj tako o.k. funkcionira, da se ga bom držal nekaj časa...
Objavljeno 16 maj 2008 - 07:15
zato tako malo kdaj slišim dobre bobne zmixane!
prvo pri bobnih je dober komad, potem vrhunski bobni, ki so dobro uglašeni in nazadnje prfekten bobnar, ki zna igrat - potem ni več važno kako so bobni posneti !!!
mixanje je odvisno, kako si si zvok zamislil, kako si bobne omikrofonil, ves čas moreš imeti zvok v glavi in vedet kako bo izpadlo končno in tako potem narediš!
to je tko kot bi igral - prvo se moraš slišati, da veš kako in kaj igraš, ne pa samo igrati v veri da dobro igraš!
drugače sem pa pristaš pravilnih tehnik postavitev mikrofonov, eq, komp. in reverba, to je vse kar pride v poštev, vse ostalo je občutek za glasbo in estetiko, da ni pregrdo!
lp, aleš
AKA - glasbena dejavnost, Aleš Kajtna s.p.
Objavljeno 16 maj 2008 - 07:22
Objavljeno 17 maj 2008 - 08:27
+1
ADRaudio
www.adraudio.com
Objavljeno 17 maj 2008 - 04:31
prvo pri bobnih je dober komad, potem vrhunski bobni, ki so dobro uglašeni in nazadnje prfekten bobnar, ki zna igrat - potem ni več važno kako so bobni posneti !!!
mixanje je odvisno, kako si si zvok zamislil, kako si bobne omikrofonil, ves čas moreš imeti zvok v glavi in vedet kako bo izpadlo končno in tako potem narediš!
to je tko kot bi igral - prvo se moraš slišati, da veš kako in kaj igraš, ne pa samo igrati v veri da dobro igraš!
drugače sem pa pristaš pravilnih tehnik postavitev mikrofonov, eq, komp. in reverba, to je vse kar pride v poštev, vse ostalo je občutek za glasbo in estetiko, da ni pregrdo!
lp, aleš
Kot praviš, odvisno kaj delaš... Človek je pač vprašal za trike in način miksanja. Itak da je predtem potreben dober bobnar, uglasitev, dober posnetek. Kaučiča recimo miksam malo drugače od opisanega (bolj tako kot si ti opisal - dober bobnar, dobri bobni, dobri mikrofoni itak, solidna postavitev - potem pa samo malo EQja, malo paralelne kompresije, da niso preveč odzadaj in da ne kompresiram samih bobnov pa smo tam...)
Za tak sodoben rock sound, kot je projekt, ki sem ga opisal pa pač nekaj več komplikacije - ko imajo komadi po 90 kanalov, pa ko se morajo bobni spojit z elektroniko, pa prit skozi in imet šust in globino hkrati se pač nekaj več komplicira...
Pa v vsakem primeru ali je jazz ali rock ali karkoli - ambient posnetek ali vsaj en mono room mic je majka!
Glede na to da imaš izkušnje lahko še ti kaj več poveš o svojem načinu miksanja - kaj kompresiraš, kako, kak EQ uporabljaš, kakšne nastavitve v glavnem, kakšen tip reverbov na čem, itd.
Jasno, da se receptov ne gre držati dobesedno, a če nekdo išče sploh način kako se lotit je fajn najprej pogledat v kuharsko knjigo... kar so tudi takšni forumi recimo, hehe...l
Koga si snemal, če ni skrivnost?
BTW - off topic - glede na to da se ukvarjaš s podobnimi rečmi - si mogoče poslušal albume "Nano" S. Šalamona in "Vizionarja" Zlatka Kaučiča? Bi me zanimalo tvoje mnenje/kritika o soundu bobnov na teh platah... so sicer live plate, a to nima veze... lahko PM.
Objavljeno 17 maj 2008 - 08:56
Kick --> UAD CS-1, API-560 EQ, PSP MixSaturator
Snare Up --> API-560 EQ, API-2500 Compressor, PSP MIxSaturator, UAD LA2A (blendan z Steven Slate drum samples
Snare Bottom --> API-560 EQ, API-2500 Compressor
Tom 1,2,3 + Floor Tom 1,2 --> API-560 EQ, 2500 Compressor, PSP MixSaturator
OH --> API-560 EQ, API-2500 Compressor
Room --> API-560 EQ, API-2500 Compressor
Group Channel "Drums" --> BBE Sonic Maxmizer, UAD Fairchild 670,
Reverb FX Channel --> IK Multimedia CSR, UAD Plate 140, AudioEase Altiverb
Reverb ponavadi upalim vse 3 na vsak kanal in ga pol poljubno vmešavam k ostalim sestavinam.... Ker mam načez bolj tvrdo nego mekano mjuzik, delam tudi mix bobnov bolj udaren...
=:: SkyMan <--> Samo Mrak ::=
Objavljeno 18 maj 2008 - 10:01
live me sploh ne moti, prav nasprotno !
res se pa strinjam, fajn pa je imet izhodišča, pa zelo odvisno kako zvrst se dela, mogoče imam malo napako ker sem slučajno bonar in mi je všeč zelo specifičen zvok, ki gre proti naravnemu !
lp, Aleš
Objavljeno 19 maj 2008 - 10:46
live me sploh ne moti, prav nasprotno !
res se pa strinjam, fajn pa je imet izhodišča, pa zelo odvisno kako zvrst se dela, mogoče imam malo napako ker sem slučajno bonar in mi je všeč zelo specifičen zvok, ki gre proti naravnemu !
lp, Aleš
Kul in hvala. Se trudimo... Bolj naraven zvok pa valjda - samo rokerji imajo radi "bigger than life", hehe..
