Piskotki

Skoči na vsebino

Slika

KRUH OD AUDIA

37 odgovorov v tej temi

#1 Luka Goljevšček

Luka Goljevšček

Luka Goljevšček 'winni'

• Moderator
  • PipPipPipPip
  • 778 prispevkov

Objavljeno 13 september 2007 - 07:13

Najprej lepo pozdravljam vse člane foruma, saj je to moj prvi post tongue.gif

Kot prvo bi se rad na kratko opisal.
Doma sem v majhni vasisi 15km stran od Nove Gorice, delam 3. letnik elektro-računalniške šole, moj problem je pa audio..... preprosto ne mine dan, da se ne bi ukvarjal z njim.

No, dobil sem idejo, da bi se po maturi vpisal na SAE. Starši me provajo prepričat, da naj se upišem še na kateri drugi program, ker bom baje od SAEta težko živel.

V eni drugi temi sem že prebral nekaj o tistih, ki imajo SAE diplomo, in več ali manj so vsi zadovoljni.

Zdaj pa me konkretno zanima, če so v Sloveniji obstaja zmožnost, da bi si služil vsakodnevni kruh od audia????

#2 Roky

Roky

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 71 prispevkov
  • Interests:glasba, računalništvo

Objavljeno 13 september 2007 - 07:52

Lep pozdrav tud tebi

od audia, to malo bolj opredeli kaj točno misliš od česa v zvezi s tem ?

-studio storitve?
-ozvočevanje?
-produciranje/mixanje?
Važno da je Behringer :D

#3 NLP

NLP

arhitekt spektralnih platform prostora in časa

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 13 september 2007 - 08:21

Ponavadi na SAE in podobne programe gredo tisti, ki si že s tem služijo kruh. Ni pa nujno...
Res moraš dobro definirat kaj si v resnici želiš!
Niti avdio ni z rožicami postlan smile.gif

Verjetno se boš najhitreje infiltriral v svet zvoka preko kakšnega lokalnega radia kot tehnik in potem kakšen SAE kurs in nato dalje v kakšne morda bolj zaželjene sfere...
Vseeno pa je priporočljivo imeti prej v žepu/ glavi kakšno višjo stopnjo ala bolognese
laugh.gif
Nenad Patkovic

#4 microsound

microsound

OBRAČALEC GUMBOV

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 788 prispevkov
  • Interests:Live sound,recording,mixing,editing,badbinton

Objavljeno 13 september 2007 - 08:37

jap jap ...audio kruh je črn in težek ...sploh je zraven teško pridt , če boš šel v koncertne sfere ,se pripravi na 24urne delaunike,nakladanje,postavljanje,mixanje,pospravljanje,pa spet nakladanje in na konc razkladanje.... ogromno fitnesa,da padeš za par ur v element..aha pa za začetek boš več ali manj kable zvijal ,dokler nebo panika z osebjem in ti bodo prepustili mixerja,ker pač drugega ni pri roki... ,ko pa postaneš enkrat frelancer,pa se kar pripravi na izgubo energije s tem,kako sterjat keš ,za katerega si opravil pošteno delo.... pač tko je ..eni so fer in redno plačujejo,druge pač moraš 1000 x klicat in prosit .... ampak je pa vseeno lepo biti v našem poslu .... pogoj je pač da si obseden z musko in največje plačilo je ko ti band in vse vpletene stranke rečejo da je sound trgal gate ...takrat se vse isplača... uh sem zafilozofiral ... se pardoniram,grem bit tih biggrin.gif
..glasba je bog in jaz sem verski fanatik...

Alan Vranič - Mikro
051-386-161

#5 Luka Goljevšček

Luka Goljevšček

Luka Goljevšček 'winni'

• Moderator
  • PipPipPipPip
  • 778 prispevkov

Objavljeno 13 september 2007 - 08:39

Hja, kar se tiče dela.... po pravici povem, da že če bi imel za na nekem koncertu za vlečt kabel od foha do odra bi blo lepo..... seveda če bi bli koncerti 7 dnu tednu....

No, drugače me še najbolj zainteresuje live, pa tudi studijsko delo... skratka, jst sem audio-man... samo da ma njki zveze z tem pa bi blo uredu tongue.gif

seveda problem so finance (kdaj pa ne :wink: ), tako da recimo denar za SAE bi že urihtal, da bi pa potem sam začel recimo delat studio al pa kupavat PA za žure..... hehe, pustmo to

No, uglavnem pač emule, torrenti, blablabla... baje da se čez lužo studii zapirajo vsakodnevno.. kako je s tem pri nas???

In kako ste se recimo vi uklopli v sistem audia u Sloveniji.... po že utrjenih vezah, z financami u žepu, z ogromno znanja, trdim delom, ..........????

#6 BlackOrWhite

BlackOrWhite

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 437 prispevkov

Objavljeno 13 september 2007 - 10:56

Rajš se prim kakšnega poštenega dela laugh.gif

naredi kako drugo šolo in nato se vpiši na sae, če boš res rabu.

#7 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.882 prispevkov
  • Interests:Recording&amp;Mixing&amp;Mastering&amp;ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 14 september 2007 - 05:53

V sistem audia je težko pridet, ker glasbeniki ponavadi delajo vedno z enimi in istim producenti, ozvočevalci, studiji, ipd.
Na samem začetku pa je potrebno vložit kar nekaj truda, znanja in predvse trdega dela da boš lahko pokazal svoje znanje tudi drugim in da te bodo opazili, sevda je je to ponavadi zastonj oz. za sok in klobaso :smt045

Sae dilama ja ali ne ?
V sloveniji Sae še vedno ni verificerana šola, se pravi ti imaš diplomo vendar ni splošno priznana. Ven da g. Bakotin Tonči zelo veliko dela na tem. Res pa je da šolanje ni poceni. Imaš pa tudi več opcij kako se šolat. Imaš Part time in Full time program, se pravi redno in izredno. Redno cca 1 leto, izredno cca 2 leti. Poleg tega pa lahko šolnino poravnaš po dogovoru, v enem kosu, dveh in celo na mesečne obroke, se pravi delaš in se vzporedno tudi šolaš, kaj ne Micro wink.gif

Toliko na kratko za dobro jutro :smt114
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#8 zmatej

zmatej

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 533 prispevkov

Objavljeno 14 september 2007 - 07:15

Ne vem koliko si že delal te stvari, sam pomoje se ti splača delat eno "normalno" priznano šolo in za začetek delat v tem poslu samo v prostem času - kot hobi. Če ti bo čez 4 leta, ko boš izkusil vse lepote tega posla, še vedno ql, se še vedno lahko vpišeš na SAE.

Pomoje ti samo SAE ne bo kar odpiral vrat. Najprej malo izkušenj, pol pa še SAE jst pravim smile.gif

#9 SkyMan666

SkyMan666

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 220 prispevkov

Objavljeno 14 september 2007 - 10:52

Winny, lp..... Vsi odgovori na tvoja vprašanja (ki jih je in bo še kar precej, domnevam :wink: )so ti lahko podani dne 30.9.2007 na srečanju PA v Grosupljem.... Glede na to, da si iz Deskel, lahko greš z mano..... Samo povej, kje te poberem, da odrineva proti Grosuplju, kjer boš spoznal našo imenitno druščino.... Če si za, seveda.... :wink:

=:: SkyMan <--> Samo Mrak ::=

#10 soundtrap

soundtrap

Anchko

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 224 prispevkov
  • Interests:Music producer, Musician, synth lover, sound programmer, Mixing engineer, humorist :)

Objavljeno 14 september 2007 - 07:27

Najprej mora bit v duši audio in glasba, Sae ti tega ne bo dal ziher smile.gif
Sometimes a mistakes makes a best piece of music.

#11 Luka Goljevšček

Luka Goljevšček

Luka Goljevšček 'winni'

• Moderator
  • PipPipPipPip
  • 778 prispevkov

Objavljeno 14 september 2007 - 10:14

SkyMan666: to pa že je ponudba tongue.gif seveda za

Od kje pa ti prihajaš??