----
Mogoče še ena malenkost glede miksanja bobnov - vidim da radi obdelujete večmikrofonske posnetke istega bobna posebej... jaz pravkar ugotavljam, da dobim boljše rezultate in manj problemov s fazo in ostalim sranjem, če združim v ugodnem razmerju te mikrofone na en kanal in jih dalje obdelujem skupaj kot en inštrument... pa še manj plug-inov in s tem procesorja porabim... Seveda, če je treba, kakemu sub-kicku porežem visoke in midle ali kaj podobnega, sicer pa samo postavim razmerje in nato dalje skupna obdelava mono subgrupe "snare" ali "kick" - se splača sprobat - meni funkcionira.
Objavljeno 20 maj 2008 - 02:16
----
Mogoče še ena malenkost glede miksanja bobnov - vidim da radi obdelujete večmikrofonske posnetke istega bobna posebej... jaz pravkar ugotavljam, da dobim boljše rezultate in manj problemov s fazo in ostalim sranjem, če združim v ugodnem razmerju te mikrofone na en kanal in jih dalje obdelujem skupaj kot en inštrument... pa še manj plug-inov in s tem procesorja porabim... Seveda, če je treba, kakemu sub-kicku porežem visoke in midle ali kaj podobnega, sicer pa samo postavim razmerje in nato dalje skupna obdelava mono subgrupe "snare" ali "kick" - se splača sprobat - meni funkcionira.
ja jaz se tud poslužujem tega, pač narediš iz 2 micov snare in ga obdeluješ, ko narediš sliko, kot en inštrument, potem pa jaz zmeraj še grupiram in usklajujem dejanske inštrumente med seboj, kar paše skupaj, recimo bas in bobni, mogoče včasih še kompresiram skupaj, da ostane vedno isto razmerje, skratka je včasih za experimentirat !
probajte eno tehniko postavljanja mikrofonov in potem mixi:
1. spredaj front kondenzatorc in zadaj nad glavo, poigrajte se z nakloni in fazami, + posebej snare in kik
2. kondenzatorc spredaj nad bobni v 8 načinu + snare in bobni
lp, Aleš
Objavljeno 21 maj 2008 - 03:30
Če se že gremo idealizem, pol je potreben še človek ki zna vrhunsko miksat, vrhunska oprema in vrhunski prostor...
Sam če bi se snemalo samo tako, potem ne vem kolk glasbe bi se v resnici posnelo...
Drgač pa si lahko mal pogledamo tale posnetek - tole men deluje svinsko hudo in dobra osnova za mix...
http://www.youtube.c...feature=related
Objavljeno 21 maj 2008 - 04:46
Sam če bi se snemalo samo tako, potem ne vem kolk glasbe bi se v resnici posnelo...
Drgač pa si lahko mal pogledamo tale posnetek - tole men deluje svinsko hudo in dobra osnova za mix...
dober posnetek, kako se dela muska !
bravo
lp, Aleš
Objavljeno 22 maj 2008 - 07:45
A ste ob gledaju ponetka (7:00 min) opazili kakšen znan rif!!!???
LP
Primož
Objavljeno 22 maj 2008 - 08:45
LP
Primož
Hehe kam namiguješ ??
O-T: Komad je tako glasbeno kot produkcijsko ubijalsko dobr
Objavljeno 22 maj 2008 - 09:05
O-T: Komad je tako glasbeno kot produkcijsko ubijalsko dobr
Dobro veš kam! Ha ha
Objavljeno 22 maj 2008 - 12:42
Objavljeno 23 maj 2008 - 06:25
LP
Primož
...Malo tu,... ?
ADRaudio
www.adraudio.com
Objavljeno 23 maj 2008 - 08:25
Ta stric je res profesor nimaš kaj.
Ja itak! Lord of rings.
lp
Objavljeno 23 maj 2008 - 08:27
...Malo tam....
lp
Primož
Objavljeno 23 maj 2008 - 09:20
ADRaudio
www.adraudio.com
Objavljeno 23 maj 2008 - 01:37
Ja ja. Mogoče je bil pa Luktaher na koncertu od Neishe.
To je to za ta dnar.
lp
Objavljeno 28 oktober 2008 - 09:51
na kicku ponavadi uporabljam od ene do tri in instance UAD cambridge(pač za seciranje želenih in neželenih frekvenc).
Včasih vmes med njih ruknem 1176 da dobim željeni "thump",včasih je pred eq-ji na stripu drumagog(kurc takle mamo)
Gate uporabljam po potrebi(če je druamgog,ponavadi ne)
Snare... Spet cambridge(seciranje),za njim pa ponavadi 1176 ali po novem api 2500
Snare dol... večinoma samo eq in comp(spet 1176 ali L2A),na koncu po potrebi pultec
Hi hat... eq
Over... comp...za njim eq(včasih obračam kombinacije)
Room ... zelo različno(odvisno od komada,bobnov,placa)
Umm,včasih ruknem vse bobne na drum buss(ne vedno),na njega pa neve 33609 (tako da ga pobira do max. 3-4db ob najglasnejših partih)
Reverbi so pa čist odvisni od komada do komada... Zadne cajte redno uporabljam uad dreamverb,poleg njega pa še pač neki efekt ki ga potem predelam sam da paše komadiču
Objavljeno 25 marec 2009 - 04:41
Dejan Dino Vučković
Objavljeno 05 november 2009 - 02:28
lp, aleš
Zapomni si, da je prvo pravilo, da ni pravil...
Dodaj odgovor
2 uporabnikov bere to temo
0 članov, 2 gostov, 0 anonimnih uporabnikov