No ja, jutri obiščem SAE, enkrat sem sicer že bil pri njih, vendar bol mimogrede, po predstavitvi bodo še workshops, naslednji teden pa neka stvar o protoolsih, o tem raje u drugi temi.....

Audio u duši.... hehe to pa je pravi odgovor od pravega audiomana laugh.gif

#12 SkyMan666

SkyMan666

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 220 prispevkov

Objavljeno 16 september 2007 - 12:42

O.T. :

Jst? Heh, Gorenja vas 58 (1 Km iz Gorenje vasi proti Anhovemu).... Začetek Salonita, greš v klanec, mimo cerkvice še 50 metrov, prvi plav prton levo.... Povej, kje te poberem.....

#13 Luka Goljevšček

Luka Goljevšček

Luka Goljevšček 'winni'

• Moderator
  • PipPipPipPip
  • 778 prispevkov

Objavljeno 16 september 2007 - 02:00

Jst sm iz Zamedvej tongue.gif

Ob keri uri se boš odpravu približno?

#14 SkyMan666

SkyMan666

Aktiven PAjevec

• Uporabnik
  • PipPipPip
  • 220 prispevkov

Objavljeno 16 september 2007 - 03:49

Predvideno je nekje ob poldan.....
031-268-286 če rabiš še kaj vedet....

#15 Roky

Roky

Zgleden PAjevec

• Uporabnik
  • PipPip
  • 71 prispevkov
  • Interests:glasba, računalništvo

Objavljeno 16 september 2007 - 04:25

jaz bom verjetno v LJ pr punci (p.s maybe še deklina pride zravn), gre kdo z lj za grosuplje da pobere zraven kr sam tega nebi najdo za nič na svetu? smile.gif
Važno da je Behringer :D

#16 E.B. King

E.B. King

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 519 prispevkov
  • Interests:muzika tako ali drugace + standardne cloveske zelje in goni

Objavljeno 30 september 2007 - 01:27

QUOTE (Roky)
(p.s maybe še deklina pride zravn)

zakaj bi hlod v hosto vlacil?! laugh.gif ixi nam bo zihr nastimal sopek pravih grosupeljskih babnic...:wink:

torej, back on topic. Kaj pa ce bi se vpisal na racunalniski fax, pa potem programiral dobre plugine? :wink: Tist sae lah nardis bilokdaj, oz. magari part-time med studijem...
Ebay the baby, get more equipment.

#17 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov
  • Interests:NIČ! ... pa malo akustike.<br />Trenutna zaposlitev:<br />arhitekt spektralnih platform prostora in časa

Objavljeno 30 september 2007 - 09:50

Ogromno jih programira znane plugine pa nimajo "programerske" šole. Eni tudi imajo... Pri nas v Sloveniji boš iz računalniškega faxa prišel, pa še zahtevnejše spletne strani ne boš znal prav postavit.
Programiranje pluginov je svojevrstna specifika; C++ recimo in obvladat teorijo dsp, imeti glasbenikovo uho (bolje če kar že si glasbenik), imeti močno podkovano teorijo kako delujejo analogni procesorji in to znat z inovativnimi idejami spravit v super optimiziran algoritem... budist, kipar, atomski fizik, pek in ginekolog laugh.gif
Mao šale; ampak res, to je izjemno specifično področje, ki je izjemno zanimivo, a šola ti bo vsaj 4 leta vzela samo za osnove, vse ostalo boš sam moral "raziskat"... brez osnov pa seveda ne gre...
Mnogo različnega in natančnega znanja, ponavadi so uspešni proizvajalci pluginov timi, kjer vsak obvlada svoje področje. Ali pa si malo kode izposojajo iz strokovnih forumov in tu ina tam kaj vkradejo ter predelajo...
Več o tem lahko najdeš tukaj:
http://www.kvraudio....wforum.php?f=33
več linkov tukaj: http://www.kvraudio....nks.php?m=s&c=4
sploh ta: http://www.musicdsp.org/

...zato ker sem tudi sam zelo močno o tem razmišljal pred leti
laugh.gif
Nenad Patkovic

#18 E.B. King

E.B. King

Audioholik

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 519 prispevkov
  • Interests:muzika tako ali drugace + standardne cloveske zelje in goni

Objavljeno 30 september 2007 - 01:51

Ogromno jih programira znane plugine pa nimajo "programerske" šole. Eni tudi imajo... Pri nas v Sloveniji boš iz računalniškega faxa prišel, pa še zahtevnejše spletne strani ne boš znal prav postavit.

vem, NLP, js to dobro vem...sm v 5. letniku FRI-ja, pa ne bi mogel trditi, da sem strokovnjak na tem podrocju laugh.gif
ce bi res vedel sam pri sebi, da hoces samo programirati plugine in to je to, se verjetno res ne bi bilo smiselno zajebavat s tem faxom. Vendar ti kljub temu da neka znanja, ki ti posredno in neposredno koristijo pri takem delu. Poleg samega programiranja se npr. predmeti kot so teorija sistemov, osnove teorije informacije, numericna matematika,arhitektura racunalniskih sistemov-signali, konvolucija, fourierjeva transformacija, samplanje, zaokrozevanje napak, procesorji, vodila itd., spoznas tudi assembler, ki je nujen pri pisanju casovno kriticne kode. Potem recimo vodenje projektov, kjer se naucis neke smernice pri programiranju in sodelovanju v skupini ter navsezadnje ekonomika, kjer se naucis vodit posle, ce mas svoje podjetje smile.gif
Seveda se da prezivet tudi brez tega, sam zakaj ne sprejeti, ce drzava casti? smile.gif Res je tudi dosti nepotrebnega balasta, vendar najdes stvari, ki te zanimajo in ki ti bojo kasneje koristile. Mogoce bo pa tekom faxa spoznal, da v bistvu ne bi programiral pluginov, ampak raje nacrtoval novi, ultrazmogljivi mikroprocesor za UAD laugh.gif

...zato ker sem tudi sam zelo močno o tem razmišljal pred leti

js sm tudi lani razmisljal o tem, sicer ne bi mogel reci da res močno, "močno" je malo premočna beseda smile.gif. Sm si pregledoval ze te strani, ki si jih napisal, tudi bil sem tik pred temu, da zapravim par 100 eur za knjige o dsp procesiranju, vendar je na koncu lenoba zmagala biggrin.gif Sm ugotovil, da grem raj kak dober komad narest, kot pa brat, kako se naredi 24 pole filter, hehe...
Ampak me tema zanima, ne vem, mogoce se ji bom nekoc popolnoma posvetil, potem ko me bo zivljenje postavilo na trdna tla, da se ne da zivet samo od dela v studiu, izdelovanja t.i. "fruity loops demo komadov" ter pohanja "ameriskih cigaret"... Zaenkrat pa se upamo! laugh.gif
Ebay the baby, get more equipment.

#19 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 30 september 2007 - 04:28

No, če pa že poznaš osnove, pa si na pravi poti.
Morda bi bil dober začetek upgradanje in dodelovanje obstoječih kod...
Ali pa izmislit čisto nov plugin zgolj za sound design, kakršnega še ni... laugh.gif

Samo, da te lenoba ne premaga!
Nenad Patkovic

#20 Luka Goljevšček

Luka Goljevšček

Luka Goljevšček 'winni'

• Moderator
  • PipPipPipPip
  • 778 prispevkov

Objavljeno 30 september 2007 - 07:25

Ali pa greš programirat dongle in cracke in bivšo vodo in nov zrak, čeprav ni ravno nekih obetov od tega....

No, jaz osebno hodim hodim na računalniško šolo, vendar bol zaradi tega ker je pač treba končat neko srednjo in mi programiranje ni ravno preveč zanimiva stvar.... pač leto in 3/4 bom pa že še zdržal. (mam že raje mysql, da lahko shekam ta forum :twisted: )

#21 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 30 september 2007 - 09:29

Ne vem kakšne koristi bi imel od shekanega foruma sad.gif
Šola je odlična za osnove in teoretično znanje, drugo je stvar lastne iniciative, vztrajnosti, iznajdljivosti, talentiranosti...kot pri vsaki stvari v življenju.
Nenad Patkovic

#22 microsound

microsound

OBRAČALEC GUMBOV

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 788 prispevkov

Objavljeno 01 oktober 2007 - 04:02

... danes sem ratal audio "penzionist" ..... zdj se bo IXI smejal.... 8) 8)

keš je keš ....

Alan Vranič - Mikro
051-386-161

#23 Luka Goljevšček

Luka Goljevšček

Luka Goljevšček 'winni'

• Moderator
  • PipPipPipPip
  • 778 prispevkov

Objavljeno 01 oktober 2007 - 04:12

V kakšne vode si se pa zdaj preusmeril? :shock:

#24 microsound

microsound

OBRAČALEC GUMBOV

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 788 prispevkov

Objavljeno 01 oktober 2007 - 04:28

... ma nisem se nič preusmeril sam dodaten job sem uzel .... na radiu kot tehnik.... delo za penzioniste pač ...

Alan Vranič - Mikro
051-386-161

#25 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 01 oktober 2007 - 08:15

ne vem no, na komercialnih radiih zna bit hud špon!
Penzionisti pa nimate ravno kondicije tako da... ixi razmisli koga jemlješ laugh.gif
Nenad Patkovic

#26 ixi

ixi

PA MAYOR

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3.882 prispevkov
  • Interests:Recording&amp;Mixing&amp;Mastering&amp;ostalo kar sodi poleg....:)

Objavljeno 02 oktober 2007 - 07:24

Sej ga nisem jst uzel v službo 8)
Micro kam si šel mešat ??? :wink:
Sej radijski tehnik ni penzionistično delo, no razen na Valu 202, Slo 1,2, ARS ipd :wink:
.: IXI ¤ GregA Šmalc ¤ 040/520-486 :.

#27 microsound

microsound

OBRAČALEC GUMBOV

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 788 prispevkov

Objavljeno 02 oktober 2007 - 07:53

Radio dur ... evo zdj letim na moj prvi dan u radijskem poslu snemat eno oddajo ... bom pa tečen tukaj če mi kaj nebo čist jasno biggrin.gif biggrin.gif Sm na hitro dobu ta del ... u parih urah smo bili vse zmenjeni ... bomo vidl so rekli slepi 8) kako bo

Alan Vranič - Mikro
051-386-161

#28 microsound

microsound

OBRAČALEC GUMBOV

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 788 prispevkov

Objavljeno 02 oktober 2007 - 08:03

....aja še vedno je Live moj primary job to na radiu je sam usput ,da si dvignem mesečni proračun ...brez dela ni jela biggrin.gif

Alan Vranič - Mikro
051-386-161

#29 NLP

NLP

• Moderator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 5.982 prispevkov

Objavljeno 02 oktober 2007 - 06:25

QUOTE (ixi)
Sej radijski tehnik ni penzionistično delo, no razen na Valu 202, Slo 1,2, ARS ipd :wink:

:smt040

micro uživaj v novem poklicu, menim da če ti je dobro laufalo live delo potem boš tudi tu uspešen. Drži se!
Nenad Patkovic

#30 microsound

microsound

OBRAČALEC GUMBOV

• Uporabnik
  • PipPipPipPip
  • 788 prispevkov

Objavljeno 02 oktober 2007 - 06:34

pa saj sem še vedno Live !!!!! to mi je main in pred vsem sam zimski časi so pred nami ... radio pa je sam zarad povišanja mesečnega rednega priliva ... ni neke znanosti tukaj vsaj tk je bil moj filing prvi dan ... sem pa posnel 2 intervjuja in 5 oddaj pa še 2 sem zmasteriziral .... ni slabo za prvi dan ane?

Alan Vranič - Mikro
051-386-161

Dodaj odgovor

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov